Ponedeljek, 24. junij 2019 - 23:47

Šport/Judo

Klara Apotekar postala evropska prvakinja

Minsk, 24. junij 2019 (MOREL)- Klara Apotekar je na evropskih igrah v Minsku, tekmovanje v judu šteje tudi kot evropsko prvenstvo, osvojila zlato kolajno. V velikem finalu je premagala svetovno podprvakinjo Nizozemko Guusje Steenhuis. To je že deveti evropski naslov za Slovenijo. Tekmovalki sta se v preteklih dveh letih dvakrat pomerili na grand slamu v pariški dvorani Bercy, vsaka od bork pa je zmagala po enkrat, kar je kazalo na možnosti obeh v boju za zlato. V izenačenem boju je imela Apotekarjeva rahlo pobudo, ne pa premoči, s katero bi ji uspelo izvesti zaključni met.
Slovenska tekmovalka se je izogibala borbi v parterju in čakala na svojo priložnost, saj si ugoden položaj ustvari z višino in daljšimi rokami od tekmic. Minuto in pol ped koncem finala je dočakala svojo priložnost in Nizozemko za zlato vrgla na bok. V končnici je prednost s preudarno borbo obdržala.
"To zlato je lepa spodbuda za naprej. Je moja prva članska kolajna, ki mi veliko pomeni in dokazuje, da se lahko v Evropi borim z najboljšimi. To so res vrhunske tekmovalke in sama sodim med njih," je po zlatu samozavestno povedala Apotekarjeva, o finalu pa dodala: "Taktika je bila, da se borim stoje in skušam izvesti met. V parterju bi lahko izgubila veliko časa in ta bi mi manjkal, če bi Nizozemka morda povedla. Taktika je bila boj stoje in morda izsiliti kakšno kazen. Na koncu se je izšlo."
Pred tem je slovenska reprezentantka v polfinalu premagala Nemko Luise Malzahn. Nemka na tatamiju ni imela nobenih možnosti proti visokorasli varovanki Marjana Fabjana. Taktično pa se je borila dobro. Z dobro obrambno tehniko pa je vseeno računala na to, da bo 21-letno Slovenko utrudila in morda potem prišla do presenečenja. Tekmovalki sta morali v podaljšek, po dobrih dveh minutah in pol dodatnega boja pa je z ipponom slavila Štajerka, ki je končno dokončala eno od številnih akcij.
Apotekarjeva, ena najbolj obetavnih slovenskih tekmovalk, ki je letos že zmagala v Tbilisiju in bila tretja v Düsseldorfu, je bila v uvodu tekme prosta, z zmago proti Avstrijski Bernadette Graf pa si je priborila četrtfinale in popoldanski nastop. Avstrijka je bila nevarna predvsem v parterju, kjer je imela priložnost v uvodu dvoboja, v podaljšku pa je Apotekarjeva zmagala prav v borbi na tleh z davljenjem.
"Tukaj sem izvedla svojo najljubšo tehniko in z njo odločila borbo. Zelo sem bila vesela, da se mi je prav v tej borbi posrečilo izvesti to tehniko, pred tem pa je bilo res težko. Težke so bile prav vse nasprotnice," je še dodala slovenska športna junakinja dneva v Minsku, ki se z judom ukvarja že neverjetnih 17 let.
V četrtfinalu se je varovanka Marjana Fabjana srečala z Britanko Nathalie Powell, nosilko treh kolajn z EP in ene s SP. A tekmica Apotekarjevi očitno leži, saj je s prepričljivim nastopom dosegla še četrto zaporedno zmago v medsebojnih obračunih.
"Saj je bil čas zanjo. Bila je mladinska prvakinja in to je enostavno nadaljevanje. Enako je bilo z Urško, Lucijo in Tino. Zdaj mora iti naprej. Svojega maksimuma še ni pokazala," pa je po tekmi izpostavil trener Fabjan, ki poudarja, da so končni cilj tudi za Apotekarjevo olimpijske igre, čaka pa jo veliko vmesnih postaj.
Današnja kolajna je druga slovenska na letošnjem prvenstvu, potem ko je Maruša Štangar v soboto osvojila bron v kategoriji do 48 kg.

Današnja osmoljenka slovenskega tabora je Ana Velenšek v najtežji kategoriji nad 78 kg. Rusinjo Ksenijo Čibisovo je deset sekund pred koncem v parterju z zvijanjem roke na hrbtu prisilila v predajo. Sodniki so nato še enkrat pregledali posnetek in ocenili, da slovenska reprezentantka vzvoda ni uporabila v komolcu, ampak v rami, kar je po pravilih prepovedano. Zaradi tretjega opomina je sledila diskvalifikacija nosilke bronastega odličja z olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Visoka in izredno močna Rusinja, ki pa je za kategorijo do 78 kg tudi zelo gibljiva, je bila močnejša predvsem v začetku dvoboja. Kasneje se je tehtnica nagibala na stran borke celjskega Sankakuja.

"Ne vem, kaj so dosodili. Roko je imela na hrbtu. Jaz sem se naslonila, da bi jo obrnila v končni prijem. Predala se je, zato sem mislila, da je to ipon, dobila pa sem diskvalifikacijo. Samo tekmo sem res začela bolj slabo, a bolj ko je šla borba proti koncu, bolj sem imela pobudo," je bila razočarana Velenškova, ki je bila odločno mnenja, da napake na tatamiju ni naredila.

Tudi v moški konkurenci sta oba Slovenca nastope končala med 16-erico. V kategoriji nad 100 kilogramov je Vito Dragič v uvodu zanesljivo ugnal Italijana Vicenza d'Arca. Ob vazariju je tekmo obvladoval vse štiri minute, sodnik pa jo je po tretjem opominu Italijanu prekinil. Nato pa mu je žreb namenil aktualnega svetovnega podprvaka iz Azerbajdžana Ušangija Kokaurija, ki je v pol minute potrdil vlogo favorita.

"V drugi borbi sem si želel pokazati več. Ampak poznava se s priprav in tudi na treningu še nisem našel rešitve zanj. Imel sem dve možnosti. Ali ga presenetim v prvem kontaktu ali pa ga skušam utruditi. A svetovni podprvak ima veliko izkušenj, je eden najmočnejših. Videti je bilo, kot da me je vrgel kot otroka. Morda se je zdelo, da se nisem trudil, a fizično je tako močan, da sem imel občutek, kot da sem zvezan. Potem ne moreš priti do svojega prijema. Tako je dominanten, da te konstantno meče, ti pa umiraš, ko se pobiraš. Zelo dobro pa mi je šlo v prvi borbi. Tam sem imel priložnost in zmagal," je boja slikovito opisal Dragič.

David Kukovica iz mariborskega Branika, ki je preskočil prvi krog, ni imel prave možnosti proti Nizozemcu Noelu Van't Endu, letošnjemu zmagovalcu grand slama v Jekateringurgu.

"Ne vem, kaj naj rečem. Ni šlo po načrtih. Taktike sem se držal, a očitno je bil tekmec res toliko močnejši, da mi kar manjka besed, pa čeprav je bil nosilec in favorit. Računal sem, da bo šla borba morda v podaljšek, kjer bom iskal svojo priložnost, saj sem fizično res dobro pripravljen in a me je s svojim napadom presenetil in končalo se je, kot se je," je razloge za poraz iskal Kukovica, ki je poznal taktiko tekmeca, pa vseeno ni našel obrambe. To so sporočili iz Judo zveze Slovenije. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice