Torek, 19. maj 2020 - 19:26

Gospodarstvo/Slovenija

Obrtniški vrh tokrat obrača ploščo in ni več navdušen nad vladnimi ukrepi

Ljubljana, 19. maj 2020 (MOREL)- V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije si želijo, da bo vlada v tretjem protikoronskem zakonu zagotovila pomoč vsem panogam, ki so utrpele škodo zaradi epidemije koronavirusa. Med ključnimi ukrepi za ohranitev delovnih mest in podjetij pa je podaljšanje ukrepa čakanja na delo, ki naj velja za vse panoge, ne le za turizem in gostinstvo. 

»Ukrep čakanja na delo je izjemno pomemben, saj dela v mnogih panogah, kljub vnovičnemu zagonu, še nekaj časa ne bo. Najbolj enostavna rešitev bi zato bila, da se ukrep čakanja na delo podaljša, veljati pa mora za vse panoge, ne le za turizem in gostinstvo,« ob tem dodaja predsednik OZS Branko Meh. Obenem pa je za OZS nesprejemljivo, da bi vlada zaostrila pogoje za koriščenje tega ukrepa. Predlagamo, da pogoji ostanejo enaki, torej, da bodo do pomoči upravičeni tisti delodajalci, ki jim prihodki v letu 2020 upadejo za več kot 10 odstotkov.

Ponovno apelirajo, da se v PKP3 doda tudi ukrepe za ostale prizadete panoge, kot so avtobusni prevozi potnikov, izvajanje vseh gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, delovanje turističnih vodnikov, organizatorje dogodkov in postavljavce šotorov, izvajalce storitev ob dogodkih (fotografi, frizerji, kozmetiki, šivilje, čevljarji, kemične čistilnice, postavljanje šotorov) ter spa centre, savne, wellnesse, masažne storitve, fotokopirnice, gradbeništvo ter sezonske dejavnosti, ki so vezane na turizem.

V OZS si želijo, da bi vlada v tretji protikoronski paket vključila tudi ukrep državnega sofinanciranja najemnin poslovnih prostorov v zasebni lasti ter plačilo DDV po plačani realizaciji, kar bi pripomoglo k boljši plačilni disciplini. Zaradi likvidnostih težav številnih delodajalcev pa naj regres za leto 2020 plača država ali pa naj se podaljša rok za izplačilo regresa do konca leta.

Tudi sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS ni zadovoljna s predstavljenimi rešitvami v PKP3. Po včerajšnjem sestanku Strokovnega sveta za turizem predsednik sekcije Blaž Cvar ocenjuje, da je vlada upoštevala zgolj peščico njihovih predlogov. Tudi sekcija si želi, da bi ukrep čakanja na delo podaljšali do konca leta. »Od 13. marca so gostinci in turistična podjetja ostala brez prihodkov, ostali pa so vsi fiksni stroški. Poletna sezona ne bo takšna, ko smo jo bili vajeni, zato polna zaposlitev v večini primerov ne pride v poštev. Ukrep čakanja na delo bi zato po naši oceni rešil veliko delovnih mest,« še ocenjuje Cvar.  

Med predlogi sekcije, ki žal niso bili upoštevani, so znižanje DDV na 7 % za vse storitve v turizmu za leti 2020 in 2021, oprostitev stroškov omrežnin, nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča ter nadomestil za uporabo avtorskih pravic (SAZAS, IPF, ZAMP) v turizmu in možnost pridobitve nepovratnih sredstev oz. subvencij vsem podjetjem s področja turizma. Sekcija sicer pozdravlja predlog uvedbo turističnih bonov, vendar si želi, da ti veljajo tudi za gostinsko, ne le turistično dejavnost.

Predlagamo znižanje stopnje DDV na 9,5 % za kozmetične in pedikerske storitve, dejavnosti za nego telesa, dejavnosti kemičnega čiščenja in pranja, šivanja izdelkov po meri in izdelavo čevljev. V Sloveniji so izdelki in storitve v okviru določenih obrtnih dejavnosti, ki izvajajo storitve za končnega potrošnika obdavčeni z 22 % DDV, zaradi česar so njihove storitve in izdelki predragi za končnega potrošnika. Ljudje so v času epidemije COVID-19 ostali brez dela, zmanjšala se je kupna moč. Znižanje stopnje DDV bi pomenilo vsaj delno pomoč, ki bi marsikateremu obrtniku omogočila preživetje, drugače bodo primorani odpuščati in zapirati obratovalnice. To so sporočili iz OZS. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej