Torek, 19. november 2019 - 18:25

Slovenija/Kultura

Orodja in strategije za spreminjanje navad

Igor Saksida in Damijan Stepančič

Igor Saksida in Damijan Stepančič
Avtor: MOREL-zz

Miroslav Košuta in Tanja Komadina

Miroslav Košuta in Tanja Komadina
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 19. novembra 2019 (MOREL) - Zajeten paket novih knjig, med katerimi se najdejo nove in na novo urejene pesniške stvaritve domačih pesnikov, klasično leposlovje iz peresa tujih avtorjev, ter nekaj iz zakladnice stvarne literature in nenavadna slikanica brez besed - od danes ponuja založniška hiša Miš založba. Z novo podobo, tokrat z ilustracijami v barvah in po skoraj petdesetih letih se lahko pohvali legendarna pesniška zbirka za otroke Toneta Pavčka Čenčarija. Predstavljena je nova knjiga izbora pesmi tržaškega pesnika Miroslava Košute z naslovom Ljubezni to pesem in noviteta Vinka Möderndorferja Babica za lahko noč. Med klasično leposlovje sodita roman Thomasa Hardyja Grace Melbury ter roman Kurta Tucholskega Grad Gripsholm – poletne zgodbe, Atomske navade Jamesa Cleara pa že sodijo med stvarno literaturo. Za novo slikanico brez besed, z naslovom Svetilnik pa je poskrbel Damijan Stepančič, ki je ilustriral danes predstavljeno knjigo Miroslava Košute.

»Knjiga Miroslava Košute Ljubezni to pesem je knjiga leta založbe Miš,« je na novinarski konferenci poudarila odgovorna urednica založbe Irena Miš Svoljšak. V spremni besedi je dr. Igor Saksida zapisal, da je »prebral vse Košutove pesniške zbirke, za mlade in manj mlade bralce, ter izbore in knjigo epigramov – pesmi je bilo nekaj manj kot petsto, izbral sem jih nekaj sto. Slaba četrtina pesmi nikakor ne more in tudi noče biti 'objektivna' upodobitev razvoja Košutovega pesniškega sveta, saj menim, da to ni ne mogoče ne smiselno. Pri izbiri pesmi za to knjigo me je vodilo vprašanje, katere med njimi me, te, nas nagovorijo še danes, katere se zdijo primerne za dobre bralce v tretjem triletju osnovne šole in pozneje – za tiste bralce, ki lahko, ker želijo in zmorejo, berejo npr. Naročje kamenčkov Saše Vegri ali Barž=kons Srečka Kosovela«, je še zapisal dr. Saksida. Kot je na novinarski konferenci dr. Saksida povedal, je izbral najbolj zanimive pesmi z različno tematiko, ki govorijo o rojstnem kraju, domišljiji, uporništvu... Damijan Stepančič, pa jih je po njegovih besedah, krasno nadgradil z ilustracijami. Tudi sam avtor Miroslav Košuta je pojasnil, da je to knjiga za mlade in odrasle, kajti zbirka o najbolj odraslih rečeh govori otrokom.

»Slikanica Svetilnik Damijana Stepančiča je Mišja knjiga leta brez besed,« je poudarila Irena Miš Svoljšak iz založbe Miš, »zdaj pa je na bralcu, da si ustvari svojo zgodbo. »To je knjiga za knjigoljubce, ki, ko jo vsakič odprejo v njej najdejo nekaj novega, mi pa si želimo čim več različnih pogledov bralcev,« je še povedala odgovorna urednica založbe. Po nekaj letih jo je ustvaril Damijan Stepančič, ki tokrat svojo zgodbo osredotoča na svetilnik in morje, saj je voda element, ki mu paše, je povedal ilustrator in dodal, da je on postavil ohlapne gabarite, bralec pa bo sam povedal zgodbo. Za konec knjige je ilustrator dopisal še dodatek v obliki treh pojmov, ki so povezani z vsebino in so lahko v pomoč pri sestavljanju lastne različice zgodbe o boju z morjem oziroma na morju.

Knjiga pesmi Babica za lahko noč Vinka Möderndorferja je knjiga za babice, vnuke in ostale družinske člane, Po besedah ilustratorke knjige Tanje Komadina je to knjiga v kateri se babica in vnuk zelo sproščeno družita in se ne prilagajata drug drugemu. »To pomeni, da si babica vzame čas za svoje užitke, ne peče rada piškotov in ki, meni nič, tebi nič, poštarju izmakne kolo. Je babica, ki lahko mirno grize čokolado, ker ima zobe tako ali tako spravljene v kozarcu. Takšne navihane like je lepo ilustrirati,« še pove ilustratorka.

Zbirka svetovnih klasikov založbe Miš je bogatejša za deli Thomasa Hardyja z naslovom Grace Melbury, s podnaslovom Gozdna zgodba in Kurta Tucholskega Grad Gripsholm. Čeprav je bil roman Grace Melbury zelo ugodno sprejet, je danes izmed vseh »velikih« Hardyjevih del najmanj znan. Prevedla ga je Metka Osredkar, ki je v spremni besedi zapisala, da je to »nekakšna gozdna pastorala, podoba starosvetnega podeželskega življenja, ki ga je redkokateri angleški pisatelj znal naslikati bolje od njega. Ta svet je idiličen, a ne idealiziran, slog je poetičen, a ne čezmerno sentimentalen. Avtorju je ta roman ostal pri srcu in bil pozneje eno od njegovih najljubših del«, je še dodala. Tina Štrancar je prevedla roman Grad Gripsholm. Poletna zgodba Kurta Tucholskega, ki velja za enega najpomembnejših pisateljev Weimarske republike in nedvomno najboljšega nemškega satirika vseh časov. Kot je zapisala prevajalka Tina Štrancar s prevodom njegovega najbolj znanega dela Grad Gripsholm s podnaslovom Poletna zgodba, ene od najlepših ljubezenskih zgodb svetovne literature, smo v slovenščini zapolnili veliko vrzel, ki je zevala na področju nemške prevodne književnosti, saj gre za prvi prevod Tucholskega v slovenščino nasploh.

James Clear je svojo knjigo Atomske navade v celoti posvetil načinu, kako se lahko vsak dan izboljšamo za en odstotek tako, da se znebimo slabih navad in pridobimo dobre. Navaja najpogostejše napake, ki jih ljudje storimo pri spreminjanju navad. Razloži, kako pridobiti motivacijo in voljo za spremembe, kako zgraditi močnejšo osebnost in kako verjeti v svoj uspeh. Uvodoma je avtor dela zapisal, da se »človeško vedenje neprestano spreminja: iz situacije v situacijo, iz trenutka v trenutek, iz sekunde v sekundo. Ta knjiga govori o tem, kar se ne spreminja. Govori o osnovah človeškega vedenja. O trajnih načelih, na katera se lahko zanašate leto za letom. Ne obstaja en sam pravi način, kako si pridobiti boljše navade, vendar ta knjiga opisuje najboljši način, ki ga poznam – pristop, ki bo učinkovit ne glede na to, kje začnete ali kaj želite spremeniti.« Zgodba te knjige sloni na avtorjevem štiristopenjskem modelu navad – dražljaj, hrepenenje, odziv in nagrada – in štirih zakonih spremembe vedenja, ki izvirajo iz teh stopenj. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej