Nedelja, 24. januar 2021 - 18:08

Kultura/Slovenija

Enajst zapovedi za robote in jubilej zbirke Esenca

Ljubljana, 24. januar 2021 (MOREL) – Danes vsi že vemo, da roboti niso več le snov znanstvene fantastike, junaki ali hudodelci v akcijskih filmih ampak na različnih ravneh postajajo del našega življenja. Roboti nas očarajo, hkrati pa pri mnogih spodbujajo strahove, da nas bodo nekoč prevladali, nadzirali ali izpodrinili. Ker postajajo del našega vsakdana je treba posebej izpostaviti etični razmislek. Pomembno je, da jutrišnje družabne robote zasnujemo tako, da se bodo vedli etično in varno, opozarja v svoji knjigi z naslovom O robotih in ljudeh Laurence Devillers profesorica umetne inteligence na pariški Sorboni in sodelavka inštituta LIMSI pri Nacionalnem centru za znanstvene raziskave ter ena najuglednejših evropskih strokovnjakinj za družbena in moralna vprašanja rabe robotov v vsakdanjem življenju. Knjiga je izšla v zbirki Esenca, Mladinska knjiga (MK) pa je z njo zaznamovala 15 let, odkar je izšla prva knjiga v tej zbirki.

Devillers bralcu na razumljiv, berljiv in duhovit način pričara svet bližnje prihodnosti, ki je z uporabnimi roboti kot človeškimi spremljevalci v resnici že tukaj in zdaj. »Ta knjiga O robotih in ljudeh je nastala iz želje, da bi vsem bilo jasneje, kaj nas čaka ob prihodu družabnih robotov v naš vsakdanjik. Moje misli, moja vprašanja o etiki odnosa med človekom in strojem ter o vlogi, ki naj bi jo ljudje bili pripravljeni dati tem napravam, so naraven izid mojega raziskovalnega dela od leta 2000 dalje, zlasti na področju zaznavanja človekovih čustev in empatičnih robotov«, je zapisala priznana francoska avtorica Laurence Devillers, ki je doktorirala iz raziskave algoritmov za prepoznavo govora. V knjigi s pragmatičnimi rešitvami, ki združujejo tehnološki napredek in filozofska razmišljanja, na poljuden in razumljiv način pojasni umetno inteligenco robotov in nas pripravi na jutri s predlogom, kako naj naši bodoči spremljevalci sledijo etičnim zapovedim. Avtorica ponazori svoja razmišljanja s pomočjo izmišljenih zgodb, ki se dogajajo v bližnji prihodnosti, ter prikaže družbeni vpliv, ki ga bodo imeli stroji na svet daljne prihodnosti. Če se roboti učijo sami, kot otroci, jih je smiselno programirati z moralnimi vrednotami, pravili za življenje v družbi, in nadzorovati njihovo učenje. Avtorica predlaga enajst zapovedi za družabne robote, nekatere so splošne, veljavne za vse računalniške programe, druge pa so specifične za robote. Zapovedi se nanašajo na področja zasebnih podatkov, pravice do pozabe, varnost, nadzor, razložljivost in sledenje, lojalnost, privolitev, nevarnost odvisnosti, nevarnost zamenjave, prilagajanje družbenim pravilom, na uporabnost ter ljubeznivost. »Pomembno je, da jutrišnje robote zasnujemo tako, da se bodo vedli etično in varno. Po mojem mnenju bodo etična vprašanja v robotiki in umetni inteligenci navsezadnje tudi adut konkurenčnosti. S stroji se bomo morali dobro razumeti«, opozori avtorica knjige. Pri razmišljanju o etiki so po njenem mnenju pomembni štirje vzvodi: vzgajati raziskovalce, snovalce, a tudi novinarje, politike in kar najširšo javnost o etiki robotov; izoblikovati jasna pravila vedenja, ki naj bi jih kodirali v robota; uvesti pripomočke za preverjanje, ali robot spoštuje pravila in uvesti zakonodajni okvir za primere nespoštovanja pravil.

Vsebina dela O robotih in ljudeh zagotovo sodi k zbirki Esenca, pri tem pa velja dodati, da je v tej zbirki v petnajstih letih izšlo 35 naslovov v nakladi 85.000 izvodov. S to zbirko so pri MK začeli leta 2005 z izdajo knjige Kratka zgodovina skoraj vsega ameriško-britanskega avtorja Billa Brysona, prodano v več kot 15.000 naslovih. Predvidoma letošnjo jesen bo na knjižne police prišla njegova knjiga o človeškem telesu z naslovom Telo (Navodila za uporabnika). V njej nas bo popeljal po skupku 37 bilijonov celic s katero želi popularizirati znanost in dokazati, da tisto, kar poznamo in razumemo, tudi bolj cenimo.

Vsem knjigam v zbirki Esenca je skupna interdisciplinarnost. Avtorji se v svojih delih ne usmerijo le na eno samo področje, na primer psihologijo, medicino, sociologijo, ekologijo… Vse zaznamuje preplet tem, širši pogled, kar bralci cenijo. Značilen predstavnik tega trenda je na primer poljudni zgodovinar in sodobni filozof Yuval Noah Harari, čigar knjige so še vedno med najbolj branimi in priljubljenimi. Njegova knjiga Sapiens je druga najbolj prodajana knjiga zbirke Esenca, prodanih je bilo 12.000 izvodov. Zanimanje bralcev za dela iz zbirke Esenca potrjuje dejstvo o privlačnosti tem, ki raziskujejo svetovni nazor, globalni ustroj sveta in njegovih vodilnih struktur, možnosti finančne in ekonomske neodvisnosti, zmožnosti in pasti vseprisotne tehnologije, telesno in psihično zdravo življenje, delovanje sodobne družbe in njenih sestavnih členov, univerzalna psihosocialna načela v času naraščajoče krize vrednot, ideologij in morale. »Pri Esenci se mi zdi, da ostajamo pri velikih večnih temah, ki ne izgubljajo svoje veljave, kot so, medosebni odnosi, povezanost, odtujenost, odnos do okolja, do tehnologije, do sebe… Vedno se preizprašujemo in iščemo rešitve, tudi z branjem takih del,« izpostavlja urednica Sanda Šukarov. Urednika zbirke Mitja Pucer in Sanda Šukarov (v prvih letih je zbirko poleg njiju urejala tudi Ana Ugrinović) izbirata verodostojne in objektivne vsebine strokovnih avtorjev, ki jim gre zaupati in s katerimi se lahko bralci poistovetijo. »Zbirka Esenca je bila zamišljena kot jagodni izbor nekaterih najslavnejših avtorjev zlasti družboslovne provenience, bodisi preteklih »klasikov« ali sodobnih psihosocialno prodornih piscev,« poudarja urednik Mitja Pucer, ki zbirko ureja že vse od njenega nastanka. Pri tem še dodaja, da se je pozneje koncept malce razširil tudi na druge motive in teme. V zbirki so tako imena avtorjev kot so Erich Fromm, Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Anton Trstenjak in Umberto Eco, pa tudi aktualnejši Richard Dawkins, Carl Sagan, Mallcolm Gladwell, James Lovelock in Yuval Noah Harari. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice