Ponedeljek, 3. avgust 2020 - 16:11

Kultura/Slovenija

V Zagorju so obeležili spomin na stoto obletnico rojstva rojaka Ladka Korošca

Zagorje ob Savi, 3. avgust 2020 (MOREL)- Na današnji dan pred stotimi leti se je v Zagorju rodil eden največjih slovenskih opernih pevcev svojega časa Ladko Korošec. Pred protokolarnim objektom občine Zagorje, v katerem domuje tudi spominska soba Ladka Korošca, so pripravili kratko slovesnost, posvečeno spominu na slavnega rojaka.

Ponedeljek, 3. avgust 2020 - 10:26

Kultura/Slovenija

Filarmonici di Roma in ikona klasične glasbe Uto Ughi navdušili občinstvo

Piran, 3. avgust 2020 (MOREL)- S tankočutno interpretacijo Tartinijevih skladb v izvedbi prvovrstnih glasbenikov, I Filarmonici di Roma in Utom Ughijem, je sinočnji  koncert, posvečen 124. obletnici odkritja Tartinijevega spomenika v Piranu očaral domače občinstvo v Avditoriju Portorož. Izjemni violinist Uto Ughi, ki je po vsem svetu znan in na domači grudi priznan kot eden izmed največjih še živečih violinistov vseh časov, ima družinske korenine celo na Tartinijevem trgu. Nekoč je tam živel njegov nono, piranski zdravnik. Tartini je za maestra Ughija izjemnega pomena, zato so se z I Filarmonici di Roma odločili pripraviti koncert, ki zajema Tartinijeve Koncerte za violino in godala v A-duru, v a-molu in e-molu, tri bisere, ki jih je v preteklosti tudi posnel na CD ploščo skupaj z I Solisti Veneti Claudia Scimoneja. 

Petek, 31. julij 2020 - 23:30

Kultura/Slovenija

Festival stare glasbe in festivala Seviqc Brežice tudi letos

Brežice, 31. julij 2020 (MOREL)- Festival stare glasbe in festivala Seviqc Brežice se bo začel v soboto, 8. avgusta, ko pričnejo  letošnji program, ki bo v Brežicah, Slovenski Bistrici in Soteski potekal do sobote, 22. avgusta. Vstop na vse festivalske dogodke je prost plačila vstopnine, potrebna pa je rezervacija na info@k-ramovs.si. 

Sreda, 29. julij 2020 - 16:45

Kultura/Slovenija

Ejti Štih je dala slike, pisatelji pa besede

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ljubljana, 29. julija 2020 (MOREL) - Radovedna umetnica-slikarka Ejti Štih si je želela zvedeti kako njene upodobitve doživljajo in ubesedijo umetniki-pisatelji v Boliviji in Sloveniji. Poslala jim je 80 svojih slik in s povratno pošto iz vsakega okolja dobila, kar je pričakovala. Nastala je vsebina, ki jo je Založba Mladinska knjiga pretočila v knjigo Slike in podobe. Slikarka in ilustratorka Tisja Kljačković Braić je svoje risbe iz vsakdanjega življenja opremila z žlahtnimi komentarji in objavljala na družabnih omrežjih. Zanimanje je bilo tolikšno, da je njihova knjižna izdaja bila že samoumevna in nastala je knjiga Unadva, ki jo je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Tudi to knjigo je za slovenskega bralca založila in danes predstavila Mladinska knjiga.

Sreda, 8. julij 2020 - 13:48

Kultura/Slovenija

16. Kino Otok začenja festivalsko popotovanje 16. julija

Izola, 8. julij 2020 (MOREL)- Potovanje 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se začenja 16. julija s projekcijo otoškega ljubljenca, filma Playing Men, v Hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru. V tednih, ki sledijo, se bo pestro festivalsko dogajanje razširilo v številne kraje po Sloveniji, tudi na tradicionalne lokacije v Izoli in Ljubljani.

Sreda, 1. julij 2020 - 13:26

Kultura/Slovenija

Izšel je izbor pesmi, ki so zaobjele duh časa v obdobju karantene

Ljubljana, 1. julij 2020 (MOREL) V sklopu pesniškega natečaja Plačaj z verzom je izšla zbirka #instapoezije, ki je nastajala na družbenih omrežjih med prvim valom epidemije koronavirusa.  Splet je preplavilo več kot 300 verzov, med katerimi sta Feri Lainšček in Glorjana Veber izbrala najboljše in jih uredila v posebno pesniško zbirko, ki je dostopna na spletu.

Torek, 30. junij 2020 - 23:54

Kultura/Slovenija

Programske smernice sezone 2020/21

Ljubljana, 30. junij 2020 (MOREL)- Deset uprizoritev na velikem odru in v Mali drami, med njimi tri krstne in pet prvih slovenskih izvedb, ki jih bo obeležil tudi 100. letnik Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana. Repertoar sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje, prinaša barvit mozaik skrbno izbranih dramskih del, ki bodo odrsko zaživela v prepletu raznolikih poetik in pristopov izbranih režiserk in režiserjev, avtoric in avtorjev ter vrhunskih igralk in igralcev ansambla Drame. Želimo si, da bomo lahko skupaj kljub spremenjenim družbenim razmeram ali ravno zaradi njih, ustvarili umetniško vznemirljivo prihajajočo sezono, ki se bo osredotočila na posameznika in družbo v času negotovosti, sprememb in pričakovanja novega horizonta. V prihajajoči sezoni bo 100. letnik praznovala osrednja publikacija Gledališki list SNG Drama Ljubljana, ki obeleži vsako repertoarno gledališko uprizoritev, občasno pa ponudi tudi monografske ter druge pregledne in priložnostne knjižne izdaje. Dosedanji redni abonenti bodo lahko po telefonu vpisali abonma od 17. do 25. avgusta 2020. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra.

Torek, 23. junij 2020 - 08:35

Kultura/Slovenija

Poletni glasbeni festival Logatec 2020

Logatec, 23. junij 2020 (MOREL)- Letošnji Poletni glasbeni festival v Logatcu bo odprla v nedeljo, dopoldanska matineja pihalno-trobilske sekcije Simfoničnega orkestra Cantabile. Ob spremljavi tolkal bo na Trgu sv. Nikolaja  zazvenela praznična  glasba, ki jo navadno izvajajo pihalni orkestri. Matineja bo zagotovo popestritev tudi za vse, ki se bodo na krstno nedeljo pred tem udeležili bogoslužja v farni cerkvi sv. Nikolaja.

Petek, 19. junij 2020 - 15:39

Kultura/Slovenija

Festival angažiranega pisanja zaradi korone na prostem in v skrajšani obliki

Ljubljana, 19. junij 2020 – (MOREL) – Letošnji Festival angažiranega pisanja Itn. bo potekal na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, 27. junija. Tokrat bo festival zaradi korone izjemoma potekal v zgodnjem poletju, in sicer na prostem in bo trajal le en dan, so sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Četrta edicija festivala prinaša le delčke programa, ki so ga organizatorji prvotno načrtovali in ga nekaj že izvedli na družabnih omrežjih, a hkrati tudi odpira prostor za nova spoznanja, druženja, dialog, pa tudi trke različnih pogledov.

Sreda, 17. junij 2020 - 19:21

Kultura/Slovenija

Uprizoritvi 2020 in Pljuča sta uvrščeni v glavni program 54. BITEF festivala

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL)- Srbska kulturna delegacija, ki so jo sestavljali umetniški direktor in selektor festivala BITEF Ivan Medenica in novinarji kulturnih redakcij vseh osrednjih srbskih medijev, se je včeraj mudila na enodnevnem obisku v Ljubljani. Na prvi novinarski konferenci prihajajočega 54. Bitefa so bile uvodoma slavnostno podeljene strokovne nagrade, ki jih je septembra na Bitefu osvojila uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo, odrska priredba znamenitega Fassbinderjevega filma, v režiji Sebastijana Horvata in v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Grand prix „Mira Trailović“ za najboljšo predstavo na 53. Bitefu je Medenica izročil ravnatelju Drame Igorju Samoborju, 52. nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo pa je Sebastijanu Horvatu podelila novinarka in članica Politikine žirije Borka Golubović - Trebješanin. Medenica je ob tem izpostavil izjemno redkost dogodka, da gredo vse tri nagrade, »pri katerih se izenači mnenje tako stroke kot kritikov in občinstva«, eni predstavi, še posebej v tako konkurenčni selekciji vrhunskih uprizoritev, kot jih je ponudil prav zadnji Bitef.

Sreda, 17. junij 2020 - 17:18

Slovenija/Kultura

Svet čebel, miši, medvedov in tigrov za mlade bralce

Anja Štefan in Jelka Reichman

Anja Štefan in Jelka Reichman

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL) - Kakšno je videti čarobno kraljestvo čebel? Kaj vse počne tiger, ko se povabi na čaj? Kje sta se srečala nerodni medved Ernest in neubogljiva miš Celestina? Kako zgleda »urnik« in vsakdan otrok doma, v vrtcu in v nižjih razredih osnovne šole? Vsakič, ko se brezmejna zvedavost mladih bralcev dotakne teh vprašanj odgovore lahko najde v danes predstavljenih knjižnih novosti založbe Mladinska knjiga. O čebelah in še marsičem zanimivem iz zgodovine človeštva govori bogato ilustrirana knjiga Čebele, poljskih avtorjev Wojciecha Grajkowskega in Piotra Socha. Znana angleška pisateljica Judith Kerr je napisala knjigo Tiger, ki je prišel na čaj, francoski pisatelj Daniel Pennac pa zabaven roman Ernest in Celestina. Tandem naših izjemno priljubljenih ustvarjalk slikanic Anja Štefan in Jelka Reichman je ustvaril knjigo pesmi in čudovitih podob z naslovom Imam zelene čeveljčke.

Sreda, 17. junij 2020 - 09:04

Kultura/Slovenija

TIŠINA! Mladi govorijo

Celje, 17. junij 2020 (MOREL)- Včeraj se je z enodnevnim zamikom zaradi muhastega vremena v parku za Gimnazijo Celje – Center (GCC) s koncertom vokalistke Lee Aram, pianista Aljaža Šumeja in saksofonista Anžeta Zaveršnika ter letnim kinom začel že četrti kratki festival dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Nadaljuje se s poletno muzejsko nočjo na GCC, ki jo bo v soboto, 20. 6. ob 20. uri uvedel ogled markantnega secesijskega šolskega poslopja, dopolnil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja ter kino predstava Hladna vojna. Zaključili ga bodo v torek, 23. 6., s predstavijo četrte številke literarne revije Podstrešje ob 20. uri, ob 21.15 pa se bo v kinu pod zvezdami, ki poteka v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, zavrtela še belgijsko-nizozemska drama Dekle režiserja Lukasa Dhonta. Če bo slabo vreme bo predstavitev Podstrešja v šolski knjižnici, kino predstava pa odpade.

Četrtek, 11. junij 2020 - 19:12

Kultura/Slovenija

Knjižnica pod krošnjami

Ljubljana, 11. junij 2020 (MOREL)- Nova sezona knjig in krošenj vabi na potep. Otvarjamo jo na Festivalu Ljubljana v Parku Zvezda. Tam bomo od danes do 21. junija, vsak dan med 15. in 20. uro.

LJUBLJANA

10 bralnih otokov za urbane popotnike:

Park Tivoli - Najbolj znana med ljubljanskimi krošnjami / Od petka do nedelje: 10h-20h

Botanični vrt - Čarobni vrt v mestu / Torek in sreda: 15h-20h

Trnovska plaža - Besedne vragolije pod vrbo / Petek: 15h-20h in sobota: 10h-20h

Vrt Plečnikove hiše - Skrivne krošnje v Trnovem / Od torka do nedelje: 10h–18h

Atrij Galerije ŠKUC - Tih zapik v centru starega mesta / otvoritev 24. junija ob 12h

V času razstav: od torka do nedelje: 12h–19h. V času Festivala Dobimo se pred Škucem: 17h-22h. V času Festivala Živa Književnost do 22h.

Ponedeljek, 8. junij 2020 - 07:44

Kultura/Slovenija

Vrača se gimnazijski kulturni uvod v letošnje poletne počitnice

Celje, 8. junij 2020 (MOREL)- Ne glede na nenavaden zaključek letošnjega šolskega leta, bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pouk tradicionalno sklenili s kratkim festivalom dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Z njim se v šolo vrača pester kulturni utrip, ki se je v preteklih treh mesecih, tako kot vse ostale dejavnosti, preselil na svetovni splet.

Ponedeljek, 1. junij 2020 - 19:55

Kultura/Slovenija

Prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel

Ljubljana, 1. junij 2020 (MOREL)- Prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel. Nagrado bo prejel na zaokrožen skladateljski opus s področja elektroakustične glasbe. Podelitev bo v četrtek ob 12.00 v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev (Trg francoske revolucije 6, 1000 Ljubljana). Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994. Nagrada se podeljuje enkrat letno, 4. junija, na obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine. Nagrada se slovesno podeljuje z izročitvijo listine in denarnim nakazilom.

Sreda, 13. maj 2020 - 11:26

Kultura/Slovenija

Muzeji so tudi izobraževalne ustanove

Ljubljana, 13. maj 2020 (MOREL)- Številni muzeji in galerije pripravljajo za obiskovalce – za otroke in mladino, pa tudi za odrasle – raznovrstne izobraževalne dogodke: različne delavnice, vodene oglede, interaktivne programe, predavanja, pogovore in druge dogodke. V 2018 je bilo takih  prireditev oz. dogodkov skupaj 39.747. Največ je bilo splošnih in posebnih vodenih ogledov. Obiskovalcev vseh teh prireditev je bilo skupaj 965.100 ali povprečno 24 na vsaki.  Med vsemi je bilo 54 % otrok in mladine.

Sreda, 13. maj 2020 - 11:23

Kultura/Slovenija

Obisk muzejskih in galerijskih razstav se z leti povečuje

Ljubljana, 13. maj 2020 (MOREL)- V muzejih in galerijah v Sloveniji si je bilo v 2018 mogoče ogledati 245 stalnih razstav in 1.202 občasni razstavi. Ogledalo si jih je več kot 2,73 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 30 % tujcev; med vsemi je bilo 29 % otrok in mladine.

Torek, 12. maj 2020 - 07:38

Kultura/Slovenija

V Muzeju novejše zgodovine že odprli vrata

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)- V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani obiskovalce pričakujejo od torka do nedelje, med 10. in 18. uro. Prihodnji ponedeljek,18. maja po vsem svetu praznujemo Mednarodni muzejski dan. Letos bo praznovanje na temo Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost prilagojeno ukrepom zoper COVID-19.

Ponedeljek, 4. maj 2020 - 21:42

Kultura/Slovenija

Zadnje leto življenja Josipa Broza – Tita skozi pričevanja zaposlenih v UKC Ljubljana

Ljubljana, 4. maj 2020 (MOREL)- V nedeljo, 4. maja 1980, je slovenski politični vrh prejel vnaprej dogovorjeno skrivno geslo »Tekma je bila odpovedana«, s katerim so bili obveščeni, da je v ljubljanskem Kliničnem centru umrl predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije Josip Broz – Tito. Že v prvih mesecih leta 1980 so jugoslovanski mediji na veliko poročali o zdravstvenih težavah dolgoletnega predsednika Josipa Broza – Tita. Sprejem oseminosemdesetletnika na zdravljenje v Ljubljano je budno spremljala tako domača kot tuja javnost. Predsednik je bil hospitaliziran v Kliničnem centru v Ljubljani, eni najmodernejših zdravstvenih ustanov v državi, kjer so 4. maja 1980 tudi razglasili njegovo smrt.

Torek, 7. april 2020 - 13:16

Kultura/Slovenija

Podaljšali rok za zbiranje pobud za prejemnike Župančičevih nagrad

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejela akademska slikarka Marlenka Stupica, nagrade za dveletno ustvarjanje pa baletna plesalka in koreografinja Sanja Nešković Peršin, pianist in pedagog Bojan Gorišek ter režiserka in scenaristka Urša Menart

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejela akademska slikarka Marlenka Stupica, nagrade za dveletno ustvarjanje pa baletna plesalka in koreografinja Sanja Nešković Peršin, pianist in pedagog Bojan Gorišek ter režiserka in scenaristka Urša Menart

Ljubljana, 7. april 2020 (MOREL)– Tudi letos bodo podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja mestne občine Ljubljana na področju umetnosti in kulture. Javni razpis za podelitev Župančičevih nagrad je objavljen na spletni strani www.ljubljana.si, zaradi trenutnih razmer pa so rok za zbiranje pobud za prejemnike nagrad podaljšali do 15. maja 2020.

Četrtek, 12. marec 2020 - 21:27

Kultura/Slovenija

Odpoved vseh predstav in prireditev v SNG Drama Ljubljana

Ljubljana, 12. masrec 2020 ( MOREL9- Skladno s priporočili ministrstva za zdravje  zaradi povečanega epidemiološkega tveganja so v SNG Drama Ljubljana primorani odpovedati vse predstave in druge prireditve načrtovane med 12. in 29. marcem na vseh prizoriščih Drame in na gostovanjih. V tem času bosta zaprti tudi blagajna SNG Drama Ljubljana in Drama Kavarna.

Ponedeljek, 2. marec 2020 - 19:06

Kultura/Slovenija

Pesem povezuje 2020

 Fotografija MeMPZ šolskih centrov iz Celja in Velenja ter DPZ GCC

Fotografija MeMPZ šolskih centrov iz Celja in Velenja ter DPZ GCC

Celje, 2. marec 2020 (MOREL)- Veliki koncert pevskih sestavov šolskih centrov iz Celja in Velenja ter Gimnazije Celje – Center bo letošnje leto s pesmijo povezal mladostno ustvarjalnost in prijateljstvo 4. 3. v cerkvi sv. Martina na Ponikvi. 
Da je petje že skoraj simbol slovenske kulture in ena najbolj razširjenjih ljubiteljskih dejavnosti, ni skrivnost. S pesmijo Slovenci vse od zibelke do groba že več stoletij izražamo vse lepote in tegobe, ki pišejo dolgo in zanimivo zgodovino našega naroda. 

Nedelja, 1. marec 2020 - 21:21

Kultura/Slovenija

Sezono 2019/20 na odru Male drame bo sklenila krstna uprizoritev komedije Nova rasa Matjaža Zupančiča

Ljubljana, 1. marec 2020 (MOREL)- V SNG Drama Ljubljana so napovedali krstno uprizoritev črne satirične komedije Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Premiera, v petek, 17. aprila, ob 20.00 bo slavnostno zaokrožila repertoarni niz uprizoritev v Mali drami v okviru sezone 2019/20, naslovljene Ljubezen. Praizvedbo nove Zupančičeve drame odlikuje tudi vrhunska igralska ekipa članov in članice ansambla ljubljanske Drame, ki jo tvorijo Gregor Baković, Barbara Cerar, Bojan Emeršič, Saša Tabaković in Jurij Zrnec.

Četrtek, 20. februar 2020 - 17:13

Kultura/Slovenija

Novi direktor Šentjakobskega gledališča je Milan Golob

Ljubljana, 20. februar 2020 (MOREL)- Upravni odbor Šentjakobskega gledališča je po končanem razpisnem postopku imenoval novega direktorja Milana Goloba. Novemu direktorju je zaupan štiriletni mandat, v katerem se bo najprej seznanil s stanjem v Šentjakobskem gledališču, med njegovimi prednostnimi nalogami pa bodo tudi aktivnosti in prireditve v času 100-letnice.

Četrtek, 20. februar 2020 - 09:42

Kultura/Slovenija

Pesem povezuje

Celje, 20. februar 2020 (MOREL)- Veliki koncert pevskih sestavov šolskih centrov iz Celja in Velenja ter Gimnazije Celje – Center bo letošnje leto s pesmijo povezal mladostno ustvarjalnost in prijateljstvo 4. marca  v cerkvi sv. Martina na Ponikvi.  Da je petje že skoraj simbol slovenske kulture in ena najbolj razširjenjih ljubiteljskih dejavnosti, ni skrivnost. S pesmijo Slovenci vse od zibelke do groba že več stoletij izražamo vse lepote in tegobe, ki pišejo dolgo in zanimivo zgodovino našega naroda.

Ponedeljek, 10. februar 2020 - 18:19

Kultura/Slovenija

Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke na področju kulture prejela Daniela Paliaga Janković

Piran, 10. februar 2020 (MOREL)- Občina Piran je slovenski kulturni praznik slovesno obeležila s prireditvijo Inspiracije, ki je na predvečer praznika, minuli petek, potekala v Avditoriju Portorož. Gostitelj večera župan občine Piran Đenio Zadković je ob tej priložnosti Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture podelil Danieli Paliaga Janković, ki se ji je občinstvo v polni dvorani poklonilo z bučnim aplavzom. Umetnica se je najprej iskreno zahvalila predlagatelju Samoupravni skupnost italijanske narodnosti Piran ter vsem, ki jo na njeni ustvarjalni poti podpirajo in stojijo ob strani.

Torek, 4. februar 2020 - 20:05

Kultura/Slovenija

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo prejela Rolanda Fugger Germadnik

Rolanda F. Germadnik

Rolanda F. Germadnik

Celje, 4. februar 2020  (MOREL)– Mestna občina Celje bo ta četrtek v Narodnem domu pripravila slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Letos bodo na prireditvi četrtič podeljena priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje. Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo bo na slovesnosti prejela zgodovinarka mag. Rolanda Fugger Germadnik. Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa prejmeta tolkalistka Špela Mastnak in Sebastjan Weber, etnolog in kulturni antropolog.

Ponedeljek, 3. februar 2020 - 22:24

Kultura/Slovenija

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Ljubljana, 3. februar 2020 (MOREL)- Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, bo v petek, 7. februarja 2020, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku.

Petek, 24. januar 2020 - 18:43

Kultura/Slovenija

Nagrada Beli Aphroid 2019

Mladen Miljanović

Mladen Miljanović

Maribor, 24. januar 2020 (MOREL)- V sklopu projekta Tvegaj spremembo (2016—2020) je bila že četrtič in obenem tudi zadnjič podeljena Nagrada Beli Aphroid. V okviru mednarodne skupinske razstave Napeta sedanjost je žirija izbirala med več kot 25 slovenskimi in mednarodnimi avtoricami in avtorji ter kolektivi. Žirija, ki so jo sestavljali Sabina Salomon (kuratorka v Muzeju moderne in sodobne umetnosti, Reka, Hrvaška), Sanja Kojić Mladenov (kuratorka v Muzeju za sodobno umetnost Vojvodina, Novi Sad, Srbija), Miha Colner (kurator MGLC in publicist, Ljubljana, Slovenija) ter Barnabás Bencsik (neodvisni kurator, Budimpešta, Madžarska), je izbrala 5 finalistov: Suzana Brborović (SI) Lana Čmajčanin (BA/AT) Mladen Miljanović (BA) Zoran Todorović (RS) Forensic Architecture (UK) Med finalisti je žirija nagrado podelila umetniku Mladenu Miljanoviću (BA) ter njegovemu projektu Didaktični zid/The Didactic Wall (v sodelovanju s kuratorjem Irfanom Hošićem).

Četrtek, 23. januar 2020 - 20:53

Kultura/Slovenija

Na knjižne police z novimi uspešnicami

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Ljubljana, 23. januar 2020 (MOREL) - Zajeten kup zanimivih knjig, med katerimi je precej uspešnic, ki bodo prevedene v slovenščino, letos prihaja iz Mladinske knjige Založba (MKZ) na police knjigarn, knjižnic in regalov knjižnih moljev. MKZ bo letos poskrbela za novo antologijo Andersenovih pravljic, po 72 letih prihaja novi prevod Andričeve Travniške kronike, v programu priročnikov pa bodo nove knjige avtorjev dosedanjih uspešnic, uredništvo učbenikov prenavlja Atlas sveta za osnovne in srednje šole… Pri leposlovju za odrasle, mladino in otroke kakor tudi pri priročnikih za odrasle, mladino in otroke je čedalje daljši seznam knjig, ki bodo na voljo tudi kot e-knjige. Pri MKZ se zavedajo pomena branja kakor tudi posedovanja knjig za celovit razvoj otrok ter funkcionalno pismenost odraslih. Glavni urednik MKZ Bojan Švigelj poudarja ugotovitev, da so otroci, ki imajo v domači knjižnici vsaj sto knjig, v šoli uspešnejši od tistih, ki knjig nimajo, ali jih imajo le nekaj.

Sreda, 22. januar 2020 - 20:01

Kultura/Slovenija

10 let FaVoZe

Celje, 22. januar 2020 (MOREL)- FaVoZa, fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center bo zadnji dan v januarju v Narodnem domu praznovala deseto obletnico s slavnostnim koncertom vseh pevskih generacij. Glasbeni sestavi Gimnazije Celje - Center (GCC) neprekinjeno delujejo že 62 let in zborovsko petje je imelo med njimi vedno prav posebno mesto. Do šolskega leta 2004/2005 je bilo skoraj izključno v domeni deklet in številnih uspešnih zborovodij, tedaj pa je glasbeni utrip na šoli dopolnila prva fantovska vokalna zasedba Oktet 9, ki še danes pod vodstvom mentorja Gregorja Deleje povezuje nekdanje dijake GCC. Zaradi uspehov zasedbe in velikega interesa fantov za zborovsko petje je v šolskem letu 2009/2010 Oktet dobil podmladek FaVoZo, fantovsko vokalno zasedbo GCC, ki letos praznuje desetletje delovanja in se z veseljem spominja več kot 200 koncertov in nastopov, zlatih priznanj z regijskih tekmovanj in mednarodnih tekmovanj na Malti ter turnej na Češko, Malto, Madžarsko, Hrvaško, v Srbijo, Bosno in Hercegovino, Avstrijo, Nemčijo in Italijo.

Torek, 21. januar 2020 - 08:28

Kultura/Slovenija

Dijaški Kamenčki se bodo predstavili

Utrinek s predstave Kamenčki

Utrinek s predstave Kamenčki

Celje, 21. januar 2020 (MOREL)- V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa gledališkega kolektiva Središče z Gimnazije Celje – Center (GCC) na pobudo četrtošolca Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave Kamenčki, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se na GCC gledaliških deskah pojavlja prvič. Dokumentarno gledališče je oblika gledališke umetnosti, ki se je razvila med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj. Po osemnajstih mesecih intenzivnih razprav, raziskovanj z različnimi gosti ter pogovori z naključnimi neznanci na ulici, se bo njihov družbeno angažiran projekt končal z zaključno produkcijo. Premiera bo v četrtek, 23. 1., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje, repriza pa dan kasneje, 24. 1., prav tako ob 19.30 v celjskem Plesnem forumu. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna rezervacija sedežev.

Sobota, 18. januar 2020 - 22:43

Kultura/Slovenija

Prihodnji teden premiera Sivček in jaz

Celje, 18. januar 2020 (MOREL)- Matija Kovač, producent in scenograf predstave je napovedal premiero osrednje letošnje produkcije Hiše kulture Celje, predstave Sivček in jaz, ki bo v četrtek, ob 19:30 v dvorani Narodnega doma Celje. Ponovitev predstave bo v soboto, 1. februarja ob 19:30. Petnajst izbranih pesmi v prozi španskega nobelovca Juan Ramón Jiméneza, ki jih je uglasbil italijansko-ameriški skladatelj Mario Castelnuovo-Tedesco, bosta izvedla igralec slovenskega ljudskega gledališča Celje Renato Jenček in profesor kitare glasbenega konservatorija v Zürichu Aljaž Cvirn. Gre za slovensko praizvedbo.

Torek, 14. januar 2020 - 15:55

Slovenija/Kultura

Letošnja Modra ptica za Simono Semenič

Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek-Križman in Luna J. Sribar

Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek-Križman in Luna J. Sribar

Ljubljana, 14. januarja 2020 – (MOREL) - Večplastno zgodbo, ki nagovarja prednajstnike in se giblje v območju mitskega, je pa trdno zasidrana v današnjem času, je napisala avtorica Simona Semenič pod naslovom Skrivno društvo KRVZ tako prepričljivo, da je zaslužila letošnjo knjižno nagrado za mladinski roman Modra ptica. Razglasitev je bila danes v prostorih Mladinske knjige (MK), ki je kot ustanoviteljica omenjene knjižne nagrade sedaj podeljuje bienalno in je modra ptica za mladinski roman podeljena tretjič. Na tokratni natečaj je prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev med katerimi so bila tokrat za nagrado modra ptica nominira dela Lune J. Šribar Grizolda in maček, Manke Kremenšek Križman Surura ali ime mi je radost, Simone Semenič Skrivno društvo KRVZ, Davorke Štefanec Strašilka in Suzane Tratnik Ava.

Ponedeljek, 9. december 2019 - 19:41

Kultura/Slovenija

13. festival BOFF prinaša 32 filmov

Bovec, 9. december 2019 (MOREL)- Bovec Outdoor Film Festival by Fjällräven, festival filmov o športih in avanturah v naravi ter o naravi sami, od 28. do 30. decembra v Kulturnem domu Bovec. Pred vrati je trinajsta izvedba bovškega filmskega festivala. V treh dneh, od sobote 28. do ponedeljka 30. decembra, bo na platnu Kulturnega doma Bovec na ogled 32 filmov, ki so se prebili skozi sito izbora izmed 67 prispelih del. Več je krajših filmov, združeni pa so v tematske sklope po okoli 90 minut.

Petek, 6. december 2019 - 21:04

Slovenija/Kultura

Slasten drugi hod knjižnih dobrot

Rok Zavrtanik in Igor Harb

Rok Zavrtanik in Igor Harb

Ljubljana, 6. decembra 2019 (MOREL) - Navdušenci nad pisano besedo Kurta Vonneguta, Franka Herberta in Christelle Dabos od danes, pri založbi Sanje in po enoletnem premoru lahko vzamejo v roke slovenski prevod nadaljevanja njihovega literarnega ustvarjanja. Založnik je poskrbel, da je slovenski prevod Vannegutovih Zbranih zgodb – druga knjiga prispeval Branko Gradišnik. Nadaljevanje Herbertovega romana Peščeni planet nosi naslov Mesija s peščenega planeta (prevod Matjaž Juričak), druga knjiga Dabosove je izšla pod naslovom Zrcalka II. Izginotja na mesečini in v slovenskem prevodu Žive Čebulj. Pri Sanjah pravijo, da gre za enako slasten drugi hod knjižnih dobrot kot je bil lanskoletni.

Torek, 3. december 2019 - 20:05

Slovenija/Kultura

Brlog ilustracij pri Vodnikovi domačiji

Ljubljana, 3. decembra 2019 – (MOREL) - Priljubljeni junaki nepozabnih slikanic, ilustriranih pravljic in leposlovja upodobljeni z roko 28 naših ilustratork in ilustratorjev sedaj so v pristni podobi na ogled obiskovalcem 5. decembrskega sejma ilustracij, ki se začne danes v Galeriji Vodnikove domačije Šiška. Gre za razstavo originalnih del ali printov od katerih se njihovi avtorji le stežka poslovijo, a tokrat so jih vendarle pripravljeni ponuditi za ustrezno ceno vsakemu, ki bi jih rad imel v svojih bivalnih prostorih ali bi z njimi koga obdaril. Vsi avtorji bodo navzoči na današnji popoldanski otvoritvi in so pripravljeni na prijetno druženje z vsemi obiskovalci, sicer pa decembrski sejem ilustracij ostaja odprt do letošnjega 29. decembra.

Torek, 3. december 2019 - 11:05

Kultura/Slovenija

Teodor Lorenčič je prejel status srbskega književnika

Beograd, 3. november 2019 (MOREL)- Krovna srbska pisateljska organizacija Udruženje književnika Srbije (Združenje književnikov Srbije) je v svoje vrste povabila in sprejela Teodorja Lorenčiča, slovenskega književnika v eksilu, in mu podelila status srbskega književnika.Kot strokovnjak za PR, strateško in krizno komunikacijo bo Lorenčič v okviru združenja deloval v pravkar ustanovljeni Komisiji za marketing.

Petek, 29. november 2019 - 21:26

Slovenija/Kultura

Svetlani Makarovič je mesto v SAZU

Milena Mileva Blažič in Žiga Kosec

Milena Mileva Blažič in Žiga Kosec

Ljubljana, 29. novembra 2019 (MOREL) - Dosedanji ustvarjalni opus Svetlane Makarovič je tako prepričljivo izjemen, da avtorica zasluži članstvo v Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), prav gotovo pa je vreden nominacije za Nobelovo nagrado. S temi besedami so na današnji tiskovni konferenci v ljubljanski hiši sanjajočih knjig Sanje predstavili avtoričine zbrane pesmi za otroke pod naslovom Pesmi muce potovke in zvočno knjigo pesmi Horror mundi s priloženo zgoščenko nastalo v sodelovanju z enim najboljših slovenskih džezovskih tolkalcev Zlatkom Kavčičem. Sanje so med bralce poslale tudi zbirko kolumn Ksenije Benedetti v knjižni obliki z naslovom Kažipoti in podnaslovom Sonatina o odnosih in kulturi srca. Oto Horvat je spisal zelo intimno izpoved o izgubi ljubljene osebe, ki je pri Sanjah izšla v knjižni obliki, kot roman pod naslovom Sabo je obstal.

Petek, 29. november 2019 - 08:18

Kultura/Slovenija

V nedeljo zborovski praznik

Ljubljana, 29. november 2019 (MOREL) – Že petič se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zgodil zborovski praznik, saj bo na odru naenkrat stalo kar petsto mladih.

Nedelja, 24. november 2019 - 22:00

Kultura/Slovenija

SNG Drama Ljubljana na gostovanju v Beogradu in Zagrebu

Saloma

Saloma

Ljubljana, 24. november 2019 (MOREL)- SNG Drama Ljubljana bo v naslednjih dneh kar trikrat gostovalo v tujini. V torek, 26. novembra, ob 19.30 se bo v Narodnem pozorištu v Beogradu Drama predstavila z nedavno premierno prikazano uprizoritvijo Saloma. V petek, 6. decembra, ob 20.00 bo v Zagrebu v Zagrebačkem kazalištu mladih gostovala z uprizoritvijo Pogovori o ljubezni, v nedeljo, 8. decembra, ob 20.00 pa v istem gledališču z nagrajeno uspešnico letošnjega Borštnikovega srečanja Ali: Strah ti pojé dušo. S tremi gostovanji Drama nadaljuje svoje uspešno povezovanje in sodelovanje z najbolj prepoznavnimi gledališkimi hišami v državah nekdanje Jugoslavije.

Sobota, 23. november 2019 - 20:25

Slovenija/Kultura

Liffe na okroglo obletnico s številnimi nagradami

Angelo Markus Schleinzer

Angelo Markus Schleinzer

Ljubljana, 23. novembra 2019 (MOREL) - Ljubljanski mednarodni filmski festival – LIFFe svojo trideseto izdajo končuje z zajetnim številom uglednih filmskih nagrad ter več kot 46 tisoč obiskovalcev v kinodvoranah Ljubljane, Maribora, Celja in Novega mesta. Liffe je v letošnjem, tridesetem letu obstoja zabeležil prihod milijontega obiskovalca, udeležbo 50 filmskih ustvarjalcev iz 19 držav, ki so se 34 krat pogovarjali z ljubitelji sedme umetnosti ter ponudbo 96 celovečernih in 25 kratkih filmov iz 54 držav prikazanih na 282 projekcijah.

Četrtek, 21. november 2019 - 21:04

Kultura/Slovenija

S premiero presunljive Gospe z morja se Drama spreminja v svet skandinavskih fjordov

Ljubljana, 21. november 2019 (MOREL)- V soboto, ob 20.00 bo na velikem odru ljubljanske Drame premiera drame Gospa z morja enega največjih dramatikov sodobnega časa Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja. Predstava v duhu letošnje sezone Ljubezen v ospredje postavlja vprašanje hrepenenja po odnosu, ki posameznika zapolnjuje, in težkih odločitvah med individualno strastjo in kolektivno odgovornostjo. Uprizoritev poleg vrhunske igralske zasedbe odlikuje svojevrstna 3D zvočna postavitev, ki bo veliko dvorano SNG Drama Ljubljana potopila v mistični svet norveških fjordov in intimnega viharja v duši. Predpremiera bo na sporedu jutri, prve ponovitve pa 25., 26. in 27. novembra, ob 19.30 ter 11. in 23. decembra, ob 19.30 na velikem odru ljubljanske Drame.

Sreda, 20. november 2019 - 13:18

Kultura/Slovenija

Julijske Alpe v štirih vodnikih in pod snežno odejo

Ljubljana, 20. november 2019 (MOREL)- Planinska založba Planinske zveze Slovenije je pred 35. Slovenskim knjižnim sejmom izdala še zadnjega izmed štirih vodnikov po Julijskih Alpah, v katerih avtorji Klemen Janša, Jože Drab, Andraž Poljanec in Roman Tratar sistematično popisujejo vse od najmanj zahtevnih označenih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Privlačni planinski cilji, a le s primerno opremo, znanjem in izkušnjami, sploh zdaj, ko je gore pobelil sneg in so ob svoji zimski mogočnosti še nevarnejše. Zato je poznojesenski čas primeren, da preverimo opremo in ob planinskih zemljevidih, vodnikih in leposlovju pripravimo načrte za sončne dni s stabilno snežno odejo.

Torek, 19. november 2019 - 18:25

Slovenija/Kultura

Orodja in strategije za spreminjanje navad

Igor Saksida in Damijan Stepančič

Igor Saksida in Damijan Stepančič

Ljubljana, 19. novembra 2019 (MOREL) - Zajeten paket novih knjig, med katerimi se najdejo nove in na novo urejene pesniške stvaritve domačih pesnikov, klasično leposlovje iz peresa tujih avtorjev, ter nekaj iz zakladnice stvarne literature in nenavadna slikanica brez besed - od danes ponuja založniška hiša Miš založba. Z novo podobo, tokrat z ilustracijami v barvah in po skoraj petdesetih letih se lahko pohvali legendarna pesniška zbirka za otroke Toneta Pavčka Čenčarija. Predstavljena je nova knjiga izbora pesmi tržaškega pesnika Miroslava Košute z naslovom Ljubezni to pesem in noviteta Vinka Möderndorferja Babica za lahko noč. Med klasično leposlovje sodita roman Thomasa Hardyja Grace Melbury ter roman Kurta Tucholskega Grad Gripsholm – poletne zgodbe, Atomske navade Jamesa Cleara pa že sodijo med stvarno literaturo. Za novo slikanico brez besed, z naslovom Svetilnik pa je poskrbel Damijan Stepančič, ki je ilustriral danes predstavljeno knjigo Miroslava Košute.

Ponedeljek, 18. november 2019 - 22:39

Kultura/Slovenija

Primorci berejo

Piran, 18. november 2019 (MOREL)- Primorci beremo je projekt spodbujanja branja slovenskih avtorjev, pri katerem sodeluje devet primorskih knjižnic. Med slovenskimi bralci prevladuje splošno prepričanje, da domači avtorji niso dovolj zanimivi za branje, in raje segajo po tujih naslovih. S to akcijo je primorskim knjižnicam deloma uspelo to prepričanje spremeniti, saj so bralci, ki sodelujejo v projektu, začeli množično prebirati slovenske avtorje in se vsako leto znova veselijo bralnih seznamov projekta.

Nedelja, 17. november 2019 - 15:30

Kultura/Slovenija

Železo: koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič v okviru Drama Akustike

Ljubljana, 17. november 2019 (MOREL)- Na velikem odru Drame bo drevi, ob 19.00 nastopil akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Na koncertu v okviru Drama Akustike, naslovljenem Železo, bodo glasbeniki predstavili tisti del programa, ki ga zna vsak pevec zbora zapeti kadarkoli in kjerkoli, ob dveh popoldne ali ob dveh zjutraj. Te skladbe so srčika zbora in poosebljajo veselje pevcev do petja. So enako vrhunske in čudovite kot vse druge, a so tako domače, da pevci pogosto pozabijo, da jih mora kdaj slišati tudi občinstvo. Na tem koncertu se jim bo APZ Tone Tomšič posvetil v celoti in vam s tem predstavil zgodovinski pregled svojega ustvarjanja.

Četrtek, 14. november 2019 - 23:14

Kultura/Slovenija

Kekec in Mojca se vračata

Ljubljana, 14. november 2019 (MOREL)- Vsi poznamo Kekca in Mojco in vsi poznamo Kekčevo ter Mojčino pesem. Ena izmed ključnih oseb znamenitih Vandotovih zgodb, ki so lani praznovale stoto obletnico, pa ni imela svoje pesmi. Do sedaj. Skupina Katalena končno popravlja veliko zgodovinsko krivico in daje pesem ter glas tudi teti Pehti. To je Pehtina pesem.

Četrtek, 14. november 2019 - 23:09

Kultura/Slovenija

S slovesnostjo obeležili izjemen uspeh mesta

Celje, 14. november 2019 (MOREL) – Na včerajšnji slovesnosti pred paviljonom za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu so obeležili izjemen uspeh mesta ob prejemu evropske nagrade na področju konservatorstva Europa Nostra Award / European Heritage Award. Celje se je sprejemom nagrade zarisalo na zemljevid elitnih lokacij, ki svojo zgodovinsko in kulturno dediščino znajo ohranjati in prezentirati na edinstven in inovativen način.

Četrtek, 14. november 2019 - 22:51

Kultura/Slovenija

Predsednik republike je vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021

Ljubljana, 14. november 2019 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil sprejem ob vročitvi listine o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021, največjim mednarodnim zborovskim festivalom v Evropi. Julija 2021 bo Ljubljana gostila največji kulturni festival v zgodovini Slovenije, ki se ga bo udeležilo več kot 4.000 raznovrstnih glasbenikov z vsega sveta.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej