Petek, 19. junij 2020 - 15:39

Kultura/Slovenija

Festival angažiranega pisanja zaradi korone na prostem in v skrajšani obliki

Ljubljana, 19. junij 2020 – (MOREL) – Letošnji Festival angažiranega pisanja Itn. bo potekal na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, 27. junija. Tokrat bo festival zaradi korone izjemoma potekal v zgodnjem poletju, in sicer na prostem in bo trajal le en dan, so sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Četrta edicija festivala prinaša le delčke programa, ki so ga organizatorji prvotno načrtovali in ga nekaj že izvedli na družabnih omrežjih, a hkrati tudi odpira prostor za nova spoznanja, druženja, dialog, pa tudi trke različnih pogledov.

Kot pravijo organizatorji, je pripravam na četrto edicijo festivala angažiranega pisanja Itn. pot prekrižala korona. »Kljub temu smo brali. Kljub temu smo govorili. Kljub temu smo pisali, zdaj pa je čas za srečanje v živo,« pravijo organizatorji dogodka in poudarjajo, da »dobre knjige odmevajo v nas, obračajo na glavo svet in naše poglede nanj in odpirajo vprašanja, ob katerih rastemo in postajamo. V času družbenega vrenja in socialne izoliranosti so nas knjige in pogovori povezovale in predstavljale pomembno oporo in uteho. S festivalskimi dogodki na spletu, internetnimi sestanki in pogovori smo med izolacijo skušali držati ritem navidezne normalnosti. Zastavljali smo si vprašanja in iskali odgovore. Ker verjamemo v druženje, v izmenjavo mnenj in ker vztrajamo v iskanju možnosti drugačne družbe, smo se odločili, da se kljub vsem oviram tudi letos srečamo v živo,« še dodajajo. Po njihovih besedah Festival angažiranega pisanja Itn. še vedno izbira med tistimi avtorji in avtoricami, ki se ustvarjanja lotevajo še posebej angažirano, ki opozarjajo na spregledano ali lažne samoumevnosti, rušijo predsodke, opozarjajo na krivice in slutijo drugačen, boljši svet. Tako so pri sestavljanju četrte edicije festivala posebno pozornost namenili izbiri avtorjev, ki se trudijo razumeti svet in ga pojasnjevati.

Producenti festivala so Vodnikova domačija Šiška/Divja misel, Založba Mladinska knjiga in Zavod Udesin. Soproducent tega sobotnega dogodka je Cankarjeva založba, festival pa sofinancirajo Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo RS.

V programu je predvideno jutranje druženje z Ano Svetel avtorico in pesnico, s katero se bodo pogovarjali o njenem ustvarjanju, literaturi in knjigah. V popoldanskih urah bo tekla beseda na temo: Literatura in aktivizem: aktivistična literatura ali literarni aktivizem?, kjer bo gostja Suzana Tratnik ena najpomembnejših slovenskih avtoric in dolgoletna aktivistka za pravice LGTB in prevajalka. Na temo Knjige: upor je predvidena serija treh predavanj. Predavateljice so: Tatjana Bobnar, bivša generalna direktorica policije, Nika Kovač avtorica knjige Pogumne punce in direktorica Inštituta 8.marec in Zarja Muršič, evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica. Predvidena sta še Projekt pisma in Menjalnica poezije oziroma literarni večer, na katerem si dijaki svoje pesmi izmenjajo z uveljavljenimi slovenskimi pesniki. Organizatorji festivala so sodelujoče dijake oziroma njihova besedila izbrali na natečaju, sodelujoče pesnike pa so izbrali dijaki. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej