Petek, 24. januar 2020 - 18:43

Kultura/Slovenija

Nagrada Beli Aphroid 2019

Mladen Miljanović

Mladen Miljanović

Maribor, 24. januar 2020 (MOREL)- V sklopu projekta Tvegaj spremembo (2016—2020) je bila že četrtič in obenem tudi zadnjič podeljena Nagrada Beli Aphroid. V okviru mednarodne skupinske razstave Napeta sedanjost je žirija izbirala med več kot 25 slovenskimi in mednarodnimi avtoricami in avtorji ter kolektivi. Žirija, ki so jo sestavljali Sabina Salomon (kuratorka v Muzeju moderne in sodobne umetnosti, Reka, Hrvaška), Sanja Kojić Mladenov (kuratorka v Muzeju za sodobno umetnost Vojvodina, Novi Sad, Srbija), Miha Colner (kurator MGLC in publicist, Ljubljana, Slovenija) ter Barnabás Bencsik (neodvisni kurator, Budimpešta, Madžarska), je izbrala 5 finalistov: Suzana Brborović (SI) Lana Čmajčanin (BA/AT) Mladen Miljanović (BA) Zoran Todorović (RS) Forensic Architecture (UK) Med finalisti je žirija nagrado podelila umetniku Mladenu Miljanoviću (BA) ter njegovemu projektu Didaktični zid/The Didactic Wall (v sodelovanju s kuratorjem Irfanom Hošićem).

Četrtek, 23. januar 2020 - 20:53

Kultura/Slovenija

Na knjižne police z novimi uspešnicami

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Ljubljana, 23. januar 2020 (MOREL) - Zajeten kup zanimivih knjig, med katerimi je precej uspešnic, ki bodo prevedene v slovenščino, letos prihaja iz Mladinske knjige Založba (MKZ) na police knjigarn, knjižnic in regalov knjižnih moljev. MKZ bo letos poskrbela za novo antologijo Andersenovih pravljic, po 72 letih prihaja novi prevod Andričeve Travniške kronike, v programu priročnikov pa bodo nove knjige avtorjev dosedanjih uspešnic, uredništvo učbenikov prenavlja Atlas sveta za osnovne in srednje šole… Pri leposlovju za odrasle, mladino in otroke kakor tudi pri priročnikih za odrasle, mladino in otroke je čedalje daljši seznam knjig, ki bodo na voljo tudi kot e-knjige. Pri MKZ se zavedajo pomena branja kakor tudi posedovanja knjig za celovit razvoj otrok ter funkcionalno pismenost odraslih. Glavni urednik MKZ Bojan Švigelj poudarja ugotovitev, da so otroci, ki imajo v domači knjižnici vsaj sto knjig, v šoli uspešnejši od tistih, ki knjig nimajo, ali jih imajo le nekaj.

Sreda, 22. januar 2020 - 20:01

Kultura/Slovenija

10 let FaVoZe

Celje, 22. januar 2020 (MOREL)- FaVoZa, fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center bo zadnji dan v januarju v Narodnem domu praznovala deseto obletnico s slavnostnim koncertom vseh pevskih generacij. Glasbeni sestavi Gimnazije Celje - Center (GCC) neprekinjeno delujejo že 62 let in zborovsko petje je imelo med njimi vedno prav posebno mesto. Do šolskega leta 2004/2005 je bilo skoraj izključno v domeni deklet in številnih uspešnih zborovodij, tedaj pa je glasbeni utrip na šoli dopolnila prva fantovska vokalna zasedba Oktet 9, ki še danes pod vodstvom mentorja Gregorja Deleje povezuje nekdanje dijake GCC. Zaradi uspehov zasedbe in velikega interesa fantov za zborovsko petje je v šolskem letu 2009/2010 Oktet dobil podmladek FaVoZo, fantovsko vokalno zasedbo GCC, ki letos praznuje desetletje delovanja in se z veseljem spominja več kot 200 koncertov in nastopov, zlatih priznanj z regijskih tekmovanj in mednarodnih tekmovanj na Malti ter turnej na Češko, Malto, Madžarsko, Hrvaško, v Srbijo, Bosno in Hercegovino, Avstrijo, Nemčijo in Italijo.

Torek, 21. januar 2020 - 08:28

Kultura/Slovenija

Dijaški Kamenčki se bodo predstavili

Utrinek s predstave Kamenčki

Utrinek s predstave Kamenčki

Celje, 21. januar 2020 (MOREL)- V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa gledališkega kolektiva Središče z Gimnazije Celje – Center (GCC) na pobudo četrtošolca Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave Kamenčki, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se na GCC gledaliških deskah pojavlja prvič. Dokumentarno gledališče je oblika gledališke umetnosti, ki se je razvila med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj. Po osemnajstih mesecih intenzivnih razprav, raziskovanj z različnimi gosti ter pogovori z naključnimi neznanci na ulici, se bo njihov družbeno angažiran projekt končal z zaključno produkcijo. Premiera bo v četrtek, 23. 1., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje, repriza pa dan kasneje, 24. 1., prav tako ob 19.30 v celjskem Plesnem forumu. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna rezervacija sedežev.

Sobota, 18. januar 2020 - 22:43

Kultura/Slovenija

Prihodnji teden premiera Sivček in jaz

Celje, 18. januar 2020 (MOREL)- Matija Kovač, producent in scenograf predstave je napovedal premiero osrednje letošnje produkcije Hiše kulture Celje, predstave Sivček in jaz, ki bo v četrtek, ob 19:30 v dvorani Narodnega doma Celje. Ponovitev predstave bo v soboto, 1. februarja ob 19:30. Petnajst izbranih pesmi v prozi španskega nobelovca Juan Ramón Jiméneza, ki jih je uglasbil italijansko-ameriški skladatelj Mario Castelnuovo-Tedesco, bosta izvedla igralec slovenskega ljudskega gledališča Celje Renato Jenček in profesor kitare glasbenega konservatorija v Zürichu Aljaž Cvirn. Gre za slovensko praizvedbo.

Torek, 14. januar 2020 - 15:55

Slovenija/Kultura

Letošnja Modra ptica za Simono Semenič

Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek-Križman in Luna J. Sribar

Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek-Križman in Luna J. Sribar

Ljubljana, 14. januarja 2020 – (MOREL) - Večplastno zgodbo, ki nagovarja prednajstnike in se giblje v območju mitskega, je pa trdno zasidrana v današnjem času, je napisala avtorica Simona Semenič pod naslovom Skrivno društvo KRVZ tako prepričljivo, da je zaslužila letošnjo knjižno nagrado za mladinski roman Modra ptica. Razglasitev je bila danes v prostorih Mladinske knjige (MK), ki je kot ustanoviteljica omenjene knjižne nagrade sedaj podeljuje bienalno in je modra ptica za mladinski roman podeljena tretjič. Na tokratni natečaj je prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev med katerimi so bila tokrat za nagrado modra ptica nominira dela Lune J. Šribar Grizolda in maček, Manke Kremenšek Križman Surura ali ime mi je radost, Simone Semenič Skrivno društvo KRVZ, Davorke Štefanec Strašilka in Suzane Tratnik Ava.

Ponedeljek, 9. december 2019 - 19:41

Kultura/Slovenija

13. festival BOFF prinaša 32 filmov

Bovec, 9. december 2019 (MOREL)- Bovec Outdoor Film Festival by Fjällräven, festival filmov o športih in avanturah v naravi ter o naravi sami, od 28. do 30. decembra v Kulturnem domu Bovec. Pred vrati je trinajsta izvedba bovškega filmskega festivala. V treh dneh, od sobote 28. do ponedeljka 30. decembra, bo na platnu Kulturnega doma Bovec na ogled 32 filmov, ki so se prebili skozi sito izbora izmed 67 prispelih del. Več je krajših filmov, združeni pa so v tematske sklope po okoli 90 minut.

Petek, 6. december 2019 - 21:04

Slovenija/Kultura

Slasten drugi hod knjižnih dobrot

Rok Zavrtanik in Igor Harb

Rok Zavrtanik in Igor Harb

Ljubljana, 6. decembra 2019 (MOREL) - Navdušenci nad pisano besedo Kurta Vonneguta, Franka Herberta in Christelle Dabos od danes, pri založbi Sanje in po enoletnem premoru lahko vzamejo v roke slovenski prevod nadaljevanja njihovega literarnega ustvarjanja. Založnik je poskrbel, da je slovenski prevod Vannegutovih Zbranih zgodb – druga knjiga prispeval Branko Gradišnik. Nadaljevanje Herbertovega romana Peščeni planet nosi naslov Mesija s peščenega planeta (prevod Matjaž Juričak), druga knjiga Dabosove je izšla pod naslovom Zrcalka II. Izginotja na mesečini in v slovenskem prevodu Žive Čebulj. Pri Sanjah pravijo, da gre za enako slasten drugi hod knjižnih dobrot kot je bil lanskoletni.

Torek, 3. december 2019 - 20:05

Slovenija/Kultura

Brlog ilustracij pri Vodnikovi domačiji

Ljubljana, 3. decembra 2019 – (MOREL) - Priljubljeni junaki nepozabnih slikanic, ilustriranih pravljic in leposlovja upodobljeni z roko 28 naših ilustratork in ilustratorjev sedaj so v pristni podobi na ogled obiskovalcem 5. decembrskega sejma ilustracij, ki se začne danes v Galeriji Vodnikove domačije Šiška. Gre za razstavo originalnih del ali printov od katerih se njihovi avtorji le stežka poslovijo, a tokrat so jih vendarle pripravljeni ponuditi za ustrezno ceno vsakemu, ki bi jih rad imel v svojih bivalnih prostorih ali bi z njimi koga obdaril. Vsi avtorji bodo navzoči na današnji popoldanski otvoritvi in so pripravljeni na prijetno druženje z vsemi obiskovalci, sicer pa decembrski sejem ilustracij ostaja odprt do letošnjega 29. decembra.

Torek, 3. december 2019 - 11:05

Kultura/Slovenija

Teodor Lorenčič je prejel status srbskega književnika

Beograd, 3. november 2019 (MOREL)- Krovna srbska pisateljska organizacija Udruženje književnika Srbije (Združenje književnikov Srbije) je v svoje vrste povabila in sprejela Teodorja Lorenčiča, slovenskega književnika v eksilu, in mu podelila status srbskega književnika.Kot strokovnjak za PR, strateško in krizno komunikacijo bo Lorenčič v okviru združenja deloval v pravkar ustanovljeni Komisiji za marketing.

Petek, 29. november 2019 - 21:26

Slovenija/Kultura

Svetlani Makarovič je mesto v SAZU

Milena Mileva Blažič in Žiga Kosec

Milena Mileva Blažič in Žiga Kosec

Ljubljana, 29. novembra 2019 (MOREL) - Dosedanji ustvarjalni opus Svetlane Makarovič je tako prepričljivo izjemen, da avtorica zasluži članstvo v Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), prav gotovo pa je vreden nominacije za Nobelovo nagrado. S temi besedami so na današnji tiskovni konferenci v ljubljanski hiši sanjajočih knjig Sanje predstavili avtoričine zbrane pesmi za otroke pod naslovom Pesmi muce potovke in zvočno knjigo pesmi Horror mundi s priloženo zgoščenko nastalo v sodelovanju z enim najboljših slovenskih džezovskih tolkalcev Zlatkom Kavčičem. Sanje so med bralce poslale tudi zbirko kolumn Ksenije Benedetti v knjižni obliki z naslovom Kažipoti in podnaslovom Sonatina o odnosih in kulturi srca. Oto Horvat je spisal zelo intimno izpoved o izgubi ljubljene osebe, ki je pri Sanjah izšla v knjižni obliki, kot roman pod naslovom Sabo je obstal.

Petek, 29. november 2019 - 08:18

Kultura/Slovenija

V nedeljo zborovski praznik

Ljubljana, 29. november 2019 (MOREL) – Že petič se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zgodil zborovski praznik, saj bo na odru naenkrat stalo kar petsto mladih.

Nedelja, 24. november 2019 - 22:00

Kultura/Slovenija

SNG Drama Ljubljana na gostovanju v Beogradu in Zagrebu

Saloma

Saloma

Ljubljana, 24. november 2019 (MOREL)- SNG Drama Ljubljana bo v naslednjih dneh kar trikrat gostovalo v tujini. V torek, 26. novembra, ob 19.30 se bo v Narodnem pozorištu v Beogradu Drama predstavila z nedavno premierno prikazano uprizoritvijo Saloma. V petek, 6. decembra, ob 20.00 bo v Zagrebu v Zagrebačkem kazalištu mladih gostovala z uprizoritvijo Pogovori o ljubezni, v nedeljo, 8. decembra, ob 20.00 pa v istem gledališču z nagrajeno uspešnico letošnjega Borštnikovega srečanja Ali: Strah ti pojé dušo. S tremi gostovanji Drama nadaljuje svoje uspešno povezovanje in sodelovanje z najbolj prepoznavnimi gledališkimi hišami v državah nekdanje Jugoslavije.

Sobota, 23. november 2019 - 20:25

Slovenija/Kultura

Liffe na okroglo obletnico s številnimi nagradami

Angelo Markus Schleinzer

Angelo Markus Schleinzer

Ljubljana, 23. novembra 2019 (MOREL) - Ljubljanski mednarodni filmski festival – LIFFe svojo trideseto izdajo končuje z zajetnim številom uglednih filmskih nagrad ter več kot 46 tisoč obiskovalcev v kinodvoranah Ljubljane, Maribora, Celja in Novega mesta. Liffe je v letošnjem, tridesetem letu obstoja zabeležil prihod milijontega obiskovalca, udeležbo 50 filmskih ustvarjalcev iz 19 držav, ki so se 34 krat pogovarjali z ljubitelji sedme umetnosti ter ponudbo 96 celovečernih in 25 kratkih filmov iz 54 držav prikazanih na 282 projekcijah.

Četrtek, 21. november 2019 - 21:04

Kultura/Slovenija

S premiero presunljive Gospe z morja se Drama spreminja v svet skandinavskih fjordov

Ljubljana, 21. november 2019 (MOREL)- V soboto, ob 20.00 bo na velikem odru ljubljanske Drame premiera drame Gospa z morja enega največjih dramatikov sodobnega časa Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja. Predstava v duhu letošnje sezone Ljubezen v ospredje postavlja vprašanje hrepenenja po odnosu, ki posameznika zapolnjuje, in težkih odločitvah med individualno strastjo in kolektivno odgovornostjo. Uprizoritev poleg vrhunske igralske zasedbe odlikuje svojevrstna 3D zvočna postavitev, ki bo veliko dvorano SNG Drama Ljubljana potopila v mistični svet norveških fjordov in intimnega viharja v duši. Predpremiera bo na sporedu jutri, prve ponovitve pa 25., 26. in 27. novembra, ob 19.30 ter 11. in 23. decembra, ob 19.30 na velikem odru ljubljanske Drame.

Sreda, 20. november 2019 - 13:18

Kultura/Slovenija

Julijske Alpe v štirih vodnikih in pod snežno odejo

Ljubljana, 20. november 2019 (MOREL)- Planinska založba Planinske zveze Slovenije je pred 35. Slovenskim knjižnim sejmom izdala še zadnjega izmed štirih vodnikov po Julijskih Alpah, v katerih avtorji Klemen Janša, Jože Drab, Andraž Poljanec in Roman Tratar sistematično popisujejo vse od najmanj zahtevnih označenih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Privlačni planinski cilji, a le s primerno opremo, znanjem in izkušnjami, sploh zdaj, ko je gore pobelil sneg in so ob svoji zimski mogočnosti še nevarnejše. Zato je poznojesenski čas primeren, da preverimo opremo in ob planinskih zemljevidih, vodnikih in leposlovju pripravimo načrte za sončne dni s stabilno snežno odejo.

Torek, 19. november 2019 - 18:25

Slovenija/Kultura

Orodja in strategije za spreminjanje navad

Igor Saksida in Damijan Stepančič

Igor Saksida in Damijan Stepančič

Ljubljana, 19. novembra 2019 (MOREL) - Zajeten paket novih knjig, med katerimi se najdejo nove in na novo urejene pesniške stvaritve domačih pesnikov, klasično leposlovje iz peresa tujih avtorjev, ter nekaj iz zakladnice stvarne literature in nenavadna slikanica brez besed - od danes ponuja založniška hiša Miš založba. Z novo podobo, tokrat z ilustracijami v barvah in po skoraj petdesetih letih se lahko pohvali legendarna pesniška zbirka za otroke Toneta Pavčka Čenčarija. Predstavljena je nova knjiga izbora pesmi tržaškega pesnika Miroslava Košute z naslovom Ljubezni to pesem in noviteta Vinka Möderndorferja Babica za lahko noč. Med klasično leposlovje sodita roman Thomasa Hardyja Grace Melbury ter roman Kurta Tucholskega Grad Gripsholm – poletne zgodbe, Atomske navade Jamesa Cleara pa že sodijo med stvarno literaturo. Za novo slikanico brez besed, z naslovom Svetilnik pa je poskrbel Damijan Stepančič, ki je ilustriral danes predstavljeno knjigo Miroslava Košute.

Ponedeljek, 18. november 2019 - 22:39

Kultura/Slovenija

Primorci berejo

Piran, 18. november 2019 (MOREL)- Primorci beremo je projekt spodbujanja branja slovenskih avtorjev, pri katerem sodeluje devet primorskih knjižnic. Med slovenskimi bralci prevladuje splošno prepričanje, da domači avtorji niso dovolj zanimivi za branje, in raje segajo po tujih naslovih. S to akcijo je primorskim knjižnicam deloma uspelo to prepričanje spremeniti, saj so bralci, ki sodelujejo v projektu, začeli množično prebirati slovenske avtorje in se vsako leto znova veselijo bralnih seznamov projekta.

Nedelja, 17. november 2019 - 15:30

Kultura/Slovenija

Železo: koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič v okviru Drama Akustike

Ljubljana, 17. november 2019 (MOREL)- Na velikem odru Drame bo drevi, ob 19.00 nastopil akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Na koncertu v okviru Drama Akustike, naslovljenem Železo, bodo glasbeniki predstavili tisti del programa, ki ga zna vsak pevec zbora zapeti kadarkoli in kjerkoli, ob dveh popoldne ali ob dveh zjutraj. Te skladbe so srčika zbora in poosebljajo veselje pevcev do petja. So enako vrhunske in čudovite kot vse druge, a so tako domače, da pevci pogosto pozabijo, da jih mora kdaj slišati tudi občinstvo. Na tem koncertu se jim bo APZ Tone Tomšič posvetil v celoti in vam s tem predstavil zgodovinski pregled svojega ustvarjanja.

Četrtek, 14. november 2019 - 23:14

Kultura/Slovenija

Kekec in Mojca se vračata

Ljubljana, 14. november 2019 (MOREL)- Vsi poznamo Kekca in Mojco in vsi poznamo Kekčevo ter Mojčino pesem. Ena izmed ključnih oseb znamenitih Vandotovih zgodb, ki so lani praznovale stoto obletnico, pa ni imela svoje pesmi. Do sedaj. Skupina Katalena končno popravlja veliko zgodovinsko krivico in daje pesem ter glas tudi teti Pehti. To je Pehtina pesem.

Četrtek, 14. november 2019 - 23:09

Kultura/Slovenija

S slovesnostjo obeležili izjemen uspeh mesta

Celje, 14. november 2019 (MOREL) – Na včerajšnji slovesnosti pred paviljonom za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu so obeležili izjemen uspeh mesta ob prejemu evropske nagrade na področju konservatorstva Europa Nostra Award / European Heritage Award. Celje se je sprejemom nagrade zarisalo na zemljevid elitnih lokacij, ki svojo zgodovinsko in kulturno dediščino znajo ohranjati in prezentirati na edinstven in inovativen način.

Četrtek, 14. november 2019 - 22:51

Kultura/Slovenija

Predsednik republike je vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021

Ljubljana, 14. november 2019 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil sprejem ob vročitvi listine o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021, največjim mednarodnim zborovskim festivalom v Evropi. Julija 2021 bo Ljubljana gostila največji kulturni festival v zgodovini Slovenije, ki se ga bo udeležilo več kot 4.000 raznovrstnih glasbenikov z vsega sveta.

Sreda, 13. november 2019 - 22:23

Slovenija/Kultura

Liffe v znamenju svežih filmskih uspešnic in zgodovinskega pogleda

Ljubljana, 13. novembra 2019 (MOREL) - Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFE) je danes, že tridesetič zapored, začel svoje 12 dnevno popotovanje po kinodvoranah Ljubljane, Celja, Novega Mesta in Maribora. Ljubiteljem sedme umetnosti bodo tokrat v devetih kinodvoranah na ogled celovečerni in kratkometražni filmi. V sedmih sekcijah in treh retrospektivnih programih bo prikazano 96 celovečernih in 25 kratkih filmov. Nekateri bodo tudi nagrajeni, nagrajen pa bo tudi milijonti gledalec, ki je LIFFE obiskal v njegovi tridesetletni zgodovini. Častni pokrovitelj letošnjega Liffe je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Torek, 12. november 2019 - 21:17

Kultura/Avstrija

Z miško na vrh lestvice

Zmagovalce Isabell Seehase in Luka Podlipnig  ter mentor Niko Ottowitz) v kategoriji »Srednja šola«

Zmagovalce Isabell Seehase in Luka Podlipnig ter mentor Niko Ottowitz) v kategoriji »Srednja šola«

Schwanenstadt, 12. november 2019 (MOREL)- »V pričakovanju« se je glasil razpis mednarodnega literarnega natečaja v avstrijskem Schwanenstadtu za leto 2019 in slovenske književnike je ta tema posebno nagovorila. Od skupno 103 prispevkov je prispelo 64 (!) iz Slovenije. Tudi številni slovenski uspehi zrcalijo ljubezen Slovenk in Slovencev do otroške književnosti.

Nedelja, 10. november 2019 - 22:19

Kultura/Slovenija

Ob jubileju CTK podelili tudi priznanja

Ljubljana, 10. november 2019 (MOREL)- Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani (CTK) je minuli petek s slovesnostjo zaznamovala 70- letnico delovanja. 70 let je dolga doba, hkrati pa predstavlja droben trenutek v dinamičnem razvoju družbe. Velike spremembe so se zgodile od tistega leta 1949, ko je CTK začel delovati pa do danes. Modri možje povojne slovenske politike so podprli pobudo rektorja Tehniške visoke šole prof. dr. Jožeta Horvata in ustanovili Centralno tehniško knjižnico. Cilji takratnih oblasti so bili jasno izraženi. Domovina je bila razrušena, za ustrezen gospodarski razvoj ter razvoj družbe nasploh je bilo potrebno vzpostaviti kakovosten izobraževalni sistem ter nuditi podporo strokovnjakom pri obnovi.

Četrtek, 7. november 2019 - 19:47

Kultura/Slovenija

Likovni svet Alenke Gerlovič 1919–2010. Alenka Gerlovič v partizanih

Ljubljana, 7. november 2019 (MOREL)- V muzeju novejše zgodovine v Ljubljani so danes odprli razstavo Likovni svet Alenke Gerlovič 1919–2010. Alenka Gerlovič v partizanih, ki bo odprta do 19. januarja prihodnje leto. »Nikoli prej, ne pozneje nisem živela tako brez vsega in vendar tako povezana z vsem, brez skrbi, srečna« […] »Ne, pri tehniki me niso marali in vendar je bil to nemara najlepši čas mojega življenja. Nikoli več nisem živela mesece in mesece tako blizu naravi. Nikoli več nisem tako verjela v smisel svojega bivanja in dela, ker se nisem nikoli, nikoli več počutila tako tesno povezane s kako človeško skupnostjo za neki cilj.« […] »Ljudje okoli mene so bili povečini zelo mladi, malo izobraženi, neslani, tudi surovi, toda vendarle pripravljeni prostovoljno tvegati življenje za nekaj skupnega, velikega.« je zapisala Alenka Gerlovič.

Četrtek, 7. november 2019 - 19:43

Kultura/Slovenija

Alice v postelji premierno na odru Male drame

Ljubljana, 7. november 2019 (MOREL)-  Jutri, ob 20.00 bo v Mali drami premierno predstavljena prva slovenska uprizoritev igre Alice v postelji znamenite ameriške filozofinje, literarne ikone šestdesetih let in vsestranske ustvarjalke Susan Sontag. Prvo in edino v celoti objavljeno dramo Sontagove, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, o njihovih bolečinah in samozavedanju, je režijsko in scenografsko prenesel v Malo dramo Dorian Šilec Petek. Igro v osmih prizorih je v slovenščino prevedla Darja Dominkuš, v uprizoritvi pa igrajo Maša Derganc, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Saša Tabaković, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej. Dramaturginja uprizoritve je Staša Prah, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Tina Bonča, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Prve ponovitve bodo na sporedu 9., 11., 15., 16., 18., 26., 27. in 30. novembra.

Sreda, 6. november 2019 - 18:57

Slovenija/Kultura

Kako sta se povezala baron Žiga Zois in industrijski vohun Giacomo Casanova?

Avtorica Marija Kacin in urednik založbe Damijan Bogataj

Avtorica Marija Kacin in urednik založbe Damijan Bogataj

Ljubljana, 6. novembra 2019 (MOREL) - Skrivnosti iz življenja najbogatejšega Slovenca v času razsvetljenstva barona Žige Zoisa in njegovih povezavah s slavnim pustolovcem Giacomom Casanovo ponujajo dovolj intrigantnih vsebin za raziskovalno nalogo, katere se je lotila dr. Marija Kacin. Analitično odkrivanje avtentičnih virov o življenju Zoisa in Casanove v trikotniku Ljubljana – Trst - Benetke z mnogimi družbenimi značilnostmi časa razsvetljenstva na tem območju med drugim pripelje do sklepa, da je Casanova bil dobro plačan beneški vohun. Danes bi temu rekli tudi industrijski špijon, je ob današnji predstavitvi njene knjige Žiga Zois, Casanova in Trst povedala avtorica Marija Kacin. Knjigo je izdala in založila idrijska Založba Bogataj, med platnicami pa se najde tudi veliko originalnih dokumentov o Zoisu, ki pričajo o življenju takrat najbogatejšega Slovenca in enega največjih industrialcev Srednje Evrope. Avtorica je temeljito pregledala rokopisne vire v arhivih Italije in Slovenije, knjiga pa je obogatena z obširnim povzetkom vsebine v italijanskem jeziku.

Nedelja, 27. oktober 2019 - 14:00

Kultura/Slovenija

Maroltovci slavili na državnem tekmovanju folklornih skupin

Žalec, 26. oktobra 2019 (MOREL)- Včeraj se je v finalnem večeru na državnem Maroltovem srečanju 2019 v Žalcu pomerilo sedem najboljših odraslih folklornih skupin letošnje sezone. Strokovno žirijo v sestavi Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko, je s svojim nastopom najbolj prepričala skupina AFS France Marolt iz Ljubljane, ki je prejela zlato plaketo, medtem ko je občinstvo, ki je prireditev spremljalo z bučnimi aplavzi in navijanjem, za svojega favorita izbralo FS Leščeček iz Veržeja. Na drugo mesto po izboru strokovne komisije se je uvrstila skupina FS ŽKUD Tine Rožanc, ki je postala dobitnica srebrne plakete, bronasto plaketo pa je s tretjim mestom osvojila skupina AFS KUD Študent.

Četrtek, 24. oktober 2019 - 15:33

Kultura/Slovenija- prejeli smo

Gledališčniki SMG začeli kulturni boj za svoj obstoj

Ljubljana, 24. oktober 2019 (MOREL)- Podpisani člani umetniškega ansambla Slovenskega mladinskega gledališča ne dopuščamo, da se govori v našem imenu in da se v medijih pod pretvezo kolektivnih odločitev in želja daje izjave, ki niso bile sprejete v skladu z nami in so neresnične. Umetniški program Gorana Injca in Tiborja Miheliča Syeda odločno podpiramo. Čeprav smo do določenih njunih potez tudi kritični in si na določenih področjih želimo izboljšav, stojimo za njim, prav tako kot številni podporniki v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Sreda, 23. oktober 2019 - 19:58

Slovenija/kultura

Ljubljanski filmski festival pričakuje milijontega gledalca

Jani Virk, Matevž Luzar in Simon Popek

Jani Virk, Matevž Luzar in Simon Popek

Ljubljana, 23. oktobra 2019 (MOREL) - Vsa prizorišča letošnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFE, ki se začne 13. novembra bodo v znamenju njegovega tridesetletnega jubileja in prinašajo veliko novega in zanimivega iz sveta sedme umetnosti. Programski direktor festivala Simon Popek je na današnji tiskovni konferenci povedal, da se bodo prvič v zajetnem številu celovečernih in kratkih filmov znašle filmske produkcije iz vseh držav nastalih na prostoru nekdanje Jugoslavije z izjemo Črne Gore, lepo pa bo tudi slovensko zastopstvo ter v teh krajih prva obsežnejša predstavitev kubanskega filma. Med obiskovalci festivala pričakujejo tudi milijontega gledalca Liffovih filmov v 30 letih festivala, ki bo posebno nagrajen. Filmi bodo v 12 dneh festivala prikazani v šestih kinodvoranah v Ljubljani in eni v Mariboru, Celju in Novem Mestu. Obiskovalci bodo filme videli v desetih festivalskih sklopih, za nagrado občinstva Zmaj pa se bo potegovalo 26 filmov.

Sobota, 19. oktober 2019 - 23:14

Kultura/Slovenija- Prejeli smo

Izjava Oliverja Frljića o napadih na vodstvo slovenskega mladinskega gledališča

Oliver Frljić

Oliver Frljić

Ljubljana, 19. oktober 2019 (MOREL)- Objavljamo izjavo Olivarja Frljiča v zvezi z dogajanjem v Slovenskem mladinskem gledališču: Zaradi poskusa Vita Tauferja in Daria Varge, da bi s pomočjo navajanja netočnih informacij in necelovitih podatkov kakor tudi zelo tendencioznih izjav o delu Slovenskega mladinskega gledališča zrušila trenutno vodstvo te ustanove, sem se odločil ustaviti delo pri projektu Tak silen vzlet se siloma konča / These violent delights have violent ends. Ta skrajno egoistična poteza omenjenih gospodov je namreč med številnimi zaposlenimi, predvsem pa med številnimi igralci pozvročila takšen šok in razočaranje, da z delom v takšnih okoliščinah preprosto ni moč nadaljevati. Poleg tega bi s to potezo slovensko javnost rad opozoril na to, da Slovensko mladinsko gledališče ne more in ne sme biti talec zasebnih interesov nekega nekdaj pomembnega režiserja in enega od igralcev v tem gledališču. O personi, ki je Tauferju in Vargi ob tej priložnosti dala medijski prostor, Petru Raku, novinarju dnevnika Delo, ne bi izgubljal besed. Verjamem, da se je slovenska javnost že zdavnaj seznanila s kakovostjo in objektivnostjo njegovega pisanja.

Sreda, 16. oktober 2019 - 11:53

Kultura/Slovenija

V Žalcu bodo nastopile najboljše odrasle folklorne skupine

Žalec, 16. oktober 2019 (MOREL)-  – V soboto, 26. oktobra, se bodo na državnem Maroltovem srečanju 2019 pomerile najboljše odrasle folklorne skupine, ki so se na zaključno tekmovanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj. V dveh polfinalnih nastopih se bo na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu predstavilo dvanajst skupin, najboljše med njimi pa bodo zaplesale še na finalni prireditvi, ki se bo začela ob 19.30.

Torek, 15. oktober 2019 - 18:51

Kultura/Slovenija

Begunskih utopljencev za več, kot šest Titanikov

Jure Engelsberger, Darko Čuden in Mateja Mahnič

Jure Engelsberger, Darko Čuden in Mateja Mahnič

Ljubljana, 15. oktobra 2019 (MOREL) - Bralke in bralci zbirke Sinjega galeba in zbirke Odisej iz založniške hiše Mladinska knjiga (MKZ) od danes imajo na voljo nova napeta doživetja iz resničnih in namišljenih dogodkov napisanih ter namenjenih mladim ljubiteljem domačega in tujega leposlovja. Mateja Mahnič je svoje prvo delo za mlade bralke in bralce zamislila kot iskriv roman, poln nenavadnih preobratov in dogodivščin pod naslovom Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo. Uredniki MKZ-a so ga uvrstili v zbirko Sinji galeb enako kot roman norveške pisateljice Marie Parr Golmanka in morje. Večkrat nagrajeni roman priljubljene francoske pisateljice Clémentine Beauvais #3Špehbombe in roman ameriške pisateljice litovskih korenin, Rute Sepetys V morju soli pa sta dobila svoje mesto v zbirki Odisej.

Sobota, 12. oktober 2019 - 00:31

Kultura/Slovenija

Naslov uršljanka leta 2019 prislužila Nina Medved iz Maribora

Direktor JSKD Marko Repnik čestital uršljanki Nini Medved

Direktor JSKD Marko Repnik čestital uršljanki Nini Medved

Slovenj Gradec, 12. oktober 2019 (MOREL)-  Ob polnoletnosti Festivala mlade literature Urška si je sinoči naslov uršljanka leta 2019 prislužila Nina Medved iz Maribora. Zmagovalka je bila razglašena na osrednji prireditvi festivala z naslovom Evropski človek in njegova senca, med šestimi finalisti pa jo je izbral glavni selektor festivala Andrej Makuc.

Sreda, 9. oktober 2019 - 21:19

Kultura/Slovenija

Drugi list Rastoče knjige na GimNm

Novo mesto, 9. oktober 2019 (MOREL)- V ponedeljek je v atriju šole potekala prireditev z naslovom Ljubezen večno vidim krog in krog, Rastoča knjiga Gimnazije Novo mesto. Ob tej priložnosti je ravnateljica Mojca Lukšič skupaj z idejnim vodjo tega vseslovenskega in mednarodnega projekta  Janezom Gabrijelčičem obrnila drugi list Gimnazijke z Rastočo knjigo. Na njem so zapisane že omenjene naslovne besede, ki so jih gimnazijci izbrali v skladu z vrednotami abecede odličnosti, mojstrstva in etike, kot sta Ljubezen in Lepota. Gre za verz velikana slovenske moderne in nekdanjega novomeškega gimnazijca, pesnika ljubezni – Dragotina Ketteja iz njegovega sonetnega cikla Adrija. Spomnimo naj, da prav letos mineva tudi 120 let od Kettejeve prezgodnje smrti.

Sreda, 9. oktober 2019 - 10:29

Kultura/Slovenija

Katja Šulc: Mila in Lorca

Ljubljana, 9. oktober 2019 (MOREL)- Sedmi cikel koncertov Drama Akustike se nadaljuje s koncertom Katje Šulc, vrhunske glasbenice, ki je v svoji bogati karieri nanizala številne odmevne nastope doma v tujini, med drugim tudi v Franciji, v Španiji, v Italiji, na Portugalskem, na Kitajskem, v Maroku, v Bosni in Hercegovini, v Turčiji, v Mehiki, v Gvatemali in v ZDA.

Ponedeljek, 30. september 2019 - 08:36

Kultura/Slovenija

Matiček za najboljšo predstavo Šentjakobskemu gledališču

Postojna,30. september 2019 (MOREL)-  – V soboto se je v Postojni končalo 58. Linhartovo srečanje, ki je postreglo z najboljšimi ljubiteljskimi predstavami gledališke sezone 2018/2019. Matička za najboljšo predstavo v celoti je strokovna žirija v sestavi Ana Perne, Jure Novak in Janez Škof podelila sijajni predstavi Dvanajst jeznih mož v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana, iz iste predstave pa je tudi matiček za moško vlogo, ki si ga je priigral Bojan Vister za vlogo porotnika.

Sreda, 18. september 2019 - 18:52

Kultura/Slovenija

Vpiši abonma v Šentjakobu!

Ljubljana, 18. september 2019 (MOREL)- Šentjakobsko gledališče vam letos ponuja ravno pravo kombinacijo komedij in dram, ki se jih bodo režijsko lotili Gojmir Lešnjak Gojc, Nataša Barbara Gračner, Gorazd Žilavec, Jaša Jamnik, Andrej Jus in Primož Ekart.

Sreda, 18. september 2019 - 18:50

Kultura/Slovenija

Besne basni v Šentjakobskem gledališču

Ljubljana, 18. september 2019 (MOREL)- V šentjakobskem gledališču bo mladež bo brenčala od veselja, ko jih bodo popeljali v živalski svet Besnih basni. Predstava skozi prispodobe živalskega sveta opisuje dogodke in situacije, s katerimi se otroci srečujejo v vsakdanjem življenju.

Torek, 17. september 2019 - 18:11

Kultura/Slovenija

Pri nas so mumintroli že septembra v novembru

Peter Svetina in Feri Lainšček

Peter Svetina in Feri Lainšček

Ljubljana, 17. septembra 2019 (MOREL) - Naši najbolj nestrpni ljubitelji dogodivščin živahnih mumintrolov bodo že tega septembra lahko zvedeli kako izgleda November v Mumindolu. Pod tem naslovom je založniška hiša Mladinska knjiga (MKZ) za slovenske bralce danes predstavila zadnjo knjigo iz bogatega opusa finske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson. Ljubiteljem dogodivščin slavnega superpolicaja s pasjo glavo je namenjen prevod knjige Dava Pilkeya Pasji mož in Mačji mulc, razvpiti britanski dvojec, pisatelj David Walliams in ilustrator Tony Ross, pa prihaja kar z dvema knjigama: Ati v zagati in Vsi ti brezupno obupni otroci 3. MKZ je iz zakladnice domačega leposlovja tokrat izbrala najlepše ljubezenske pesmi Ferija Lainščeka pod naslovom Ljubi me, kot sonce sije. Knjiga, Petra Svetine Metuljčki in mehaniki pa se ukvarja z razumevanjem slovenske mladinske književnosti v odnosu do družbenega konteksta.

Ponedeljek, 9. september 2019 - 23:37

Kultura/Slovenija

Nagrajena predstava Naše nasilje in vaše nasilje

Ljubljana, 9. september 2019 (MOREL)- Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića – je bila  najboljša predstava tekmovalnega programa  na 32. festivalu Barski letopis v Črni gori.  Predstava Slovenskega mladinskega gledališča, s katero so na gostovanju sklenili 63. sezono, je navdušila tako občinstvo kot strokovno žirijo, ki so jo sestavljali dramaturginja Dragana Tripković, režiser Zoran Rakočević in igralka Vesna Vujošević Labović.

Sreda, 4. september 2019 - 17:25

Kultura/Slovenija

Svet v slikanicah za spoznavanje življenja

z leve Alenka Zupančič, Barbara Menart Senica, Gaja Kos, Ana Zavadlav in Maja Kasteli

z leve Alenka Zupančič, Barbara Menart Senica, Gaja Kos, Ana Zavadlav in Maja Kasteli

Ljubljana, 4. septembra 2019 (MOREL) - Špelca, Nala, nagajivi škratki ali psička Sonja so v sliki in besedi od danes na poti na obisk našim najmlajšim knjižnim moljem. Drevo bo v slikanici povedalo kaj počne v štirih letnih časih, sočna slikanica Obisk pa odkriva marsikatero skrivnost enako kot pesmice in uganke, ki so povezane s pomladjo. Vse knjige prihajajo iz založniške hiše Mladinska knjiga. V njeni zbirki Čebelica so svoj prostor dobile slikanice Drevo (avtor Tomaž Pengov, ilustratorka Polona Lovšin), Nala (avtorica Ana Kalin, ilustratorka Maša Kozjek), Nagajivi škratki (pisateljica Barbara Menart Senica, ilustratorka Ana Košir) in Pridite, pomlad je tu! (avtorica Vera Albreht, ilustratorka Polona Lovšin). Slikanice Špelca (avtorice Nadine Robert in ilustratorke Maje Kastelic) in Obisk (pisateljica Gaje Kos, ilustratorka Ana Zavadlav) so izšle v zbirki Velike slikanice, Pametna psička Sonja (avtor Andrej Usačov, ilustrator Jevgenij Antohenkov) pa v zbirki Deteljica.

Sreda, 28. avgust 2019 - 22:14

NOČI V STARI LJUBLJANI

Ljubljana, 29. avgust 2019 (MOREL)- Staro mestno jedro Ljubljane bo tako zadnji teden v avgustu ponovno zaživelo, kot kulturno prizorišče največjega pouličnega festivala v prestolnici. Na več kot 10 lokacijah se bo v objemu čarobnega historičnega ambienta odvilo več kot 30 koncertov etno/jazz glasbe in drugih kulturnih dogodkov. V okviru festivala bo potekal tudi Mednarodni etnomuzikološki simpozij Zvok, pesem, političnost, ki ga pripravljamo v sodelovanju z vodilnim svetovnim združenjem etnomuzikologov in etnokoreologov ICTM (International Council for Traditional Music). Tako kot vsa dosedanja leta bodo vsi dogodki festivala Noči v stari Ljubljani za obiskovalce brezplačni.

Sreda, 28. avgust 2019 - 15:39

Kultura/Slovenija

Ljubljanska Drama začenja novo gledališko sezono

Ljubljana,28. avgust 2019 (MOREL) – V novi gledališki sezoni 2019/20, naslovljeni Ljubezen, pripravlja SNG Drama Ljubljana šest uprizoritev na velikem odru, med njimi veliko mednarodno koprodukcijo s Kraljevskim pozorištem Zetski dom na Cetinju, z igralci iz Slovenije, Črne gore, Italije in Albanije, in zdaj že tradicionalno veliko koprodukcijo z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom na odru Gallusove dvorane. V Mali drami bo doživelo premiero šest novih uprizoritev, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma pa koprodukcija Drame, MGL, Cankarjevega doma in Imaginarnega.

Torek, 27. avgust 2019 - 18:24

Kultura/Slovenija

Kulturni dom Nova Gorica vstopa v novo sezono

Nova Gorica, 27. avgust 2019 (MOREL)- Vodstvo, zaposleni in zunanji sodelavci v Kulturnem domu Nova Gorica si tudi v letošnji sezoni prizadevajo uresničevati poslanstvo javnega zavoda, ki pokriva glasbeno, filmsko in likovno ustvarjalno področje. Poleg posredovanja vrhunskih vsebin se povezujemo z raznimi vladnimi in nevladnimi institucijami Goriške in širše, saj se zavedamo, da lahko le s sodelovanjem in povezovanjem uspešno dosegamo zastavljene cilje in jih dolgoročno nadgrajujemo v žlahtne zgodbe. Poseben poudarek dajemo tudi čezmejnemu sodelovanju, ki se izkazuje v raznoraznih dolgoletnih uspešnih čezmejnih dogodkih, pobudah in festivalih, ne nazadnje tudi v delovanju čezmejne kulturno-informacijske stične točke KiT, ki je bistveno oživila in osmislila skupni trg obeh Goric.

Nedelja, 25. avgust 2019 - 20:01

Kultura/Slovenija

Nagrada Srebrni Muvit letos Celjanom

Kristian Koželj in Žiga Čamernik

Kristian Koželj in Žiga Čamernik

Nova Gorica, 25. avgust 2019 (MOREL)- Na 8. slovenskem filmskem maratonu Muvit, ki se ga je letos v Novi Gorici udeležilo 25 filmskih ekip iz vse Slovenije, je priznanje Srebrni Muvit in finančno nagrado za kratki film z naslovom Nerezine prejela ekipa, ki so jo sestavljali novi direktor Hiše kulture Celje Miha Firšt, umetniški vodja pesniškega festivala Izrekanja Kristian Koželj, igralca Tara Prodnik in Žiga Čamernik ter skladatelj Leon Firšt.

Nedelja, 25. avgust 2019 - 19:36

Kultura/Slovenija

Kvintet Gamma v Avstriji

Celje, 25. avgust 2019 (MOREL)- Kvintet Gamma, ki pod okriljem Hiše kulture Celje tango glasbo poustvarja že deset let, je v petek,  s koncertom v Bad Ischlu pričel s svojim gostovanjem v Avstriji. Kvintet sestavljajo, takrat še večinoma dijaki, danes pa mednarodno uspešni glasbeniki - violinistka Anja Čretnik Videmšek, ki deluje v Berlinu, akordeonist Mihael Strniša, član ansambla operne hiše v Celovcu, kitarist Aljaž Cvirn, profesor na Konservatoriju za glasbo v Zürichu, Miha Firšt, kontrabasist salzburške filharmonije in pianist Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje-Center. Njihov repertoar sestavljajo pretežno kompozicije argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle.

Četrtek, 22. avgust 2019 - 17:28

Kultura/Slovenija

Svetlani Makarovič in Jelki Reichman vsa pozornost ob življenjskem jubileju

Jelka Reichman in Svetlana Makarovic

Jelka Reichman in Svetlana Makarovic

Ljubljana, 22. avgusta 2019 (MOREL) - Častitljiva življenjska jubileja pisateljice Svetlane Makarovič in ilustratorke Jelke Reichman sta najmlajšim bralcem in njihovim staršem prinesla novo srečanje s slikanico Strašni volk. Založba Mladinska knjiga (MK) je tako danes obeležila 80. letnico obeh umetnic, med bralce pa je poslala še novo izdajo slikanice Potepuh in nočna lučka Svetlane Makarovič z ilustracijami Petra Škerla. V poznopoletnem svežnju novih knjig za otroke je še nova slikanica Andreja Rozmana Roze O začaranem žabcu (ilustracije Zvonko Čoh), glasbena slikanica s CD-jem Kje so tiste rožice (izbrala in uredila Metka Pušenjak, ilustriral Zvonko Čoh), ter prevod dela argentinskega pisatelja in psihoterapevta Jorgea Bucayja Priklenjeni slon z risbami njegova sonarodnjaka Gustija.

Četrtek, 22. avgust 2019 - 11:27

Kultura/Slovenija

39. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa

Izola, 22. avgust 2019 (MOREL) – V Izoli ta teden poteka 39. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa, na katerem udeleženci mojstrijo svoje glasbeno znanje in izkušnje, ter se hkrati pripravljajo na dva zaključna koncerta.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
  12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Hotel & Gasthof zum Hirsch