Četrtek, 7. januar 2021 - 22:34

Kultura/Slovenija

Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve V agoniji

Ljubljana, 7. januar 2021 (MOREL)- Jesensko-zimski cikel Drame od doma bo tretjo januarsko nedeljo zaokrožila spletna premiera arhivskega posnetka uprizoritve drame V agoniji Miroslava Krleže v režiji Mileta Koruna. Premiera je bila decembra 1998 na velikem odru ljubljanske Drame, uprizoritev pa se je s številnimi ponovitvami ter odličnimi odzivi občinstva in kritikov zapisala v zgodovino kot ena velikih Korunovih gledaliških mojstrovin. Ekskluzivno predvajanje omogoča Drama in cikla Drama od doma. Predvajanje predstave bo v nedeljo, 17. januarja, ob 20.00 na YouTube kanalu M Soseska. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času.

Krleževo dramo v dveh dejanjih je prevedel Andrej Inkret, dramaturginja Darja Dominkuš, scenografinja in kostumografinja Janja Korun ter lektor Jože Faganel. V uprizoritvi so igrali Ivo Ban, Silva Čušin, Igor Samobor, Štefka Drolc, Marjan Hlastec in Neža Simčič. SNG Drama Ljubljana je s predstavo leta 1999 gostovala na Borštnikovem srečanju v Mariboru in v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.

V agoniji (v izvirniku U agoniji), drugo dramo iz cikla o Glembajevih – Gospoda Glembajevi (1913), V agoniji (1922), Leda (1925) –, je eden od največjih hrvaških književnikov 20. stoletja Miroslav Krleža (1893–1981) napisal leta 1928. Zagreb, kjer se je Krleža rodil in preživel skoraj vse življenje, je bil večkrat tema njegovega literarnega ustvarjanja. Vsa dela iz cikla o Glembajevih spremljajo posamezne in kolektivne usode bogate zagrebške meščanske, patricijske družine v obdobju 180 let. »Prav neverjetno je, kako uspe njenemu avtorju v zaprtem prostoru modnega salona zajeti kataklizmo nekega sveta in časa,« v gledališkem listu izpostavi dramaturginja uprizoritve Darja Dominkuš. V agoniji se nekega zgodnjejesenskega dneva in noči izrišejo usodni dogodki pripadnikov nekoč privilegirane kaste padlega cesarstva. Življenje si najprej vzame zaradi kvartopirstva zadolženi baron Lenbach (Ivo Ban), nato pa še njegova žena, baronica Laura (Silva Čušin). Baronica, osrednji lik Krleževe drame, živi v sofisticiranem ljubezenskem trikotniku z dvema moškima protagonistoma: z baronom Lenbachom in advokatom, dr. Križovcem (Igor Samobor), ki ga iskreno ljubi.

»Junakinja drame V agoniji Laura Lenbachova, gotovo psihološko najgloblja, najbolj človeška in najbolj tragična oseba v vsej Krleževi dramatiki, je razpeta med propadlim, alkoholiziranim in obupanim človekom, s katerim je ne veže nič, razen z družbenimi konvencijami sankcionirana zakonska zveza (te pa ne more prekiniti vse do Lenbachovega samomora), in globoko in predano ljubeznijo do doktorja Križovca, dokler se ji ta njen ''ideal'' postopno in neusmiljeno ne razkrije v vsej svoji bedi in amoralnosti,« zapiše Darko Gašparović (Dramatica krležiana, Prolog, Zagreb 1977, za gledališki list prevedla Darja Dominkuš). »Kadar je govora o Agoniji, se upravičeno poudarja psihološko mojstrstvo in bogato niansirano oblikovanje likov Laure in Križovca in njunega odnosa, in glede na to je Agonija gotovo najboljša drama glembajevskega ciklusa,« je menil Gašparović. To je sporočil Jernej Pristov, vodja službe za odnose z javnostmi in mednarodno sodelovanje v Drami. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice