Sreda, 22. januar 2020 - 18:41

Zanimivost/EU

V evropskem parlamentu o razmahu zdravljenja raka s pomočjo ciljane radionuklidne terapije

Bruselj, 22. januar 2020 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D) je danes v evropskem parlamentu v Bruslju gostila dogodek na temo ciljanega zdravljenja bolnikov z rakom. Ob robu predstavitve raziskave “Radionuklidna terapija: odkrivanje novih možnosti, ki jih prinaša zdravljenje raka s pomočjo ciljane radionuklidne terapije” so vrhunski evropski strokovnjaki predstavili inovativne načine diagnosticiranja in zdravljenja raka s sevanjem “znotraj telesa”, ki pomembno izboljšujejo preživetje bolnikov in kakovost njihovega življenja.

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:20

Zunanja politika/EU

Stanje pravne države na Poljskem in Madžarskem se slabša

Strasbourg, 16. janaur 2020 (MOREL)- Razprava EU s Poljsko in Madžarsko še ni prinesla prilagoditve teh dveh držav temeljnim vrednotam EU, je danes opozoril evropski parlament.V resoluciji, ki je bila danes sprejeta s glasovi 446 za, 178 proti in 41 vzdržanimi, poslanke in poslanci ugotavljajo, da poročila Evropske komisije, Združenih narodov, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Sveta Evrope nakazujejo, da "se  je položaj tako na Poljskem kot tudi na Madžarskem po sprožitvi 7. člena Pogodbe o EU poslabšal."

Torek, 14. januar 2020 - 15:50

Zunanja politika/EU

Plenkovič odfrcnil kritike evropskih poslancev

Strasborug, 14. januar 2020 (MOREL)- Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je Evropskemu parlamentu in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavil prednostne naloge predsedovanja Hrvaške Svetu EU. Hrvaško predsedstvo namerava pod motom “Močna Evorpa v izzivov polnem svetu" zagotoviti ustrezne odgovore na skrbi evropskih državljanov, je v svojem govoru poudaril premier Plenković. Izpostavil je štiri sklope programa predsedovanja, v katerih je poudarek na Evropi, ki se razvija, povezuje, varuje in je vplivna na globalni ravni.

Torek, 10. december 2019 - 10:26

Zunanja politika/EU

Velika večina vprašanih želi več informacij o EU

Bruselj, 10. december 2019 (MOREL)- Parlemeter 2019 prav tako daje odgovore na vprašanje, za katere z EU povezane informacije bi bili zainteresirani evropski državljanke in državljani ter kako bi se lahko bolj vključili v oblikovanje odločitev na ravni EU. Več kot tri četrtine (77%) vprašanih Evropejk in Evropejcev (v Sloveniji 72%) je odgovorilo, da bi želeli prejemati več informacij o dejavnostih institucij EU.

Sreda, 27. november 2019 - 20:00

Zunanja politika/EU

Tanja Fajon:Novi Evropski komisiji želim uspešno delo!

 Strasborug, 27. november 2019 (MOREL)- "Po petih mesecih napornih in težkih pogajanj in zaslišanj smo dobili predlog nove Evropske komisije, ki sem ga danes na glasovanju podprla," je izvolitev nove evropske komisije komentirala Tanja Fajon. 

Sreda, 27. november 2019 - 19:44

Zunanja politika/EU

Evropski parlament izvolil Evropsko komisijo Ursule von der Leyen

Strasbourg, 27. november 2019 ( MOREL)- Evropski parlament je danes potrdil nove komisarje, ki jih je na plenarnem zasedanju predstavila predsednica Komisije von der Leyen. Na tajnem glasovanju so poslanke in poslanci potrdili nov kolegij komisarjev s 461 glasovi za, 157 proti in 89 vzdržanimi.

Sreda, 27. november 2019 - 19:26

Zunanja politika/EU

Bog obstaja, ime ji je Petrunija zmagovalka filmske nagrade LUX 2019

Strasborug, 27. november 2019 (MOREL)-  Predsednik David Sassoli jedanes v Strasbourgu oznanil, da 13. filmsko nagrado LUX prejme film “Bog obstaja, ime ji je Petrunija” Teone Mitevske. Predsednik Sassoli je čestital trem finalistom in dejal: "Ukvarjati se s kompleksnostjo našega vsakodnevnega dela ni vedno enostavno, ne da bi se ob tem zapletli v tehnične podrobnosti parlamentarnih dejavnosti. Biti moramo sposobni poročati tudi o čustvih in uporabiti nove načine komuniciranja.

Sreda, 27. november 2019 - 19:15

Zunanja politika/EU

Potrjen proračun EU 2020: Več naložb za podnebje, delovna mesta ter mlade

Strasbourg, 27.  november 2019 (MOREL)- Evropski parlament je danes  potrdil  proračunEU z 543 glasovi za, 136 proti in 23 vzdržanimi. Nato ga je podpisal še predsednik parlamenta David Sassoli. Poslanke in poslanci so v proračunu EU za prihodnje leto zagotovili več podpore za zaščito podnebja, spodbujanje raziskav, infrastrukture ter za pomoč mladim.

Torek, 26. november 2019 - 13:20

Zunanja politika/EU

Oleg Sencov prevzel nagrado Saharov za leto 2018, čeprav ostaja vprašanje, če jo je zaslužil?

Strasborug, 26. november 2019 (MOREL)-  Ukrajinski režiser in borec za človekove pravice Oleg Sencov je v Strasbourgu prevzel nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov za leto 2018.  Oleg Sencov je nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov 2018 osebno prevzel na današnji slovesnosti v Strasbourgu, potem ko so ga 7. septembra 2019 ruske oblasti v okviru dogovora o zamenjavi zapornikov med Rusijo in Ukrajino izpustile na prostost. Sencov bi nagrado moral prejeti že konec lanskega leta, vendar je bil zaprt zaradi protesta ob ruski priključitvi Krima.

Torek, 26. november 2019 - 12:34

Zunanja politika/EU

Tanja Fajon izvoljena za predsednico delovne skupine za schengen

Strasbourg, 26. november 2019 (MOREL)- Poslanci odbora evropskega parlamenta za pravosodje, notranje zadeve in svoboščine LIBE  so Tanjo Fajon (S&D/SD) danes izvolili za predsednico posebne delovne skupine odbora. »Hvala za podporo in zaupanje, ki ste mi ju izkazali z današnjim imenovanjem. Trdo si bom prizadevala, da bomo schengenski ideji povrnili pomen in ugled, prostoru brez meja pa polno življenje, kot ga je imel nekoč,« je po glasovanju dejala Tanja Fajon.

Četrtek, 21. november 2019 - 20:53

Zunanja politika/EU

Ruanda - Ni miru brez razvoja in ni razvoja brez miru!

Ljubljana/Kigali, 21. november 2019 (MOREL)- V Kigaliju se pravkar končuje skupno parlamentarno zasedanje držav Evropske unije ter Afrike, Karibov in Pacifika (AKP), prvo po majskih volitvah v Evropski parlament. Kot članica delegacije se ga je udeležila tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). “Izzivi, s katerimi se soočamo, so skupni: podnebne spremembe, trajnostni razvoj, varnostne grožnje, demokracija, človekove pravice. Izmenjava pogledov in izkušenj s kolegi parlamentarci s tega dela sveta je izjemna izkušnja, saj sta razumevanje in zaupanje ključ za uspešno partnersko sodelovanje,” je po zasedanju dejala Fajonova.

Nedelja, 17. november 2019 - 15:50

Zunanja politika/EU

Nadaljevanje partnerstva med državami za varnejšo prihodnost Afrike

Ljubljana, 17. november 2019 (MOREL)-  V Ruandi se začenja 38. zasedanje skupne parlamentarne skupščine držav Afrike, Karibov, Pacifika in Evropske unije. Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) na njej v okviru delegacije Evropskega parlamenta sodeluje kot govorka za izzive v boju proti podnebnim spremembam in za upravljanjem z migracijami.

Četrtek, 14. november 2019 - 23:30

Zunanja politika/EU

Begunci v Grčiji in BiH: Poslanci zahtevajo nujne ukrepe za izboljšanje življenjskih pogojev

Bruselj, 14. november 2019 (MOREL)- Evropske poslanke in poslanci so opozorili na zelo hude razmere v begunskih taboriščih na grških otokih ter v Bihaču in kritizirali pomanjkanje rešitev, zlasti pred prihodom zime. V današnji razpravi z evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopoulosom in predstavniki finskega predsedstva Svetu EU so številni govorci poudarili, da je pred nami že četrta zima z več tisoč prosilci za azil, ki na evropskem ozemlju živijo v nesprejemljivih pogojih. Poslanke in poslanci so razmere na območjih, kot je denimo taborišče Moria, označili za "eksplozivne" in "sramotne", grške oblasti pa so pozvali, naj pospešijo premestite migrantov na celino, pri čemer morajo imeti prednost najbolj ranljivi.

Četrtek, 31. oktober 2019 - 12:10

Zunanja politika/EU

Fajonova v Beogradu prvič vodila EP delegacijo odbora za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU

Beograd, 31. oktober 2019 (MOREL)- Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon, vodja EP delegacije parlamentarnega odbora za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU, je pozvala k izvedbi volilne reforme in sodelovanju srbske opozicije, je bilo zapisano v uvodu sporočila za javnost, ki so ga poslali iz njene pisarne.

Sreda, 23. oktober 2019 - 20:31

Zunanja politika/EU

Evropski denar gre tudi za turistična potovanja mladih po Evropi

Strasbourg, 23. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so danes sprejeli stališče o proračunu Unije za leto 2020, pri čemer so poudarili, da mora proračun vzpostaviti ''močno izhodišče za uvedbo nove generacije programov EU''. Evropski parlament je v osnutku svoje resolucije poudaril, da je proračun Unije za leto 2020 “zadnja priložnost, da se EU približa izpolnitvi političnih obveznosti, ki si jih je zastavila za to obdobje, vključno z uresničitvijo podnebnih ciljev”. Naložbeni proračun bi moral postaviti temelje za dolgoročni proračun EU med leti 2021 in 2027, tako imenovan večletni finančni okvir. Okoli 93 % proračuna EU gre za financiranje konkretnih aktivnosti v državah članicah EU in po svetu. Proračun je namenjen državljanom, regijam, mestom, kmetom, raziskovalcem, študentom, nevladnim organizacijam in podjetjem. Proračun EU je edinstven. V nasprotju z državnimi proračuni, ki so večinoma namenjeni financiranju javnih storitev ter sistemov za socialno varnost, je proračun EU primarno naložbeni proračun, ki v nasprotju z državnimi proračuni ne sme beležiti primanjkljaja.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:25

Zunanja politika/EU

Večletni proračun EU tvega zamudo

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Svet evropske unije še vedno ni pripravljen začeti pogovorov o naslednjem večletnem proračunskem okviru Evropske unije z evropskim parlamentom, zato so poslanci pozvali komisijo, naj pripravi načrt za krizno ukrepanje. Komisija je zakonodajne predloge za naslednji večletni finančni proračun predstavila spomladi 2018. Parlament je svoje stališče sprejel novembra 2018 in je že skoraj eno leto pripravljen na pogajanja s Svetom EU.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:20

Zunanja politika/EU

Evropska investicijska banka (EIB) naj postane bolj »zelena«

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci bodo ob navzočnosti predsednika EIB Wernerja Hoyerja danes ponovno pozvali banko, naj v svojem delovanju posveti več pozornosti podnebnim spremembam in varstvu okolja. Poslanci bodo EIB pozvali, naj v okviru priprave sprememb politike podeljevanja posojil na področju energetike temu področju nameni več pozornosti. Prav tako je nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen dejala, da mora EIB postati »podnebna banka EU«.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:18

Zunanja politika/EU

Krepitev socialnih pravic znova tema evropskega parlamenta

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci se zavzemajo za minimalno plačo na ravni EU in za boljšo zaščito delavcev na digitalnih platformah. Evropska komisija in države članice EU morajo z uresničevanjem določil evropskega stebra socialnih pravic sprejeti zakonodajne predloge in tako zagotoviti pomoč za krepitev socialnih pravic.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:14

Zunanja politika/EU

Razprava o napetem političnem položaju v Ukrajini

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Popoldan bodo evropski poslanci z visoko zunanjepolitično predstavnico Evropske unije Federico Mogherini razpravljali o zadnjih dogodkih v Ukrajini. Najverjetneje bodo razpravljali o nedavni javni podpori ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega t.i. "Steinmeierjevi formuli". Gre za poenostavljeno različico dogovora iz Minska, ki bi Donbasu priznala poseben status ter omogočila izvedbo volitev na območjih pod nadzorom separatistov na vzhodu Ukrajine.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:12

Zunanja politika/EU

Pred oktobrskim vrhom EU bodo poslanci tudi razpravljali o proračunu in brexitu

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci bodo popoldne na oktobrskem zasedanju s finskim predsedstvom Sveta EU, s predsednikom evropske komisije Jean-Claudem Junckerjem in z glavnim pogajalcem EU za brexit Micherjem Barnierjem razpravljali o tematikah zasedanja evropskega sveta 17. in 18. oktobra v Bruslju.

Torek, 1. oktober 2019 - 17:29

Zunanja politika/EU

Nova komisarka za notranje zadeve mora ukrepati zoper države, ki kršijo schengenska pravila

Bruselj, 1. oktober 2019 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je danes v Evropskem parlamentu prisostvovala zaslišanju kandidatke za komisarko za notranje zadeve Švedinje Ylve Johansson in jo izzvala z vprašanjem, kako bo zagotovila odpravo nezakonitega nadzora na notranjih mejah v EU, med drugim tudi na meji med Slovenijo in Avstrijo, in ohranitev schengenskega prostora.

Četrtek, 26. september 2019 - 11:59

Zunanja politika/EU

Tanja Fajon predsednica stabilizacijsko-pridružitvenega odbora EU-Srbija v EP

Strasbourg, 26. september 2019 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je bila danes  z aplavzom izvoljena za predsednico delegacije pri parlamentarnem odboru za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU.

Sreda, 18. september 2019 - 13:16

Zunanja politika/EU

Evropski parlament za urejen odhod Britanije iz unije, če bo to seveda mogoče

Strasbourg, 18. september 2019 (MOREL)- Evropski parlament še naprej podpira urejen odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije na podlagi že izpogajanega dogovora o izstopu, so poslanci znova poudarili v resoluciji, ki so jo danes sprejeli s 544 glasovi za, 126 proti in 38 vzdržanimi. Resolucija prav tako poudarja, da obstoječi dogovor o izstopu upošteva tako zahteve Združenega kraljestva kot tudi načela EU, kar zagotavlja pošteno in uravnoteženo rešitev.

Torek, 17. september 2019 - 20:04

Zunanja politika/EU

Evropski parlament prižgal zeleno luč Christini Lagarde

Strasbourg, 17. september 2019 (MOREL)- Evropski parlament je na plenarnem zasedanju podprl imenovanje Christine Lagarde za novo predsednico ECB. Poslanci so na tajnem glasovanje z 394 glasovi za, 206 proti in 49 vzdržanimi priporočili imenovanje Christine Lagarde načelo Evropske centralne banke.

Sreda, 17. julij 2019 - 06:24

Zunanja politika/EU

Ursula von der Leyen potrjena za prvo predsednico Evropske komisije

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Strasbourg, 17. julij 2019 ( MOREL)- Poslanci evropskega parlamenta so včeraj na tajnem glasovanju s 383 glasovi podpore izvolili Ursulo von der Leyen za predsednico naslednje evropske komisije. Von der Leyenova bo svoj petletni mandat na čelu evropske komisije nastopila 1. novembra 2019. Na današnjem glasovanju je bilo oddanih 733 glasov, eden izmed njih je bil neveljaven. Kandidatko EPP je podprlo 383 poslancev, 327 jih je glasovalo proti, 22 pa se jih je vzdržalo.

Četrtek, 4. julij 2019 - 11:01

Zunanja politika/EU

Evropski parlament izvolil 14 podpredsednikov

Strasbourg, 4. julij 2019 (MOREL)- Evropski parlament je v sredo v treh krogih za dve in polletni mandat  izvolil 14 podpredsednikov. V prvem krogu je bilo izvoljenih 11 podpredsednikov, dva v drugem in eden z relativno večino glasov v tretjem. Novi podpredsedniki, ki prihajajo iz šestih političnih skupin in iz desetih držav članic, so postali:Mairead McGUINNESS (EPP, Irska), Pedro SILVA PEREIRA (S&D, Portugalska), Rainer WIELAND (EPP, Nemčija), Katarina BARLEY (S&D, Nemčija), Othmar KARAS (EPP, Avstrija), Ewa Bożena KOPACZ (EPP, Poljska), Klara DOBREV (S&D, Madžarska), Dita CHARANZOVÁ (Obnovimo Evropo, Češka), Nicola BEER (Obnovimo Evropo, Nemčija) Lívia JÁRÓKA (EPP, Madžarska), Heidi HAUTALA (Zeleni, Finska), Marcel KOLAJA (Zeleni, Češka), Dimitrios PAPADIMOULIS (GUE/NGL, Grčija) in Fabio Massimo CASTALDO (NI, Italija).

Četrtek, 4. julij 2019 - 10:57

Zunanja politika/EU

Evropski parlament izvolil pet kvestorjev Prejeto x

Strasbourg, 4. julij 2019 (MOREL)- Evropski parlament je danes v Strasbourgu z aklamacijo izvolil pet kvestorjev za dve in polletni mandat. Izvoljenih je bilo pet kandidatov: Anne SANDER (EPP, Francija), Monika BENOVÁ (S&D, Slovaška) David CASA (EPP, Malta), Gilles BOYER (Obnovimo Evropo, Francija) in Karol KARSKI (ECR, Poljska). Kvestorji skrbijo za administrativne zadeve, povezane z evropskimi poslanci.

Četrtek, 4. julij 2019 - 07:45

Zunanja politika/EU

David Sassoli novi predsednik evropskega parlamenta

Strasbourg, 4. julij 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so včeraj za novega predsednika evropskega parlamenta izvolili Davida Sassolija, ki je v drugem krogu glasovanja prejel 345 od 667 veljavnih glasov. David Sassoli se je rodil 30. maja 1956 v Firencah. Evropski poslanec je od leta 2009, na majskih volitvah je bil ponovno izvoljen na listi italijanske Demokratske stranke (S&D) za tretji mandat. Parlament bo vodil do januarja leta 2022.

Torek, 2. julij 2019 - 22:11

Zunanja politika/EU

Prva delitev bruseljskih stolčkov je prišla na dan

Bruselj, 2. julij 2019 (MOREL) – Voditelji članic EU so v Bruslju dosegli dogovor o vodilnih položajih v institucijah EU. Po maratonskem zasedanju, ki so ga začeli z delovno večerjo v nedeljo in zaključili v ponedeljek popoldan, je voditeljem osemindvajseterice uspelo doseči dogovor. Dogovorili so se, da bodo za predsednico Evropske komisije Evropskemu parlamentu v imenovanje predlagali zdajšnjo nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP). Na čelo Evropskega sveta so izvolili Belgijca Charlesa Michela iz evropske družine liberalcev (ALDE), medtem ko bo mesto visokega zunanjepolitičnega predstavnika pripadlo Špancu Josepu Borrellu iz družine evropskih socialistov (PES).

Četrtek, 25. april 2019 - 20:13

Zunanja politika/EU

Slabo zanimanje za evropske volitve ne preseneča

Bruselj, 25. april 2019 (MOREL/Fonet)- Na evropskih volitvah maja bo svoj glas oddalo nekaj več kot tretjina državljanov Evropske unije, so pokazali rezultati spomladanskega eurobarometra, ki so bili objavljeni danes. Volitve za evropski parlament bodo od 23.do 26. maja, rezultati eurobarometra pa so mesec dni pred volitvami pokazali, da se mora še velik del državljanov animirati in jih spodbuditi, da bi odšli na volišča.

Sreda, 17. april 2019 - 23:56

Zunanja politika/EU

Unija bo imela svojo mejno stražo

Strasbourg, 17. april 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so v sredo podprli nov zakon za okrepitev evropske mejne in obalne straže, s katerim bo zagotovljena boljša zaščita zunanjih meja EU. Spremembe v Evropski agenciji za mejno in obalno stražo (Frontex), o katerih so se že strinjali ministri EU, si prizadevajo za razrešitev trenutnih pomanjkljivosti ter boljše odzivanje na trenutne potrebe na področju varnosti in migracij.Vzpostavljena bo nova stalna enota za podporo državam EU pri nalogah mejnega nadzora in vračanja kot tudi pri boju proti čezmejnemu kriminalu. Na začetku, leta 2021, bo imela 5000 pripadnikov, polno delujoča pa bo do leta 2027 z 10.000 pripadniki. Poleg tega bo ustanovljen tudi nabor za odziv v izrednih razmerah.Stalna enota bo sestavljena iz mejnih policistov in obalne straže, zaposlene v agenciji, kot tudi iz uslužbencev, obvezno napotenih iz držav EU.

Četrtek, 4. april 2019 - 22:31

Zunanja politika/EU

Evroposlanci prevoznikom zagrenili življenje

Strasbourg, 4. april 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so spremenili pravila za boj proti nezakonitim praksam v cestnem prevozu in za izboljšanje delovnih pogojev za voznike. V četrtek je Parlament sprejel svoje stališče za pogajanja s Svetom EU o prenovljenih pravilih o napotitvi voznikov, njihovem času počitka in boljšem izvajanju pravil o kabotaži. Poslanci želijo tudi končati izkrivljanje konkurence s strani prevoznikov, ki uporabljajo slamnata podjetja.

Četrtek, 4. april 2019 - 16:03

Zunanja politika/EU

Določili minimalne ugodnosti za bodoče starše

Strasbourg, 4. april 2019 (MOREL)- Evropski parlament je v končnem glasovanju v četrtek sprejel nova pravila o očetovskem dopustu in neprenosljivem starševskem dopustu. Direktiva, o kateri so se neformalno strinjali ministri EU, postavlja minimalne zahteve za vse države članice. Gre za prizadevanja, da bi  spodbudili zastopanost žensk na trgu dela in okrepili vlogo očeta ali enakovrednega drugega starša v družini. To bi koristilo otrokom in družinskemu življenju, hkrati pa tudi bolj ustrezno odražalo družbene spremembe in spodbujalo enakost spolov.

Sreda, 27. marec 2019 - 20:04

Zunanja politika/EU

Parlament potrdil prepoved plastike za enkratno uporabo do leta 2021

Strasbourg, 27. marec 2019 (MOREL)- V sredo je evropski parlament potrdil nov zakon, ki prepoveduje plastične predmete za enkratno uporabo, kot so krožniki, pribor, slamice in vatirane palčke. 560 poslancev je glasovalo za sporazum s Svetom EU, 35 proti, 28 pa se je glasovanja vzdržalo.Naslednji proizvodi bodo do leta 2021 prepovedani v EU:plastični pribor za enkratno uporabo (vilice, noži, žlice in jedilne paličice),plastični krožniki za enkratno uporabo, plastične slamice,plastične vatirane palčke,plastične palice za balone teroxo-biorazgradljiva plastika in posode za hrano in kozarci iz ekspandiranega polistirena.

Torek, 26. marec 2019 - 17:17

Zunanja politika/EU

Adijo svobodi izražanja na internetu

Strasburg, 26. marec 2019 (MOREL)- Evropski parlament potrdil je nova pravila o avtorskih pravicah na spletu in s tem zadal nov smrtni udarec spletnim komunikacijam. Tiskovni urad evropskega parlamenta je o tem zapisal: Ustvarjalci in medijske založniške hiše bodo, zahvaljujoč novim pravilom o avtorskih pravicah, opolnomočeni pri pogajanju s spletnimi velikani. Poslanci so na plenarnem zasedanju sprejeli direktivo s 348 glasovi za, 274 proti in 36 vzdržanimi. To označuje konec zakonodajnega postopka za Evropski parlament, ki se je začel leta 2016. Sedaj je na državah članicah, da v naslednjih tednih potrdijo odločitev Parlamenta. Če se bodo države članice strinjale s besedilom, ki ga je sprejel Evropski parlament, bo to začelo veljati po objavi v Uradnem listu, članice pa bodo nato imele dve leti časa za njegovo implementacijo.

Torek, 26. marec 2019 - 16:06

Zunanja politika/EU

Sramotno, da smo naslednji generaciji zaprli pot v svobodno digitalno okolje.

Strasborug, 26. marec 2019 (MOREL)- "Žal je danes žalosten dan za svobodo interneta. Poslanski "kolegi" so potrdili zelo sporen predlog direktive o avtorskih pravicah v digitalnem okolju. Zgrožena sem nad dejstvom, da so zavrnili celo možnost, da glasujemo o dopolnilih k najbolj škodljivim spornim členom. Odprli so prosto pot k bogatenju že bogatih. Spregledali so državljane. Odprli so pot licenciranju v izobraževanju, informiranju, znanosti. Uvajajo filtre. Posmeh svobodi in sramota za digitalno družbo," je po glasovanju dejala Tanja Fajon, podpredsednica S&D/SD.

Torek, 26. marec 2019 - 15:27

Zunanja politika/EU

Poslanci glasovali za ukintev premikanja ure, vendar šele leta 2021

Strasbourg, 26. marec 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so glasovali za odpravo premikanje ure na poletni oziroma jesenski čas z letom 2021. Države EU, ki se bodo odločile za poletni čas, bi morale uro zadnjič zamenjati  zadnjo nedeljo v marcu 2021. Tiste, ki bi raje ohranile standardni (zimski) čas, lahko prilagodijo svojo uro zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021, pravi osnutek zakona, ki so ga poslanci Evropskega parlamenta potrdili s 410 glasovi za, 192 proti in 51 vzdržanimi glasovi.

Sreda, 13. marec 2019 - 22:51

Zunanja politika/EU

Boj proti sovražni propagandi je usmerjen izven meja unije

Strasborug, 13. marec 2019 (MOREL)-Evropski poslanci so opozorili, da so ruske kampanje dezinformiranja poleg aktivnosti Kitajske, Irana in Severne Koreje glavni vir dezinformacij v Evropi. Parlament je ostro obsodil Rusijo, Kitajsko, Iran in Severno Korejo zaradi njihovih vse bolj agresivnih aktivnosti z namenom ”spodkopavanja temeljev in načel evropskih demokracij ter suverenosti držav Vzhodnega partnerstva.”Poslanci so ob analizi zadnjih prizadevanj Evropske unije v boju proti tuji sovražni propagandi države članice pozvali k oblikovanju trdnega zakonodajnega okvira tako na ravni EU kot tudi na mednarodni ravni za ukrepanje proti hibridnim grožnjam.

Sreda, 13. marec 2019 - 22:41

Zunanja politika/EU

Poslanci so glasovali za omejitev vpliva brexita brez dogovora

Strasbourg, 13. marec 2019 (MOREL)- Da bi zagotovili kar najmanj motenj v primeru brexita brez dogovora, so poslanci v sredo glasovali o svežnju omilitvenih ukrepov pri potovanjih, prometu, programu Erasmus, socialni varnosti in ribištvu. Na zahtevo Evropskega parlamenta in Sveta EU je Evropska komisija predlagala nujne ukrepe za ublažitev posledic odhoda Združenega kraljestva iz EU brez sporazuma. 

Sreda, 13. marec 2019 - 22:22

Zunanja politika/EU

Poslanci podprli poročilo Fajon: nova shema financiranja zaščite meja z velikim pomenom tudi za Slovenijo

Strasbourg, 13. marec 2019 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon je na današnjem glasovanju dobila visoko podporo za svoje poročilo o financiranju zaščite meja in upravljanja z migracijami tudi od plenuma: poslanci so ga podprli s 473 glasovi za, 169 proti ter 39 vzdržanimi.

Torek, 12. marec 2019 - 18:22

Zunanja politika/EU

Evropski poslanci se želijo vojskovati tudi s Kitajsko na področju kibernetike

Straborug, 12. marec 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so potrdili sistem EU za označevanje kibernetsko varnih izdelkov, postopkov in storitev ter hkrati izrazili globoko zaskrbljenost glede kitajske informacijske tehnologije v EU. V torek so poslanci sprejeli listino o kibernetski varnosti s 586 glasovi za, 44 proti in 36 vzdržanimi. Gre za oblikovanje prve evropske sheme potrjevanja, ki zagotavlja, da kibernetski produkti, procesi in storitve v EU v skladu s standardi kibernetske varnosti.  

Torek, 12. marec 2019 - 15:31

Zunanja politika/EU

Večina evroposlancev želi ob odhodu zanetiti tudi vojno z Rusijo

Bruselj, 12. marec 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so se v torek strinjali, da mora ostati Evropska unija pripravljena na morebitno uvedbo dodatnih sakncij, če bo Rusija še naprej kršila mednarodno pravo. Parlament je danes z 402 glasovoma za, 163 proti in 89 vzdržanimi sprejel resolucijo, v kateri ocenjuje trenutne politične odnose med EU in Rusijo. Poslanci so opozorili, da je po letu 2015 prišlo do novih napetosti med EU in Rusijo vključno z ruskim vmešavanjem v Siriji, posredovanjem v državah, kot sta Libija in Centralnoafriška republika, ter agresivne dejavnosti v Ukrajini. Prav tako so izpostavili podporo Rusije protievropskim strankam ter skrajno desničarskim gibanjem, očitali pa so ji še vmešavanje v volitve ter kršitev človekovih pravic v doma.

Četrtek, 14. februar 2019 - 13:12

Zunanja politika/EU

Dogovor ne bo izboljšal stanja na področju avtorskih pravic

Strasbourg, 14. februar 2019 (MOREL)- Ustvarjalci in medijske hiše bodo, zahvaljujoč soglasju o avtorskih pravicah, pooblaščene za pogajanja s spletnimi velikani, je sporočila tiskovna služba evropskega parlamenta. Dogovor, dosežen med evropskim parlamentom in pogajalci Sveta EU, si prizadeva zagotoviti, da bi se pravice in dolžnosti zakonodaje o avtorskih pravicah uporabljale tudi na spletu. YouTube, Facebook in Google News so nekatera od znanih spletnih imen, na katera bo ta zakonodaja najbolj neposredno vplivala.

Torek, 12. februar 2019 - 22:10

Zunanja politika/EU

Vajgl: Sojenje katalonskim zapornikom je političen proces

Strasbourg, 12. februar 2019 (MOREL) – Danes je skupina Platforma dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu, ki jo vodi evropski poslanec Ivo Vajgl, na posebni novinarski konferenci opozorila na spornost in več kot vprašljivo nepristranskost sojenja dvanajstim katalonskim političnim in civilno-družbenim voditeljem, ki so sodelovali v pripravi in izvedbi referenduma o samostojnosti Katalonije 1. oktobra 2017, ki se je danes pričelo danes v Madridu. Po navedbah katalonskih medijev bo med pričami nastopil tudi Ivo Vajgl, o čemer pa uradnega obvestila sodišča doslej še ni prejel.Na novinarski konferenci so poleg Vajgla sodelovali še nekateri drugi evropski poslanci, člani Platforme iz različnih političnih skupin - José Bové, Marie-Pierre Vieu, Eleonora Forenza, António Marinho e Pinto, Matt Carthy, Ramon Tremosa in drugi.

Torek, 12. februar 2019 - 21:57

Zunanja politika/EU

Bo resnično boljše odzivanje ob naravnih nesrečah v unijah?

Bruselj, Starsbourg, 12. februar 2019 (MOREL)- Evropski parlament je potrdil pobudo rescEU, ki bo Evropi omogočila boljše odzivanje ob naravnih nesrečah, kot so gozdni požari, poplave ali potresi. Predlog morajo potrditi še države EU. RescEU bo predvidoma začel veljati konec marca letos.

Torek, 12. februar 2019 - 21:04

Zunanja politika/EU

Tajani naj odstopi

Strasbourg, 12.februar 2019 (MOREL)- Evropski poslanec Igor Šoltes je imel na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu pravkar govor v razpravi o prihodnosti Evrope s predsednikom italijanske vlade Giuseppejem Contejem, v katerem je vnovič opozoril na nedavne izjave italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija in predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija v Bazovici. Evropski poslanec Šoltes je v svojem govoru predsedniku italijanske vlade dejal: "Gospod predsednik vlade, govorite o sožitju v Evropi, o solidarni Evropi in Evropi brez delitev. Ob tem pa vaš notranji minister in predsednik Evropskega parlamenta dajeta izjave, ki dajejo vtis, da obujata ideologijo, ki je Evropo pahnila v temačne vojne čase. Govorim o dogodkih pred nekaj dnevi v Bazovici. Zdi se, kot da bi bile vse žrtve zaman."

Petek, 1. februar 2019 - 22:11

Zunanja politika/EU

Šoltes ni navdušen nad odločitvijo evropskega parlamenta

Ljubljana, 1. februar 2019 (MOREL)- Evropski poslanec  Igor Šoltes se je odzval na včerajšnjo glasovanje na mini-plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju o resoluciji Evropskega parlamenta o razmerah v Venezueli:

»Obžalujem včerajšnjo odločitev Evropskega parlamenta, ki je z večino glasov priznal Juana Guadioja za legitimnega začasnega predsednika Venezuele. Nedopustno je, da je Evropski parlament sprejel resolucijo, ki je v nasprotju s temelji vladavine prava in mednarodnopravnimi standardi. Opozarjam, da je priznanje vlade, ki je oblikovana s samo-razglasitvijo, v nasprotju z načeli demokracije in lahko povzroči hudo zaostritev že tako negotovih razmer, v katerih najbolj trpijo ljudje, ki so se znašli v hudih stiskah.

Sreda, 16. januar 2019 - 10:34

Zunanja politika/EU

Vajgl: Odhod Britancev iz unije smo že preboleli

Strasbourg, 16. januar 2019 (MOREL)- V evropskem parlamentu se je zaključila razprava po tem, ko je sinoči spodnji dom britanskega parlamenta zavrnil predlog dogovora o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Objavljamo odziv evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/ DeSUS), ki so nam ga posredovali iz njegove prisarne.
Ivo VAJGL: „Po glasovanju v parlamentu Združenega kraljestva vemo, česa si britanski parlamentarci ne želijo, ne vemo, pa kaj hočejo. Nič ne pomaga. Do 29. marca bodo v Londonu morali sprejeti svoje odločitve in to na način, da bodo tako poslanci kot njihovi volivci vedeli, o čem se opredeljujejo.

Torek, 15. januar 2019 - 12:26

Zunanja politika/EU

Vajgl na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o Kataloniji

Strasbourg, 15. januar 2019 (MOREL)- - Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je imel sinoči govor na prvem letošnjem prvem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, v katerem je opozoril tudi na bližajoči sodni proces zoper katalonske politične zapornike, ki so leta 2017 sodelovali v pripravah referenduma o neodvisnosti Katalonije.

Torek, 15. januar 2019 - 12:13

Zunanja politika/EU

Zaščita zdravja državljanov ključna

Strasbourg, 15. januar 2019 (MOREL)- Evropski poslanec Igor Šoltes je imel včeraj zvečer na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor o poročilu Evropskega parlamenta o postopku unije za registracijo pesticidov, o katerem bodo poslanci glasovali v sredo:

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
  12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Hotel & Gasthof zum Hirsch