Torek, 3. december 2019 - 20:05

Slovenija/Kultura

Brlog ilustracij pri Vodnikovi domačiji

Zvpnko Čoh in Andreja Peklar

Zvpnko Čoh in Andreja Peklar
Avtor: MOREL-zz

Tina Popovič in Maša P.Žmitek

Tina Popovič in Maša P.Žmitek
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 3. decembra 2019 – (MOREL) - Priljubljeni junaki nepozabnih slikanic, ilustriranih pravljic in leposlovja upodobljeni z roko 28 naših ilustratork in ilustratorjev sedaj so v pristni podobi na ogled obiskovalcem 5. decembrskega sejma ilustracij, ki se začne danes v Galeriji Vodnikove domačije Šiška. Gre za razstavo originalnih del ali printov od katerih se njihovi avtorji le stežka poslovijo, a tokrat so jih vendarle pripravljeni ponuditi za ustrezno ceno vsakemu, ki bi jih rad imel v svojih bivalnih prostorih ali bi z njimi koga obdaril. Vsi avtorji bodo navzoči na današnji popoldanski otvoritvi in so pripravljeni na prijetno druženje z vsemi obiskovalci, sicer pa decembrski sejem ilustracij ostaja odprt do letošnjega 29. decembra.

V Galeriji Vodnikove domačije je ilustracija našla mesto s stalnimi in preglednimi razstavami ter posebej na decembrskem sejmu ilustracije, je na današnji novinarski konferenci pojasnila programska vodja Vodnikove domačije Šiška Tina Popovič. »Ljubljana ima bogato tradicijo na področju ilustracij in naša želja je, da enkrat letno občinstvo bolj podrobno seznanimo z našimi ilustratorji in njihovimi deli. Na letošnjem sejmu ilustracije so razstavljene dela starejše generacije, ki so definirali slovensko ilustracijo pa tudi ilustracije še neuveljavljene mlajše generacije ustvarjalcev kot tudi ilustratorjev in ilustratork dobitnikov nagrad,« je še dodala Tina Popovič. Na področju ilustracije je slovenska ustvarjalnost izjemna, saj imamo izjemno bogato tradicijo in živahno sodobno produkcijo, ki sega na različna področja ilustracije. Vodja galerije Maša P. Žmitek v tem vidi dodano vrednost tako zasnovane razstave, saj je medgeneracijska in si ilustratorji delijo medsebojne izkušnje. Na letošnjem sejmu ilustracije bo kar ena tretjina novih avtorjev, ki se s svojimi deli prvič predstavljajo. Na bogati in raznoliki razstavi so pokrita različna področja ilustracije, v galeriji pa posebej spodbujajo razstavo originalov. Toda, kot so na novinarski konferenci povedali sami ilustratorji – Zvonko Čoh, Nenad Cizl, Andreja Peklar in Luka Seme, se sami težko ločijo od svojih originalov. Nenad Cizl, ki je povabljen že tretje leto omenjeni sejem ilustracij vidi kot »brlog dobrih stvari« in je hkrati dobra priložnost za ustvarjalce, da pokažejo svoja dela širšem naboru kupcev. Ilustratorka Maja Poljanc ponuja tri svoje originale in meni, da se avtorji dejansko težko ločijo od njih, toda po drugi strani je dober občutek, da je tvoje delo našlo prostor v domu nekoga, ki mu je všeč tvoja ilustracija.

Na 84 kvadratnih metrih galerije letos razstavljajo tudi ilustracije pokojne velikanke Marije Lucije Stupice. »Med obiskovalci sejma je veliko zanimanja za ilustracije, zato si tudi prizadevamo, da bi se naš decembrski sejem ilustracije postavil v prenovljene prostore Cukrarne, v kateri bi bil tudi prodajni kot,« je še povedala Tina Popovič in dodala, da ob sejmu poteka bogat spremljevalni program. Po njenih besedah so na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu naredili ogromno za promocijo ilustracije kot medija ter ilustratork in ilustratorjev med širšo javnostjo. Že v nedeljo bo otroški program Nedelce, ki bo v znaku ravnokar pri založbi Sanje izdanih zbranih pesmi za otroke Svetlane Makarovič z naslovom Pesmi muce potovke. To antologijo pesmi Svetlane Makarovič je z novimi ilustracijami pospremilo 32 slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Pripravlja se tudi sejemski dan z ilustratorji, pri čemer je posebej pomemben osebni stik avtorja z obiskovalci, kakor tudi druženje med avtorji. Obiskovalcem bo na voljo dan slovaških pravljic in srečanje z Dedkom Mrazom. Pripovedovalka Katja Preša prinaša izbor zabavnih slovaških pravljic, ki jih bodo obiskovalci poslušali ob projekciji prelepih ilustracij Bojane Dimitrovski.

Na letošnjem 5. decembrskem sejmu ilustracije bodo svoja dela razstavili: Marta Bartolj, Nenad Cizl, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Zala Kalan, Anka Kočevar, Marjan Manček, Ana Maraž, Matija Medved, Teja Milavec, Eva Mlinar, Maša P. Žmitek, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Liana Saje Wang, Luka Seme, Tanja Semion, Hana Stupica, Marlenka Stupica, Peter Škerl, Nina Štajner, Nina Urh, Meta Wraber in Ana Zavadlav. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej