Četrtek, 29. oktober 2020 - 19:24

Kultura/Slovenija

Izdaja monografije župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem

Ljubljana, 29. oktober 2020 (MOREL)- Slovensko konservatorsko društvo je v sodelovanju z župnijo Šentrupert in občino Šentrupert ter s pomočjo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ministrstva za kulturo in posameznih lokalnih podjetnikov oziroma podjetij izdalo znanstveno monografijo o župnijski cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem in drugi sakralni dediščini v Šentrupertu.

Ponedeljek, 26. oktober 2020 - 21:04

Kultura/Slovenija

Predvajanje prvega dela studijskega posnetka zvočne drame Otroka reke

Ljubljana, 26. oktober 2020 (MOREL)- Zvočna uprizoritev igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec predstavlja uvodno dejanje nove programske platforme Zvočne drame, ki jo z letošnjo sezono uvaja SNG Drama Ljubljana. Studijski zvočni posnetek bo izšel po delih in ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici na spletni strani www.drama.si. Prvi del bo tako predvajan 4. novembra, nadaljevanja pa bodo v Dramini fonoteki objavljena vsako sredo do sredine decembra. Projekt snemanja zvočnih dram v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Lektor je bil Arko, snemalec, montažer in glasbeni opremljevalec Jurij Alič ter asistentki režijeGaja Pöschl in Špela Šinigoj.

Sreda, 21. oktober 2020 - 13:45

Kultura/Slovenija

Gimnazijci pripravili tradicionalni dobrodelni koncert

Celje, 21. oktober 2020 (MOREL)- Že trinajsto leto zapored so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pripravili tradicionalni dobrodelni koncert, ki je glede na aktualne razmere potekal na spletu, pripravili pa so ga dijaki 4. i-razreda, v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake šole. Skupaj s sošolci, učitelji, starši in podporniki zbrali 4.500 evrov, ki so jih namenili štiričlanski družini v hudi socialni stiski iz okolice Celja. Ta prebiva v stari, dotrajani hiši, ki je potrebna temeljite obnove – nima urejene fasade, nima kopalnice, v hiši je veliko vlage in otroci imajo posledično pogosto kronične bronhitise.

Petek, 16. oktober 2020 - 19:53

Kultura/Slovenija

Kar sedem slikanic za prestižno nagrado Kristine Brenkove

Ljubljana, 16. oktober 2020 (MOREL) – Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) je sporočila naslove nominiranih slikanic, ki se bodo potegovale za nagrado Kristine Brenkove 2020 za izvirno slovensko slikanico. Za to prestižno nagrado se bodo potegovale tri slikanice, ki so izšle pri založbi Mladinska knjiga, in sicer: Imam zelene čeveljčke Anje Štefan (ilustratorke Jelke Reichman), Mala Alma na veliki poti Milana Dekleve in Huiqin Wang, O fantu, ki je lepo pozdravljal Slavka Pregla in ilustratorja Marjana Mančka. Za nagrado se bodo potegovale še slikanice Ahil in Patrokles (Brane Mozetič, Ana Lucija Šarić) iz založbe Škuc, Baraga (Damijan Stepančič) iz založbe Družina, Strašni Karlo (Helena Kraljič in Tina Dobrajc iz založbe Morfemlus ter Timbaktu, timbaktu (Peter Svetina in Igor Šinkovec) iz založbe Miš.

Četrtek, 15. oktober 2020 - 21:55

Kultura/Slovenija

Slovenski papagaj Nande navdušil evropske šolnike

Ljubljana, 15. oktober 2020 (MOREL) – Izobraževalni komplet za prvošolce Moj Nande 1, je v sklopu frankfurtskega knjižnega sejma včeraj dobil prestižno mednarodno priznanje, srebrno nagrado BELMA (Best European Learning Materials Award). Prestižno priznanje BELMA za najkakovostnejša učna gradiva, ki nastanejo v državah Evrope je tokrat dobil celovit komplet učnih gradiv za prvošolce Moj Nande 1, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Po mnenju mednarodne žirije strokovnjakov so nagrajena gradiva model, ki bi mu morala slediti ostala učna gradiva v Evropi. Nov komplet Moj Nande 1, ki je prepričal zahtevno žirijo uglednih raziskovalcev učbenikov, vsebuje samostojne delovne zvezke za vse tri temeljne predmete: slovenščino, spoznavanje okolja in matematiko.

Torek, 13. oktober 2020 - 22:04

Slovenija/Kultura

Lažne novice prepoznajo le redki

Ljubljana, 13. oktober 2020 (MOREL) - Knjižnim moljem je branje knjig samoumevno in zabavno početje, ostalim pa je potrebno dati dodatno spodbudo, da preberejo knjigo in uveljavijo svojo pismenost. Eni in drugi so sedaj že v digitalni dobi, ki ponuja dodatne izzive za branje. Razlogov za branje knjig v digitalnih časih je deset, enako pa je toliko razlogov, zakaj ne beremo knjig, ugotavlja avtor knjige Berem, da se poberem, profesor na Filozofski fakulteti Miha Kovač. Pod tem naslovom je strnil svoje vedenje in dognanja zbrana pri pet letnem sodelovanju s 180 znanstveniki iz Evrope, ZDA in Izraela v okviru mreže Eread Cost, ki so se ukvarjali s spremembami v bralnih navadah in razumevanju prebranega, ki jih povzročajo zaslonske tehnologije.

Ponedeljek, 12. oktober 2020 - 13:06

Kultura/Italija

XXIV klavirska nagrada "Marizza"

Trst, 12. oktober 2020 (MOREL)- Obnovljen je bil dogovor za izvedbo tekmovanja pianistov, za 24. klavirsko nagrado "Stefano Marizza", ki jo organizirata Tržaški glasbeni konservatorij "Giuseppe Tartini" in družina Marizza. Tekmovanje bo potekalo od 19. do 21. oktobra 2020, na Tržaškem konservatoriju. 

Četrtek, 8. oktober 2020 - 08:57

Kultura/Slovenija

koncert iz cikla SAMOSPEVANJE - David Jagodic in Nejc Lavrenčič

Maribor, 8. oktober 2020 (MOREL)- V ciklu Samospevanje (nadgradnja cikla Glas iz davnine iz preteklih let), ki ga organizira Kulturno umetniški Zavod PerArtem v sodelovanju s SNG Maribor in Slovensko filharmonijo, gostijo tenorista Davida Jogodica in pianista Nejca Lavrenčiča.Glasbenika bosta ob 210. obletnici rojstva Roberta Schumanna posvetila dvema pomembnima mejnikoma v svetu samospeva, ki temeljita na poeziji Heinricha Heineja – Liederkreis / Venec pesmi, op. 24 in Dichterliebe / Pesnikova ljubezen, op. 48.Pred osrednjim dogodkom bosta nastopila tudi dua, ki sta bila izbrana na natečaju Mlad PerArtem 2020. Sopranistka Marinka Golob in pianistka Ana Maria Beguš se bosta predstavili z izborom samospevov povezanih v temo Sodobna dama z deli deli L. M. Škerjanca, A. Lajovica, Z. Prelovca, K. Pustinek Rakar in T. Vulc. Duo sopranistke Rebeke Pregelj in pianista Stefana Pajanovića pa bo ponudil izbor slovanskih samospevov A. Dvoraka, S. Rahmaninova in R. Simonitija. Koncert bo v ponedeljek, 12. oktobra 2020, ob 19.30 v SNG Maribor.

Sreda, 7. oktober 2020 - 22:02

Kultura/Slovenija

Moj mož - premiera krstne uprizoritve odrske priredbe v režiji Ivane Djilas na velikem odru Drame

Ljubljana, 7. oktober 2020 (MOREL)- Krstna uprizoritev Moj mož bo na velikem odru Drame zaživela skozi umetniške kreacije izključno ženske zasedbe pod režijskim vodstvom Ivane Djilas. Avtorici odrske priredbe po zbirkah kratkih zgodb v zadnjih letih ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske Moj mož in Nikamor ne grem sta Ivana Djilas in Ana Duša, ki je poskrbela tudi za prevod v slovenščino na podlagi srbskih izdaj zbirk Moj muž (Booka., 2017) in Nikuda ne idem (Booka., 2019). V predstavi igra devetih igralk, Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran. Koreografinja in asistentka režije je Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš, študijska asistentka režiserke Nika Korenjak in asistentka kostumografinje Katarina Šavs. Moj mož bo premierno predstavljen 8., 9. in 10. oktobra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo sledile od 12. do 24. oktobra.

Sobota, 3. oktober 2020 - 19:41

Šport/Kajakštvo

V finalu EP veslali Eva Alina Hočevar in Zala Zanoškar

Eva Alina Hočevar

Eva Alina Hočevar

Krakov, 3. oktober 2020 (MOREL)- Za slalomisti na divjih vodah je prvi dan posamičnih finalnih odločitev na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. V finalu smo imeli dve prtedstavnici, in sicer v mladinski konkurenci kajakašic. Eva Alina Hočevar je bila na koncu šesta, Zala Zanoškar pa osma. Le malo je do finala zmanjkalo Heleni Domajnko in Martinu Galetu, ki sta bila enajsta.

Petek, 2. oktober 2020 - 22:13

Kultura/Slovenija

SNG Drama Ljubljana predstavlja Zvočne drame

Ljubljana, 2. oktober 2020 (MOREL)- S slavnostno bralno uprizoritvijo igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec, sinoči enkratno v živo izvedene na odru Male drame, in s studijskim zvočnim posnetkom, ki bo spletno objavljen konec meseca, SNG Drama Ljubljana predstavlja novo programsko platformo Zvočne drame. Projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli in bralno uprizorili Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Lektor je Arko, snemalec, montažer in glasbeni opremljevalec Jurij Alič, asistentki režije sta Gaja Pöschl in Špela Šinigoj.

Petek, 2. oktober 2020 - 16:04

Kultura/Slovenija

Literatura, ki te udari v želodec

Stana Anželj in Jana Unuk

Stana Anželj in Jana Unuk

Ljubljana, 2. oktober 2020 (MOREL) - Spletke odraslih in njihove skrivnosti, ki postavijo zvestobo deklet na preizkušnjo, opozarjanje na bizarno razsežnost religije ter raziskovanje narave ljubezni, dobrotništva in malomeščanskih konvencij spolnosti romaneskno so obdelane tematike pisateljev svetovne moderne klasike prevedene na slovenski jezik. Obdelave teh zanimivih tem so se lotili škotska pisateljica Muriel Spark z romanom Zlata leta gospodične Jean Brodie, poljska Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk z romanom Bizarne zgodbe in nizozemski pisatelj Jamal Ouariachi z romanom Lakota. Zanimivo branje je pripravila in javnosti danes predstavila Cankarjeva založba v ugledni zbirki Moderni klasiki, ki bo prihodnje leto praznovala 20-letnico izhajanja. Vse tri knjige je oblikoval Matej Nemec po zasnovi Miljenka Licula.

Četrtek, 1. oktober 2020 - 10:04

Kultura/Slovenija

Videnje 20/20: Skupnost" še vse do konca oktobra

Ljubljana, 1. oktober 2020 (MOREL)- Še vse do konca oktobra 2020 imate priložnost, da si v Galeriji Jakopič, na  Slovenski cesti 9 v Ljubljani, ogledate razstavo sodobne indonezijske družbeno zavzete fotografije Videnje 20/20: Skupnost.

Četrtek, 1. oktober 2020 - 08:20

Kultura/Slovenija

Fotografska razstava 5. oktober fotografinje Tine M. Šobot v foto galeriji f2,8

Zagorje ob Savi, 1. oktober 2020 (MOREL)- V ponedeljek, 5. oktobra bo obletnica koncerta skupine Orlek, ki je bil v Kinu Šiška ob 30 letnici neprekinjenega delovanja zagorskih rokerjev. Koncert je s fotoaparatom dokumentirala Tina M. Šobot, zagorska fotografinja, ki je o tem pripravila razstavo.  ki je na ogled  v Foto galeriji f 2,8  že od sredine avgusta, obiskovalci pa so nad njo navdušeni.

Ponedeljek, 28. september 2020 - 07:56

Kultura/Slovenija

Znana prejemnika NAGRADE ICOM SLOVENIJA "Za mednarodno mreženje slovenske muzejske misli in dela" 2020

Ljubljana, 28. september 2020 (MOREL)- ICOM Slovenija slovenskim muzejskim projektom vsako leto podeljuje Nagrado za mednarodno prepoznavne projekte ter Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme, ki se letos glasi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Podelitev nagrad bo danes, ob 12. uri skupaj s podelitvijo Valvasorjevih odličij za delo na muzejskem področju v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Petek, 25. september 2020 - 21:10

Kultura/Slovenija

Ugledno mednarodno priznanje portalu ucimse.com

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL) – Učenci naših šol so v času šolanja na daljavo imeli na voljo vrhunsko digitalno izobraževanje. Potrditev je prišla iz Berlina s podelitvijo najvišjega mednarodnega priznanja, medalje Comenius-EduMedia 2020, ki ga podeljuje Nemško združenje za pedagogiko in informatiko. Tokrat je priznanje prejel interaktivni izobraževalni portal Mladinske knjige ucimse.com. Priznanje Comenius-EduMedia, ki potrjuje kakovost digitalnih izobraževalnih izdelkov, kot so izobraževalni portali ali spletne strani, sistemi za upravljanje učenja (LMS), tečaji, pedagoške interaktivne igre in igričarsko oblikovane vsebine se podeljuje od leta 1995.

Petek, 25. september 2020 - 09:56

Kronika/Slovenija

Gejm na Kolpi

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL)- V okviru projekta ZA KOLPO BREZ OGRAJ bodo v nedeljo, 27. septembra, ob 17.00 v Kampu Lovšin pri Metliki odigrali predstavo GEJM, ki se poglablja v migrantsko problematiko. Gejm govori o tem, kaj se ljudem, ki bežijo pred vojno, preganjanjem in revščino, dogaja po vstopu v EU, na naših mejah, na Kolpi.

Sreda, 23. september 2020 - 19:43

Kultura/Slovenija

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča

Ljubljana, 23. september 2020 (MOREL)- Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo na odru Male drame slavnostno zaznamovala krstna uprizoritev satirične drame Nova rasa, v kateri je avtor in režiser Matjaž Zupančič želel s satirično obravnavo nacizma »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković, za katere je Zupančič vloge tudi napisal. Dramaturginja krstne uprizoritve in urednica gledališkega lista je Darja Dominkuš, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, lektor Jože Faganel, študijsko pa sta pri uprizoritvi sodelovala še asistent režiserja Bor Ravbar in asistentka dramaturginje Zala Norčič. Nova rasa bo premierno predstavljena v petek, 25. septembra, in v soboto, 26. septembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 28., 29. in 30. septembra ter 1. in 2. oktobra ob 20.00.

Torek, 22. september 2020 - 17:20

Kultura/Slovenija

Dramatično življenje rosnih let

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Ljubljana, 22. september 2020 (MOREL) - Dinamika življenja najstnikov in mladostnikov ponuja bogato literarno snov, ki je pritegnila pozornost domačih avtorjev Igorja Karlovška, Damijana Šinigoja, Nataše Konc Lorenzutti, Tanje Mastnak in Cvetke Sokolov. Založniška hiša Miš je danes predstavila njihove stvaritve skupaj s prevedenimi deli avstralskih avtorjev Andyja Griffitsa, Idan Ben-Barak in Juliana Frosta. Tokratni leposlovni paket iz Miša je precej zajeten, kar je posledica predvsem pogojev dela v karantensko koronskih razmerah in je njihova prva letošnja predstavitev javnosti. Toda, kot je uvodoma poudarila odgovorna urednica založbe Irena Miš Svoljšak so v Miš založbi, kljub knjigi nenaklonjenim razmeram v slovenski družbi, do konca avgusta izdali dvajset novih naslovov, pet pa so jih ponatisnili.

Ponedeljek, 21. september 2020 - 19:50

Kultura/Slovenija

Nepozabne ženske znova med nami

Veronika Tašner in Alenka Veler

Veronika Tašner in Alenka Veler

Ljubljana, 21. september 2020 (MOREL) - Senco zbledelega spomina in grožnjo trajne pozabe je zapustilo petdeset slovenskih žensk, ki so v preteklih dveh stoletjih premikale meje našega sveta in zaznamovale slovenski prostor. Njihov prispevek razvoju naše družbe je na poljuden in spoštljiv način predstavilo dvajset avtoric knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Zgodbe v tej knjigi so večinoma napisale avtorice, ki se v vsakodnevnem poklicnem in raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic ženske. Deset likovnih umetnic, priznanih ilustratork in slikark je ustvarilo bogato, raznoliko galerijo podob, s katerimi te junakinje svojega časa postajajo vidne navdihovalke sedanjih in prihodnjih generacij. Projekt je zasnovala in med bralstvo danes poslala založniška hiša Mladinska knjiga (MK).

Petek, 18. september 2020 - 16:58

Kultura/Slovenija

Predinovi Vesoljčki in Andersenove zlate pravljice

Andrej Ilc in Zvonko Čoh

Andrej Ilc in Zvonko Čoh

Ljubljana, 18. september 2020 (MOREL) - Bralcem leposlovja, mladim po letih in mladim po srcu, se to jesen ni treba bati dolgih noči. Za novosti domačega in prevedenega leposlovja za najmlajše je tokrat poskrbela Mladinska knjiga založba (MKZ), ki jih je danes predstavila na tiskovni konferenci. Razburljivo dogajanje družine vesoljčkov, ki so z vesoljskim vozilom na poti k svojemu planetu Blabla zbuja radovednost in napetost, ki se ji je težko upreti. Za dogajanje v besedi in sliki sta poskrbela brata Andrej in Rok Predin. Bogastvo klasičnega pravljičnega sveta ponuja na novo sestavljena antologija 37 pravljic Hansa Christiana Andersena z naslovom Zlate Andersenove pravljice. Prvič je Andersenovo pravljico davnega leta 1859 prevedel v slovenščino iz nemščine Fran Levstik, v tej antologiji pa je objavljenih vseh 37 pravljic, ki jih je doslej iz danščine prevedla Silvana Orel Kos. Upodobili so jih vrhunski slovenski ilustratorji Suzi Bricelj, Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Kostja Gatnik, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Marija Lucija Stupica in Marlenka Stupica. Avtorski tandem Julia Donaldson in Axel Scheffler, ki je med drugim ustvaril Zverjasca, Zverjaščka tokrat prihaja v zbirko MKZ Velika slikanica s pripovedjo o mladem zmaju Zog. Knjigi je priložen DVD z animiranim filmom, sinhroniziranim v slovenščino. Mladinska knjiga je uresničila predlog pesnice in pisateljice Lojzke Špacapan in ponovno med bralce poslala avtorsko slikanico francosko-poljske avtorice Elzbiete Tomi in Maša, ki jo je prevedel Ivan Minatti.

Četrtek, 17. september 2020 - 21:23

Kultura/Slovenija

Podelili Župančičeve nagrade

Ljubljana, 17. september 2020 (MOREL)- V Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu so danes podelili Župančičeve nagrade za leto 2020. Pred podelitvijo so se nagrajenci vpisali tudi v Spominsko knjigo Ljubljane.

Sreda, 16. september 2020 - 17:33

Kultura/Slovenija

Lepo obujanje spomina na Franceta Bevka

Urška Perenič in Krištof Jacek Kozak

Urška Perenič in Krištof Jacek Kozak

Ljubljana, 16. september 2020 (MOREL) - Pisatelj France Bevk z 164 napisanimi literarnimi deli sodi med naše najbolj plodovite avtorje čigava bogata življenjska pot je pustila vidne sledi v slovenskem literarnem, kulturnem in družbenem prostoru. Založba Mladinska knjiga je ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti med bralce poslala obsežno monografijo s pomenljivim naslovom France Bevk od Pestrne do Čedermaca, ki hkrati odkriva vso raznolikost pisateljeve 80 letne življenjske poti in družbenega dogajanja tega časa. Vse je zelo bogato in slikovito podprto s številnimi fotografijami, dokumenti in pričevanji o Bevkovi ustvarjalni in življenjski poti. Monografijo je zasnoval Boris Jukić skupaj z urednico Nelo Malečkar in soavtorji Vladko Tucovič Sturman, Alenko Puhar, Marijo Mercina, Urško Perenič, Krištofom Jackom Kozakom, Miroslavom Košuto ter Željkom Kozincem.  

Petek, 11. september 2020 - 08:29

Kultura/Slovenija

Prva generacija gledališkega kolektiva Središče se z odrskih desk Gimnazije Celje – Center poslavlja z zadnjo predstavo Trpljenja mlade Hane

Celje, 11. september 2020 (MOREL)- Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan (1989). Avtor dramatizacije in režiser prestave je maturant Gimnazije Celje – Center (GCC) Aljaž Primožič, sicer odličen pesnik, lavreat Zupančičeve frulice in Male Veronike, ki je bil leta 2017 tudi pobudnik šolske gledališke skupine Središče. Ta je v minulih štirih leti pripravila štiri produkcije (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde:  Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019, A. Primožič: Kamenčki, 2020), v njen pa je doslej sodelovalo že več kot 40 dijakov. Zadnja, sedemnajsta predstava Trpljenja mlade Hane s katero se z odrskih desk GCC poslavlja prva generacija Središčnikov, bo v ponedeljek, 14. 9., ob 19.30 v stari telovadnici Gimnazije Celje – Center. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je obvezna rezervacija sedežev na spletnem naslovu https://www.gcc.si/trpljenje-mlade-hane-zadnjic-na-gcc/, vstop na predstavo pa je prost.

Petek, 11. september 2020 - 08:19

Kultura/Slovenija

FLORES MUSICAE - festival srednjeveške in renesančne glasbe

Nova Gorica, 11. september 2020 (MOREL)- Tudi letos vstopajo v jesen s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae. Deseta izvedba festivala bo med Goriškimi brdi, Novo Gorico in sosednjo Gorico potekala od četrtka, 17. do nedelje, 20. septembra 2020. Festivalski program bodo pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana oblikovale zasedbe Musica Cubicularis, Tasto solo in Dialogos.

Sreda, 9. september 2020 - 08:28

Kultura/Slovenija

Začel se je festival Ars Electronica

Špela Petrič, Vegetariat WorkZero, Osmoza, 2019

Špela Petrič, Vegetariat WorkZero, Osmoza, 2019

Ljubljana, 9. september 2020 (MOREL)- Letošnji festival Ars Electronica bo pod naslovom V Keplerjevih vrtovih - Globalno potovanje pri kartiranju 'novega' sveta od danes do 13. septembra potekal v Linzu in na različnih lokacijah po svetu. Festival bo potekal "ne kljub, ampak prav zaradi" novega koronavirusa in skušal najti odgovor na vprašanje, kaj sedaj. Na Ars Electronici letos sodelujejo tudi umetnice Špela Petrič, Maja Smrekar, Saša Spačal in Robertina Šebjanič, ki se trenutno predstavljajo na razstavi Živi objekt v Mestni galeriji Ljubljana. Razstava razkriva našo vez z nečloveškimi akterji in omogoča zavedanje, da je nujna skrb za naravo in v njej živeče sisteme ne zgolj kot vir, ki ga lahko izkoriščamo, temveč kot živo tkivo, ki je nujno za naše preživetje. 

Ponedeljek, 7. september 2020 - 08:55

Kultura/Slovenija

Steletovo nagrado letos prejme Jelka Pirkovič

Ljubljana, 7. september 2020 (MOREL)- Steletovo nagrado za leto 2019 za življenjsko delo in za njene mednarodno odmevne strokovne, raziskovalne in znanstvene dosežke pri ohranjanju kulturne dediščine, ker so ključni za varovanje dediščine in zavedanje o njeni vrednosti za družbo v Evropi ter v naši državi prejme  Jelka Pirkovič.

Četrtek, 3. september 2020 - 16:57

Slovenija/Kultura

Dekleva in Babačić s petimi tujimi avtorji

Iztok Ilic in Aljoša Harlamov

Iztok Ilic in Aljoša Harlamov

Ljubljana, 3. septembra 2020 (MOREL) - Pisateljsko obdelane navadne ali nenavadne življenjske zgodbe in premišljevanja navadnih ljudi prežete z vrednotami samih avtorjev zelo pogosto dajo knjižno vsebino, ki izzove radovednost bralcev. Takšne vsebine so v založniškem programu Cankarjeve založbe danes predstavili v romanu Milana Dekleve Zaplešiva, Dante in knjigi esejev Esada Babačića Veš, mašina, svoj dolg. Med prevedenimi stvaritvami v današnjem paketu knjižnih novitet bralci dobijo še romane italijanskega pisatelja Marca Missirolija Zvestoba, Francoza Michela Houellebecqa Serotonin, češke pisateljice Petre Hůlove Kratka zgodovina Gibanja, češke pisateljice bolgarskih korenin Biance Bellove Jezero ter potopisno besedilo francoskega pisatelja Michela Butorja Duh kraja.

Četrtek, 3. september 2020 - 10:12

Kultura/Slovenija

Začetek nove sezone v Drami s Požigi Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac

Ljubljana, 3. september 2020 (MOREL)- V petek, 4., in v soboto, 5. septembra, ob 18.00 bo Drama začetek sezone 2020/21, imenovane Lebdenje, slavnostno obeležila s premierama prve slovenske uprizoritve igre Wajdija Mouawada Požigi na velikem odru. V uprizoritvi režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič ustvarja v Drami, igrajo Pia Zemljič, Nataša Keser k. g., Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Rok Vihar, Zvone Hribar, Boris Mihalj in Janez Škof. Dramo je prevedla Eva Mahkovic, dramaturg je Tibor Hrs Pandur, avtorica scenografije Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Tatjana Stanič, študijski asistent režiserke Jaka Smerkolj Simoneti in asistentka scenografinje Sara Slivnik. Prve ponovitve bodo na sporedu od 7. do 11. ter 25. in 26. septembra ob 18.00 na velikem odru.

Sreda, 2. september 2020 - 09:03

Kultura/Slovenija

Brez kulture in znanosti bomo životarili, ne živeli

Ljubljana, 2. september 2020 (MOREL)– Države, ki razumejo, da kultura - tj. umetniško ustvarjanje in kulturna dediščina – vsakič znova proizvaja nujno potrebno refleksijo časa, ki ga živimo, in ki razumejo, da je kultura bistveni del kakovosti naših življenj, so v času omejitev družbenega življenja, torej v času epidemije, sredstva za kulturo povečala. To velja, denimo, za Nemčijo. Slovenija je, žal, drugačna. V naši državi vladajoča politika z rebalansom proračuna za leto 2020 sredstva za kulturo zgolj še dodatno znižuje. Glasbeni in gledališki dejavnosti, galerijam in muzejem ter še posebej nevladnim organizacijam na področju kulture so se finančne razmere z omejitvami, ki so veljale in še veljajo za stike med ljudmi, še dodatno poslabšale. A že pred tem je bil položaj katastrofalen, saj so se sredstva zadnje desetletje večinoma zniževala in posledično, ob zgolj redkih izjemah, ni bilo sredstev za vlaganja v dotrajane objekte, v nove prostore, v infrastrukturo, za širitev programov. Proračunska sredstva zavodom s področja kulture pa niso sledila niti dogovorjenemu zvišanju plač v javnem sektorju, kar je životarjenje kulturnih zavodov še poglobilo.

Petek, 28. avgust 2020 - 20:45

Kultura/Slovenija

Koronakriza je naplavila koronadobičkarje

Renata Salecl in Aleš Berger

Renata Salecl in Aleš Berger

Ljubljana, 28. avgusta 2020 (MOREL) - S karanteno povezana samota je marsikoga spodbudila k razmišljanju o sedanjosti in novi realnosti, ki se poraja kot posledica pandemije. Italijanski pisatelj in fizik Paolo Giordano je spisal tekst V času epidemije, slovenski filozof Tomaž Grušovnik je svoja razmišljanja o pandemiji naslovil Karantenozofija, medtem pa je vodja uredništva pri MKZ Andrej Ilc izbral in uredil pesniški zbirki #Ta čas: 50 dni, 50 pesmi. Aleš Berger je v prepovedanem času epidemije na papir prenesel premisleke, domisleke in doživljaje pod naslovom Breze - 40 poganjkov od marca do maja 2020, pronicljive analize filozofinje in sociologinje Renate Salecl pa so dobile naslov Človek človeku virus. Teh pet aktualnih in polemičnih besedil je založba Mladinska knjiga uvrstila v zbirko Ergo in jo danes predstavila javnosti ter dodala roman nizozemskega pisatelja Toona Tellegena Jež in samotni občutek, ki vsebinsko dopolnjuje razmišljanja objavljena v zbirki.

Sreda, 26. avgust 2020 - 07:09

Kultura/Slovenija

V Izoli se začenja 16. festival Kino Otok

Izola, 26. avgust 2020 (MOREL)- Filmski festival Kino Otok, ki je ob večerih tradicionalno naselil Manziolijev trg, je letos zaradi večje kapacitete prestavljen v izolski letni kino Arrigoni. Sinoči je bila tam projekcija presenečenja, s katero so vstopili v 16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo v Izoli potekal do nedelje, 30. avgusta.

Torek, 25. avgust 2020 - 17:50

Kultura/Slovenija

Naša vlada za prostaštvo… pisatelji za lepo vedenje

Slavko Pregl in Marjan Manček

Slavko Pregl in Marjan Manček

Ljubljana, 25. avgusta 2020 (MOREL) - Slikanice za otroke so pestre, zabavne, hudomušne, po navadi pa tudi poučne in vzgojne. Vse to in od vsega po malem je zajeto v današnjem paketku šestih slikanic, ki jih je najmlajšim radovednim bralcem in še bolj poslušalcem poslala založba Mladinska knjiga. Še najbolj aktualna je tista O fantu, ki je lepo pozdravljal, pisatelja Slavka Pregla in ilustratorja Marjana Mančka. Brezčasnost lepe besede najdemo v besedilu Toneta Pavčka in ilustracijah Ančke Gošnik Godec pod naslovom Marko na belem konju jaše. Kako se strah prelevi v prijateljstvo pripoveduje Zgodba o levu Jane Milčinski s slikami Maše Kozjek. Nova knjiga priljubljene serije Trio Golaznikus Andreja E. Skubica in Tanje Komadina govori o Diverzantih in izdajalcih. Iz zakladnice starejšega svetovnega leposlovja za otroke prihaja slikanica Dogodivščine male miške izpod peresa Celie Thaxter in v prevodu Marjane Kobe ter z ilustracijo Ane Zavadlav. Svetovno leposlovje novejšega časa je najti v besedilu Za vedno, avtorja Kaia Lüftnerja, ki ga je prevedla Alenka Veler in ilustrirala Katja Gehrmann.

Ponedeljek, 10. avgust 2020 - 09:50

Kultura/Slovenija

Prejemnik mladinske pesniške nagrade Mala Veronika 2020 je maturant Gimnazije Celje – Center Aljaž Primožič

Aljaž Primožič

Aljaž Primožič

Celje, 10. avgust 2020 (MOREL)- Že drugič v preteklih treh letih je nagrada Mala Veronika, ki jo v sklopu projekta Veronikina nagrada najboljši mladim pesnikom podeljuje podjetje Fit Media, romala na Gimnazijo Celje – Center (GCC). Leta 2018 jo je osvojil Tilen Letner, letošnje leto pa maturant Aljaž Primožič, sicer tudi lanski dobitnik prestižne Župančičeve frulice. Primožič se lahko ne glede na mladost pohvali z zajetnim, kvalitetnim opusom, večkrat nagrajenim in objavljanim opusom.

Ponedeljek, 3. avgust 2020 - 16:11

Kultura/Slovenija

V Zagorju so obeležili spomin na stoto obletnico rojstva rojaka Ladka Korošca

Zagorje ob Savi, 3. avgust 2020 (MOREL)- Na današnji dan pred stotimi leti se je v Zagorju rodil eden največjih slovenskih opernih pevcev svojega časa Ladko Korošec. Pred protokolarnim objektom občine Zagorje, v katerem domuje tudi spominska soba Ladka Korošca, so pripravili kratko slovesnost, posvečeno spominu na slavnega rojaka.

Ponedeljek, 3. avgust 2020 - 10:26

Kultura/Slovenija

Filarmonici di Roma in ikona klasične glasbe Uto Ughi navdušili občinstvo

Piran, 3. avgust 2020 (MOREL)- S tankočutno interpretacijo Tartinijevih skladb v izvedbi prvovrstnih glasbenikov, I Filarmonici di Roma in Utom Ughijem, je sinočnji  koncert, posvečen 124. obletnici odkritja Tartinijevega spomenika v Piranu očaral domače občinstvo v Avditoriju Portorož. Izjemni violinist Uto Ughi, ki je po vsem svetu znan in na domači grudi priznan kot eden izmed največjih še živečih violinistov vseh časov, ima družinske korenine celo na Tartinijevem trgu. Nekoč je tam živel njegov nono, piranski zdravnik. Tartini je za maestra Ughija izjemnega pomena, zato so se z I Filarmonici di Roma odločili pripraviti koncert, ki zajema Tartinijeve Koncerte za violino in godala v A-duru, v a-molu in e-molu, tri bisere, ki jih je v preteklosti tudi posnel na CD ploščo skupaj z I Solisti Veneti Claudia Scimoneja. 

Petek, 31. julij 2020 - 23:30

Kultura/Slovenija

Festival stare glasbe in festivala Seviqc Brežice tudi letos

Brežice, 31. julij 2020 (MOREL)- Festival stare glasbe in festivala Seviqc Brežice se bo začel v soboto, 8. avgusta, ko pričnejo  letošnji program, ki bo v Brežicah, Slovenski Bistrici in Soteski potekal do sobote, 22. avgusta. Vstop na vse festivalske dogodke je prost plačila vstopnine, potrebna pa je rezervacija na info@k-ramovs.si. 

Sreda, 29. julij 2020 - 16:45

Kultura/Slovenija

Ejti Štih je dala slike, pisatelji pa besede

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ljubljana, 29. julija 2020 (MOREL) - Radovedna umetnica-slikarka Ejti Štih si je želela zvedeti kako njene upodobitve doživljajo in ubesedijo umetniki-pisatelji v Boliviji in Sloveniji. Poslala jim je 80 svojih slik in s povratno pošto iz vsakega okolja dobila, kar je pričakovala. Nastala je vsebina, ki jo je Založba Mladinska knjiga pretočila v knjigo Slike in podobe. Slikarka in ilustratorka Tisja Kljačković Braić je svoje risbe iz vsakdanjega življenja opremila z žlahtnimi komentarji in objavljala na družabnih omrežjih. Zanimanje je bilo tolikšno, da je njihova knjižna izdaja bila že samoumevna in nastala je knjiga Unadva, ki jo je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Tudi to knjigo je za slovenskega bralca založila in danes predstavila Mladinska knjiga.

Sreda, 8. julij 2020 - 13:48

Kultura/Slovenija

16. Kino Otok začenja festivalsko popotovanje 16. julija

Izola, 8. julij 2020 (MOREL)- Potovanje 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se začenja 16. julija s projekcijo otoškega ljubljenca, filma Playing Men, v Hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru. V tednih, ki sledijo, se bo pestro festivalsko dogajanje razširilo v številne kraje po Sloveniji, tudi na tradicionalne lokacije v Izoli in Ljubljani.

Sreda, 1. julij 2020 - 13:26

Kultura/Slovenija

Izšel je izbor pesmi, ki so zaobjele duh časa v obdobju karantene

Ljubljana, 1. julij 2020 (MOREL) V sklopu pesniškega natečaja Plačaj z verzom je izšla zbirka #instapoezije, ki je nastajala na družbenih omrežjih med prvim valom epidemije koronavirusa.  Splet je preplavilo več kot 300 verzov, med katerimi sta Feri Lainšček in Glorjana Veber izbrala najboljše in jih uredila v posebno pesniško zbirko, ki je dostopna na spletu.

Torek, 30. junij 2020 - 23:54

Kultura/Slovenija

Programske smernice sezone 2020/21

Ljubljana, 30. junij 2020 (MOREL)- Deset uprizoritev na velikem odru in v Mali drami, med njimi tri krstne in pet prvih slovenskih izvedb, ki jih bo obeležil tudi 100. letnik Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana. Repertoar sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje, prinaša barvit mozaik skrbno izbranih dramskih del, ki bodo odrsko zaživela v prepletu raznolikih poetik in pristopov izbranih režiserk in režiserjev, avtoric in avtorjev ter vrhunskih igralk in igralcev ansambla Drame. Želimo si, da bomo lahko skupaj kljub spremenjenim družbenim razmeram ali ravno zaradi njih, ustvarili umetniško vznemirljivo prihajajočo sezono, ki se bo osredotočila na posameznika in družbo v času negotovosti, sprememb in pričakovanja novega horizonta. V prihajajoči sezoni bo 100. letnik praznovala osrednja publikacija Gledališki list SNG Drama Ljubljana, ki obeleži vsako repertoarno gledališko uprizoritev, občasno pa ponudi tudi monografske ter druge pregledne in priložnostne knjižne izdaje. Dosedanji redni abonenti bodo lahko po telefonu vpisali abonma od 17. do 25. avgusta 2020. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra.

Torek, 23. junij 2020 - 08:35

Kultura/Slovenija

Poletni glasbeni festival Logatec 2020

Logatec, 23. junij 2020 (MOREL)- Letošnji Poletni glasbeni festival v Logatcu bo odprla v nedeljo, dopoldanska matineja pihalno-trobilske sekcije Simfoničnega orkestra Cantabile. Ob spremljavi tolkal bo na Trgu sv. Nikolaja  zazvenela praznična  glasba, ki jo navadno izvajajo pihalni orkestri. Matineja bo zagotovo popestritev tudi za vse, ki se bodo na krstno nedeljo pred tem udeležili bogoslužja v farni cerkvi sv. Nikolaja.

Petek, 19. junij 2020 - 15:39

Kultura/Slovenija

Festival angažiranega pisanja zaradi korone na prostem in v skrajšani obliki

Ljubljana, 19. junij 2020 – (MOREL) – Letošnji Festival angažiranega pisanja Itn. bo potekal na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, 27. junija. Tokrat bo festival zaradi korone izjemoma potekal v zgodnjem poletju, in sicer na prostem in bo trajal le en dan, so sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Četrta edicija festivala prinaša le delčke programa, ki so ga organizatorji prvotno načrtovali in ga nekaj že izvedli na družabnih omrežjih, a hkrati tudi odpira prostor za nova spoznanja, druženja, dialog, pa tudi trke različnih pogledov.

Sreda, 17. junij 2020 - 19:21

Kultura/Slovenija

Uprizoritvi 2020 in Pljuča sta uvrščeni v glavni program 54. BITEF festivala

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL)- Srbska kulturna delegacija, ki so jo sestavljali umetniški direktor in selektor festivala BITEF Ivan Medenica in novinarji kulturnih redakcij vseh osrednjih srbskih medijev, se je včeraj mudila na enodnevnem obisku v Ljubljani. Na prvi novinarski konferenci prihajajočega 54. Bitefa so bile uvodoma slavnostno podeljene strokovne nagrade, ki jih je septembra na Bitefu osvojila uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo, odrska priredba znamenitega Fassbinderjevega filma, v režiji Sebastijana Horvata in v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Grand prix „Mira Trailović“ za najboljšo predstavo na 53. Bitefu je Medenica izročil ravnatelju Drame Igorju Samoborju, 52. nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo pa je Sebastijanu Horvatu podelila novinarka in članica Politikine žirije Borka Golubović - Trebješanin. Medenica je ob tem izpostavil izjemno redkost dogodka, da gredo vse tri nagrade, »pri katerih se izenači mnenje tako stroke kot kritikov in občinstva«, eni predstavi, še posebej v tako konkurenčni selekciji vrhunskih uprizoritev, kot jih je ponudil prav zadnji Bitef.

Sreda, 17. junij 2020 - 17:18

Slovenija/Kultura

Svet čebel, miši, medvedov in tigrov za mlade bralce

Anja Štefan in Jelka Reichman

Anja Štefan in Jelka Reichman

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL) - Kakšno je videti čarobno kraljestvo čebel? Kaj vse počne tiger, ko se povabi na čaj? Kje sta se srečala nerodni medved Ernest in neubogljiva miš Celestina? Kako zgleda »urnik« in vsakdan otrok doma, v vrtcu in v nižjih razredih osnovne šole? Vsakič, ko se brezmejna zvedavost mladih bralcev dotakne teh vprašanj odgovore lahko najde v danes predstavljenih knjižnih novosti založbe Mladinska knjiga. O čebelah in še marsičem zanimivem iz zgodovine človeštva govori bogato ilustrirana knjiga Čebele, poljskih avtorjev Wojciecha Grajkowskega in Piotra Socha. Znana angleška pisateljica Judith Kerr je napisala knjigo Tiger, ki je prišel na čaj, francoski pisatelj Daniel Pennac pa zabaven roman Ernest in Celestina. Tandem naših izjemno priljubljenih ustvarjalk slikanic Anja Štefan in Jelka Reichman je ustvaril knjigo pesmi in čudovitih podob z naslovom Imam zelene čeveljčke.

Sreda, 17. junij 2020 - 09:04

Kultura/Slovenija

TIŠINA! Mladi govorijo

Celje, 17. junij 2020 (MOREL)- Včeraj se je z enodnevnim zamikom zaradi muhastega vremena v parku za Gimnazijo Celje – Center (GCC) s koncertom vokalistke Lee Aram, pianista Aljaža Šumeja in saksofonista Anžeta Zaveršnika ter letnim kinom začel že četrti kratki festival dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Nadaljuje se s poletno muzejsko nočjo na GCC, ki jo bo v soboto, 20. 6. ob 20. uri uvedel ogled markantnega secesijskega šolskega poslopja, dopolnil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja ter kino predstava Hladna vojna. Zaključili ga bodo v torek, 23. 6., s predstavijo četrte številke literarne revije Podstrešje ob 20. uri, ob 21.15 pa se bo v kinu pod zvezdami, ki poteka v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, zavrtela še belgijsko-nizozemska drama Dekle režiserja Lukasa Dhonta. Če bo slabo vreme bo predstavitev Podstrešja v šolski knjižnici, kino predstava pa odpade.

Četrtek, 11. junij 2020 - 19:12

Kultura/Slovenija

Knjižnica pod krošnjami

Ljubljana, 11. junij 2020 (MOREL)- Nova sezona knjig in krošenj vabi na potep. Otvarjamo jo na Festivalu Ljubljana v Parku Zvezda. Tam bomo od danes do 21. junija, vsak dan med 15. in 20. uro.

LJUBLJANA

10 bralnih otokov za urbane popotnike:

Park Tivoli - Najbolj znana med ljubljanskimi krošnjami / Od petka do nedelje: 10h-20h

Botanični vrt - Čarobni vrt v mestu / Torek in sreda: 15h-20h

Trnovska plaža - Besedne vragolije pod vrbo / Petek: 15h-20h in sobota: 10h-20h

Vrt Plečnikove hiše - Skrivne krošnje v Trnovem / Od torka do nedelje: 10h–18h

Atrij Galerije ŠKUC - Tih zapik v centru starega mesta / otvoritev 24. junija ob 12h

V času razstav: od torka do nedelje: 12h–19h. V času Festivala Dobimo se pred Škucem: 17h-22h. V času Festivala Živa Književnost do 22h.

Ponedeljek, 8. junij 2020 - 07:44

Kultura/Slovenija

Vrača se gimnazijski kulturni uvod v letošnje poletne počitnice

Celje, 8. junij 2020 (MOREL)- Ne glede na nenavaden zaključek letošnjega šolskega leta, bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pouk tradicionalno sklenili s kratkim festivalom dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Z njim se v šolo vrača pester kulturni utrip, ki se je v preteklih treh mesecih, tako kot vse ostale dejavnosti, preselil na svetovni splet.

Ponedeljek, 1. junij 2020 - 19:55

Kultura/Slovenija

Prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel

Ljubljana, 1. junij 2020 (MOREL)- Prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel. Nagrado bo prejel na zaokrožen skladateljski opus s področja elektroakustične glasbe. Podelitev bo v četrtek ob 12.00 v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev (Trg francoske revolucije 6, 1000 Ljubljana). Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994. Nagrada se podeljuje enkrat letno, 4. junija, na obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine. Nagrada se slovesno podeljuje z izročitvijo listine in denarnim nakazilom.

Sreda, 13. maj 2020 - 11:26

Kultura/Slovenija

Muzeji so tudi izobraževalne ustanove

Ljubljana, 13. maj 2020 (MOREL)- Številni muzeji in galerije pripravljajo za obiskovalce – za otroke in mladino, pa tudi za odrasle – raznovrstne izobraževalne dogodke: različne delavnice, vodene oglede, interaktivne programe, predavanja, pogovore in druge dogodke. V 2018 je bilo takih  prireditev oz. dogodkov skupaj 39.747. Največ je bilo splošnih in posebnih vodenih ogledov. Obiskovalcev vseh teh prireditev je bilo skupaj 965.100 ali povprečno 24 na vsaki.  Med vsemi je bilo 54 % otrok in mladine.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej