Torek, 12. maj 2020 - 22:07

Gospodarstvo/Slovenija

V PKP3 naj bodo ukrepi za gostinstvo, turizem in najbolj prizadete panoge

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)- Tretji protikorona paket je namenjen predvsem turizmu. Predlagajo pa, da se v PKP3 doda tudi ukrepe za ostale prizadete panoge, kot so avtobusni prevozi potnikov, izvajanje vseh gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, delovanje turističnih vodnikov, organizatorje dogodkov in postavljavce šotorov, izvajalce storitev ob dogodkih (fotografi, frizerji, kozmetiki, šivilje, čevljarji, kemične čistilnice, postavljanje šotorov) ter spa centre, savne, wellnese, masažne storitve, fotokopirnice, gradbeništvo ter sezonske dejavnosti, ki so vezane na turizem.

Na področju turizma v OZS med drugim predlagamo oprostitev davka od dohodka pravnih oseb in dohodnine od s.p. za 2019 in 2020 ali podaljšanje rokov za plačilo davkov. Predlagamo tudi znižanje DDV za turizem na 7% za vse storitve za leti 2020 in 2021, oprostitev stroškov omrežnin, nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča ter nadomestil za uporabo avtorskih pravic (SAZAS, IPF, ZAMP) v turizmu ter znižanje zavarovalnih premij v turizmu za leti 2020 in 2021.Vlada naj obenem zagotovi možnost pridobitve nepovratnih sredstev oz. subvencij vsem podjetjem, ki izvajajo aktivnosti na področju turizma, in sicer v višini najmanj 36 % prihodkov iz leta 2019,  kar je tudi v skladu z usmeritvami ter ukrepi  Evropske komisije, ki je 19. 3. 2020 sprejela nov začasni okvir za ukrepe državne pomoči za podporo gospodarstvu ob izbruhu koronavirusa. Država naj zagotovi zadostno višino sredstev, da bodo lahko vsa podjetja, ki se ukvarjajo s turističnimi storitvami (turistične agencije, avtobusni prevozi, taksi prevozi, rokodelske dejavnosti, povezane s turistično ponudbo) s pridobitvijo teh sredstev pokrili stroške plač, amortizacije, najemnin ter ostalih stroškov poslovanja v letošnjem letu.

Na področju prevoza potnikov so v izredno težkem položaju predvsem prevozniki, ki opravljajo t.i. turistične oz. občasne prevoze potnikov in prevozniki, ki opravljajo posebne linijske prevoze (prevozi šolskih otrok in delavcev na delo). Izpostavljamo tudi prevoznike, ki opravljajo avtobusne prevoze na širšem evropskem trgu. Prevozniki med drugim predlagajo subvencioniranje plačila obresti za dolgoročne kredite za čas epidemije, možnost preložitve obveznosti do lizing hiš, odkup terjatev s strani države ali SID banke za domače in tuje kupce.
Za gradbeni sektor pa predlagamo ukinitev karantene za delavce iz drugih držav, ki so zaposleni v Sloveniji, in se vračajo na delo po krajšem obisku doma. Predlagamo, da se poišče nek drug inštrument (hitro testiranje, delo v izolaciji), da delavcu ne bo treba v karanteno. Pospešiti je treba tudi postopke izdajanja novih gradbenih dovoljenj. Zagotoviti je treba, da bodo tudi na večjih javnih naročilih v gradbeništvu posle pridobili predvsem domači izvajalci in posledično tudi domači podizvajalci. To so sporočili iz Obrtne zbornice Slovenije. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej