Sreda, 13. november 2019 - 22:23

Slovenija/Kultura

Liffe v znamenju svežih filmskih uspešnic in zgodovinskega pogleda

Ljubljana, 13. novembra 2019 (MOREL) - Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFE) je danes, že tridesetič zapored, začel svoje 12 dnevno popotovanje po kinodvoranah Ljubljane, Celja, Novega Mesta in Maribora. Ljubiteljem sedme umetnosti bodo tokrat v devetih kinodvoranah na ogled celovečerni in kratkometražni filmi. V sedmih sekcijah in treh retrospektivnih programih bo prikazano 96 celovečernih in 25 kratkih filmov. Nekateri bodo tudi nagrajeni, nagrajen pa bo tudi milijonti gledalec, ki je LIFFE obiskal v njegovi tridesetletni zgodovini. Častni pokrovitelj letošnjega Liffe je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Otvoritveni film letošnjega jubilejnega festivala bo Tommaso režiserja Abela Ferrare z Willemom Dafoem v glavni vlogi. Posnet je bil v režiserjevem stanovanja v Rimu, v njem pa nastopata tudi njegova žena in hčerka. Po poklicnem uspehu v ZDA se je Tommaso preselil v Rim in se trudi postati boljši človek. Življenje mamilarskega odvisnika je morda res za njim, a vprašanje, ali je družinsko življenje res tisto, kar je iskal, še čaka na odgovor. Filmi bodo prikazani v okviru devetih festivalskih sklopov. V sekciji Perspektive se predvajajo filmi, ki sodijo v ta uraden tekmovalni sklop mladih režiserjev in se potegujejo za nagrado Vodomec. Kot poudarja programski direktor Liffa Simon Popek je najbolj atraktivna in obiskana sekcija Predpremiere v okviru katere prikazujejo filmske vrhunce, odkupljene za predvajanje po Sloveniji. Med njimi bo zagotovo najbolj obiskan zmagovalec na festivalu v Cannesu z naslovom Parazit, v katerem režiser Bong Džun Ho s kombinacijo črnega humorja in družbene kritike prikazuje srečanje dveh družin iz različnih družbenih razredov. Letos bo na ogled film Romana Polanskega Obtožujem, ki pogled usmeri v preteklost in prikaže razplet enega od največjih političnih škandalov v francoski zgodovini – afere Dreyfus. Film Mleko (režiser Grimur Hakonarson) prikazuje zgodbo o preprosti ženski, ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujoče moškem svetu, je tiha himna ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilni islandska preprostost in iskrenost. Prikazana bosta prva dva dela od šestdelne nadaljevanke filmske predelave literarne uspešnice Jezero Tadeja Goloba (režiserja Matevž Luzar in Klemen Dvornik).

V Sekciji Kralji in kraljice, ki je prepoznavna po delih znanih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma bosta prikazana tudi filma Zajec Jojo (režiser Taika Waititi) in Svetilnik (režiser Rober Eggers), za katera bodo po oceni Simona Popka vstopnice najprej pošle. Zajec Jojo je odštekana satira o fantiču in njegovemu izmišljenemu prijatelju Hitlerju, ki ponuja razmislek o tem, na čem gradimo svoje predsodke in kako jih lahko premagamo. V Panorami svetovnega filma se na festivalu predvajajo festivalski favoriti s petih celin. V tej sekciji bodo predvajali letošnji najdaljši film (175 minut) z naslovom Zbogom, sin moj (režiser Wang Xiaoshuai), ki prikazuje zgodbo zakoncev, ki sta tragično izgubila edinca. Danska, prvenec danskega režiserja Kasperja Runeja Larsena brez obsojanja in s spoštljivo bližino nariše realističen portret mladosti v trenutku pomembnih življenjskih odločitev.

Sekcija Ekstravaganca oziroma tako imenovani polnočni kino je znana po raznovrstnih drznejših in žgečkljivih vsebinah. Po ocenah filmskih kritikov, film Prva ljubezen (režiser Takaši Miike) govori o obupanih kriminalcih, ki si prizadevajo živeti po najboljši močeh, vendar se posledično soočijo s smrtjo. Semiš jakna (režiser Quentin Dupieux) je po besedah Simona Popka »njegov favorit in bi si ga ogledal še enkrat«. Gre za črno komedijo z Juanom Dujardinom v vlogi moškega, ki svoje premoženje zapravi za jakno iz jelenje kože, da bi z njo nenavadno zavladal svetu.

V Fokusu bo letos 60 let kubanskega filma, njegova zgodovina se je začela marca 1959. Kot pravi Simon Popek je bil manj kot v treh mesecih po vstopu revolucionarnih sil v Havano, ustanovljen Kubanski institut za filmsko umetnost in industrijo, s čimer je nova oblast film postavila kot privilegirano platformo v procesu kulturnega prevrata. Med drugimi, bo prikazan tudi film Jagode in čokolada (režiser Tomas Gutierrez Alea, Juan Carlos Tabio), ki je bil prvi kubanski film, nominiran za tujejezičnega oskarja.

V Retrospektivi se bodo spomnili in prikazali izbor sedmih filmov iz bogatega opusa Agnes Varda. Festivalska sekcija Posvečeno bo letos v znaku Abela Ferrare v okviru katere bodo predvajali njegove tri filme. ( konec )zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej