Sreda, 23. oktober 2019 - 19:58

Slovenija/kultura

Ljubljanski filmski festival pričakuje milijontega gledalca

Jani Virk, Matevž Luzar in Simon Popek

Jani Virk, Matevž Luzar in Simon Popek
Avtor: MOREL-ZZ

Ljubljana, 23. oktobra 2019 (MOREL) - Vsa prizorišča letošnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFE, ki se začne 13. novembra bodo v znamenju njegovega tridesetletnega jubileja in prinašajo veliko novega in zanimivega iz sveta sedme umetnosti. Programski direktor festivala Simon Popek je na današnji tiskovni konferenci povedal, da se bodo prvič v zajetnem številu celovečernih in kratkih filmov znašle filmske produkcije iz vseh držav nastalih na prostoru nekdanje Jugoslavije z izjemo Črne Gore, lepo pa bo tudi slovensko zastopstvo ter v teh krajih prva obsežnejša predstavitev kubanskega filma. Med obiskovalci festivala pričakujejo tudi milijontega gledalca Liffovih filmov v 30 letih festivala, ki bo posebno nagrajen. Filmi bodo v 12 dneh festivala prikazani v šestih kinodvoranah v Ljubljani in eni v Mariboru, Celju in Novem Mestu. Obiskovalci bodo filme videli v desetih festivalskih sklopih, za nagrado občinstva Zmaj pa se bo potegovalo 26 filmov.

Kot je Simon Popek v letošnjem katalogu Liffa zapisal bi »zgodovino festivala razdelil na dekade«. Kot je zapisal, je bila »prva desetletka obdobje uveljavljanja ter vzpostavljanja strukture in identitete festivala, druga čas neslutene popularizacije pri občinstvu in programska širitve (z enega tedna na mamutskih petnajst dni trajanja), tretje obdobje umirjanja (krčenje in obvladljivih dvanajst dni in postopno širjenje v druga slovenska mesta), prilagoditve novim tehnološkim standardom (digitalizacija) in načinom sprejemanja medijskih vsebin, od pretakanja prek spleta do vse bolj priljubljenih TV-serij«. Generalna direktorica Cankarjevega doma (CD) Uršula Cetinski je o »Dolgem in srečnem življenju Liffa« uvodoma zapisala, da je »število projekcij naraščalo in vrhunec doseglo leta 2016, ko jih je bilo 314, po letu 2002 festivala nikoli ni obiskalo manj kot štirideset tisoč ljudi. Rekord se je zgodil leta 2004, ko smo imeli 52 tisoč obiskov, na letošnjem 30. festivalu pa pričakujemo milijontega«.

Na letošnjem Liffu bo v desetih festivalskih sklopih predvajanih več kot sto filmov. Na uvodni prireditvi, 13. novembra, bodo predvajali avtobiografski film Tommaso režiserja Abela Ferrare z Willemom Dafoem v glavni vlogi. Film je posnet v režiserjevem stanovanju v Rimu, v njem pa nastopata tudi njegova žena in hčerka. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Simon Popek film ponuja presenetljivo iskreni portret režiserja samega. Liffe bo po podelitvi nagrad, 24. novembra, sklenil prvenec avstralske režiserke Shannon Murphy, z naslovom Mlečni zobje in, ki je, na svetovni premieri v Benetkah le redko koga pustil brez solz v očeh. V sekciji Perspektive bo predvajanih deset filmov, v tekmovalnem programu pa je, kot je poudaril Popek, tudi lepo slovensko zastopstvo. Film Angelo v režiji Avstrijca Markusa Schleinzerja je resnična zgodba o afriškem dečku, ki ga dunajska grofica v začetku 18. stoletja vzame v svoje varstvo in ga kot svojevrsten eksperiment vpelje med dvorno elito. Film je po besedah Popka aktualen, ne glede na to, da je postavljen v čas pred več kot stotimi leti. Ruski film Prekla režiserja Kantemirja Balagova je postavljen v povojno obdobje, po letu 1945. Prikazuje intimno dramo o tesnem prijateljstvu med mladima ženskama, ki se skupaj spopadata s posledicami vojne vihre. Popek je v omenjeni festivalski sekciji posebej izpostavil še filme: Ray in Liz (režiser Richard Billingham), ki je socialna drama in črna komedija; Šivi (režiser Miroslav Terzić); Zgodbe iz kostanjevih gozdov (režiser Gregor Božič) in Razbijalka sistema (režiser Nora Fingscheidt).

V sekciji Predpremiere, ki je najbolj atraktivna in obiskana, bo letos predvajanih 20 filmov. Med njimi je tudi Jezero (režiserja sta Matevž Luzar in Klemen Dvornik). Gre za prva dela filmske predelave literarne uspešnice Tadeja Goloba, šestdelne nadaljevanke v slogu noir detektivke s skandinavskim pridihom, a trdno umeščene v slovenski prostor. Na sporedu bo tudi film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca. Zelo bo zanimiv film Izdajalec, ki ga je režiral Marco Bellocchio, v katerem je prikazana resnična zgodba o mafijskem šefu Tommasu Buscetti. V tej sekciji bosta tudi filma Romana Polanskega Obtožujem in Cannski zmagovalec južno-korejski film z naslovom Parazit (režiser: Bong Joon-ho). V sekciji Kralji in kraljice bo 19 filmov, med katerimi Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi (režiser Nick Broomfield) v katerem je prikazana čudovita zgodba o ljubezni med Leonardom Cohenom in njegovo muzo Marianne Ihlen. Kar 17 filmov bo v sekciji Panorama svetovnega filma, med katerimi je veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad. To je film Dnevnik Diane Budisavljević (režija Dana Budisavljević) v katerem je prikazano reševanje otrok med drugo svetovno vojno v Zagrebu.

V programu za otroke in mlade Kinobalon bodo na letošnjem Liffu predvajali šest filmov, v sekciji Fokus bo Kubanski film 60 v katerem si bomo lahko ogledali devet filmov, med katerimi je tudi prvi kubanski film, nominiran za tujejezičnega oskarja z naslovom Jagode in čokolada. Po besedah Simona Popka je Liffova kubanska retrospektiva prva te vrste v naših krajih. »Kubanski film je bil dejansko izjemno kritičen na duhovit način do kubanske sive realnosti,« je še dodal Popek. Tokrat bo v Fokusu tudi izbor kratkih filmov Santiaga Alvareza. V sekciji Retrospektiva je predstavitev del iz filmskega opusa belgijsko-francoske režiserke Agnes Varda, ki nas je letos zapustila. Sekcija Posvečeno bo predvajala tri filma filmskega ustvarjalca italijansko-irskih korenin Abela Ferrara. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej