Sreda, 29. julij 2020 - 16:45

Kultura/Slovenija

Ejti Štih je dala slike, pisatelji pa besede

Ejti Štih in Nela Malečkar

Ejti Štih in Nela Malečkar
Avtor: ZZ-MOREL

Ejti Štih

Ejti Štih
Avtor: ZZ-MOREL

Ljubljana, 29. julija 2020 (MOREL) - Radovedna umetnica-slikarka Ejti Štih si je želela zvedeti kako njene upodobitve doživljajo in ubesedijo umetniki-pisatelji v Boliviji in Sloveniji. Poslala jim je 80 svojih slik in s povratno pošto iz vsakega okolja dobila, kar je pričakovala. Nastala je vsebina, ki jo je Založba Mladinska knjiga pretočila v knjigo Slike in podobe. Slikarka in ilustratorka Tisja Kljačković Braić je svoje risbe iz vsakdanjega življenja opremila z žlahtnimi komentarji in objavljala na družabnih omrežjih. Zanimanje je bilo tolikšno, da je njihova knjižna izdaja bila že samoumevna in nastala je knjiga Unadva, ki jo je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Tudi to knjigo je za slovenskega bralca založila in danes predstavila Mladinska knjiga.

»Ne vem, iz kakšne snovi so moji možgani, vendar so omejeni na podobe, zato me je vselej zanimalo, kako stvari zaznavajo drugi ljudje, ki niso tako vizualni kot jaz. Tako se je porodila zamisel za to knjigo,« je v spremni besedi zapisala Ejti Štih, ki je bolivijskim in slovenskim pisateljem poslala osemdeset svojih slik, da so lahko izbrali tisto, ki jih je navdihnila za zgodbo. »Podobe so postale besede. Po navadi je nasprotno. Ta proces navadno poteka v nasprotni smeri, slikarji vedno 'ilustriramo' zgodbe,« je o nastanku knjige Slike in zgodbe zapisala slikarka Ejti Štih, ki je diplomirala na ljubljanski likovni akademiji, specialistični študij pa je opravila v Zagrebu. Od leta 1982 pretežno živi in ustvarja v Boliviji v mestu Santa Cruz de la Sierra, kjer si je ustvarila družino, s svojimi deli in galerijsko dejavnostjo pomembno sooblikuje tamkajšnjo slikarsko in galerijsko sceno. Od leta 2005 je kulturni vodja, soustanoviteljica in prostovoljna ravnateljica Umetniške galerije Manzana 1 Espacio de Arte v Boliviji, ki jo, kot je dejala Ejti Štih obišče kar 16 tisoč obiskovalcev na mesec. S Slovenijo je močno povezana, v svoji domovini pogosto razstavlja svoja dela. Tokrat je pripotovala marca letos, toda epidemija Covida-19 jo je tukaj zadržala dlje, kot je načrtovala, knjiga pa je nastala mnogo prej. »Brezmejno sem hvaležna vsem pisateljem, ki so pripovedovali moje slike. Slikarji nikoli ne izvemo, kaj ljudje vidijo v naših delih, in prav zato so te zgodbe zame še bolj dragocene, ker pričarajo prizore, ki si jih sama niti v sanjah ne bi zamislila,« je še zapisala Ejti Štih. Posebej se je zahvalila avtorjem za to »pustolovsko popotovanje med oceani in podobami in zgodbami, ki so zame, ki živim med dvema celinama, a vedno v svetu podob, kot kozarec, napolnjen s pogumom za v prihodnje.« Po besedah urednice Nele Malečkar s to knjigo so bralci dobili paleto različnih žanrov, od mini drame do soneta, ki ga je napisal Boris A. Novak. Na novinarski konferenci je Boris A. Novak povedal, da je spremljal njen umetniški razvoj, ki je šel v presunljivo smer, ki je za naše razmere nenavaden. Ta izjemen umetniški opus je bil zanj velik izziv. Izbral je platno iz katerega je videl zgodbo, ki je v njemu zbudila pesem.

V knjigi Slike in zgodbe njene slike »pripoveduje petnajst bolivijskih avtorjev – Blanca Elana Paz, Claudio Ferrufino-Coqueugniot, Darwin Pinto, Gonzaio Lema, Isabel Mesa, Juan Claudio Lechin, Luisa Fernanda Siles, Magela Baudoin, Manfredo Kempff, Manuel Vargas, Oscar Barbery Suarez, Ramon Rocha Monroy, Roberto Navia, Wilmer Urrelo Wolfango Montes ter petnajst slovenskih avtorjev – Agata Tomažič, Boris A. Novak, Drago Jančar, Dušan Jovanović, Dušan Šarotar, Feri Lainšček, Katarina Marinčič, Maja Gal Štromar, Milan Kleč, Patricija Maličev, Roman Rozina, Saša Pavček, Suzana Tratnik, Vinko Möderndorfer in Vlado Žabot.

Mladinska knjiga je predstavila knjigo Unadva slikarke in ilustratorke Tisja Kljaković Braić. Iz dalmatinščine jo je v sočen primorski dialekt prevedla Đurđa Strsoglavec. Avtorica knjige je risbe, dialoge in komentarje zakonskega para v vsakdanjih življenjskih situacijah najprej objavljala na družabnih omrežjih, kjer je doživela neverjetno popularnost. Karikature so postale prepoznavne in izjemno priljubljene. Nastala je knjiga 90 karikatur (skoraj so vse črno-bele), ki mediteransko zakonsko zvezo predstavljajo z zmesjo nežnosti, humorja in rahlega posmeha. V spremni besedi o Nenavadnem pogledu na dalmatinsko zakonsko zvezo je Jurica Pavičič zapisal, da »Tisja Kljaković Braić z nadarjenostjo subtilne humoristke in očesom pronicljive opazovalke v 90 risbah pred nami oživlja situacije, ki so tako tipske, da so del vsake zakonske zveze, v njenem primeru pa so tudi južnjaško živopisne, ekstravertne, operetne, vulgarne. Njena tema so majhne, vsakodnevne situacije. Svet knjige Unadva je svet kopalnice, kuhinje, postelje in le v časih plaže ali avta. 'Dogajalni prostori' so dobesedno – kavč, miza, omara z oblačili in straniščna školjka. Unadva sta smešna in hkrati ganljiva.« (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej