Nedelja, 24. januar 2021 - 18:08

Kultura/Slovenija

Enajst zapovedi za robote in jubilej zbirke Esenca

Ljubljana, 24. januar 2021 (MOREL) – Danes vsi že vemo, da roboti niso več le snov znanstvene fantastike, junaki ali hudodelci v akcijskih filmih ampak na različnih ravneh postajajo del našega življenja. Roboti nas očarajo, hkrati pa pri mnogih spodbujajo strahove, da nas bodo nekoč prevladali, nadzirali ali izpodrinili. Ker postajajo del našega vsakdana je treba posebej izpostaviti etični razmislek. Pomembno je, da jutrišnje družabne robote zasnujemo tako, da se bodo vedli etično in varno, opozarja v svoji knjigi z naslovom O robotih in ljudeh Laurence Devillers profesorica umetne inteligence na pariški Sorboni in sodelavka inštituta LIMSI pri Nacionalnem centru za znanstvene raziskave ter ena najuglednejših evropskih strokovnjakinj za družbena in moralna vprašanja rabe robotov v vsakdanjem življenju. Knjiga je izšla v zbirki Esenca, Mladinska knjiga (MK) pa je z njo zaznamovala 15 let, odkar je izšla prva knjiga v tej zbirki.

Ponedeljek, 18. januar 2021 - 16:55

Kultura/Slovenija

Janša je zaprl knjigarne in uprizoril (žametni) prevrat

 MKZ Program izdaj 2021

MKZ Program izdaj 2021

Ljubljana, 18. januar 2021 (MOREL) – Knjigarne so za Janševo vlado najmanj zaželene trgovine in so lansko leto bile prisilno zaprte več kot štiri mesece. Kot edini razlog temu zapiranju oblasti navajajo epidemijo koronavirusa, posledično pa to prispeva k zmanjšanju založniške dejavnosti in omejevanju dostopa do znanja, informiranosti in razgledanosti prebivalstva. V založniški hiši Mladinska knjiga (MKZ) ugotavljajo, da je Slovenija po dolžini zaprtosti knjigarn pri vrhu evropskih držav in verjamejo, da bi knjigarne lahko bile zaprte bistveno manj časa. Takšen odnos oblasti do knjigarn je občutno vplival tudi na letošnje načrte založniškega programa in knjižne produkcije. Zaradi tega in upoštevajoč vse korona ukrepe so se odločili tudi za virtualno predstavitev Programa knjižnih izdaj 2021 založbe MK.

Sobota, 16. januar 2021 - 18:00

Kultura/Slovenija

Kapitalizem ni nujno naša prihodnost

Kako biti antikapitalist v 21. stoletju

Kako biti antikapitalist v 21. stoletju

Ljubljana, 16. januar 2021 (MOREL) - Kapitalizem je pravzaprav revščina sredi obilja. Zlasti revščina otrok, ki povsem nedvoumno niso krivi za svoj bedni položaj, je v bogatih državah moralno zavržna, ker bi se te revščine z lahkoto otresli. Ugotovitev je znana in prepoznavna tudi tukaj in zdaj, izrekel pa jo je ameriški sociolog Erik Olin Wright v svojem zadnjem delu Kako biti antikapitalist v 21. stoletju. Nadvse aktualno in komaj dve leti staro delo je v slovenskem jeziku objavil Opro, zavod za aplikativne študije. Založnik slovenskega bralca  spomni, da Wright skozi temeljito analizo izzivalnega vprašanja nakazuje, da je prihodnost, kjer lahko vsak človek razvije svoje potenciale in živi polnovredno življenje, ne le želena temveč tudi realna in dosegljiva.

Petek, 15. januar 2021 - 09:33

Kultura/Slovenija

Spominski večer, posvečen Dušanu Jovanoviću (spletni prenos z velikega odra Drame)

DUŠAN JOVANOVIĆ (1939–2021)

DUŠAN JOVANOVIĆ (1939–2021)

Ljubljana, 15. januar 2021 (MOREL)- Od Dušana Jovanovića se je nemogoče posloviti. Njegova osebna veličina in pogumna umetniška govorica sta nas vedno združevali in povezovali kot kolege, prijatelje, sopotnike, gledalce in bralce. Kot nepoboljšljive zaljubljence v čarobnost gledališkega rituala. V zgodovino Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana se je Dušan Jovanović za zmeraj zapisal kot dramatik in režiser, večkrat tudi v obeh vlogah hkrati. Več kot pet desetletij je pomembno oblikoval slovensko gledališče in zaznamoval gledališko umetnost tudi v širšem prostoru nekdanje skupne države. S svojo neizmerno ustvarjalno energijo je navdihoval generacije in generacije vrhunskih umetnikov. Zavidljivo število domačih in mednarodnih nagrad potrjuje pomembnost njegovega bogatega in neprecenljivega ustvarjalnega opusa.

Torek, 12. januar 2021 - 21:29

Kultura/Slovenija

Dve stoletji od ljubljanskega kongresa Svete alianse

Ljubljana, 12. januar 2021 (MOREL) – Na včerajšnji dan pred 200 leti je začel zasedati kongres Svete alianse v Ljubljani, ki je po napoleonovih vojnah predstavljala najpomembnejšo mednarodno zavezništvo. In ravno danes smo dobili knjigo z naslovom Ljubljanski kongres 1821, ki so jo izdali Mohorjeva založba Celovec, ZRC SAZU in zgodovinski inštitut Milka Kosa. Gre za ponatis znastvenokritične in diplomatskozgodovinske knjige in doktorske disertacije pravnika in novinarja dr. Vladimirja Baltazarja Šenka, ki je izšla v burnem vojnem letu 1944. »Srečanje pentarhije evropskih velesil, na katerem sta osebno sodelovala avstrijski cesar Franc I. in ruski car Aleksander I., je glavno mesto Vojvodine Kranjske Laibach (Ljubljano) za skoraj pol leta spremenilo v središče svetovne politike,« je uvodoma na današnji spletni predstavitvi poudarila zgodovinarka dr. Petra Svoljšak. 

Petek, 8. januar 2021 - 22:01

Kultura/Slovenija

Koronavirus so omogočili pohlepni politiki, zatira pa ga ljudstvo

Ljubljana, 8. januar 2021  (MOREL) -Pošast pandemije, ki je svet zajela pod imenom covid-19, ali po domače povedano koronavirus, se nikoli ne bi smela zgoditi. Strokovnjaki in vlade so skoraj dve desetletji razpravljali o pripravah na pandemijo, potem pa nas je zalotila popolnoma nepripravljene. V izogib še bolj usodnim pandemijam, ki so na obzorju potrebujemo temeljite spremembe – ugotavlja raziskovalna novinarka Debora MacKenzie v svoji knjigi Covid – 19: pandemija, ki se nikoli ne bi smela zgoditi in kako preprečiti naslednjo. Knjigo je za slovenske bralce izdala mengeška založba Cicero. S koronavirusno pošastjo se bodo seznanili tudi najmlajši bralci v slikanici Evelin, Peter in strašni koronavirus, ki jo je Lara Spinazzola pripravila za tržaško založbo Mladika s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine. Za dostopnost obeh knjig je poskrbela brežiška založba Primus.

Četrtek, 7. januar 2021 - 22:34

Kultura/Slovenija

Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve V agoniji

Ljubljana, 7. januar 2021 (MOREL)- Jesensko-zimski cikel Drame od doma bo tretjo januarsko nedeljo zaokrožila spletna premiera arhivskega posnetka uprizoritve drame V agoniji Miroslava Krleže v režiji Mileta Koruna. Premiera je bila decembra 1998 na velikem odru ljubljanske Drame, uprizoritev pa se je s številnimi ponovitvami ter odličnimi odzivi občinstva in kritikov zapisala v zgodovino kot ena velikih Korunovih gledaliških mojstrovin. Ekskluzivno predvajanje omogoča Drama in cikla Drama od doma. Predvajanje predstave bo v nedeljo, 17. januarja, ob 20.00 na YouTube kanalu M Soseska. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času.

Torek, 5. januar 2021 - 08:42

Kultura/Slovenija

Novoletni korona koncert

Celje, 5. januar 2021 (MOREL)- Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) si začetka novega leta ne znajo predstavljati brez tradicionalnega koncertnega dogodka v cerkvi sv. Duha v Celju, koncerta, ki je v skoraj treh desetletjih močno prerasel šolske meje in postal nepogrešljivi del kulturnega novoletnega utripa knežjega mesta. Ker se je 63. sezone neprekinjenega delovanja glasbenih sestavov na GCC s koncem oktobra preselila na splet, so tja sledili tudi vsi veliki koncertni dogodki – decembrskemu, ki je bil posvečen 30-letnici slovenskega plebiscita sledi tradicionalni januarski, ki bo v četrtek, ob 19. uri na YouTube in Facebook strani GCC. Poimenovali so ga (Brez)mejno, v duhu tega zanimivega, kulturi in druženju izjemno nenaklonjenega časa in po temi celotnega šolskega leta 2020/2021 v katerem se Slovenci in svet spominjamo 100-letnic političnih meja, 30-letnice plebiscita o samostojni Sloveniji in 220-letnic rojstev Franceta Prešerna in Antona Martina Slomška.

Petek, 1. januar 2021 - 17:15

Kultura/Slovenija

Umrl je Dušan Jovanović

Ljubljana, 1. januar 2021 (MOREL)- V 82. letu starosti je umrl pisatelj, dramatik, režiser in scenarist Dušan Jovanović. Več kot pet desetletij je sooblikoval slovensko in širše gledališko dogajanje. Jovanović se je rodil v Beogradu 1. oktobra 1939. V 60. in zgodnjih 70. letih minulega stoletja je bil Jovanović med ustanovitelji Študentskega aktualnega gledališča, Gledališča Pupilije Ferkeverk in Eksperimentalnega gledališča Glej - v vseh je bil dejaven kot režiser in uprizoritveni reformator.

Ponedeljek, 28. december 2020 - 19:50

Kultura/Slovenija

Pozitivno mišljenje aktivira telesno lekarno

Ljubljana, 28. december 2020 (MOREL) - Sodobna medicina je mogočna, a ni vsemogočna. Hrana je lahko naša prva pomoč in naše prvo zdravilo, po katerem telo hrepeni prav tako kot po počitku, spancu in razvedrilu. Človek mora biti to, kar je lahko. To so le nekatere ugotovitve iz času in prostoru primerno izbranih knjig, ki beroče prijazno nagovorijo o vsakdanjih vprašanjih povezanih z iskanjem zdravja in zdravega načina življenja. Bralcem je Mladinska knjiga Založba (MKZ) poslala delo Doktor ti, v katerem angleški zdravnik dr. Jeremy Howick sporoča, da je zdravje resnično v naših rokah. Dognanja o hrani, kot naši prvi pomoči in zdravilu sporoča Polona Kovič v knjigi Hrana za krepitev odpornosti in zdravja. Poglobljena znanja in informacije o psihologiji bralcu ponuja knjiga skupine svetovnih avtorjev iz zbirke Jasno in jedrnato: Psihologija, ki je primerno branje za vse vedoželjne bralke in bralce, ki jih zanima svet okrog nas. Ljubitelji hišnih ljubljenčkov bodo veliko zanimivega dobili pri prebiranju spominov in ugotovitev znanega angleškega superveterinarja Noela Fitzpatricka pod naslovom Prisluhnil sem živalim.

Sreda, 23. december 2020 - 11:00

Kultura/Slovenija

V novo leto z najstarejšimi filmi

Na domačem vrtu

Na domačem vrtu

Ljubljana, 23. december 2020 (MOREL)- Baza slovenskih filmov za božič, 25. decembra, podarja na ogled prve slovenske filme, ki jih je Karol Grossmann, posnel v letih 1905 in 1906 v Ljutomeru. Odhod od maše v Ljutomeru (1905), Sejem v Ljutomeru (1906) in Na domačem vrtu (1906), so dolgi vsega skupaj nekaj čez štiri minute in predstavljajo pomemben dokumentarni zapis, ki razkriva življenje v zgodnjem 20. stoletju. Obenem pa priča tudi o tem, da smo se slovenci že desetletje po prvi filmski predstavi bratov Lumière, tudi sami začeli navduševati nad noviteto, kakršno so v tistem času predstavljale gibljive slike. 

Sreda, 23. december 2020 - 10:04

Kultura/Slovenija

Nocoj tradicionalni predpraznični koncert Gimnazije Center Celje

Celje, 23. december 2020 (MOREL)- Nocojšnji tradicionalni predpraznični koncert na Gimnaziji Celje – Center (GCC) posvečajo 30-letnici plebiscita o samostojnosti Slovenije, obletnicam političnih meja naše domovine in 220-letnicam rojstev Prešerna in Slomška. Koncert bo tudi del »časovne kapsule«, ki jo na GCC pripravljajo v okviru spomina na tri desetletja naše države.

Ponedeljek, 21. december 2020 - 20:42

Slovenija/Kultura

Jergovićeva Rodbina odstira prostor in čas širše balkanske regije

Miljenko Jergović

Miljenko Jergović

Ljubljana, 21. december 2020 (MOREL) – Ujeti v času in prostoru, ki nam narekuje vsakovrstne omejitve imamo priložnost premišljevati o sebi, svoji ožji in širši družini v preteklosti, daljni in bližnji, ter sedanjosti. Nekaj takega je pred časom naredil pisatelj iz Hrvaške Miljenko Jergović v tisoč-stranskem romanu Rodbina, ki ga je slovenskemu bralstvu v prevodu Aleksandre Rekar ponudila ljubljanska založba Sanje. Zelo pristen vpogled v preteklost Jergovićeve družine je nastal v razmerah, ki so popolnoma drugačne od sedanjih. Jergović je za Rodbino leta 2015 zaslužil prestižno črnogorsko Njegoševo nagrado, njegov slovenski prevod pa prevajalki Aleksandri Rekar prinesel letošnjo Sovretovo nagrado. Prevajalka je bila prejšnji mesec na Valu 202 nominirana za osebnost tedna, saj je »z veliko mero jezikovnega posluha slovenskemu bralstvu približala eno najodmevnejših del, ki so v zadnjih 30 letih nastala na tleh nekdanje skupne države.«

Ponedeljek, 21. december 2020 - 07:57

Kultura/Slovenija

Razstavni obeti za leto 2021 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Ljubljana, 21. december 2020 (MOREL)- V muzeju novejše zgodovine Slovenije z optimizmom načrtujejo bogat razstavni program, ki obsega dve veliki občasni razstavi, postopno prenovo stalne razstave Slovenci v XX. stoletju, sklop kar petih manjših razstav, sklop treh razstav na prostem pred muzejem ter medinstitucionalno razstavno sodelovanje s Cankarjevim domom.
Želijo si in nadejajo se izvedbe načrtovanega v polni obliki, vseeno pa ostajajo pripravljeni na nepredvidljivo, zato bodo v primeru, da razstav ne bo mogoče obiskati v živo, vse prenesli tudi na splet in tako omogočili ogled iz domačega naslonjača.

Sobota, 19. december 2020 - 17:25

Kultura/Slovenija

Muzej novejše zgodovine Slovenije odprt

Ljubljana, 19. dedember 2020 (MOREL)- Iz muzeja novejše zgodovine Slovenije so sporočili , da so od danes naprej ponovno odprti!

Torek, 15. december 2020 - 17:57

Slovenija/Kultura

Učencem so učitelji nenadomestljivi

Ljubljana, 15. december 2020 (MOREL) - Potovati je možno navkljub političnim zapovedim in prepovedim naše vlade in sicer pred poukom, po pouku, med poukom ali kar tako. Sliši se nenavadno in nemogoče, a kljub vsemu lahko z različnimi živalmi potujemo v svet čustev kamor nas popeljejo pesnica Barbara Gregorič Gorenc in ilustrator Damijan Stepančič s svojo knjigo Negotove pesmi. V mesto, ki stoji za sedmimi širokimi avtocestami, sedmimi krožišči, sedmimi parkirišči, bralce popeljeta pisateljica Aksinja  Kermauner in ilustrator Jure Engelsberger v knjigi Avtomobilska mularija. Za tiste, ki jih zanima Kaj ima sonce najraje, odgovore ponuja pisatelj Niko Grafenauer v istoimenski knjigi, ki jo je ilustriral Marjan Manček. Najnovejše dogodivščine najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo iz peresa Dava Pilkeya čakajo bralca pod naslovom Pasji mož 7: H komu se kotali?, v prevodu Boštjana Gorenca – Pižame. Vse te čudovite svetove mladim bralcem je v predprazničnem paketu knjig za otroke in mladino pripravila Založba Mladinska knjiga (MKZ). Za starše in učitelje, pa je o pomenu učenja in poučevanja spregovorila Barica Marentič Požarnik v svoji knjigi Moje življenje, moje učenje.  

Petek, 11. december 2020 - 09:18

Kultura/Slovenija

Ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo

Ljubljana, 11. december 2020 (MOREL)- Ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil fotografsko razstavo, ki bo počakala, da bodo muzeji ponovno odprti.  
V ponedeljek, 24. decembra 1990, je na prvi strani časnika Delo izstopal velik naslov »Slovenci so glasovali za samostojno državo«. Podatek o visoki udeležbi na glasovanju ter visok odstotek glasov ZA samostojno in neodvisno državo Republiko Slovenijo sta med državljani vzbudila optimizem glede nadaljnjega političnega razvoja Slovenije.

Torek, 8. december 2020 - 08:24

Kultura/Slovenija

Tudi Luka nosi masko

Celje, 8. december 2020 (MOREL)- Društvo GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake Gimnazije Celje – Center, je izdalo zgodbo Tudi Luka nosi masko. Avtor slikanice je 17-letni Jon Kanjir, dijak 3. letnika programa predšolska vzgoja na GCC. Gre za njegov avtorski prvenec, ki ga krasijo ilustracije četrtošolke likovne gimnazije Maše Črešnik. Kratka in lahkotna zgodba je namenjena otrokom od 2. do 10. leta starosti, ki jim na zabaven način predstavi pomen nošenja obraznih mask. Knjigica je tudi zanimiv dokument aktualnega časa in leta 2020, ki si ga bomo zapomnili po pandemiji korona virusa.

Ponedeljek, 7. december 2020 - 18:06

Kultura/Slovenija

Ko gesta postane dogodek

The World in the Age of Stories, instalacija, 2020

The World in the Age of Stories, instalacija, 2020

Ljubljana, 7. december 2020 (MOREL)- Skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic z naslovom Ko gesta postane dogodek, ki jo bodo odprli jutri na Dunaju,  je eden večjih projektov v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, ki je nastal v sodelovanju Mestne galerije Ljubljana / MGML in galerije Künstlerhaus Dunaj, kurirata pa jo Alenka Gregorič in Felicitas Thun-Hohenstein. Razstava, ki bo prihodnje leto na ogled v Mestni galeriji Ljubljana, v središče postavlja emancipatorni potencial umetnosti kot platforme za udejanjanje solidarnosti v praksi ter z njo povezanih gest, možnosti in nepredvidljivosti.

Četrtek, 3. december 2020 - 11:02

Kultura/Slovenija

Ta veseli dan kulture na Gimnaziji Center Celje

Celje, 3. december 2020 (MOREL)- Dobro desetletje je 3. december  na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Na spletni kulturni prireditvi z naslovom (Brez)mejno (povezava:  https://www.youtube.com/watch?v=MuMPoW8xkao), ki je obenem tudi tema celotnega šolskega leta, so obeležili 220-letnico rojstva največjega slovenskega pesnika, poudarili pomen kulture, ki je v teh nenavadnih časih fizične distance na posebni preizkušnji, spomnili pa so se tudi velikih obletnic političnih meja in bližnje 30-letnice slovenske samostojnosti. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do slovenskega kulturnega praznika 8. 2. 2021.

Ponedeljek, 30. november 2020 - 23:06

Kultura/Slovenija

Oblikovalski presežki 2020

Ljubljana 30. november 202 (MOREL)-  Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat trinajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. Od Društva oblikovalcev Slovenije imenovana strokovna žirija med prispelimi deli izbere delo avtorja ali skupine avtorjev, ki predstavlja ustvarjalni oblikovalski presežek in tako prispevek k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja, za katerega in v katerem izdelek deluje. To je eden izmed korakov, da bo oblikovalska stroka dobila mesto, ki ga mora imeti, če naj sooblikuje gospodarstvo, ki je zmožno konkurence na globalnem trgu. Področja vrednotenja segajo od grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij in oblikovanja notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev. Izmed prijavljenih del je v letošnjem letu žirija »Oblikovalskega presežka« Društva oblikovalcev Slovenije v sestavi: Jurij Dobrila, Danijela Grgić, Julijan Krapež, Martina Obid, in Peter Jamšek (predsednik žirije), izbrala in podelila priznanja:
7 priznanj oblikovalski dosežki:
·Nataša Grandovec – Continuum vitae
·Robert Klun – C19 Chair.ity
·Gašper Demšar – M Hotel lobby
·Nataša Šušteršič Plotajs – Koronadnevnik
·Ljubica Čehovin – J. Plečnik - Wien, Praha, Ljubljana
·Društvo Pekinpah – Ali ima prihodnost ponovitev
3 priznanja oblikovalski presežki:
·Ernest Bevc, Roman Pirnar – Theatrica
·Valentina Kolander – Politically Incorrect
·Irena Gubanc in Teja Jalovec – Trilogija Brodoloma

priznanje za življenjsko delo:
·Oskar Kogoj
priznanje častni član:
·Matej Feguš

 
4 priznanja daljnogled:
Društvo oblikovalcev Slovenije je z namenom podpore mladim oblikovalcem letos drugič zapored izpeljala projekt imenovan »Daljnogled«. To je priznanje, za katero se lahko potegujejo oblikovalci do 30. leta starosti.
Priznanje zanje je zastavljeno nekoliko drugače kot za projekt Oblikovalski presežki: priznanje za predstavljen projekt namreč predstavlja mesto za postavitev svojih del na razstavnem prostoru v Cankarjevem domu v naslednjem letu.
Izmed prijavljenih del je v letošnjem letu žirija izbrala in podelila priznanja Daljnogled, ki so jih prejeli:
·Nina Auberšek – Veliki Gatsby
·Maja Vranjek – RoShade
·Lan Krebs – Svetilo Ginko
·Rob Svenšek – Gert Display

Torek, 24. november 2020 - 21:34

Kultura/Slovenija

Ljubljana odločno za Evropsko prestolnico kulture 2025

Ljubljana, 24. november 2020 (MOREL)- Mestna občina Ljubljana je danes oddala drgo  prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025. Ljubljana kandidira za naslov ob podpori 25 občin Ljubljanske urbane regije. Delovna skupina za pripravo kandidature Ljubljane za EPK 2025 je kot osrednjo temo ljubljanske kandidature razvila SOLIDARNOST, slogan kandidature pa je Brez žice!, Wireless!

Ponedeljek, 23. november 2020 - 20:03

Kultura/Slovenija

Napeto branje iz treh zbirk

Ljubljana,   23. november 20202 (MOREL) - Zvedavim bralcem romanov so vedno zanimive zgodbe o prijateljstvu, pogumu in ljubezni, ki niso nič manj privlačne od duhovite in napete kriminalke, komične detektivske zgodbe ali pretresljive stiske prisilne ločitve in izgube identitete. Vse to in od vsakega nekaj se dobi v petih prevodnih knjižnih novostih  Mladinske knjige (MK), ki so izšle v zbirkah Oddih (Jojo Moyes: Prodajalnica sanj), Krimi (Heidi Perks: Vrni se pome in Richard Osman: Četrtkov klub za umore) in Kapučino (Fredrik Backman: Tesnoba do roba in Viola Ardone: Otroci z vlaka). Pazljivemu bralcu se ne bo težko strinjati s sporočilom enega od avtorjev, ki svetuje, da se je v življenju treba naučiti ceniti lepe dni, jih spraviti v žep in jih nositi s sabo.

Četrtek, 19. november 2020 - 16:49

Kultura/Slovenija

Pandemija covida-19 talec političnih odločitev

dr. Andraž Teršek

dr. Andraž Teršek

Ljubljana, 19. november 2020 (MOREL) – Problematični časi, kot so to letošnji meseci pandemije covida-19, pogosto prinesejo problematične rešitve, odprejo (ne)razumne bolj ali manj strokovne in politične zahteve ali prakse, ki sleherniku zamajejo vsakdanje življenje. Kreatorji teh praks govorijo o izzivih, ljudje pa jih čutijo in doživljajo, kot probleme, kot grožnjo neotipljivega strahu in skrbi, ki marsikoga pripelje v stisko. Da so naši ljudje v stiski je začutil eden največjih strokovnjakov za ustavno pravo v Sloveniji, pravni filozof in publicist dr. Andraž Teršek ter se v prostovoljni samoizolaciji lotil iskanja odgovorov na vprašanja in pisma posameznikov, javnosti, medijev, študentov in nekaterih politikov. Izsledki tega osemmesečnega Terškovega početja so sedaj strnjeni v knjigi Zapisi ustavnika v karanteni, ki jo je v zbirki Dokumenta izdala založba Sanje.

Ponedeljek, 16. november 2020 - 15:55

Kultura/Slovenija

Razstava Frankfurt po Frankfurtu le na spletu

Ljubljana, 16. november 2020 (MOREL) – Letošnja 34. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu bo letos zaradi epidemije Covida 19 oziroma sprejetih ukrepov, ki so zaprli vse knjigarne, potekala preko spleta. Letošnji Frankfurtski knjižni sejem je namreč bil pretežno digitalen. Največjo razstavo tujih knjig pri nas je danes Mladinska knjiga odprla v svoji spletni knjigarni emka. 

Četrtek, 12. november 2020 - 19:04

Kultura/Slovenija

V tem norem svetu smo lahko pozitivni

Ljubljana, 12. november 2020 (MOREL) – Nenapovedano pahnjeni v svet omejitev, prepovedi, neželenih zapovedi ali groženj pogosto se sprašujemo, kako v tem norem svetu ostati normalen ali saj priseben in pozitiven. Niso redki pisatelji in strokovnjaki, domači in tuji, ki so takšna razmišljanja, podprta z lastnimi izkušnjami ali videnji pandemijske covid stvarnosti, pripravljeni deliti z radovednimi bralci. Tako je v jesenskem svežnju novih knjig založba Mladinska knjiga izbrala tri knjižne novosti, ki bralcem ponujajo vpogled v optimizem in življenjsko radost ter osebno rast. Posebej velja izpostaviti izvirno delo slovenskega avtorja dr. Kristijana Muska Lešnika Nekaj ti želim povedati in prevodno delo Zapisi o živčnem planetu Britanca Matta Haiga. V praznični čas pa nas bo z novimi dnevniški zapisi v knjigi Sveta noč, zgaran na moč povedel britanski pisatelj Adam Kay, avtor uspešnice Tole bo bolelo.

Torek, 10. november 2020 - 13:41

Kultura/Slovenija

Mednarodna razstava plakatov o strpnosti

Ljubljana, 10. november 2020 (MOREL) – Od 11. novembra do 2. decembra 2020 bo v galeriji na prostem na ploščadi pred Slovensko hišo (Figovec) na ogled mednarodna razstava plakatov na temo strpnosti. Z razstavo obeležujejo 16. november, mednarodni dan strpnosti, s predstavitvijo del izjemnih avtoric in avtorjev plakatov pa hkrati odpirajo možnost za potreben dialog o tej temi v širši družbi. V Ljubljani mo ponosni, da živijo v odprtem mestu, kjer zmorejo živeti skupaj ob spoštovanju različnosti in kjer so trdno zavezani osnovnim vrednotam - strpnosti, tovarištvu, solidarnosti ter medsebojnemu spoštovanju. Na razstavi bo na ogled 36 plakatov, ki bodo vsak v svojem jeziku uprizarjali besedo strpnost.

Nedelja, 8. november 2020 - 22:49

Kultura/Slovenija

Repki mikavno vabilo za mlade reperje

Ljubljana, 8. november 2020 (MOREL) – V teh dneh, ko so zaradi epidemije koronavirusa šole zaprle vrata in so otroci doma, bo marsikateremu nova knjiga Repki skupaj z zgoščenko, ki vabi v svet otroške poezije in iskrivega repa, polepšala dan. Antologijo odlične slovenske poezije po izboru Igorja Sakside, ki jo dopolnjujejo iskrivi repi Roka Terkaja – Trkaja in hudomušne ilustracije Igorja Šinkovca je izdala Mladinska knjiga. Pobuda za otroško pesniško antologijo v ritmu repa se je porodila na številnih javnih nastopih Igorja Sakside in Roka Terkaja  - Trkaja s predstavitvami knjige in zgoščenke Kla kla klasika. Ob navdušenih najstnikih so vznikale želje najmlajših, da bi tudi oni repali svoje priljubljene otroške pesmi. Tako je strokovnjak za mladinsko književnost Igor Saksida izbral raznovrstno otroško poezijo slovenskih pesnikov: Otona Župančiča, Toneta Pavčka, Anje Štefan, Ferija Lainščka, Petra Svetine, Lile Prap, Miroslava Košute, Daneta Zajca, Nika Grafenauerja, Andreja Rozmana Roze… Rok Terkaj – Trkaj pa jih je dopolnil z dinamičnimi repi, v katerih prepoznavamo motive in tematiko iz otroške poezije, a v sodobnem, igrivem in manj predvidljivem odrepanem jeziku.

Četrtek, 5. november 2020 - 17:10

Kultura/Slovenija

Brina Svit: Naj živijo knjige v času covida

Brina Svit in naslovnica knjige Nove definicije ljubezn

Brina Svit in naslovnica knjige Nove definicije ljubezn

Ljubljana, 5. november 2020 (MOREL) - Ljubezen nas zaznamuje in se pojavlja v obliki erotičnosti, naklonjenosti, navezanosti, zavezanosti… ne glede na čas, prostor, razmerje in okoliščine ter ali se tega zavedamo ali ne. Veliko prizorov takšne ljubezni bralcem odkriva pisateljica Brina Svit v desetih dolgih kratkih zgodbah pod naslovom Nove definicije ljubezni, ki so objavljene, najprej v francoščini, in sedaj, v lastnem slovenskem prevodu avtorice, pri založbi Mladinska knjiga. Deset dolgih kratkih zgodb Brine Svit, sicer avtorice številnih priljubljenih romanov, je deset variacij na temo ljubezni, ko se glavne junakinje in junaki znajdejo na točki preloma zaradi smrti, odtujenosti, selitve, obsesivnosti, samote… Novele govorijo o novih začetkih in o odkrivanju stvari v sebi, ki jih nismo poznali, govorijo o tem, kako iznajdemo nekaj, kar nas presega in to podarimo, ne da bi karkoli pričakovali v zameno.

Četrtek, 29. oktober 2020 - 19:24

Kultura/Slovenija

Izdaja monografije župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem

Ljubljana, 29. oktober 2020 (MOREL)- Slovensko konservatorsko društvo je v sodelovanju z župnijo Šentrupert in občino Šentrupert ter s pomočjo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ministrstva za kulturo in posameznih lokalnih podjetnikov oziroma podjetij izdalo znanstveno monografijo o župnijski cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem in drugi sakralni dediščini v Šentrupertu.

Ponedeljek, 26. oktober 2020 - 21:04

Kultura/Slovenija

Predvajanje prvega dela studijskega posnetka zvočne drame Otroka reke

Ljubljana, 26. oktober 2020 (MOREL)- Zvočna uprizoritev igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec predstavlja uvodno dejanje nove programske platforme Zvočne drame, ki jo z letošnjo sezono uvaja SNG Drama Ljubljana. Studijski zvočni posnetek bo izšel po delih in ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici na spletni strani www.drama.si. Prvi del bo tako predvajan 4. novembra, nadaljevanja pa bodo v Dramini fonoteki objavljena vsako sredo do sredine decembra. Projekt snemanja zvočnih dram v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Lektor je bil Arko, snemalec, montažer in glasbeni opremljevalec Jurij Alič ter asistentki režijeGaja Pöschl in Špela Šinigoj.

Sreda, 21. oktober 2020 - 13:45

Kultura/Slovenija

Gimnazijci pripravili tradicionalni dobrodelni koncert

Celje, 21. oktober 2020 (MOREL)- Že trinajsto leto zapored so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pripravili tradicionalni dobrodelni koncert, ki je glede na aktualne razmere potekal na spletu, pripravili pa so ga dijaki 4. i-razreda, v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake šole. Skupaj s sošolci, učitelji, starši in podporniki zbrali 4.500 evrov, ki so jih namenili štiričlanski družini v hudi socialni stiski iz okolice Celja. Ta prebiva v stari, dotrajani hiši, ki je potrebna temeljite obnove – nima urejene fasade, nima kopalnice, v hiši je veliko vlage in otroci imajo posledično pogosto kronične bronhitise.

Petek, 16. oktober 2020 - 19:53

Kultura/Slovenija

Kar sedem slikanic za prestižno nagrado Kristine Brenkove

Ljubljana, 16. oktober 2020 (MOREL) – Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) je sporočila naslove nominiranih slikanic, ki se bodo potegovale za nagrado Kristine Brenkove 2020 za izvirno slovensko slikanico. Za to prestižno nagrado se bodo potegovale tri slikanice, ki so izšle pri založbi Mladinska knjiga, in sicer: Imam zelene čeveljčke Anje Štefan (ilustratorke Jelke Reichman), Mala Alma na veliki poti Milana Dekleve in Huiqin Wang, O fantu, ki je lepo pozdravljal Slavka Pregla in ilustratorja Marjana Mančka. Za nagrado se bodo potegovale še slikanice Ahil in Patrokles (Brane Mozetič, Ana Lucija Šarić) iz založbe Škuc, Baraga (Damijan Stepančič) iz založbe Družina, Strašni Karlo (Helena Kraljič in Tina Dobrajc iz založbe Morfemlus ter Timbaktu, timbaktu (Peter Svetina in Igor Šinkovec) iz založbe Miš.

Četrtek, 15. oktober 2020 - 21:55

Kultura/Slovenija

Slovenski papagaj Nande navdušil evropske šolnike

Ljubljana, 15. oktober 2020 (MOREL) – Izobraževalni komplet za prvošolce Moj Nande 1, je v sklopu frankfurtskega knjižnega sejma včeraj dobil prestižno mednarodno priznanje, srebrno nagrado BELMA (Best European Learning Materials Award). Prestižno priznanje BELMA za najkakovostnejša učna gradiva, ki nastanejo v državah Evrope je tokrat dobil celovit komplet učnih gradiv za prvošolce Moj Nande 1, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Po mnenju mednarodne žirije strokovnjakov so nagrajena gradiva model, ki bi mu morala slediti ostala učna gradiva v Evropi. Nov komplet Moj Nande 1, ki je prepričal zahtevno žirijo uglednih raziskovalcev učbenikov, vsebuje samostojne delovne zvezke za vse tri temeljne predmete: slovenščino, spoznavanje okolja in matematiko.

Torek, 13. oktober 2020 - 22:04

Slovenija/Kultura

Lažne novice prepoznajo le redki

Ljubljana, 13. oktober 2020 (MOREL) - Knjižnim moljem je branje knjig samoumevno in zabavno početje, ostalim pa je potrebno dati dodatno spodbudo, da preberejo knjigo in uveljavijo svojo pismenost. Eni in drugi so sedaj že v digitalni dobi, ki ponuja dodatne izzive za branje. Razlogov za branje knjig v digitalnih časih je deset, enako pa je toliko razlogov, zakaj ne beremo knjig, ugotavlja avtor knjige Berem, da se poberem, profesor na Filozofski fakulteti Miha Kovač. Pod tem naslovom je strnil svoje vedenje in dognanja zbrana pri pet letnem sodelovanju s 180 znanstveniki iz Evrope, ZDA in Izraela v okviru mreže Eread Cost, ki so se ukvarjali s spremembami v bralnih navadah in razumevanju prebranega, ki jih povzročajo zaslonske tehnologije.

Ponedeljek, 12. oktober 2020 - 13:06

Kultura/Italija

XXIV klavirska nagrada "Marizza"

Trst, 12. oktober 2020 (MOREL)- Obnovljen je bil dogovor za izvedbo tekmovanja pianistov, za 24. klavirsko nagrado "Stefano Marizza", ki jo organizirata Tržaški glasbeni konservatorij "Giuseppe Tartini" in družina Marizza. Tekmovanje bo potekalo od 19. do 21. oktobra 2020, na Tržaškem konservatoriju. 

Četrtek, 8. oktober 2020 - 08:57

Kultura/Slovenija

koncert iz cikla SAMOSPEVANJE - David Jagodic in Nejc Lavrenčič

Maribor, 8. oktober 2020 (MOREL)- V ciklu Samospevanje (nadgradnja cikla Glas iz davnine iz preteklih let), ki ga organizira Kulturno umetniški Zavod PerArtem v sodelovanju s SNG Maribor in Slovensko filharmonijo, gostijo tenorista Davida Jogodica in pianista Nejca Lavrenčiča.Glasbenika bosta ob 210. obletnici rojstva Roberta Schumanna posvetila dvema pomembnima mejnikoma v svetu samospeva, ki temeljita na poeziji Heinricha Heineja – Liederkreis / Venec pesmi, op. 24 in Dichterliebe / Pesnikova ljubezen, op. 48.Pred osrednjim dogodkom bosta nastopila tudi dua, ki sta bila izbrana na natečaju Mlad PerArtem 2020. Sopranistka Marinka Golob in pianistka Ana Maria Beguš se bosta predstavili z izborom samospevov povezanih v temo Sodobna dama z deli deli L. M. Škerjanca, A. Lajovica, Z. Prelovca, K. Pustinek Rakar in T. Vulc. Duo sopranistke Rebeke Pregelj in pianista Stefana Pajanovića pa bo ponudil izbor slovanskih samospevov A. Dvoraka, S. Rahmaninova in R. Simonitija. Koncert bo v ponedeljek, 12. oktobra 2020, ob 19.30 v SNG Maribor.

Sreda, 7. oktober 2020 - 22:02

Kultura/Slovenija

Moj mož - premiera krstne uprizoritve odrske priredbe v režiji Ivane Djilas na velikem odru Drame

Ljubljana, 7. oktober 2020 (MOREL)- Krstna uprizoritev Moj mož bo na velikem odru Drame zaživela skozi umetniške kreacije izključno ženske zasedbe pod režijskim vodstvom Ivane Djilas. Avtorici odrske priredbe po zbirkah kratkih zgodb v zadnjih letih ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske Moj mož in Nikamor ne grem sta Ivana Djilas in Ana Duša, ki je poskrbela tudi za prevod v slovenščino na podlagi srbskih izdaj zbirk Moj muž (Booka., 2017) in Nikuda ne idem (Booka., 2019). V predstavi igra devetih igralk, Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran. Koreografinja in asistentka režije je Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš, študijska asistentka režiserke Nika Korenjak in asistentka kostumografinje Katarina Šavs. Moj mož bo premierno predstavljen 8., 9. in 10. oktobra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo sledile od 12. do 24. oktobra.

Sobota, 3. oktober 2020 - 19:41

Šport/Kajakštvo

V finalu EP veslali Eva Alina Hočevar in Zala Zanoškar

Eva Alina Hočevar

Eva Alina Hočevar

Krakov, 3. oktober 2020 (MOREL)- Za slalomisti na divjih vodah je prvi dan posamičnih finalnih odločitev na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. V finalu smo imeli dve prtedstavnici, in sicer v mladinski konkurenci kajakašic. Eva Alina Hočevar je bila na koncu šesta, Zala Zanoškar pa osma. Le malo je do finala zmanjkalo Heleni Domajnko in Martinu Galetu, ki sta bila enajsta.

Petek, 2. oktober 2020 - 22:13

Kultura/Slovenija

SNG Drama Ljubljana predstavlja Zvočne drame

Ljubljana, 2. oktober 2020 (MOREL)- S slavnostno bralno uprizoritvijo igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec, sinoči enkratno v živo izvedene na odru Male drame, in s studijskim zvočnim posnetkom, ki bo spletno objavljen konec meseca, SNG Drama Ljubljana predstavlja novo programsko platformo Zvočne drame. Projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli in bralno uprizorili Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Lektor je Arko, snemalec, montažer in glasbeni opremljevalec Jurij Alič, asistentki režije sta Gaja Pöschl in Špela Šinigoj.

Petek, 2. oktober 2020 - 16:04

Kultura/Slovenija

Literatura, ki te udari v želodec

Stana Anželj in Jana Unuk

Stana Anželj in Jana Unuk

Ljubljana, 2. oktober 2020 (MOREL) - Spletke odraslih in njihove skrivnosti, ki postavijo zvestobo deklet na preizkušnjo, opozarjanje na bizarno razsežnost religije ter raziskovanje narave ljubezni, dobrotništva in malomeščanskih konvencij spolnosti romaneskno so obdelane tematike pisateljev svetovne moderne klasike prevedene na slovenski jezik. Obdelave teh zanimivih tem so se lotili škotska pisateljica Muriel Spark z romanom Zlata leta gospodične Jean Brodie, poljska Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk z romanom Bizarne zgodbe in nizozemski pisatelj Jamal Ouariachi z romanom Lakota. Zanimivo branje je pripravila in javnosti danes predstavila Cankarjeva založba v ugledni zbirki Moderni klasiki, ki bo prihodnje leto praznovala 20-letnico izhajanja. Vse tri knjige je oblikoval Matej Nemec po zasnovi Miljenka Licula.

Četrtek, 1. oktober 2020 - 10:04

Kultura/Slovenija

Videnje 20/20: Skupnost" še vse do konca oktobra

Ljubljana, 1. oktober 2020 (MOREL)- Še vse do konca oktobra 2020 imate priložnost, da si v Galeriji Jakopič, na  Slovenski cesti 9 v Ljubljani, ogledate razstavo sodobne indonezijske družbeno zavzete fotografije Videnje 20/20: Skupnost.

Četrtek, 1. oktober 2020 - 08:20

Kultura/Slovenija

Fotografska razstava 5. oktober fotografinje Tine M. Šobot v foto galeriji f2,8

Zagorje ob Savi, 1. oktober 2020 (MOREL)- V ponedeljek, 5. oktobra bo obletnica koncerta skupine Orlek, ki je bil v Kinu Šiška ob 30 letnici neprekinjenega delovanja zagorskih rokerjev. Koncert je s fotoaparatom dokumentirala Tina M. Šobot, zagorska fotografinja, ki je o tem pripravila razstavo.  ki je na ogled  v Foto galeriji f 2,8  že od sredine avgusta, obiskovalci pa so nad njo navdušeni.

Ponedeljek, 28. september 2020 - 07:56

Kultura/Slovenija

Znana prejemnika NAGRADE ICOM SLOVENIJA "Za mednarodno mreženje slovenske muzejske misli in dela" 2020

Ljubljana, 28. september 2020 (MOREL)- ICOM Slovenija slovenskim muzejskim projektom vsako leto podeljuje Nagrado za mednarodno prepoznavne projekte ter Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme, ki se letos glasi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Podelitev nagrad bo danes, ob 12. uri skupaj s podelitvijo Valvasorjevih odličij za delo na muzejskem področju v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Petek, 25. september 2020 - 21:10

Kultura/Slovenija

Ugledno mednarodno priznanje portalu ucimse.com

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL) – Učenci naših šol so v času šolanja na daljavo imeli na voljo vrhunsko digitalno izobraževanje. Potrditev je prišla iz Berlina s podelitvijo najvišjega mednarodnega priznanja, medalje Comenius-EduMedia 2020, ki ga podeljuje Nemško združenje za pedagogiko in informatiko. Tokrat je priznanje prejel interaktivni izobraževalni portal Mladinske knjige ucimse.com. Priznanje Comenius-EduMedia, ki potrjuje kakovost digitalnih izobraževalnih izdelkov, kot so izobraževalni portali ali spletne strani, sistemi za upravljanje učenja (LMS), tečaji, pedagoške interaktivne igre in igričarsko oblikovane vsebine se podeljuje od leta 1995.

Petek, 25. september 2020 - 09:56

Kronika/Slovenija

Gejm na Kolpi

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL)- V okviru projekta ZA KOLPO BREZ OGRAJ bodo v nedeljo, 27. septembra, ob 17.00 v Kampu Lovšin pri Metliki odigrali predstavo GEJM, ki se poglablja v migrantsko problematiko. Gejm govori o tem, kaj se ljudem, ki bežijo pred vojno, preganjanjem in revščino, dogaja po vstopu v EU, na naših mejah, na Kolpi.

Sreda, 23. september 2020 - 19:43

Kultura/Slovenija

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča

Ljubljana, 23. september 2020 (MOREL)- Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo na odru Male drame slavnostno zaznamovala krstna uprizoritev satirične drame Nova rasa, v kateri je avtor in režiser Matjaž Zupančič želel s satirično obravnavo nacizma »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković, za katere je Zupančič vloge tudi napisal. Dramaturginja krstne uprizoritve in urednica gledališkega lista je Darja Dominkuš, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, lektor Jože Faganel, študijsko pa sta pri uprizoritvi sodelovala še asistent režiserja Bor Ravbar in asistentka dramaturginje Zala Norčič. Nova rasa bo premierno predstavljena v petek, 25. septembra, in v soboto, 26. septembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 28., 29. in 30. septembra ter 1. in 2. oktobra ob 20.00.

Torek, 22. september 2020 - 17:20

Kultura/Slovenija

Dramatično življenje rosnih let

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Ljubljana, 22. september 2020 (MOREL) - Dinamika življenja najstnikov in mladostnikov ponuja bogato literarno snov, ki je pritegnila pozornost domačih avtorjev Igorja Karlovška, Damijana Šinigoja, Nataše Konc Lorenzutti, Tanje Mastnak in Cvetke Sokolov. Založniška hiša Miš je danes predstavila njihove stvaritve skupaj s prevedenimi deli avstralskih avtorjev Andyja Griffitsa, Idan Ben-Barak in Juliana Frosta. Tokratni leposlovni paket iz Miša je precej zajeten, kar je posledica predvsem pogojev dela v karantensko koronskih razmerah in je njihova prva letošnja predstavitev javnosti. Toda, kot je uvodoma poudarila odgovorna urednica založbe Irena Miš Svoljšak so v Miš založbi, kljub knjigi nenaklonjenim razmeram v slovenski družbi, do konca avgusta izdali dvajset novih naslovov, pet pa so jih ponatisnili.

Ponedeljek, 21. september 2020 - 19:50

Kultura/Slovenija

Nepozabne ženske znova med nami

Veronika Tašner in Alenka Veler

Veronika Tašner in Alenka Veler

Ljubljana, 21. september 2020 (MOREL) - Senco zbledelega spomina in grožnjo trajne pozabe je zapustilo petdeset slovenskih žensk, ki so v preteklih dveh stoletjih premikale meje našega sveta in zaznamovale slovenski prostor. Njihov prispevek razvoju naše družbe je na poljuden in spoštljiv način predstavilo dvajset avtoric knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Zgodbe v tej knjigi so večinoma napisale avtorice, ki se v vsakodnevnem poklicnem in raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic ženske. Deset likovnih umetnic, priznanih ilustratork in slikark je ustvarilo bogato, raznoliko galerijo podob, s katerimi te junakinje svojega časa postajajo vidne navdihovalke sedanjih in prihodnjih generacij. Projekt je zasnovala in med bralstvo danes poslala založniška hiša Mladinska knjiga (MK).

Petek, 18. september 2020 - 16:58

Kultura/Slovenija

Predinovi Vesoljčki in Andersenove zlate pravljice

Andrej Ilc in Zvonko Čoh

Andrej Ilc in Zvonko Čoh

Ljubljana, 18. september 2020 (MOREL) - Bralcem leposlovja, mladim po letih in mladim po srcu, se to jesen ni treba bati dolgih noči. Za novosti domačega in prevedenega leposlovja za najmlajše je tokrat poskrbela Mladinska knjiga založba (MKZ), ki jih je danes predstavila na tiskovni konferenci. Razburljivo dogajanje družine vesoljčkov, ki so z vesoljskim vozilom na poti k svojemu planetu Blabla zbuja radovednost in napetost, ki se ji je težko upreti. Za dogajanje v besedi in sliki sta poskrbela brata Andrej in Rok Predin. Bogastvo klasičnega pravljičnega sveta ponuja na novo sestavljena antologija 37 pravljic Hansa Christiana Andersena z naslovom Zlate Andersenove pravljice. Prvič je Andersenovo pravljico davnega leta 1859 prevedel v slovenščino iz nemščine Fran Levstik, v tej antologiji pa je objavljenih vseh 37 pravljic, ki jih je doslej iz danščine prevedla Silvana Orel Kos. Upodobili so jih vrhunski slovenski ilustratorji Suzi Bricelj, Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Kostja Gatnik, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Marija Lucija Stupica in Marlenka Stupica. Avtorski tandem Julia Donaldson in Axel Scheffler, ki je med drugim ustvaril Zverjasca, Zverjaščka tokrat prihaja v zbirko MKZ Velika slikanica s pripovedjo o mladem zmaju Zog. Knjigi je priložen DVD z animiranim filmom, sinhroniziranim v slovenščino. Mladinska knjiga je uresničila predlog pesnice in pisateljice Lojzke Špacapan in ponovno med bralce poslala avtorsko slikanico francosko-poljske avtorice Elzbiete Tomi in Maša, ki jo je prevedel Ivan Minatti.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej