Sreda, 25. marec 2020 - 22:24

Zunanja politika/EU

Jutri izredno plenarno zasedanje evropskega parlamenta

Bruselj, 25. marec 2020 (MOREL)- Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je za jutri  sklical izredno plenarno zasedanje, na katerem bodo poslanke in poslanci razpravljali in glasovali o prvih treh zakonodajnih predlogih Evropske komisije za reševanje posledic, ki so nastale ob izbruhu pandemije koronavirusa.

Sreda, 25. marec 2020 - 22:20

Zunanja politika/EU

Ukrepi EU za reševanje COVID-19 krize

Bruselj, 25. marec 2020 (MOREL)- Evropski parlament je zavezan k pomoči državam članicam pri soočanju z izbruhom koronavirusa COVID-19 ter reševanju socialno-ekonomskih vplivov in posledic, ki jih za seboj pušča kriza. Na izrednem plenarnem zasedanju 26. marca bo sprejeta potrebna zakonodaja za ublažitev posledic krize.

Sreda, 25. marec 2020 - 12:24

Zunanja politika/EU

EU za začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo

Ljubljana, 25. marec 2020 (MOREL)- Predsednik odbora za zunanje zadeve pozdravlja odločitev držav članic o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Predsednik Odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve David McAllister (EPP, Nemčija) je po sklepu Sveta EU o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo dejal: "Sredi krize, ki je nastala zaradi izbruha koronavirusa, je EU premagala razlike in pokazala solidarnost med prijatelji. Pozdravljam zapoznelo odločitev o pričetku pristopnih pogovorov z Albanijo in Severno Makedonijo, a obžalujem, da smo na ta pomemben korak morali čakati do zdaj.

Sreda, 25. marec 2020 - 10:42

Zunanja politika/EU

Madžarska tone v dikaturo?

Bruselj, 25. marec 2020 (MOREL)- Odbor za državljanske svoboščine pri evropskem parlamentu je poudarol, da mora vsak izredni ukrep, ki ga madžarska vlada sprejema v boju proti pandemiji COVID-19, spoštovati temeljne vrednote EU. Predsednik odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španija) je v zvezi z dogajanjem na Madžarskem, kjer vlada skušala razširiti svoja izvršilna pooblastila v času, ko so v državi razglašene izredne razmere, povedal:

Ponedeljek, 23. marec 2020 - 23:31

Zunanja politika/EU

Fajonova podprla ukrepe komisije za nadzor notranjih meja unije

Ljubljana, 23. marec 2020 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon, koordinatorica za Schengen v Evropskem parlamentu, se je dopoldne na video konferenci s komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in kolegi iz vodstva skupine Socialistov in demokratov pogovarjala o razmerah v schengenskem prostoru in na grških otokih. Tanja Fajon je podprla predloge Evropske komisije za koordinacijo ukrepov, povezanih z nadzorom na notranjih mejah, in med drugim poudarila, da je potrebna večja solidarnost med državami v schengenskem prostoru glede omejitev, posebej med sosednjimi državami, vključno z bolj jasnimi informacijami o sprejetih ukrepih (kot so zeleni pasovi), za zaščito verige s preskrbo, omogočanje potovanja ključnih delavcev, ljudi, ki se vračajo domov, in tovora.

Ponedeljek, 23. marec 2020 - 23:00

Zunanja politika/EU

COVID-19: Institucije EU z ukrepi za nakup nujne medicinske opreme

Bruselj, 23. marec 2020 (MOREL)- Evropski parlament sodeluje z državami članicami, da bi zagotovil nakup respiratorjev, mask in druge pomembne medicinske opreme, ki jo potrebujejo bolnišnice po vsej Evropski uniji. Minuli teden je Komisija vzpostavila posebno shemo za zbiranje medicinske opreme (preko rescEU), da bi lahko potrebna oprema za boj proti COVID-19 čimprej prišla do držav članic, ki se soočajo s pomanjkanjem. Oprema je potrebna za zdravljenje okuženih bolnikov, za zaščito zdravstvenih delavcev in za pomoč pri upočasnitvi širjenja virusa.

Petek, 20. marec 2020 - 08:44

Zunanja politika/EU

Izredno plenarno zasedanje evropskega parlamenta bo 26. marca,

Bruselj, 20. maarec 2020 (MOREL)- Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je po videokonferenci z voditelji političnih skupin sklical izredno plenarno zasedanje, ki bo 26. marca, da bi odobrili ukrepe za reševanje krize, ki je nastala ob izbruhu koronavirusa COVID-19. To bo tudi prvo plenarno zasedanje, na katerem bo uporabljen sistem za glasovanje na daljavo.

Sreda, 18. marec 2020 - 10:12

Zunanja politika/EU

Evropa združena in pripravljena ukrepati

Bruselj, 18. marec 2020 (MOREL)- Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je  izjavil: “Evropa popravlja svojo sebičnost in pomanjkanje usklajevanja med nacionalnimi vladami ob izbruhu krize COVID-19. Izredno zasedanje evropskega sveta je prineslo zeleno luč predlogom komisije, ki jih je podprl tudi evropski parlament, da se lahko spopademo s širjenjem virusa in pomagamo državam, ki potrebujejo pomoč.

Ponedeljek, 16. marec 2020 - 18:34

Zunanja politika/EU

Sassoli: Strinjamo se z Von der Leyenovo - vlade ne smejo delovati enostransko

Bruselj, 16. marec 2020 (MOREL)- Iz prestavništva evropskega parlamenta v Sloveniji so poslali izjava predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija o zadnjem odzivu Komisije glede koronavirusa COVID-19. “Po nedeljskem pozivu predsednice Evropske komisije morajo vlade držav članic prenehati z omejevanjem dobave medicinske opreme v EU in enostranskim ukrepanjem preprečevanja prostega gibanja med državami. Boj proti koronavirusu bijemo po vsej Evropi, potrebno ga je voditi z močnim usklajevanjem med vladami in institucijami EU. 

Ponedeljek, 16. marec 2020 - 18:24

Zunanja politika/EU

Zapiranje meja: Odbor za državljanske svoboščine zahteva sorazmernost in koordinacijo znotraj EU

Bruselj, 13. marec 2020 (MOREL)- Iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji so poslali izjavo predsednika odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine Juana Fernanda Lópeza Aguilarja (S&D, Španija) o vnovični vzpostavitvi mejnega nadzora na nekaterih notranjih mejah schengenskega prostora zaradi izbruha novega koronavirusa.

Sreda, 11. marec 2020 - 10:20

Zunanja politika/EU

Evropski parlament razglasil izredne razmere?!

Bruselj, 11. marec 2020 (MOREL)- Voditelji političnih skupin v evropskem parlamentu so včeraj sprejeli spremenjen koledar parlamentarnih dejavnosti v prihajajočih tednih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19.

Sreda, 11. marec 2020 - 10:18

Zunanja politika/EU

Parlament zavrača pritiske Turčije in zahteva skupno azilno politiko

Bruselj, 11. marec 2020 (MOREL)-  EU mora Grčiji priskočiti na pomoč pri upravljanju meje s Turčijo, hkrati pa zagotoviti pravico do azila vsem, ki ga potrebujejo, so poudarili številni evropski poslanci in poslanke. Večina poslanki in poslancev je v razpravi z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in hrvaškim predsedstvom Sveta EU kritizirala turškega predsednika Erdoğana, da izkorišča trpljenje ljudi za svoje politične namene. Številni so poudarili, da se begunska kriza iz leta 2015 ne sme ponoviti, in vztrajali, da mora EU posodobiti skupna pravila o azilu.

Torek, 10. marec 2020 - 22:20

Zunanja politika/EU

Dolgoročni proračun EU: Z manj ni mogoče storiti več, menijo poslanci

Bruselj, 10. marec 2020 (MOREL)-Poslanke in poslanci evroposkega parlamenta obžalujejo, ker države članice niso pripravljene EU zagotoviti ustreznih virov za soočanje z izzivi Unije.“Bolje noben dogovor kot slab dogovor”, so poudarjali poslanke in poslanci v razpravi o nedavnem vrhunskem zasedanju EU, na katerem se državam članicam še vedno ni uspelo poenotiti o skupnem stališču do večletnega finančnega okvira za obdobje med 2021 in 2027. Evropsko komisijo so pozvali, naj pripravi krizni načrt zaradi zamika začetka izvajanja novega večletnega proračuna EU, da bi tako zaščitili prejemnike sredstev EU kot so kmetje, mesta, regije, študenti, raziskovalci, podjetja ter nevladne organizacije po vsej Evropi.

Ponedeljek, 2. marec 2020 - 23:14

Zunanja politika/EU

Evropski parlament ne bo odpovedal zasedanja

Bruselj, 2. marec 2020 (MOREL/Fonet)- Evropski parlament je odpovedal več kot 100 že načrtovanih dogodkov zaradi korona virusa, vendar pa ne bo odpovedal zasedanje v Strasbourgu, ki bi prihodnji tedne, je danes sporočil predsednik evropskega parlamenta ‎David Sassoli.

Sreda, 19. februar 2020 - 20:44

Zunanja politika/EU

Predlog predsednika Michela o MFF za parlament ni sprejemljiv

Bruselj, 19. februar 2020 (MOREL)-  Člani pogajalske ekipe evropskega parlamenta so pred izrednim zasedanjem evropskega sveta o večletnem proračunu EU, ki bo jutri, ponovili nasprotovanje predlogu predsednika evropskega sveta Charlesa Michela.

Četrtek, 13. februar 2020 - 19:50

Zunanja politika/EU

Evropski parlament: Ustavimo nezakonito trgovino z mačkami in psi

Ljubljana, 13. februar 2020 (MOREL)- Za zaščito dobrega počutja živali, lastnikov hišnih ljubljenčkov in javnega zdravja evropske poslanke in poslanci pozivali k akcijskemu načrtu EU za odpravo nezakonite trgovine z domačimi živalmi. S 607 glasovi za, trije glasovi proti in 19 vzdržanimi so poslanke in poslanci v sredo sprejeli nezavezujočo resolucijo, v kateri zahtevajo ukrepanje proti nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčki, ki povzroča trpljenje živali, širjenje bolezni in ustvarjanje visokih prihodkov za organizirani mednarodni kriminal.

Sreda, 12. februar 2020 - 21:35

Zunanja politika/EU

Čim hitreje je treba sprejeti dolgoročni proračun EU

Strasbourg, 12. februar 2020 (MOREL)- Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu poudarila, da je treba čim prej sprejeti večletni proračunski okvir EU za obdobje 2021-2027.

Sreda, 12. februar 2020 - 21:22

Zunanja politika/EU

Z Britanci za pošteno konkurenco so ključni “enaki pogoji”

Strasbourg, 12. februar 2020 (MOREL)- Evropski parlament je v sredo sprejel resolucijo,  ki predstavlja prvi prispevek poslank in poslancev za začetek pogajanj z britansko vlado o novem partnerstvu med EU in Veliko Britanijo  po izteku prehodnega obdobja. Besedilo so potrdili s 543 glasovi za, 39 proti in 69 vzdržanimi.

Sreda, 12. februar 2020 - 21:18

Zunanja politika/EU

Potrdili prostotrgovinski sporazum in sporazum o zaščiti naložb med EU in Vietnamom

Strasbourg, 12. februar 2020 (MOREL)- Evropski parlament je danes potrdil trgovinski sporazum med EU in Vietnamom, "najsodobnejši in najambicioznejši sporazum, ki je bil kdajkoli sklenjen med EU in državo v razvoju". Poslanke in poslanci so sporazum o prosti trgovini potrdili s 401 glasom za, 192 glasovi proti in 40 vzdržanimi. "Najsodobnejši, celovit in ambiciozen sporazum, ki je bil kdajkoli sklenjen med EU in državo v razvoju" bo prispeval k sprejemu visokih standardov v regiji in bi lahko pripeljal do prihodnjega trgovinskega in naložbenega sporazuma na regionalni ravni, je bilo zapisano v spremljajoči resoluciji, ki je bila sprejeta s 416 glasovi za, 187 proti in 44 vzdržanimi. Sporazum je "močan signal v prid svobodne, poštene in vzajemne trgovine v času naraščajočih protekcionističnih nagnjenj in resnih izzivov večstranski trgovini, ki temelji na pravilih", so poudarili poslanke in poslanci.

Sreda, 12. februar 2020 - 21:08

Zunanja politika/EU

Dolgoročni proračun EU je orodje za prihodnost EU

Strasbourg, 12, februar 2020 (MOREL)- Poslanke in poslanci evropskega parlamneta so v razpravi o financiranju EU za obdobje 20121-2027 poudarili, da bo dal parlament svoj pristanek le takšnemu proračunu EU, ki bo ustrezno naslovil ambicije EU. Pogovori o proračunu pomenijo pogovore o prihodnosti EU, so poudarili poslanke in poslanci v razpravi z državno sekretarko za zunanje in evropske zadeve Nikolino Brnjac, ki je predstavljala Svet EU, ter s predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Četrtek, 30. januar 2020 - 21:50

Zunanja politika/EU

En polnilec za vse vrste mobilnih naprav?!

Bruselj, 30. januar 2020 (MOREL)- Evropski parlament poziva evropsko komisijo, naj najkasneje do letošnjega julija pripravi izboljšana pravila o enotnem polnilniku. “Nujno je regulatorno ukrepanje EU” za zmanjšanje elektronskih odpadkov ter za spodbujanje potrošnikov k trajnostnim odločitvam, so v resoluciji, ki so jo sprejeli danes s 582 glasovi za, 40 proti in 37 vzdržanimi, poudarili poslanke in poslanci. Obenem so se zavzeli za obvezno uvedbo enotnega polnilnika za vse mobilne naprave.

Sreda, 29. januar 2020 - 19:29

Zunanja politika/EU

Evropski parlament potrdil izstopni dogovor med Veliko Britanijo in EU

Strasbourg, 29. januar 2020 (MOREL)- V sredo je Evropski parlament izstopni dogovor med EU iin Veliko Britanijo potrdil s 621 glasovi za, 49 proti in 13 vzdržanimi glasovi. V razpravi s hrvaško državno sekretarko za evropske zadeve Nikolino Brnjac v imenu hrvaškega predsedstva Sveta EU, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem in glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem je parlament ocenil dosedanji postopek izstopa in prihodnje izzive.

Sreda, 29. januar 2020 - 19:23

Zunanja politika/EU

Evropski parlament obeležil 75. obletnico osvoboditve Auschwitza

Bruselj, 29. januar 2020 (MOREL)- Italijanska senatorka Liliana Segre je na slovesnosti v počastitev dneva spomina na holokavst spregovorila o svoji izkušnji grozot iz Auschwitza ter opozorila na dolžnost pričevanja. V navzočnosti ge. Anite Lasker-Wallfisch, svetovno znane čelistke in preživele članice ženskega orkestra iz Auschwitza, sta Mischa in Maxim Maisky izvedla skladbo "Iz judovskega življenja: Molitev" Ernesta Blocha na violončelu in klavirju.

Sreda, 29. januar 2020 - 10:48

Zunanja politika/EU

Predsedniki EU o prihodnosti Evrope na srečanju v hiši Jeana Monneta

Bruselj, 29. januar 2020 (MOREL)- Predsedniki treh osrednjih institucij EU se bodo v četrtek srečali na pogovorih o prihodnosti EU ter o trenutnih geopolitičnih izzivih. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bodo jutri srečali v kraju Bazoches-sur-Guyonne v Franciji v hiši Jeana Monneta, ki predstavlja simboličen kraj za zgodovino evropskega povezovanja. Govorili bodo o prihodnosti Evropske unije vključno s Konferenco o prihodnosti Evrope, ki naj bi se začela kmalu, pa tudi o aktualnih geopolitičnih izzivih ter o podnebnih ukrepih in digitalni preobrazbi.

Sreda, 22. januar 2020 - 18:41

Zanimivost/EU

V evropskem parlamentu o razmahu zdravljenja raka s pomočjo ciljane radionuklidne terapije

Bruselj, 22. januar 2020 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D) je danes v evropskem parlamentu v Bruslju gostila dogodek na temo ciljanega zdravljenja bolnikov z rakom. Ob robu predstavitve raziskave “Radionuklidna terapija: odkrivanje novih možnosti, ki jih prinaša zdravljenje raka s pomočjo ciljane radionuklidne terapije” so vrhunski evropski strokovnjaki predstavili inovativne načine diagnosticiranja in zdravljenja raka s sevanjem “znotraj telesa”, ki pomembno izboljšujejo preživetje bolnikov in kakovost njihovega življenja.

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:20

Zunanja politika/EU

Stanje pravne države na Poljskem in Madžarskem se slabša

Strasbourg, 16. janaur 2020 (MOREL)- Razprava EU s Poljsko in Madžarsko še ni prinesla prilagoditve teh dveh držav temeljnim vrednotam EU, je danes opozoril evropski parlament.V resoluciji, ki je bila danes sprejeta s glasovi 446 za, 178 proti in 41 vzdržanimi, poslanke in poslanci ugotavljajo, da poročila Evropske komisije, Združenih narodov, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Sveta Evrope nakazujejo, da "se  je položaj tako na Poljskem kot tudi na Madžarskem po sprožitvi 7. člena Pogodbe o EU poslabšal."

Torek, 14. januar 2020 - 15:50

Zunanja politika/EU

Plenkovič odfrcnil kritike evropskih poslancev

Strasborug, 14. januar 2020 (MOREL)- Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je Evropskemu parlamentu in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavil prednostne naloge predsedovanja Hrvaške Svetu EU. Hrvaško predsedstvo namerava pod motom “Močna Evorpa v izzivov polnem svetu" zagotoviti ustrezne odgovore na skrbi evropskih državljanov, je v svojem govoru poudaril premier Plenković. Izpostavil je štiri sklope programa predsedovanja, v katerih je poudarek na Evropi, ki se razvija, povezuje, varuje in je vplivna na globalni ravni.

Torek, 10. december 2019 - 10:26

Zunanja politika/EU

Velika večina vprašanih želi več informacij o EU

Bruselj, 10. december 2019 (MOREL)- Parlemeter 2019 prav tako daje odgovore na vprašanje, za katere z EU povezane informacije bi bili zainteresirani evropski državljanke in državljani ter kako bi se lahko bolj vključili v oblikovanje odločitev na ravni EU. Več kot tri četrtine (77%) vprašanih Evropejk in Evropejcev (v Sloveniji 72%) je odgovorilo, da bi želeli prejemati več informacij o dejavnostih institucij EU.

Sreda, 27. november 2019 - 20:00

Zunanja politika/EU

Tanja Fajon:Novi Evropski komisiji želim uspešno delo!

 Strasborug, 27. november 2019 (MOREL)- "Po petih mesecih napornih in težkih pogajanj in zaslišanj smo dobili predlog nove Evropske komisije, ki sem ga danes na glasovanju podprla," je izvolitev nove evropske komisije komentirala Tanja Fajon. 

Sreda, 27. november 2019 - 19:44

Zunanja politika/EU

Evropski parlament izvolil Evropsko komisijo Ursule von der Leyen

Strasbourg, 27. november 2019 ( MOREL)- Evropski parlament je danes potrdil nove komisarje, ki jih je na plenarnem zasedanju predstavila predsednica Komisije von der Leyen. Na tajnem glasovanju so poslanke in poslanci potrdili nov kolegij komisarjev s 461 glasovi za, 157 proti in 89 vzdržanimi.

Sreda, 27. november 2019 - 19:26

Zunanja politika/EU

Bog obstaja, ime ji je Petrunija zmagovalka filmske nagrade LUX 2019

Strasborug, 27. november 2019 (MOREL)-  Predsednik David Sassoli jedanes v Strasbourgu oznanil, da 13. filmsko nagrado LUX prejme film “Bog obstaja, ime ji je Petrunija” Teone Mitevske. Predsednik Sassoli je čestital trem finalistom in dejal: "Ukvarjati se s kompleksnostjo našega vsakodnevnega dela ni vedno enostavno, ne da bi se ob tem zapletli v tehnične podrobnosti parlamentarnih dejavnosti. Biti moramo sposobni poročati tudi o čustvih in uporabiti nove načine komuniciranja.

Sreda, 27. november 2019 - 19:15

Zunanja politika/EU

Potrjen proračun EU 2020: Več naložb za podnebje, delovna mesta ter mlade

Strasbourg, 27.  november 2019 (MOREL)- Evropski parlament je danes  potrdil  proračunEU z 543 glasovi za, 136 proti in 23 vzdržanimi. Nato ga je podpisal še predsednik parlamenta David Sassoli. Poslanke in poslanci so v proračunu EU za prihodnje leto zagotovili več podpore za zaščito podnebja, spodbujanje raziskav, infrastrukture ter za pomoč mladim.

Torek, 26. november 2019 - 13:20

Zunanja politika/EU

Oleg Sencov prevzel nagrado Saharov za leto 2018, čeprav ostaja vprašanje, če jo je zaslužil?

Strasborug, 26. november 2019 (MOREL)-  Ukrajinski režiser in borec za človekove pravice Oleg Sencov je v Strasbourgu prevzel nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov za leto 2018.  Oleg Sencov je nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov 2018 osebno prevzel na današnji slovesnosti v Strasbourgu, potem ko so ga 7. septembra 2019 ruske oblasti v okviru dogovora o zamenjavi zapornikov med Rusijo in Ukrajino izpustile na prostost. Sencov bi nagrado moral prejeti že konec lanskega leta, vendar je bil zaprt zaradi protesta ob ruski priključitvi Krima.

Torek, 26. november 2019 - 12:34

Zunanja politika/EU

Tanja Fajon izvoljena za predsednico delovne skupine za schengen

Strasbourg, 26. november 2019 (MOREL)- Poslanci odbora evropskega parlamenta za pravosodje, notranje zadeve in svoboščine LIBE  so Tanjo Fajon (S&D/SD) danes izvolili za predsednico posebne delovne skupine odbora. »Hvala za podporo in zaupanje, ki ste mi ju izkazali z današnjim imenovanjem. Trdo si bom prizadevala, da bomo schengenski ideji povrnili pomen in ugled, prostoru brez meja pa polno življenje, kot ga je imel nekoč,« je po glasovanju dejala Tanja Fajon.

Četrtek, 21. november 2019 - 20:53

Zunanja politika/EU

Ruanda - Ni miru brez razvoja in ni razvoja brez miru!

Ljubljana/Kigali, 21. november 2019 (MOREL)- V Kigaliju se pravkar končuje skupno parlamentarno zasedanje držav Evropske unije ter Afrike, Karibov in Pacifika (AKP), prvo po majskih volitvah v Evropski parlament. Kot članica delegacije se ga je udeležila tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). “Izzivi, s katerimi se soočamo, so skupni: podnebne spremembe, trajnostni razvoj, varnostne grožnje, demokracija, človekove pravice. Izmenjava pogledov in izkušenj s kolegi parlamentarci s tega dela sveta je izjemna izkušnja, saj sta razumevanje in zaupanje ključ za uspešno partnersko sodelovanje,” je po zasedanju dejala Fajonova.

Nedelja, 17. november 2019 - 15:50

Zunanja politika/EU

Nadaljevanje partnerstva med državami za varnejšo prihodnost Afrike

Ljubljana, 17. november 2019 (MOREL)-  V Ruandi se začenja 38. zasedanje skupne parlamentarne skupščine držav Afrike, Karibov, Pacifika in Evropske unije. Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) na njej v okviru delegacije Evropskega parlamenta sodeluje kot govorka za izzive v boju proti podnebnim spremembam in za upravljanjem z migracijami.

Četrtek, 14. november 2019 - 23:30

Zunanja politika/EU

Begunci v Grčiji in BiH: Poslanci zahtevajo nujne ukrepe za izboljšanje življenjskih pogojev

Bruselj, 14. november 2019 (MOREL)- Evropske poslanke in poslanci so opozorili na zelo hude razmere v begunskih taboriščih na grških otokih ter v Bihaču in kritizirali pomanjkanje rešitev, zlasti pred prihodom zime. V današnji razpravi z evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopoulosom in predstavniki finskega predsedstva Svetu EU so številni govorci poudarili, da je pred nami že četrta zima z več tisoč prosilci za azil, ki na evropskem ozemlju živijo v nesprejemljivih pogojih. Poslanke in poslanci so razmere na območjih, kot je denimo taborišče Moria, označili za "eksplozivne" in "sramotne", grške oblasti pa so pozvali, naj pospešijo premestite migrantov na celino, pri čemer morajo imeti prednost najbolj ranljivi.

Četrtek, 31. oktober 2019 - 12:10

Zunanja politika/EU

Fajonova v Beogradu prvič vodila EP delegacijo odbora za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU

Beograd, 31. oktober 2019 (MOREL)- Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon, vodja EP delegacije parlamentarnega odbora za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU, je pozvala k izvedbi volilne reforme in sodelovanju srbske opozicije, je bilo zapisano v uvodu sporočila za javnost, ki so ga poslali iz njene pisarne.

Sreda, 23. oktober 2019 - 20:31

Zunanja politika/EU

Evropski denar gre tudi za turistična potovanja mladih po Evropi

Strasbourg, 23. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci so danes sprejeli stališče o proračunu Unije za leto 2020, pri čemer so poudarili, da mora proračun vzpostaviti ''močno izhodišče za uvedbo nove generacije programov EU''. Evropski parlament je v osnutku svoje resolucije poudaril, da je proračun Unije za leto 2020 “zadnja priložnost, da se EU približa izpolnitvi političnih obveznosti, ki si jih je zastavila za to obdobje, vključno z uresničitvijo podnebnih ciljev”. Naložbeni proračun bi moral postaviti temelje za dolgoročni proračun EU med leti 2021 in 2027, tako imenovan večletni finančni okvir. Okoli 93 % proračuna EU gre za financiranje konkretnih aktivnosti v državah članicah EU in po svetu. Proračun je namenjen državljanom, regijam, mestom, kmetom, raziskovalcem, študentom, nevladnim organizacijam in podjetjem. Proračun EU je edinstven. V nasprotju z državnimi proračuni, ki so večinoma namenjeni financiranju javnih storitev ter sistemov za socialno varnost, je proračun EU primarno naložbeni proračun, ki v nasprotju z državnimi proračuni ne sme beležiti primanjkljaja.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:25

Zunanja politika/EU

Večletni proračun EU tvega zamudo

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Svet evropske unije še vedno ni pripravljen začeti pogovorov o naslednjem večletnem proračunskem okviru Evropske unije z evropskim parlamentom, zato so poslanci pozvali komisijo, naj pripravi načrt za krizno ukrepanje. Komisija je zakonodajne predloge za naslednji večletni finančni proračun predstavila spomladi 2018. Parlament je svoje stališče sprejel novembra 2018 in je že skoraj eno leto pripravljen na pogajanja s Svetom EU.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:20

Zunanja politika/EU

Evropska investicijska banka (EIB) naj postane bolj »zelena«

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci bodo ob navzočnosti predsednika EIB Wernerja Hoyerja danes ponovno pozvali banko, naj v svojem delovanju posveti več pozornosti podnebnim spremembam in varstvu okolja. Poslanci bodo EIB pozvali, naj v okviru priprave sprememb politike podeljevanja posojil na področju energetike temu področju nameni več pozornosti. Prav tako je nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen dejala, da mora EIB postati »podnebna banka EU«.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:18

Zunanja politika/EU

Krepitev socialnih pravic znova tema evropskega parlamenta

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci se zavzemajo za minimalno plačo na ravni EU in za boljšo zaščito delavcev na digitalnih platformah. Evropska komisija in države članice EU morajo z uresničevanjem določil evropskega stebra socialnih pravic sprejeti zakonodajne predloge in tako zagotoviti pomoč za krepitev socialnih pravic.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:14

Zunanja politika/EU

Razprava o napetem političnem položaju v Ukrajini

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Popoldan bodo evropski poslanci z visoko zunanjepolitično predstavnico Evropske unije Federico Mogherini razpravljali o zadnjih dogodkih v Ukrajini. Najverjetneje bodo razpravljali o nedavni javni podpori ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega t.i. "Steinmeierjevi formuli". Gre za poenostavljeno različico dogovora iz Minska, ki bi Donbasu priznala poseben status ter omogočila izvedbo volitev na območjih pod nadzorom separatistov na vzhodu Ukrajine.

Sreda, 9. oktober 2019 - 09:12

Zunanja politika/EU

Pred oktobrskim vrhom EU bodo poslanci tudi razpravljali o proračunu in brexitu

Bruselj, 9. oktober 2019 (MOREL)- Evropski poslanci bodo popoldne na oktobrskem zasedanju s finskim predsedstvom Sveta EU, s predsednikom evropske komisije Jean-Claudem Junckerjem in z glavnim pogajalcem EU za brexit Micherjem Barnierjem razpravljali o tematikah zasedanja evropskega sveta 17. in 18. oktobra v Bruslju.

Torek, 1. oktober 2019 - 17:29

Zunanja politika/EU

Nova komisarka za notranje zadeve mora ukrepati zoper države, ki kršijo schengenska pravila

Bruselj, 1. oktober 2019 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je danes v Evropskem parlamentu prisostvovala zaslišanju kandidatke za komisarko za notranje zadeve Švedinje Ylve Johansson in jo izzvala z vprašanjem, kako bo zagotovila odpravo nezakonitega nadzora na notranjih mejah v EU, med drugim tudi na meji med Slovenijo in Avstrijo, in ohranitev schengenskega prostora.

Četrtek, 26. september 2019 - 11:59

Zunanja politika/EU

Tanja Fajon predsednica stabilizacijsko-pridružitvenega odbora EU-Srbija v EP

Strasbourg, 26. september 2019 (MOREL)- Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je bila danes  z aplavzom izvoljena za predsednico delegacije pri parlamentarnem odboru za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU.

Sreda, 18. september 2019 - 13:16

Zunanja politika/EU

Evropski parlament za urejen odhod Britanije iz unije, če bo to seveda mogoče

Strasbourg, 18. september 2019 (MOREL)- Evropski parlament še naprej podpira urejen odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije na podlagi že izpogajanega dogovora o izstopu, so poslanci znova poudarili v resoluciji, ki so jo danes sprejeli s 544 glasovi za, 126 proti in 38 vzdržanimi. Resolucija prav tako poudarja, da obstoječi dogovor o izstopu upošteva tako zahteve Združenega kraljestva kot tudi načela EU, kar zagotavlja pošteno in uravnoteženo rešitev.

Torek, 17. september 2019 - 20:04

Zunanja politika/EU

Evropski parlament prižgal zeleno luč Christini Lagarde

Strasbourg, 17. september 2019 (MOREL)- Evropski parlament je na plenarnem zasedanju podprl imenovanje Christine Lagarde za novo predsednico ECB. Poslanci so na tajnem glasovanje z 394 glasovi za, 206 proti in 49 vzdržanimi priporočili imenovanje Christine Lagarde načelo Evropske centralne banke.

Sreda, 17. julij 2019 - 06:24

Zunanja politika/EU

Ursula von der Leyen potrjena za prvo predsednico Evropske komisije

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Strasbourg, 17. julij 2019 ( MOREL)- Poslanci evropskega parlamenta so včeraj na tajnem glasovanju s 383 glasovi podpore izvolili Ursulo von der Leyen za predsednico naslednje evropske komisije. Von der Leyenova bo svoj petletni mandat na čelu evropske komisije nastopila 1. novembra 2019. Na današnjem glasovanju je bilo oddanih 733 glasov, eden izmed njih je bil neveljaven. Kandidatko EPP je podprlo 383 poslancev, 327 jih je glasovalo proti, 22 pa se jih je vzdržalo.

Četrtek, 4. julij 2019 - 11:01

Zunanja politika/EU

Evropski parlament izvolil 14 podpredsednikov

Strasbourg, 4. julij 2019 (MOREL)- Evropski parlament je v sredo v treh krogih za dve in polletni mandat  izvolil 14 podpredsednikov. V prvem krogu je bilo izvoljenih 11 podpredsednikov, dva v drugem in eden z relativno večino glasov v tretjem. Novi podpredsedniki, ki prihajajo iz šestih političnih skupin in iz desetih držav članic, so postali:Mairead McGUINNESS (EPP, Irska), Pedro SILVA PEREIRA (S&D, Portugalska), Rainer WIELAND (EPP, Nemčija), Katarina BARLEY (S&D, Nemčija), Othmar KARAS (EPP, Avstrija), Ewa Bożena KOPACZ (EPP, Poljska), Klara DOBREV (S&D, Madžarska), Dita CHARANZOVÁ (Obnovimo Evropo, Češka), Nicola BEER (Obnovimo Evropo, Nemčija) Lívia JÁRÓKA (EPP, Madžarska), Heidi HAUTALA (Zeleni, Finska), Marcel KOLAJA (Zeleni, Češka), Dimitrios PAPADIMOULIS (GUE/NGL, Grčija) in Fabio Massimo CASTALDO (NI, Italija).

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej