Sobota, 31. oktober 2015 - 09:37

Kultura/Slovenija

SNGJužna Koreja: Drama Ljubljana s Ponorelo lokomotivo gostuje v Južni Koreji

Seul, 31. oktober 2015  (MOREL)– Prva slovenska uprizoritev Witkiewiczeve Ponorele lokomotive v režiji Jerneja Lorencija, nagrajena in zadnja leta ena mednarodno najbolj zaželenih predstav SNG Drama Ljubljana, se te dni mudi v južno-korejski prestolnici. 30. in 31. oktobra bodo Ponorelo lokomotivo po seulskih tirih metafizičnega drgeta odpeljali Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Zoran Košir.

Po veliki nagradi 48. Festivala Borštnikovo srečanje in gostovanjih v Bolgariji (Sofija in Varna), na Finskem (Tampere), Srbiji (Beograd - Bitef), Belorusiji (Minsk), Romuniji (Temišvar) in na Hrvaškem (Split - Marulićevi dnevi), predstavi v Južni Koreji pomenita že 7. uspešno gostovanje v tujini.

Ponorela lokomotiva se je po besedah Rhew In-hwa, glavne direktorice Centra uprizoritvenih umetnosti, ki deluje v okviru Sveta za umetnost Južne Koreje, uvrstila na festival "zaradi svoje umetniške odličnosti in izvirnosti", saj s tem, tako In-hwajeva, »z možnim umetniškim izrazom prispeva k predstavitvi najsodobnejših pogledov na gledališče«.

To je hkrati tudi prvo gostovanje slovenskega gledališča na tem festivalu in drugo gostovanje SNG Drama Ljubljana v Južni Koreji. Prvo gostovanje Drame je bilo z večkrat nagrajeno uprizoritvijo de la Barcove igre Življenje je sen v režiji Janusza Kice.
 

O 15. festivalu SPAF (Seulski festival uprizoritvenih umetnosti/Seul Performing Arts Festival)
Gre za enega najpomembnejših in najuglednejših mednarodnih festivalov uprizoritvenih umetnosti v Aziji, ki predstavlja izbor umetniško najbolj izstopajočih uprizoritev različnih žanrov: od gledaliških do plesnih in multimedijskih predstav. Festival letos poteka že 15. in poleg tekmovalnega programa domače plesne umetniške produkcije gosti tudi ugledne gledališke institucije iz različnih koncev sveta (Peeping Tom & KVS iz Belgije, Berliner Ensemble iz Nemčije, Workcenter of Jerzy Grotowski & Thomas Richards iz Italije, Rocío Molina iz Španije, Centre Chorégraphique National de Montpellier iz Francije in SNG Drama Ljubljana iz Slovenije). Letošnja edicija festivala se programsko osredotoča na oživljanje avantgardnih tokov uprizoritvenih umetnosti, zlasti iz 2. polovice 20. stoletje.  Med letošnjimi gosti sta slovenski javnosti zelo dobro poznani uprizoritvi Shakespearovi soneti iz leta 2009 v režiji legendarnega Roberta Wilsona in mednarodna koprodukcija À Louer (For Rent), ki je leta 2011 nastala tudi v sodelovanju s Cankarjevim domom. Festival uspešno zapolnjuje manko tradicije sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Južni Koreji in je referenčen tako za Azijo kot za mednarodno gledališko sceno. Financira ga Center uprizoritvenih umetnosti Sveta za umetnost Južne Koreje - javna institucija, ki jo je ustanovilo južno-korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, z namenom promocije, ohranjanja in razvoja uprizoritvenih umetnosti v Južni Koreji. Center uprizoritvenih umetnosti danes deluje kot umetniško vozlišče, ki povezuje četrt milijona domačih in mednarodnih ustvarjalcev s področja uprizoritvenih umetnosti. To so sporočili iz SNG Drama Ljubljana. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej