Nedelja, 24. november 2019 - 22:00

Kultura/Slovenija

SNG Drama Ljubljana na gostovanju v Beogradu in Zagrebu

Saloma

Saloma
Avtor: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Ljubljana, 24. november 2019 (MOREL)- SNG Drama Ljubljana bo v naslednjih dneh kar trikrat gostovalo v tujini. V torek, 26. novembra, ob 19.30 se bo v Narodnem pozorištu v Beogradu Drama predstavila z nedavno premierno prikazano uprizoritvijo Saloma. V petek, 6. decembra, ob 20.00 bo v Zagrebu v Zagrebačkem kazalištu mladih gostovala z uprizoritvijo Pogovori o ljubezni, v nedeljo, 8. decembra, ob 20.00 pa v istem gledališču z nagrajeno uspešnico letošnjega Borštnikovega srečanja Ali: Strah ti pojé dušo. S tremi gostovanji Drama nadaljuje svoje uspešno povezovanje in sodelovanje z najbolj prepoznavnimi gledališkimi hišami v državah nekdanje Jugoslavije.
Saloma v režiji Eduarda Milerja se dogaja v bibličnem prostoru in času, kjer se srečujejo različni narodi, kulture, religije in filozofije. Nočna gostija nam razkrije simbolni sodobni svet v malem, svet razvrata, nemoralnosti, sovraštva in neenakopravno porazdeljene moči in bogastva. Prerok Johanaan se vzpostavi kot nasprotje tej dekadenci, katere del je tudi Saloma, ki je pripravljena za njegovo ljubezen žrtvovati vse, tudi njegovo življenje. Uprizoritev Saloma v svojem temelju preizprašuje vprašanja skrbi, ljubezni, poželenja, pa tudi današnjega sveta, v katerem posledice slepega individualizma vse močneje prežemajo socialne antagonizme sodobne družbe. V Beogradu se bo predstavila prvovrstna zasedba SNG Drama Ljubljana s Polono Juh, Igorjem Samoborjem, Gregorjem Bakovićem in Alojzom Svetetom na čelu.

Letos premierno uprizorjeni avtorski projekt Pogovori o ljubezni, ki je nastal v koprodukciji med SNG Drama Ljubljana in Kraljevim gledališčem Zetski dom s Cetinja, v središče svojega premisleka postavlja ljubezen in medosebne odnose. Režiser Jernej Lorenci z mednarodno ustvarjalno ekipo išče novo govorico in obliko naslavljanja ljubezni, jo poskuša umeščati v sodobno družbo ter razumeti razliko med govorico ljubezni in govorom o ljubezni.
V Zagrebu se bo predstavila tudi večkrat nagrajena uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo, ki je nastala po motivih filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali. Pod taktirko režiserja Sebastijana Horvata je ustvarjalna ekipa razgalila intimno zgodbo ljubezenskega odnosa med starejšo žensko in mlajšim moškim iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja v Nemčiji. A uprizoritev je v luči migracij in politike sovraštva, ki obkrožajo to temo, še kako aktualna tudi danes po vsej Evropi. Uprizoritev poleg nestrpnosti v družbi odpira tudi vprašanje medosebnih odnosov, položaja posameznika in ljubezni. V naslovnih vlogah blestita Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej