Torek, 12. maj 2020 - 22:05

Gospodarstvo/Slovenija

Obrtniki opozarjajo, da je po vnovičnem odprtju manj dela in strank

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)- Na delovnopravnem področju si želimo, da bi lahko delodajalci avtomatično prekinili pogodbo o zaposlitvi delavcu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev (po zgledu javnih uslužbencev). Zaradi likvidnostih težav številnih delodajalcev naj regres za leto 2020 plača država ali pa naj se podaljša rok za izplačilo regresa do konca leta. Glede na krizne razmere, predlagamo, da se skrajšajo odpovedni roki v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, predvsem za tiste delodajalce, ki zaposlujejo 10 ali manj delavcev. Podaljša naj se tudi rok za izplačilo odpravnine pri odpovedi pogodbe iz poslovnega razloga, in sicer do konca leta 2020.

Ukrepi iz ZIUZEOP, ki se nanašajo na delovnopravno področje, naj se prav tako podaljšajo do konca leta 2020 (čakanje na delo doma). Vsak dan prejemamo odzive članov, ki so odprli delavnice, da dela in strank ni, dohodkov pa je zelo malo. Poleg turizmain gostinstva je veliko obrtnikov, denimo šivilje, čevljarji, kozmetiki, frizerji, fotografi, kemični čistilci, ki so povezani s turizmom in večjimi dogodki. Zaradi odpovedanih maturantskih plesov, porok, večjih prireditev, so tako ostali brez zaslužka iz tega naslova. Velik del prometa v teh panogah ustvarijo tudi tuji turisti, ki jih zaradi epidemije ni in jih tudi ni pričakovati.
Znižanje DDV za posamezne dejavnosti

Predlagamo znižanje stopnje DDV na 9,5 % za kozmetične in pedikerske storitve, dejavnosti za nego telesa, dejavnosti kemičnega čiščenja in pranja, šivanja izdelkov po meri in izdelavo čevljev. V Sloveniji so izdelki in storitve v okviru določenih obrtnih dejavnosti, ki izvajajo storitve za končnega potrošnika obdavčeni z 22 % DDV, zaradi česar so njihove storitve in izdelki predragi za končnega potrošnika. Ljudje so v času epidemije COVID-19 ostali brez dela, zmanjšala se je kupna moč. Znižanje stopnje DDV bi pomenilo vsaj delno pomoč, ki bi marsikateremu obrtniku omogočila preživetje, drugače bodo primorani odpuščati in zapirati obratovalnice.Predlagamo tudi, da se DDV plača šele po plačani realizaciji. To so sporočili iz Obrtne zbornice Slovenije. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej