Torek, 22. september 2020 - 17:20

Kultura/Slovenija

Dramatično življenje rosnih let

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak

Milanka Fabjančič in Tanja Mastnak
Avtor: MORELzz

Nataša Konc Lorenzutti in Damijan Šinigo

Nataša Konc Lorenzutti in Damijan Šinigo
Avtor: MORELzz

Igor Karlovšek in Irena Miš Svoljšak

Igor Karlovšek in Irena Miš Svoljšak
Avtor: MORELzz

Ljubljana, 22. september 2020 (MOREL) - Dinamika življenja najstnikov in mladostnikov ponuja bogato literarno snov, ki je pritegnila pozornost domačih avtorjev Igorja Karlovška, Damijana Šinigoja, Nataše Konc Lorenzutti, Tanje Mastnak in Cvetke Sokolov. Založniška hiša Miš je danes predstavila njihove stvaritve skupaj s prevedenimi deli avstralskih avtorjev Andyja Griffitsa, Idan Ben-Barak in Juliana Frosta. Tokratni leposlovni paket iz Miša je precej zajeten, kar je posledica predvsem pogojev dela v karantensko koronskih razmerah in je njihova prva letošnja predstavitev javnosti. Toda, kot je uvodoma poudarila odgovorna urednica založbe Irena Miš Svoljšak so v Miš založbi, kljub knjigi nenaklonjenim razmeram v slovenski družbi, do konca avgusta izdali dvajset novih naslovov, pet pa so jih ponatisnili.

Danes je predstavljena knjiga Igorja Karlovška Zmage in porazi. To je tretja knjig iz zbirke Ognjeno pleme. Doslej so že izšle knjige istega avtorja z naslovom Pobeg in V ujetništvu, v pripravi pa je še četrta z naslovom Velika bitka. Po besedah avtorja Igorja Karlovška gre za zelo obsežno delo v skupno petih knjigah z zgodovinskim ozadjem. »Ves čas sem se ukvarjal z mislijo, kako otrokom predstaviti tiste krute čase, v katerih so se tudi otroci borili za lastno preživetje. Iz napete zgodbe izvemo, da so ti otroci (ženski in moški junaki) izjemno iznajdljivi,« pojasni avtor in doda, da je mladinsko fantastiko umestil v čas in prostor preseljevanja narodov konec 6. stoletja. V središču dogajanja je pet otrok poveljnika slovanske vojske, ki so, medtem ko oče širi slovansko ozemlje proti zahodu, na milost in nemilost prepuščeni naklepom njegovih nasprotnikov. V napetih romanih avtor ujame burno dogajanje tega zgodovinskega obdobja in ga preplete s svojo domišljijo. Igor Karlovšek je avtor tudi danes predstavljenega novega kriminalnega romana z naslovom Nasvidenje Lara, ki je primeren za vse generacije. Številnim realističnim mladinskim romanom različnih žanrov je dodal kriminalko. Z novim kriminalnim romanom je avtor dokazal, da je pravi mojster tega žanra. Že izhodišče je izjemno psihološko zanimivo – Laro, sestro dvojčico najstnice Tine, najdejo umorjeno. Ker se lov na morilca ne premakne z mrtve točke, Tina vzame stvari v svoje roke, kar pa se izkaže za vse prej kot lahko in seveda ne prav varno.

Umetnostna zgodovinarka, pedagoginja, likovna kritičarka in kustosinja dr. Tanja Mastnak je predstavila svoj problemski roman z naslovom Alternativni ukrep. V mladinski drami avtorica bralcu ponuja vpogled v svet mladih, ki ji je blizu, saj je kot profesorica na gimnaziji v stalnem stiku z mladimi, z njihovim jezikom in dojemanjem sveta, hkrati pa v roman nevsiljivo vpleta elemente iz sveta umetnosti. V romanu sedemnajstletna Solange išče svoje mesto v svetu in se ni pripravljena podrediti željam staršev ali pa slepo slediti prevladujočim trendom svoje generacije. Solange poleg nadležnega mlajšega brata mora reševati še najboljšo prijateljico Nino, ki jo fant potegne v nevaren svet prepovedanih drog. Kot je na predstavitvi avtorica poudarila roman govori o odvisnosti in o mladostnici, ki zna razmišljati s svojo glavo.

V danes predstavljenemu svežnju mladinskega leposlovja je bil tudi otroški roman Cvetke Sokolov z naslovom Reči, ki jih ne razumem. Knjiga je namenjena starostni skupini od približno devetega do dvanajstega leta. V »težki knjigi«, kot ji jo je ocenila in predstavila sama avtorica romana, je subtilne ilustracije ustvarila ilustratorka Milanka Fabjančič. V romanu je lik deklice Aline, ki je zlorabljena in je najbolj ranljivo poškodovano bitjece, pa je kljub temu optimist, ki v desetletnemu sosedu Otu vidi prijatelja. Oto, ki sam preživlja težko obdobje razveze med mamo in njegovim očimom, se odloči, da bo Alino zaščitil pred nevarnostjo v liku njene mame. »Srh te preleti, ko vidiš lik te pošasti,« je povedala Milanka Fabjančič, ki v ilustracijah nikoli ne pokaže njenega obraza. Vidimo samo njeno grozečo senco, ki je polna nasilja.

Avtor raznolikih knjig Damijan Šinigoj je danes predstavil svoj mladinski roman z naslovom Kjer veter spi. U njem je opisal zgodbo o mladem paru, ki se izgubi v jami. Po besedah odgovorne urednice Irene Miš Svoljšak je roman prava pustolovka, ki se zvečine dogaja v jami, v okolju, ki ga avtor kot vrhunski jamar pozna kot lasten žep. Tudi sam avtor romana pravi, da je pisal o tem, kar najbolj pozna, te tematike v slovenski književnosti pa je malo.

Nataša Konc Lorenzutti pravi, da je v svojem novem romanu izbrala dve slabosti mladih: motnje hranjenja in odvisnost od digitalnih tehnologij. V problemskem romanu z naslovom Gremo mi v tri krasne v naš literarni prostor prinaša precej svežo temo odvisnosti od spleta, telefonov, igric ipd. Uroša je avtorica postavila v povsem novo okolje – tabor brez tehnologij, z vsakdanom, kakršnega sama ni vajena pa se bori tudi Valentina, dekle, ki ima motnje hranjenja. Roman so po strokovni plati pregledali različni strokovnjaki, spremno besedo pa je v knjigi napisala psihologinja Petra Belina.

Knjižne police so bogatejše še za dva prevodna dela založbe Miš. Bralci (predvsem drugega in tretjega triletja osnovnih šol) v Sloveniji so dobili največje avstralsko otroško svetovno uspešnico iz zbirke Hišica na drevesu avtorja Andyja Griffithsa in ilustratorja Terryja Dentona. Gre za prvo knjigo z naslovom 13-nadstropna hišica na drevesu v imenitnem prevodu Veronike Rot Gabrovec. Samo v Avstraliji je zbirka izšla v več kot 10 milijonih izvodov, prevedena je v 35 jezikov. Knjižni dvojec Idan Ben-Barak in Julijan Frost, ki sta pri nas že znana po uspešnici, slikanici Ne liži te knjige, se tokrat bralstvu predstavljajo s poučno slikanico z naslovom AAA! V tebi je okostnjak? Prek zabavne Bučke, ki si zaželi rok, in Oorta, ki roke pozorno proučuje, se postopoma učimo o kosteh, mišicah in živcih našega telesa.(konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice