Sreda, 6. november 2019 - 18:57

Slovenija/Kultura

Kako sta se povezala baron Žiga Zois in industrijski vohun Giacomo Casanova?

Avtorica Marija Kacin in urednik založbe Damijan Bogataj

Avtorica Marija Kacin in urednik založbe Damijan Bogataj
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 6. novembra 2019 (MOREL) - Skrivnosti iz življenja najbogatejšega Slovenca v času razsvetljenstva barona Žige Zoisa in njegovih povezavah s slavnim pustolovcem Giacomom Casanovo ponujajo dovolj intrigantnih vsebin za raziskovalno nalogo, katere se je lotila dr. Marija Kacin. Analitično odkrivanje avtentičnih virov o življenju Zoisa in Casanove v trikotniku Ljubljana – Trst - Benetke z mnogimi družbenimi značilnostmi časa razsvetljenstva na tem območju med drugim pripelje do sklepa, da je Casanova bil dobro plačan beneški vohun. Danes bi temu rekli tudi industrijski špijon, je ob današnji predstavitvi njene knjige Žiga Zois, Casanova in Trst povedala avtorica Marija Kacin. Knjigo je izdala in založila idrijska Založba Bogataj, med platnicami pa se najde tudi veliko originalnih dokumentov o Zoisu, ki pričajo o življenju takrat najbogatejšega Slovenca in enega največjih industrialcev Srednje Evrope. Avtorica je temeljito pregledala rokopisne vire v arhivih Italije in Slovenije, knjiga pa je obogatena z obširnim povzetkom vsebine v italijanskem jeziku.

Nekdanja profesorica italijanščine na slovenskih šolah v Trstu Marija Kacin je o baronu Zoisu odkrila izjemno zanimive podrobnosti. Objavila je tudi dve znanstveni raziskavi o Zoisu in iz italijanščine in vanjo prevedla več literarnih tekstov. Kot je avtorica uvodoma zapisala je »s tem svojim delom želela prikazati skrajno skopo dokumentacijo o stikih Žige Zoisa z Giacomom Casanovo, navesti nekatera poročila, ki podajajo podobo takratnega Trsta in predočiti neosnovanost nekaterih ustaljenih tez. V zvezi s Casanovo, z njegovim bivanjem v Trstu in zadnjim daljšim postankom v Benetkah sem navedla dokumentacijo, ki osvetljuje še eno njegovo dejavnost: bil je informator Serenisime. Še neobjavljeni sta tudi peticiji iz leta 1792 v zvezi z Zoisovo beneško filialo in poročili iz leta 1753, ki obravnavata širjenje ekonomskih posesti Michelangela Zoisa, Žigovega očeta,« še zapiše Marija Kacin. Dokumentacija o stikih med Zoisom in Casanovo je po njenih besedah skopa, saj je ohranjenih le sedem Zoisovih pisem Casanovi, ki jih hrani državni arhiv v Pragi.

V danes predstavljeni knjigi avtorica odkriva precej zanimivosti o povezavah Žige Zoisa s slavnim beneškim zapeljivcem Giacomom Casanovo. Profesor Antonio Trampus, docent na beneški univerzi Ca' Foscari, domneva, da sta se spoznala v Trstu. Dokumentacija o njunih stikih je sicer skopa, je pa utemeljena domneva, da so bili njuni stiki tesnejši in pogostejši. Trampus pravi, da če bi poznali njuno celotno korespodenco, bi lahko dobili jasnejšo sliko o njunih odnosih. Zois je na primer sodil v krog intelektualcev, katerim je Casanova pošiljal v branje Bulletins de Versailles. »Iz ohranjenih pisem bi sklepali, da je beneški pustolovec dobrih dvajset let mlajšemu baronu Zoisu imponiral: do njega je bil Zois, kaže, iskreno spoštljiv in uslužen,« ugotavlja avtorica dela. Trampus ob tem pa ugotavlja, da »Zoisa Casanova upošteva le, v kolikor bi mu njegov ekonomski in družbeni položaj mogel koristiti. V svojem življenjepisu ga ne omenja, imenuje ga samo enkrat in sicer v enem izmed poročil, ki jih je naslavljal na beneške državne inkvizitorje. Tudi v naših krajih se je namreč Casanova posvečal še eni dejavnosti: bil je informator Serenisime. Ta vohunski posel je opravljal vestno in natančno… « Kot je še zapisala avtorica knjige je tudi v Trstu bil Casanova le ena izmed neštetih figur v tej izredno razvejani in učinkoviti vohunski mreži. Državni arhiv v Benetkah hrani vsaj trinajst njegovih poročil o Trstu in o tržaških razmerah. Iz poročil Casanove so razvidne tudi njegove značajske poteze, od skrajno hlapčevskega odnosa do oblasti, pa do izredne sposobnosti pridobivanja informacij.

Žiga Zois je bil tudi bogat industrialec in velikodušen mecen, ki je bil mecen tudi Casanovi. Pomembno načelo Žige Zoisa je bilo znanje. Tudi, ko je prišel v Ljubljano se je držal tega načela, bil pa je strokovnjak na različnih področjih – znanstvenih in humanističnih. Posebej so zanimivi njegovi javni zagovori iz filozofije in prava. Svoja znanje je posredoval intelektualcem iz svoje skupine. Avtorica knjige še upa, da bo odkrila njegove sonete in madrigale, kajti, kot pojasnjuje, o Zoisu je še veliko neznanega. Avtorica opozori na večletna prizadevanja za postavitev dvojezične plošče na Zoisovi rojstni hiši v Trstu in na vztrajno zavračanje lokalnih oblasti, da se to uresniči. Naslednja priložnost bi bila da se to zgodi ob 200. obletnici Zoisove smrti, ki jo bodo zaznamovali že ta mesec. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej