Torek, 14. januar 2020 - 15:55

Slovenija/Kultura

Letošnja Modra ptica za Simono Semenič

Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek-Križman in Luna J. Sribar

Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek-Križman in Luna J. Sribar
Avtor: MOREL-zz

Avtorica nagrajenega dela Simona Semenič

Avtorica nagrajenega dela Simona Semenič
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 14. januarja 2020 – (MOREL) - Večplastno zgodbo, ki nagovarja prednajstnike in se giblje v območju mitskega, je pa trdno zasidrana v današnjem času, je napisala avtorica Simona Semenič pod naslovom Skrivno društvo KRVZ tako prepričljivo, da je zaslužila letošnjo knjižno nagrado za mladinski roman Modra ptica. Razglasitev je bila danes v prostorih Mladinske knjige (MK), ki je kot ustanoviteljica omenjene knjižne nagrade sedaj podeljuje bienalno in je modra ptica za mladinski roman podeljena tretjič. Na tokratni natečaj je prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev med katerimi so bila tokrat za nagrado modra ptica nominira dela Lune J. Šribar Grizolda in maček, Manke Kremenšek Križman Surura ali ime mi je radost, Simone Semenič Skrivno društvo KRVZ, Davorke Štefanec Strašilka in Suzane Tratnik Ava.

Zmagovalni roman bo pri založbi Mladinska knjiga izšel aprila 2020, vsa nominirana dela pa v prihodnjih letih, je na današnji razglasitvi nagrajenke povedala urednica založbe MK in predsednica žirije Alenka Veler. Po njenih besedah je bilo delo žirije zelo zahtevno, kakovost poslanih rokopisov pa se je v tokratni beri precej izboljšala. Mnoga od del, ki so prispela na natečaj, obetajo, da lahko iz njih nastanejo izvrstni romani, na koncu pa se je žirija odločila, da v finale uvrstijo le tista, za katera so prepričani, da bodo tudi objavljeni. Alenka Veler poudarja, da je bil zelo dober odziv avtorjev (11 del je bilo več prijavljenih kot na preteklem natečaju leta 2016). Bera romanov je bila kakovostna, med avtorji jih je bilo tudi nekaj znanih in uveljavljenih imen. Teme, ki se jih lotevajo avtorji in avtorice, so zelo raznolike: žirija je prebrala kar nekaj pustolovskih in fantazijskih romanov, večina rokopisov pa odseva življenje sodobnih mladostnikov, opisujejo stiske in tegobe, s katerimi se najstniki srečujejo med vrstniki in v družini, vse bolj so v delih prisotne tudi teme, ki obravnavajo pasti uporabe družabnih medijev. Glavni urednik založbe MK Bojan Švigelj (tudi član žirije) je posebej izpostavil pomen nagrade modra ptica, saj med merili ni pomembna le kakovost dela, temveč tudi, da je komunikativno in da je njihov cilj, da pride do čim večjega kroga bralcev. Knjige, prejemnice nagrade modra ptica v preteklih letih so prišle do širokega kroga otrok in mladine, sama nagrada pa je hkrati priložnost, da izpostavimo pomen knjige za mlade in branja, ki prispevata k njihovi boljši izobraženosti in funkcionalni pismenosti, je še pojasnil Švigelj. Bienalni natečaj je tudi pomemben bazen rokopisov za prihodnje objave, rastoči delež uveljavljenih avtorjev kaže na to, da je nagrada založbe MK v našem prostoru pridobila ugled in kredibilnost.

Avtorica nagrajenega dela Simona Semenič bo prejela nagrado v višini deset tisoč evrov bruto. Za njen nagrajeni pustolovski roman Skrivno društvo KRVZ je žirija v obrazložitvi zapisala, da je to mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike, je sicer trdno zasidrana v današnjem času, a se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom knjižnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarne poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti, je še zapisala žirija. Simona Semenič, avtorica nagrajenega romana je povedala, da je za otroško literaturo posebej pomemben živ jezik, kajti tudi otroci uporabljajo pogovorni jezik. »Roman se dogaja v Ljubljani, v mislih sem imela Osnovno šolo Ledina, postaje, ki so na zemljevidu so realne, vključno z napisi na hišah. Gre za napet roman in z njegovimi junaki bodo bralci raziskovali Ljubljano«, je še povedala nagrajenka. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
     1234567891011121314151617181920212223242526272829
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Hotel & Gasthof zum Hirsch