Sreda, 25. november 2020 - 21:04

Zunanja politika/EU

Medijska svoboda: poslanci svarijo pred poskusi utišanja kritikov in ogrožanjem pluralnosti

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so zaskrbljeni zaradi stanja na področju medijske svobode v Uniji in obsojajo nasilje, nadlegovanje ter pritiske, s katerimi se soočajo novinarji. Poslanci v resoluciji, ki so jo sprejeli s 553 glasovi za, 54 proti in 89 vzdržanimi glasovi, opozarjajo na poskuse nekaterih vlad držav članic, da bi utišale kritične in neodvisne medije ter spodkopale medijsko svobodo in pluralnost. Skrbi jih zlasti položaj javnih medijev v nekaterih državah članicah, kjer so ti postali orodje vladne propagande.

Sreda, 25. november 2020 - 20:11

Zunanja politika/EU

Nov akcijski načrt EU za intelektualno lastnino

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Evropska komisija krepi gospodarsko odpornost in okrevanje EU tudi s pomočjo intelektualne lastnine. Tako je danes objavila nov akcijski načrt za intelektualno lastnino, da bi podjetjem omogočila, da čim bolje izkoristijo svoje izume in stvaritve ter poskrbijo, da ti koristijo našemu gospodarstvu in družbi. Intelektualna lastnina je ključno gonilo gospodarske rasti, saj podjetjem pomaga pri ovrednotenju neopredmetenih sredstev. Cilj akcijskega načrta je evropski ustvarjalni in inovativni industriji omogočiti, da ostane v svetovnem vrhu, ter pospešiti zeleni in digitalni prehod Evrope.

Sreda, 25. november 2020 - 19:53

Zunanja politika/EU

Sprejeta resolucija o bolj trajnostnem enotnem trgu

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Evropski parlament je zavezan trajnosti, zato želi spodbuditi ponovno uporabo in popravila ter ukrepati proti krajšanju življenjske dobe proizvodov. Resolucija o bolj trajnostnem enotnem trgu je bila sprejeta s 395 glasovi za, 94 glasovi proti in 207 vzdržanimi glasovi. Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so pozvali komisijo, naj potrošnikom omogoči „pravico do popravila“. Popravila bi morala biti privlačnejša, bolj sistematična in stroškovno učinkovitejša, bodisi s podaljšanjem garancije, garancijo za nadomestne dele ali boljšim dostopom do informacij o popravilu in vzdrževanju. 

Sreda, 25. november 2020 - 18:20

Zunanja politika/EU

Madžarsko vmešavanje v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji

Bruselj, 25. november 2020 (MOREL)- Danes je evropski parlament na pobudo evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD) in skupine socialistov in demokratov razpravljal o madžarskemu vmešavanju v medijski prostor v Sloveniji in Severni Makedoniji.  Na razpravi, ki je bila prvotno načrtovana v marcu, je v imenu Evropske komisije sodelovala Věra Jourová, med poslanci pa je plenum med prvimi nagovorila Tanja Fajon:

Petek, 20. november 2020 - 09:40

Zunanja politika/EU

Državljani pozivajo k večjim pristojnostim EU pri spopadanju s pandemijo

Ljubljana, 20. november 2020 (MOREL)- Evropski parlament je danes objavil celovite rezultate tretje letošnje javnomnenjske raziskave o stališčih evropskih državljank in državljanov do krize, povezane s pandemijo covida-19, ter do Evropske unije. Skoraj 50% vprašanih je spričo gospodarskih posledic krize kot prevladujoče čustveno stanje navedlo ‘negotovost’, obenem pa ima v primerjavi z raziskavo, opravljeno letos spomladi, več anketirancev pozitivne občutke do EU (41%). Med Slovenci prav tako prevladuje občutek negotovosti (45%), precej se je povečal občutek nemoči (30%, +13% glede na spomladansko raziskavo) in jeze (27%, +10%). 38% Slovencev sicer goji pozitivne občutke do EU.

Nedelja, 15. november 2020 - 20:50

Zunanja politika/EU

Program EU za zdravje

Bruselj, 15. november 2020 (MOREL)- Evropski parlament je v petek sprejel stališče o predlogu Evropske komisije, da okrepi dejavnosti Evropske unije v zdravstvenem sektorju v okviru tako imenovanega Programa EU za zdravje, s 615 glasovi za, 34 proti in 39 vzdržanimi glasovi.,Kot so dejali poslanci in poslanke, je pandemija pokazala, da Unija nujno potrebuje velikopotezen program, s katerim bi zagotovili, da bodo evropski zdravstveni sistemi v prihodnosti kos nevarnostim za javno zdravje. Tako bi Unija ostala najbolj zdravo območje na svetu. Poudarili pa so, da to ne bi bilo mogoče, če bi se proračun zmanjšal na 1,7 milijarde evrov, kot so predlagale države članice. V nedavno doseženem dogovoru o dolgoročnem proračunu EU, je Parlament prepričal države članice, da se sredstva za ta program znatno povečajo (5,1 milijarde evrov).

Sobota, 14. november 2020 - 18:51

Zunanja politika/EU

Evropski poslanci menijo, da morajo evropske vrednote tudi v izrednih razmerah prevladati

Bruselj, 14. november 2020 (MOREL)- Evropski parlament je posvaril pred „nevarnostjo zlorabe pooblastil“ in pozval evropsko komisijo, naj okrepi svoja prizadevanja in uporabi vsa pravna sredstva, ki jih ima na voljo. Parlament je v petek s 496 glasovi za, 138 glasovi proti in 49 vzdržanimi glasovi sprejel resolucijo, v kateri je ocenil stanje evropskih demokratičnih vrednot v okviru nacionalnih ukrepov za boj proti pandemiji covida-19. Med četrtkovo razpravo s komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom so skoraj vsi govorniki izrazili zaskrbljenost glede pravic državljanov in ranljivih skupin v številnih državah EU, kjer so bili sprejeti izredni ukrepi.

Četrtek, 22. oktober 2020 - 17:21

Zunanja politika/EU

Evropski parlament pozval k odpravi razlik v dostopu do digitalnega izobraževanja

Bruselj, 22.s oktober 2020 (MOREL)- Evropski parlament je pozval k odpravi digitalnega razkoraka v Evropi, saj je pandemija zaostrila neenakosti in mnogi težko dostopajo do šolskega izobraževanja. Resolucija je bila sprejeta v četrtek s 593 glasovi za, 58 glasovi proti in 36 vzdržanimi glasovi. Poslanke in poslanci evropskega parlamenta obžalujejo velike razlike pri dostopu do šolanja po vsej Evropski uniji v času omejitev gibanja, saj 32 % učencev v nekaterih državah članicah več mesecev ni imelo dostopa do izobraževanja. Obstaja zaskrbljenost, da bo to znižalo prihodnje ravni dohodka za celotno generacijo ter negativno vplivalo na produktivnost dela in konkurenčnost v celotni Evropski uniji.

Četrtek, 22. oktober 2020 - 15:27

Zunanja politika/EU

Nagrado Saharova za leto 2020 prejme demokratična opozicija v Belorusiji

Bruselj, 22. oktober 2020 (MOREL)-  Demokratična opozicija v Belorusiji je prejemnica nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2020. Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je danes opoldne, v plenarni dvorani v Bruslju, razglasil letošnjega nagrajenca, o katerem je odločila konferenca predsednikov (predsednik parlamenta in vodje političnih skupin).

 

Sreda, 21. oktober 2020 - 21:03

Zunanja politika/EU

Unija se je še vedno pripravljena pogajati z Britanci

Bruselj, 21. oktober 2020 (MOREL)- Evropski parlament je s predsednikom evropskega sveta Charlesom Michelom, podpredsednikom komisije Marošem Šefčovičem in pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem razpravljal o rezultatih nedavnega vrha EU. Glede pogajanj z Združenim kraljestvom o prihodnjih odnosih sta predsednik Evropskega sveta Michel in glavni pogajalec EU Barnier poudarila, da je EU vedno pripravljena na pogajanja in si prizadeva za pravno zavezujoč dogovor glede enakopravnih konkurenčnih pogojev, nadzora in ribištva. Vendar mora vlada Združenega kraljestva zagotoviti jamstva in to ne le z besedami, temveč z mednarodnim sporazumom in njegovim izpolnjevanjem.

Sreda, 21. oktober 2020 - 21:00

Zunanja politika/EU

Policija mora odgovarjati za nasilne incidente, tudi slovenska

Bruselj, 21. oktober 2020 (MOREL)- Policijsko nasilje je nesprejemljivo in ga je treba vedno raziskati. Poslanci evropskega parlamenta so v torek pozvali k večji preglednosti in nadzoru nad delom organov pregona. V razpravi z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in nemškim predsedstvom Svetu EU je več poslancev evropskega parlamenta opozorilo na primer slovaškega državljana Jozefa Chovaneca, ki je februarja 2018 umrl v policijskem priporu na belgijskem letališču Charleroi. Belgijske oblasti so pozvali, naj celovito raziščejo okoliščine tega primera, ki ga bo v imenu evropskega parlamenta spremljal odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Sreda, 21. oktober 2020 - 13:50

Zunanja politika/EU

Evropska unija mora določiti standarde za ureditev spletnih platform

Bruselj, 21. oktober 2020 (MOREL)- Evropski parlament je pozval k oblikovanju trajnih pravil za digitalne storitve, med njimi spletne platforme in tržnice, ter k vzpostavitvi zavezujočega mehanizma za obravnavanje nezakonitih spletnih vsebin.Poslanci so torek sprejeli dve ločeni poročili o zakonodajnih pobudah, v katerih Evropsko komisijo pozivajo, naj v svežnju akta o digitalnih storitvah, ki ga bo predstavila decembra, obravnava trenutne pomanjkljivosti v spletnem okolju. 

Četrtek, 8. oktober 2020 - 19:45

Zunanja politika/EU

Parlament poziva države članice, naj v celoti izkoristijo evropsko jamstvo za mlade

Bruselj, 8. oktober 2020 (MOREL)- Glede na povečevanje brezposelnosti med mladimi v EU, je evropski parlament pozval  države članice, naj sprejmejo odločnejše ukrepe za boj proti vplivu krize zaradi covida-19 na mlade. V resoluciji, sprejeti v četrtek s 574 glasovi za, 77 glasovi proti in 43 vzdržanimi glasovi, Evropski parlament poziva države članice, naj mladim, ki se prijavijo v programe jamstva za mlade, ponudijo „kakovostna, raznolika in prilagojena delovna mesta, usposabljanje ali pripravništvo“.

Četrtek, 8. oktober 2020 - 10:31

Zunanja politika/EU

Evropska strategija za gozdove : visokokakovostno gospodarjenje z gozdovi

Bruselj, 8. oktober 2020 (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamenta so v resoluciji, sprejeti v sredo s 462 glasovi za, 176 glasovi proti in 59 vzdržanimi glasovi, pozvali, da naj bo prihodnja evropska strategija za gozdove za obdobje po letu 2020, ki naj bi jo Komisija pripravila v začetku leta 2021, neodvisna in samostojna, ustrezno usklajena z evropskim zelenim dogovorom ter naj še naprej zagotovlja večnamensko vlogo gozdov.

Sreda, 7. oktober 2020 - 22:10

Zunanja politika/EU

Parlament zahteva pravno zavezujoč in učinkovit mehanizem za zaščito vrednot EU

Bruselj, 7. oktober 2020 (MOREL)-  Resolucija o zaščiti demokracije, pravne države in temeljnih pravic v vseh državah članicah Evropska unija nima učinkovitih vzvodov za ukrepanje ob nazadovanju na področju temeljnih vrednot EU. 
Predlog parlamenta vključuje preventivne in korektivne ukrepe. Potrebna so letna priporočila za posamezne države, s pomočjo katerih se bi lahko aktiviral mehanizem za zaščito vrednot EU, postopki za ugotavljanje kršitev in pogojevalo dostop do proračunskih sredstev EU.

Sreda, 7. oktober 2020 - 21:58

Zunanja politika/EU

Poslanci evropskega parlamenta potrdili kadrovske spremembe v evropski komisiji

Bruselj, 7. oktober 2020 (MOREL)- Parlament je v sredo potrdil imenovanje Mairead McGuinness za komisarko in spremembo resorja izvršnega podpredsednika komisije Valdisa Dombrovskisa. Dosedanja podpredsednica evropskega parlamenta Mairead McGuinness bo komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov. Njeno imenovanje so poslanci potrdili s 583 glasovi za, 75 proti in 37 vzdržanimi glasovi.

Četrtek, 17. september 2020 - 20:38

Zunanja politika/EU

Vključevanje Romov: EU mora storiti več proti socialni izključenosti in sovraštvu do Romov

Bruselj, 17. september 2020 (MOREL)- Strukturni anticiganizem se mora končati,so izjavili poslanke in poslanci evropskega parlamenta, ki zahtevajo ukrepe za zagotovitev enakega dostopa Romov do stanovanj, izobraževanja, zdravstvenega varstva in zaposlitve. Evropski parlament je v resoluciji, ki je bila sprejeta v četrtek s 545 glasovi za, 96 glasovi proti in 54 vzdržanimi glasovi, poudaril, da so zaradi vztrajnega sovraštva do Romov le-ti v Evropi najbolj izpostavljeni revščini in socialni izključenosti. Poslanke in poslanci so zato pozivali k vključujočemu izobraževanju, predšolskem izobraževanju ter odpravi diskriminacije in segregacije.

Četrtek, 17. september 2020 - 16:49

Zunanja politika/EU

EU mora okrepiti prizadevanja za odpravo pomanjkanja zdravil

Bruselj, 17. september 2020 (MOREL)- Evropski parlament  je pozival EU, naj pri zdravilih in medicinski opremi poveča svojo samopreskrbo, da bo lahko kadar koli na voljo cenovno dostopno zdravljenje. Parlament je temeljne vzroke nedavnega pomanjkanja zdravil obravnaval v resoluciji, ki je bila sprejeta s 663 glasovi za, 23 glasovi proti in 10 vzdržanimi glasovi. Poslanke in poslanci so pozivali k okrepljenemu odzivu EU na problem, ki se je zaradi zdravstvene krize zaradi covida-19 v Evropi še poslabšal in ki neposredno negativno vpliva na zdravje in varnost pacientov ter njihovo nadaljnje zdravljenje.

Sreda, 16. september 2020 - 21:19

Zunanja politika/EU

Glasovanje o lastnih virih odprlo pot za program okrevanje po krizi covida-19

Bruselj, 16. september 2020 (MOREL)- Evropski poslanci pospešili postopek, ki bo EU omogočil, da si za načrt okrevanja „Naslednja generacija EU“ sposodi 750 milijard evrov. Poslanci so pohiteli in že na septembrskem plenarnem zasedanju glasovali o zakonodajnem mnenju o sklepu o sistemu lastnih virov. S tem je bila odstranjena pomembno ovira in pospešen postopek izvajanja tega ključnega predpisa EU za ponovni zagon gospodarstva, ki bo Komisiji omogočil, da na finančnih trgih zbere 750 milijard evrov za sklad za okrevanje.

Sreda, 16. september 2020 - 17:54

Zunanja politika/EU

Zmogljivosti na področju mehanizma civilne zaščite EU je treba povečati

Bruselj, 16. september 2020 (MOREL)- Evropski parlament je pozival h krepitvi mehanizma civilne zaščite, da bi se lahko le-ta bolje odzivala na izredne razmere večjega obsega, kot je na primer kriza covida-19. Mehanizem Unije na področju civilne zaščite je uspešno pomagal državam članicam pri reševanju človeških življenj, tudi med koronavirusno pandemijo. Zdravstvena oprema, kot so na primer ventilatorji, osebna zaščitna oprema, cepiva, terapevtika in laboratorijski material, so bili dostavljeni preko mehanizma RescEU v podporo nacionalnim zdravstvenim službam. Ravno ta teden pa je bila preko mehanizma poslana dodatna pomoč za begunce na Lezbosu, po požaru v begunskem taborišču v Moriji.

Sreda, 16. september 2020 - 17:39

Zunanja politika/EU

Stanje v Evropski uniji: Evropski poslanci razpravljali z Ursulo von der Leyen

Bruselj, 16. september 2020 (MOREL)- Načrti EU na področju podnebnih sprememb, boja proti rasizmu, brezposelnosti, zdravja ter migracij, so bili med temami razprave evroposkih poslancev s predsednico Evropske komisije Ursue von der Leyen. V svojem govoru se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ozrla na delo Komisije v minulem letu in predstavila številne nove pobude EU. Med načrti, ki jih je predstavila za izhod Evropskega gospodarstva iz covid-19 krize, so minimalna evropska plača in večja zavezanost zelenemu dogovoru. Evropska komisija bo predlagala vsaj 55-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2030 v primerjavi z vrednostmi leta 1990. Prav tako je tudi zagovarjala krepitev EU pristojnosti na področju zdravja ter ustanovitev posebne EU agencije  za biomedicinske raziskave.

Četrtek, 23. julij 2020 - 19:04

Zunanja politika/EU

Dolgoročni proračun EU je treba izboljšati, da ga evropski parlament odobri

Bruselj, 23. julij 2020 (MOREL)- Evropski parlament ne sprejema političnega dogovora, ki ga je evropski svet dosegel glede večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027, v njegovi trenutni obliki in poudarja, da ne bo zgolj potrdil sklepov kot izvršeno dejstvo. Parlament je pripravljen zadržati svoje soglasje k dolgoročnemu EU proračunu, dokler ne bo dosežen zadovoljiv dogovor v prihodnjih pogajanjih med Parlamentom in Svetom najpozneje do konca oktobra, da ne bi ogrozili nemotenega začetka izvajanja novih programov s 1. januarjem 2021. 

Četrtek, 18. junij 2020 - 16:11

Zunanja politika/EU

Pogajanja med EU in Združenim kraljestvom: evroposlanci trdno podpirajo stališče EU

Bruselj, 18. junij 2020 (MOREL)-  Evropski parlament obžaluje, da so razhajanja še vedno precejšnja, časa za sklenitev dogovora o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom pa zmanjkuje. V resoluciji, ki jo je z veliko večino sprejel v četrtek, je parlament povzel dosedanje dosežke pogajanj med EU ter Združenim kraljestvom o prihodnjem partnerstvu in pozval k okrepitvi pogajanj v juliju.

Četrtek, 18. junij 2020 - 15:58

Zunanja politika/EU

Konferenca o prihodnosti Evrope se mora pričeti jeseni takoj, ko bo mogoče

Bruselj, 18. junij 2020 (MOREL)- Izbruh koronavirusa je v ospredje postavil institucionalne pomanjkljivosti EU. V bližnji prihodnosti mora Svet EU sprejeti razumno stališče in se zavezati k reformam, ki jih bo izpostavila Konferenca. Evropski parlament je pozval Svet EU, da “nemudoma predstavi stališče o obliki in načinu organizacije Konference”, ki bo zastopala glasove državljanov. V resoluciji, ki je bila sprejeta s 528 glasovi za, 124 proti in 45 vzdržanimi, parlament zastopa stališče, da je “10 let po [...] Lizbonski pogodbi, 70 let po Schumanovi deklaraciji in v času pandemije koronavirusa čas za ponovno vrednotenje Unije”. Poslanke in poslanci dodajajo, da “število kriz, ki jih je doživela EU, kaže na potrebo po institucionalnih in političnih reformah na različnih področjih upravljanja”. 

Torek, 26. maj 2020 - 21:44

Zunanja politika/EU

Večine državljanov je zelo finančno prizadela epidemija koronavirusa

Bruselj, 26. maj 2020 (MOREL)- Raziskava, ki jo je konec aprila naročil evropski parlament, kaže, da se je večina državljanov EU (58 %) v obdobju od začetka krize COVID-19 znašla v finančnih težavah. Državljani so v raziskavi izrazili željo, da bi Evropska unija imela več pristojnosti za spopadanje s krizami, kot je pandemija novega koronavirusa. Skoraj sedem od desetih vprašanih (69 %) si želi močnejšo vlogo EU v boju proti krizi COVID-19. Skoraj šest od desetih vprašanih je nezadovoljnih s solidarnostjo med državami članicami v času pandemije. 74 % anketirancev je že slišalo za ukrepe ali aktivnosti EU v odzivu na pandemijo, vendar pa je zadovoljnih z njimi samo 42 % anketirank in anketirancev.

Četrtek, 21. maj 2020 - 22:01

Zunanja politika/EU

Evropski parlament podpira lokalne oblasti pri spopadanju s posledicami pandemije

Bruselj, 21. maj 2020 (MOREL)-  Poleg rednih dejavnosti Evropskega parlamenta je predsednik David Sassoli ponudil podporo Parlamenta lokalnim oblastem pri zagotavljanju obrokov, zatočišča ter vzpostavitvi centra za testiranje na COVID-19. Ukrepi za zajezitev širjenja okužb z virusom COVID-19 Evropskega parlamenta niso ustavili pri izvajanju njegovih zakonodajnih, proračunskih in nadzorstvenih funkcij.Poleg rednih dejavnosti pa je Parlament stopil v stik tudi z lokalnimi oblastmi v mestih, kjer ima svoj sedež, in jim ponudil podporo pri soočanju s socialno-ekonomskimi posledicami krize. Z lokalnimi oblastmi je tako sklenil različne dogovore o odzivu na specifične potrebe glede na trenutne razmere. “Vsi smo del izrednih razmer, ki se na različne načine dotikajo življenja ljudi. Kriza mora vse, vključno z institucijami, spodbuditi k dobremu zgledu,” je dejal predsednik Parlamenta David Sassoli.

Petek, 15. maj 2020 - 18:27

Zunanja politika/EU

Evroposlanci predlagali sklad pomoči

Bruselj, 15. maj 2020 (MOREL/Fonet)- Evropski parlament je danes zahteval od evropske komisije, da vzpostavi investicijski sklad v višini 2.000 milijard evrov, da bi sanirali posledice pandemije koronavirusa.

Četrtek, 14. maj 2020 - 21:50

Zunanja politika/EU

Pripravljeni demokracijo prodati za lastne položaje in kapitalske interese

Bruselj, 14. maj 2020 (MOREL)- Poslanci Evropskega parlamenta so danes na plenarnem zasedanju razpravljali o izredni zakonodaji na Madžarskem in njenem učinku na pravno državo in temeljne pravice. V svojem pisnem prispevku je Tanja Fajon, S&D/SD, poudarila: 

Četrtek, 14. maj 2020 - 19:50

Zunanja politika/EU

Poslanke in poslanci zahtevajo sankcije in ustavitev plačil

Bruselj, 14. maj 2020 (MOREL)-Večina poslank in poslancev evropskega parlamenta je menila, da so na Madžarskem ogrožene demokracija in temeljne pravice, ter pozivajo Komisijo in Svet, naj zaščiti madžarske državljane in pravno državo. Večina govornic in govornikov je v četrtkovi razpravi s podpredsednico Komisije Vero Jourovo in hrvaškim predsedstvom EU poudarila, da nujni ukrepi madžarske vlade, sprejeti v boju proti pandemiji COVID-19, vključno z razglasitvijo časovno nedoločenega izrednega stanja v državi, niso v skladu z evropskimi pravili in predstavljajo veliko tveganje za demokracijo.

Sreda, 13. maj 2020 - 17:26

Zunanja politika/EU

COVID-19: nujni ukrepi na Madžarskem in nevarnost za demokracijo

Ljubljana, 13. maj 2020 (MOREL)- Jutri bodo poslanke in poslanci  evropskega parlamenta v razpravi, ki se bo začela ob 9. uri, ocenjevali nujne ukrepe, ki jih je sprejela Madžarska v boju proti COVID-19, in tveganja, ki predstavljajo za demokracijo, pravno državo in temeljne pravice.

Torek, 12. maj 2020 - 22:28

Zunanja politika/EU

Potrebujemo hitre in enotne ukrepe, sicer izgubimo Schengen

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)-  “Schengen je danes v zelo slabi in problematični kondiciji. Najprej so ga prizadele razmere z begunci, virus je zadal nov udarec. Obstaja resno tveganje, da ga izgubimo”, je v današnji video razpravi odbora LIBE v Evropskem parlamentu opozorila Tanja Fajon, S&D/SD, predsedujoča delovni skupini za schengen. 

Sreda, 6. maj 2020 - 18:14

Zunanja politika/EU

Večletni finančni okvir: čas je za ambicioznost za vse državljanke in državljane

Bruselj, 6. maj 2020 (MOREL)- Načrt za oživitev gospodarstva EU mora biti pogumen, ambiciozen in zasidran v naslednji večletni finančni okvir EU,” je izjavil predsednik evropskega parlamenta DAvid Sassoli.  Dodal je: »Zdaj je čas, da začnemo pogumno in ambiciozno izvajanje ukrepov, ki jih podpira proračun EU. Parlament želi biti ključen akter in v sodelovanju s ostalimi institucijami prispevati k temu, da bo proračun najboljše orodje za pomoč evropskemu gospodarstvu in državljanom. Nujno treba oblikovati dogovor za oživitev gospodarstva in o večletnem finančnem okviru. 

Torek, 5. maj 2020 - 17:49

Zunanja politika/EU

Državni organi morajo narediti več za ozaveščanje o ukrepih EU

Bruselj, 5. maj 2020 (MOREL)- Podpredsednika Evropskega parlamenta, zadolžena za komuniciranje, sta pozvala države članice, naj storijo več za obveščanje javnosti o ukrepih in solidarnosti EU v boju proti koronavirusu. “Pretok informacij in komunikacija sta ključnega pomena pri reševanju trenutne zdravstvene in gospodarske krize, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa,” sta poudarila Othmar Karas, (ELS, Avstrija) in Katarina Barley (S&D, Nemčija) podpredsednika evropskega parlamenta.

Petek, 1. maj 2020 - 21:12

Zunanja politika/EU

Podpora žrtvam družinskega nasilja v evropskem parlamentu

Bruselj, 1. maj 2020 (MOREL/Fonet)- Poslopje evropskega parlamenta v Bruslju je sedaj začasni dom za 100 žensk brezdomk, od katerih jih je večina žrtev družinskega nasilja. Poslopje Helmut Kohl je odprlo vrata v sredo. Pisarne so sprmenili v splanice z eno ali dvema posteljema. Ženske imajo ves čas priskrbljeno prehrano in medicinsko nego. Pandemija virusa je v Belgiji je povečala stopnjo družinskega nasilja.

Petek, 17. april 2020 - 19:45

Zunanja politika/EU

Evropske poslanke in poslanci zahtevajo obsežen sveženj za okrevanje in solidarnostni sklad EU za posledice koronavirusa

Bruselj, 17. april 2020 (MOREL)- Evropske poslanke in poslanci si želijo obsežnega svežnja za oživitev in pomoč evropskemu gospodarstvu po krizi s COVID-19, vključno z obveznicami za obnovo, ki naj jih zagotavlja proračun EU. V resoluciji, izglasovani v petek, je Parlament pozdravil doslej sprejete odločitve na ravni EU v obliki fiskalnih ukrepov in podpore likvidnosti. Poleg že storjenega pa Evropa potrebuje obsežen sveženj za obnovo in oživitev gospodarstva, ki naj se financira iz povečanega večletnega finančnega okvira (MFF), že obstoječih skladov in finančnih instrumentov EU kot tudi ‘obveznic za obnovo’, ki naj jih zagotavlja evropski proračun. Vendar pa sveženj ne bi smel zahtevati vzajemnega prevzemanja aktualnega dolga, pač pa bi moral biti usmerjen v prihodnje naložbe. Zeleni dogovor in digitalna preobrazba bi morala biti v jedru svežnja, da bomo ponovno zagnali gospodarstvo, poudarjajo poslanci.

Četrtek, 16. april 2020 - 10:35

Zunanja politika/EU

Evropski poslanci pozivajo k večji podpori P

Bruselj, 16. aprikl 2020 (MOREL)- Člani odbora za kulturo in izobraževanje evropskega parlamenta so v pismu, ki so ga v sredo naslovili na komisarko Mariyo Gabriel, opozarili, da sedanji način komuniciranja evropske komisije, kot tudi različni pristopi in pomanjkanje informacij nacionalnih agencij ne predstavljajo zagotovila, da bodo dodatni stroški povrnjeni ter da bodo udeleženci Erasmusa+ in Evropske solidarnostne enote lahko obdržali svoj status. Poslanci so pozivali, da se študentom zagotovi, da tekoče študijsko leto ne bo izgubljeno ter bo z virtualnim učenjem mogoče pridobiti potrebne akademske točke. Poslanci evropskega parlamenta so v svojem pismu komisijo pozivali, naj zagotovi, da bodo lahko udeleženci Evropske solidarnostne enote ohranili svoj status prostovoljcev za predvideno trajanje, tudi če je to bilo začasno prekinjeno. Tako bi lahko opravili svojo prostovoljno službo in ne bi tvegali izgube družinskega dodatka, kot je preživnina za otroke, ki je povezana s prostovoljnim statusom. Prav tako so priporočali, da se dejavnosti prostovoljcev Evropske solidarnostne enote preusmerijo, denimo z napotitvijo prostovoljcev v nacionalne sheme, vzpostavljene za reševanje pandemije COVID 19.

Četrtek, 16. april 2020 - 09:58

Zunanja politika/EU

“Ni čas za sebičnost in kaotično odzivanje, čas je za odločne ukrepe in solidarnost!”

Ljubljana, 16. april 2020 (MOREL)-  “Evropski parlament z resolucijo o evropskih ukrepih v spopadanju s pandemijo Covid-19 in njenimi posledicami šefe vlad EU poziva k učinkovitim in evropskim rešitvam in solidarnosti. Naše skupno sporočilo je danes zelo močno in odločno. Nobena država se z virusom ne more spopadati sama. Ni čas za egoizem in sebičnost, kaotično odzivanje, čas je za skupno ukrepanje, koordinacijo in dolgoročne obsežne investicije za blažitev ekonomskih in socialnih posledic pandemije,” je pred današnjim plenarnim zasedanjem na daljavo dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

Četrtek, 16. april 2020 - 09:55

Zunanja politika/EU

Zasedanje evropskega parlamenta v znamenju korona virusa

Bruselj, 16. april 2020 (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamenta bodo danes in jutri  na izrednem plenarnem zasedanju v Bruslju razpravljali in glasovali o resoluciji o usklajenem odzivu EU na krizo COVID-19 ter zakonodajnih predlogih evropske komisije za reševanje posledic, ki so nastale ob izbruhu pandemije koronavirusa v Evropski uniji. Zaradi omejitev gibanja in potovanj v večini držav članic EU bodo poslanke in poslanci glasovali na daljavo.

Sreda, 8. april 2020 - 23:39

Zunanja politika/EU

Parlamentarne kuhinje bodo pripravile 3000 dnevnih obrokov za zdravstvene delavce ter za pomoči potrebne

Bruselj, 8. april 2020 (MOREL)-  Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je predstavil ukrepe v podporo skupnostim v mestih, kjer deluje evropski parlament. Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je v današnji video izjavi predstavil aktivnosti parlamenta v podporo zdravstvenim delavcem in pomoči potrebnim ljudem v Bruslju. Predsednik je povedal:

Četrtek, 2. april 2020 - 12:28

Zunanja politika/EU

Fajon: “Brez takojšnjega ukrepanja EU bodo grški otoki otroško pokopališče!”

Ljubljana, 2 april 2020 (MOREL)-  Na petih grških otokih je danes okoli 37 tisoč migrantov, zmogljivosti je le za 6000 ljudi. Njihovo zdravje je slabo zaradi izjemno slabih pogojev, v katerih živijo že dolgo časa. V luči epidemije s korona virusom je nemogoče zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo, izolacijo ali omejevanje socialnih stikov.“Zelo kmalu bomo morda priča novi humanitarni katastrofi na grških otokih. Evropska komisija je obljubila premestitev 1600 in najbolj ranljivih, 8 članic EU je ponudilo podporo, Slovenije ni med njimi. Našo vlado zato vnovič pozivam, naj premisli o tej odločitvi. Brez evropske solidarnosti bomo odgovorni za novo pokopališče, tudi otrok, in to na evropskih tleh,” je ob robu današnjega zasedanja odbora LIBE Evropskega parlamenta o razmerah na grških zunanjih mejah EU dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

Četrtek, 2. april 2020 - 12:25

Zunanja politika/EU

Mednarodni dan preverjanja dejstev v znamenju boja proti virusu dezinformacij o COVID-19

Bruselj, 2. april 2020 (MOREL)- Danes, 2. aprila, na mednarodni dan preverjanja dejstev, želi Evropski parlament prispevati k ozaveščanju o nevarnostih dezinformacij, ki ne vplivajo le na zdravje državljanov, temveč tudi na demokracijo. Medtem ko mnogi dan in noč bijejo bitko proti koronavirusu, so zdravstvene organizacije in preverjevalci dejstev odkrili še eno temno plat pandemije: nekateri posamezniki in organizacije krizo izkoriščajo za politične ali komercialne manipulacije, namesto, da bi podprli vse tiste, ki se trudijo pomagati.

Sreda, 25. marec 2020 - 22:24

Zunanja politika/EU

Jutri izredno plenarno zasedanje evropskega parlamenta

Bruselj, 25. marec 2020 (MOREL)- Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je za jutri  sklical izredno plenarno zasedanje, na katerem bodo poslanke in poslanci razpravljali in glasovali o prvih treh zakonodajnih predlogih Evropske komisije za reševanje posledic, ki so nastale ob izbruhu pandemije koronavirusa.

Sreda, 25. marec 2020 - 22:20

Zunanja politika/EU

Ukrepi EU za reševanje COVID-19 krize

Bruselj, 25. marec 2020 (MOREL)- Evropski parlament je zavezan k pomoči državam članicam pri soočanju z izbruhom koronavirusa COVID-19 ter reševanju socialno-ekonomskih vplivov in posledic, ki jih za seboj pušča kriza. Na izrednem plenarnem zasedanju 26. marca bo sprejeta potrebna zakonodaja za ublažitev posledic krize.

Sreda, 25. marec 2020 - 12:24

Zunanja politika/EU

EU za začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo

Ljubljana, 25. marec 2020 (MOREL)- Predsednik odbora za zunanje zadeve pozdravlja odločitev držav članic o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Predsednik Odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve David McAllister (EPP, Nemčija) je po sklepu Sveta EU o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo dejal: "Sredi krize, ki je nastala zaradi izbruha koronavirusa, je EU premagala razlike in pokazala solidarnost med prijatelji. Pozdravljam zapoznelo odločitev o pričetku pristopnih pogovorov z Albanijo in Severno Makedonijo, a obžalujem, da smo na ta pomemben korak morali čakati do zdaj.

Sreda, 25. marec 2020 - 10:42

Zunanja politika/EU

Madžarska tone v dikaturo?

Bruselj, 25. marec 2020 (MOREL)- Odbor za državljanske svoboščine pri evropskem parlamentu je poudarol, da mora vsak izredni ukrep, ki ga madžarska vlada sprejema v boju proti pandemiji COVID-19, spoštovati temeljne vrednote EU. Predsednik odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španija) je v zvezi z dogajanjem na Madžarskem, kjer vlada skušala razširiti svoja izvršilna pooblastila v času, ko so v državi razglašene izredne razmere, povedal:

Ponedeljek, 23. marec 2020 - 23:31

Zunanja politika/EU

Fajonova podprla ukrepe komisije za nadzor notranjih meja unije

Ljubljana, 23. marec 2020 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon, koordinatorica za Schengen v Evropskem parlamentu, se je dopoldne na video konferenci s komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in kolegi iz vodstva skupine Socialistov in demokratov pogovarjala o razmerah v schengenskem prostoru in na grških otokih. Tanja Fajon je podprla predloge Evropske komisije za koordinacijo ukrepov, povezanih z nadzorom na notranjih mejah, in med drugim poudarila, da je potrebna večja solidarnost med državami v schengenskem prostoru glede omejitev, posebej med sosednjimi državami, vključno z bolj jasnimi informacijami o sprejetih ukrepih (kot so zeleni pasovi), za zaščito verige s preskrbo, omogočanje potovanja ključnih delavcev, ljudi, ki se vračajo domov, in tovora.

Ponedeljek, 23. marec 2020 - 23:00

Zunanja politika/EU

COVID-19: Institucije EU z ukrepi za nakup nujne medicinske opreme

Bruselj, 23. marec 2020 (MOREL)- Evropski parlament sodeluje z državami članicami, da bi zagotovil nakup respiratorjev, mask in druge pomembne medicinske opreme, ki jo potrebujejo bolnišnice po vsej Evropski uniji. Minuli teden je Komisija vzpostavila posebno shemo za zbiranje medicinske opreme (preko rescEU), da bi lahko potrebna oprema za boj proti COVID-19 čimprej prišla do držav članic, ki se soočajo s pomanjkanjem. Oprema je potrebna za zdravljenje okuženih bolnikov, za zaščito zdravstvenih delavcev in za pomoč pri upočasnitvi širjenja virusa.

Petek, 20. marec 2020 - 08:44

Zunanja politika/EU

Izredno plenarno zasedanje evropskega parlamenta bo 26. marca,

Bruselj, 20. maarec 2020 (MOREL)- Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je po videokonferenci z voditelji političnih skupin sklical izredno plenarno zasedanje, ki bo 26. marca, da bi odobrili ukrepe za reševanje krize, ki je nastala ob izbruhu koronavirusa COVID-19. To bo tudi prvo plenarno zasedanje, na katerem bo uporabljen sistem za glasovanje na daljavo.

Sreda, 18. marec 2020 - 10:12

Zunanja politika/EU

Evropa združena in pripravljena ukrepati

Bruselj, 18. marec 2020 (MOREL)- Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je  izjavil: “Evropa popravlja svojo sebičnost in pomanjkanje usklajevanja med nacionalnimi vladami ob izbruhu krize COVID-19. Izredno zasedanje evropskega sveta je prineslo zeleno luč predlogom komisije, ki jih je podprl tudi evropski parlament, da se lahko spopademo s širjenjem virusa in pomagamo državam, ki potrebujejo pomoč.

Ponedeljek, 16. marec 2020 - 18:34

Zunanja politika/EU

Sassoli: Strinjamo se z Von der Leyenovo - vlade ne smejo delovati enostransko

Bruselj, 16. marec 2020 (MOREL)- Iz prestavništva evropskega parlamenta v Sloveniji so poslali izjava predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija o zadnjem odzivu Komisije glede koronavirusa COVID-19. “Po nedeljskem pozivu predsednice Evropske komisije morajo vlade držav članic prenehati z omejevanjem dobave medicinske opreme v EU in enostranskim ukrepanjem preprečevanja prostega gibanja med državami. Boj proti koronavirusu bijemo po vsej Evropi, potrebno ga je voditi z močnim usklajevanjem med vladami in institucijami EU. 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej