Četrtek, 23. januar 2020 - 20:53

Kultura/Slovenija

Na knjižne police z novimi uspešnicami

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc

Tatjana Cestnik in Andrej Ilc
Avtor: MOREČ zz

Ljubljana, 23. januar 2020 (MOREL) - Zajeten kup zanimivih knjig, med katerimi je precej uspešnic, ki bodo prevedene v slovenščino, letos prihaja iz Mladinske knjige Založba (MKZ) na police knjigarn, knjižnic in regalov knjižnih moljev. MKZ bo letos poskrbela za novo antologijo Andersenovih pravljic, po 72 letih prihaja novi prevod Andričeve Travniške kronike, v programu priročnikov pa bodo nove knjige avtorjev dosedanjih uspešnic, uredništvo učbenikov prenavlja Atlas sveta za osnovne in srednje šole… Pri leposlovju za odrasle, mladino in otroke kakor tudi pri priročnikih za odrasle, mladino in otroke je čedalje daljši seznam knjig, ki bodo na voljo tudi kot e-knjige. Pri MKZ se zavedajo pomena branja kakor tudi posedovanja knjig za celovit razvoj otrok ter funkcionalno pismenost odraslih. Glavni urednik MKZ Bojan Švigelj poudarja ugotovitev, da so otroci, ki imajo v domači knjižnici vsaj sto knjig, v šoli uspešnejši od tistih, ki knjig nimajo, ali jih imajo le nekaj.

Na današnji predstavitvi Programa izdaj v letošnjem letu je Švigelj izpostavil kakovost izdanih knjig in predstavil nekaj pomembnih statističnih kazalcev. Lani so pri MKZ izdali 251 novosti, 106 ponatisov v skupni nakladi 674.312 izvodov. Knjižno založništvo je tako po številu novosti približno enako, kot je bilo v letu 2018. Pri ponatisih je MKZ vodilna, saj je število ponatisov iz leta v leto večje, kar po besedah Šviglja kaže na širino in kakovost založbe. Lani so izdali skupno 272.915 izvodov učbenikov, koledarjev, zemljevidov, zvezkov in multimedije pa skupaj 58.923 izvodov. Tako je MKZ lani izdala 535 naslovov oziroma skupaj dober milijon izvodov. Založba izdaja tudi pet otroških in mladinskih revij ter dve reviji za odrasle, pri tem pa se lahko pohvalijo, da je lani naklada tiskanih revij narasla. Lani je bilo veliko uspešnic, na vrhu desetih je Modrost volkov (Elli H. Radinger). Te dni je MKZ izdala njeno knjigo Modrost starih psov, ki je ganljiva zgodba o ljubezni, spoštovanju in sočutju. Med uspešnicami so tudi knjige Kako izgoreti (Aljoša Bagola), Popolna omama: droge v tretjem rajhu (Norman Ohler), Zakaj spimo (Matthew Walker), Tole bo bolelo ( Adam Kay, Rasla je Jelka (Jelka Reichman), 21 nasvetov za 21. stoletje (Yuval Noah Harari), Maček Muri (Kajetan Kovič, Jelka Reichman), Pasji mož – povest o dveh muckih (Dav Pilkey) in Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo (Jorge Bucay). Vse omenjene uspešnice so bile prodane, vsaka v več kot tri tisoč izvodov.

Urednik leposlovja Andrej Ilc je v predstavitvi otroškega programa posebej izpostavil bogato in razkošno antologijo petdeset Andersenovih pravljic. Zlate Andersenove pravljice (Hans Christian Andersen) izidejo predvidoma avgusta z ilustracijami najboljših slovenskih ilustratorjev. Jeseni izide v zbirki Velike slikanice Zajčkova hišica (Anja Štefan) z ilustracijami Hane Stupice, junija pa pride na knjižne police sveža in sočna knjiga Vesoljčki. Brata Andrej in Rok Predin sta združila moči in skupaj ustvarila Vesoljčke za najmlajše. Boštjan Gorenc – Pižama ustvarja slikanico Pod morjem, junija pa izide četrti zvezek Šnofijeva druščina izpod peresa istega avtorja in z ilustracijami Mateja de Cecca. Dav Pilkey je priljubljen tudi med našimi mladimi bralci, letos bo MK izdala kar tri njegove knjige (5., 6. in 7. del) v prevodu Boštjana Gorenca – Pižame. Izideta tudi še dve knjigi – Polnočna klapa in Vsi ti obupno obupni učitelji avtorja Davida Walliamsa, pisatelja številka ena za otroke in mladino z izvrstnimi ilustracijam Tonyja Rossa. Med prevodnimi slikanicami spomladi izide čudovita hvalnica čebelam, velika slikanica Čebele poljskih avtorjev – besedilo je napisal Wojciech Grajkowski, bogato pa jo je ilustriral Piotr Socha. Predvidoma aprila izide knjiga Skrivno društvo KRVZ Simone Semenič, letošnje dobitnice nagrade MK Modra ptica. Maja je predviden izid knjige z naslovom 50 žensk, junakinje te knjige pa je upodobilo deset umetnic, priznanih slikark in ilustratork. Knjiga je posebna in pomembna zaradi vsebinske in likovne plati, v njej so portreti žensk, ki so pomembno zaznamovale slovenski prostor – od Alme Karlin, Ivane Kobilce, Franje Bojc Bidovec, Lili Novy, Zofke Kveder do Josipine Urbančič Turnograjske, Tončke Čeč, Tanje Lamovec in drugih.

Ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti našega najplodovitejšega avtorja Franceta Bevka bo MK septembra v zbirki Album javnosti predstavila biografijo Franceta Bevka. Album bo skupaj s slikovnim gradivom skušal čim bolj zajeti njegovo ustvarjanje, življenje in delovanje. Eden največjih romanov vseh časov Vojna in mir Leva Nikolajevića Tolstoja letos izide v novem prevodu Sovretove nagrajenke Lijane Delak. Roman je prvič prevedel v slovenščino leta 1932 Vladimir Levstik.

Letos pri MK izide eden najboljših romanov Aghate Christie Umori po abecedi. Britanski televizijski voditelj, komik in režiser Richard Osman je avtor kriminalke Četrtkov klub za umore, švedski avtor kriminalk Anders Roslund pa se tokrat predstavlja s kriminalko Tok-tok. Roman Uboj komturja je nova mojstrovina japonskega zvezdnika Harukija Murakamija, dobili ga bomo v prevodu Domena Kavčiča.

Med najbolj odmevnimi priročniki za odrasle je vodja knjižnega založništva Tatjana Cestnik izpostavila prevodni monografiji butične izdaje: Michelangelo in Sandro Botticelli. Septembra prihajata v Ljubljano Jorge in Demian Bucay, ki bosta predstavila knjigo Starši in otroci. Bruno Šimleša, ki od leta 2012 objavlja svoja dela tudi v MK, bo predstavil svoje delo Vzljubimo sebe – 12 korakov do osebnega razvoja, Alenka Planinc Rozman in Igor Rozman knjigo z naslovom Srce bije v dvojini v kateri pišeta o trnovi poti do starševske sreče – po resnični zgodbi. Knjiga Roberta Križaja Čuječnost, trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju je že na policah, delo Amber Hatch Čuječnost za starše pa izide predvidoma v mesecu maju. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej