Ponedeljek, 3. februar 2020 - 22:24

Kultura/Slovenija

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Ljubljana, 3. februar 2020 (MOREL)- Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, bo v petek, 7. februarja 2020, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku.
Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.
Umetniški program letošnje prireditve ob podelitvi nagrad z naslovom KAM? je zasnoval režiser Vito Taufer, ki je za vsebinsko izhodišče postavil Prešernovo Zdravljico, obred napitnice ob novem vinu, kjer je združena  misel o prijateljstvu z željo po medsebojnem spoštovanju, miru, dobroti in svobodi, ki naj vladajo svetu. S prireditvijo, ki bo po režiserjevih besedah intimnejša kot po navadi, želi prijazno nagovoriti tako publiko v dvorani, kot širše občinstvo, ki bo proslavo spremljalo prek radijskih in televizijskih sprejemnikov oziroma spleta.
Slavnostna govornica bo Ira Ratej, predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada. Organizatorji so posebno pozornost namenili temu, da bo proslava v Gallusovi dvorani in v televizijskem programu dostopna tudi senzorno oviranim. To so sporočili iz urada za komuniciranje. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej