Torek, 25. avgust 2020 - 17:50

Kultura/Slovenija

Naša vlada za prostaštvo… pisatelji za lepo vedenje

Slavko Pregl in Marjan Manček

Slavko Pregl in Marjan Manček
Avtor: MOREL zz

Maša Kozjek in Tanja Komadina

Maša Kozjek in Tanja Komadina
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 25. avgusta 2020 (MOREL) - Slikanice za otroke so pestre, zabavne, hudomušne, po navadi pa tudi poučne in vzgojne. Vse to in od vsega po malem je zajeto v današnjem paketku šestih slikanic, ki jih je najmlajšim radovednim bralcem in še bolj poslušalcem poslala založba Mladinska knjiga. Še najbolj aktualna je tista O fantu, ki je lepo pozdravljal, pisatelja Slavka Pregla in ilustratorja Marjana Mančka. Brezčasnost lepe besede najdemo v besedilu Toneta Pavčka in ilustracijah Ančke Gošnik Godec pod naslovom Marko na belem konju jaše. Kako se strah prelevi v prijateljstvo pripoveduje Zgodba o levu Jane Milčinski s slikami Maše Kozjek. Nova knjiga priljubljene serije Trio Golaznikus Andreja E. Skubica in Tanje Komadina govori o Diverzantih in izdajalcih. Iz zakladnice starejšega svetovnega leposlovja za otroke prihaja slikanica Dogodivščine male miške izpod peresa Celie Thaxter in v prevodu Marjane Kobe ter z ilustracijo Ane Zavadlav. Svetovno leposlovje novejšega časa je najti v besedilu Za vedno, avtorja Kaia Lüftnerja, ki ga je prevedla Alenka Veler in ilustrirala Katja Gehrmann.

Ustvarjalni tandem Pregl in Manček v preprosti in hudomušni zgodbi O fantu, ki je lepo pozdravljal vabita mlade k prvim bralnim korakom, zato je po besedah urednice otroškega leposlovja Irene Matko Lukan tiskana z velikimi tiskanimi črkami. »Gre za lepo pozdravljanje na leposloven način. Pisatelj otroka, ki je predvsem odraz svoje družine, prikaže spoštljivo, hkrati pa se zaveš, kaj je lepo. S to slikanico bomo o fantku Tarasu in njegovem dedku spoznali čudežno moč pozdravljanja«, je še na predstavitvi slikanic povedala urednica Lukan. Po besedah avtorja Slavka Pregla besedila je malo, Marjan Manček pa je slikanico odlično ilustriral. Slikanica je duhovita, z Marjanom lepo pozdravlja, je še dodal. »Naša vlada je uvedla javno prostaštvo, zato menim, da je pomembno da napišem knjigo o lepem vedenju, ki se začne z lepim pozdravljanjem,« je poudaril Pregl. Po besedah Mančka ni problem samo v vladi ampak tudi v družini, je povedal in dodal, da ga sosedovi otroci, ki hodijo v šolo in na mašo ne pozdravljajo.

V knjižnici Čebelica so izšle tri slikanice. Ob 100. obletnici rojstva se pisateljici, novinarki in prevajalki Jani Milčinski ustvarjalci Mladinske knjige poklanjajo z ljubko Zgodbo o levu, ki jo je ilustrirala Maša Kozjek. Zgodba o strahu in prijateljstvu pripoveduje o velikem levu, ki se ga je Lukec strašno bal. Vse dokler ga lev ni milo prosil za pomoč. Lukec ni mogel verjeti. A potem se je vse obrnilo. Nič več se ga ni bal. Samo včasih, ponoči, zato da…. je lahko prespal pri mamici in očku. Pisateljica Jana Milčinski je pisala preproste zgodbe iz vsakdanjega življenja otrok. Ilustratorka Maša Kozjek pravi, da ji je zgodba zelo blizu pa tudi njenemu sinu je ime Lev. V slikanici gre za zgodbe iz vsakdanjega življenja. V zbirki Čebelica je tiskana slikanica Dogodivščine male miške, ki jo je napisala Celia Thaxter, prevedla Marjana Kobe in ilustrirala Ana Zavadlav. Zgodba je prvič objavljena v reviji Cicido letnik 2019/2020. Po besedah prevajalke Marjane Kobe slikanica dokazuje, da likovna nadgradnja zgodbo oživi. Kot zelo domiselno je ocenila avtoričino ilustracijo, ki je brezčasno zgodbo prevedla v sodobno pravljico, ki miško postavi na kolo in jo obuje v japonke. Majhna siva radovedna miška najde lešnik, ki pa se ji skotali izpod nožic. Zdrsne pod drevesno korenino, kjer miška najde luknjico, na dnu luknjice vratca, za vratci pa najbolj smešnega možica pod soncem. V zbirki Čebelica je izšla slikanica Marko na belem konju, našega priljubljenega avtorja Toneta Pavčka in ilustratorke Ančke Gošnik Godec. Slikanica je prvič objavljena leta 1984 pri založbi Borec. To je delo, ki je preživelo ta čas, Pavčkove pesmi marsikdo od nas pozna, za današnje otroke pa bodo nove. Slikanica je čista harmonija poezije in slik dveh velikih mojstrov: peresa Toneta Pavčka in čopiča Ančke Gošnik Godec. Zato se v Mladinski knjigi odločili, da knjigo oživijo in jo ponujajo najmlajšim in njihovim odraslim.

Priljubljena zbirka Trio Golaznikus tandema Andreja E. Skubica in Tanje Komadina je dobila šesto knjigo z naslovom Diverzanti in izdajalci. Zbirka o zabavnih in napetih dogodivščinah treh prijateljev postaja vse bolj priljubljena med otroci, saj omenjeni trio oživlja vsakdanje stvari. V tokratni zgodbi Trio Golaznikus rešuje priljubljeno igrišče mladih, ki je postalo gradbišče. V želji, da bi za to s filmčkom na YouTubu navdušili mlade gledalce, naredijo veliko lumparijo, vprašanje pa je, le kako se bodo izvlekli iz te godlje.

Slikanica Za vedno, ki jo je napisal nemški pisatelj, glasbenik in režiser Kai Lüftner, ilustrirala Katja Gehrmann v prevodu Alenke Veler na subtilen način govori o žalovanju. Gre za poetično slikanico o smrti in malem Egonu, ki se sooča z žalostjo ob izgubi očeta. Knjiga govori o zapuščenosti in o tem, kako bo košček očeta z dečkom živel naprej. »Nikoli več ne bo, kot je bilo, je rekla mama. Ampak bo šlo. Tudi če bo težko. Očka je vedno z mano«. Knjiga odpira vprašanja o izgubah in bolečinah, smrti, ravnanju odraslih, čustvovanju… (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej