Četrtek, 15. oktober 2020 - 21:55

Kultura/Slovenija

Slovenski papagaj Nande navdušil evropske šolnike

Ljubljana, 15. oktober 2020 (MOREL) – Izobraževalni komplet za prvošolce Moj Nande 1, je v sklopu frankfurtskega knjižnega sejma včeraj dobil prestižno mednarodno priznanje, srebrno nagrado BELMA (Best European Learning Materials Award). Prestižno priznanje BELMA za najkakovostnejša učna gradiva, ki nastanejo v državah Evrope je tokrat dobil celovit komplet učnih gradiv za prvošolce Moj Nande 1, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Po mnenju mednarodne žirije strokovnjakov so nagrajena gradiva model, ki bi mu morala slediti ostala učna gradiva v Evropi. Nov komplet Moj Nande 1, ki je prepričal zahtevno žirijo uglednih raziskovalcev učbenikov, vsebuje samostojne delovne zvezke za vse tri temeljne predmete: slovenščino, spoznavanje okolja in matematiko.

Žirija je v svoji utemeljitvi zapisala: »Učni komplet Moj Nande 1 je zasnovan na inovativnem pristopu, ki temelji na enotnem konceptu za vse tri temeljne predmete, kar daje učencem občutek lahkotnosti pri uporabi gradiv. Širok nabor didaktičnih pristopov (učenje z gibanjem, učenje skozi igro, ustvarjalne dejavnosti) omogoča učitelju izvajanje pouka na način, ki bo zadovoljil raznolike učne sloge učencev in njihove potrebe«, je še poudarila žirija. Da so nova učna gradiva za 1. razred sodobna, privlačna, učinkovita in konceptualno poenotena, so poskrbele priznane strokovnjakinje, so sporočili iz Mladinske knjige. Avtorska skupina in urednice so sodelovale z zunanjimi strokovnjaki in 96 izkušenimi učitelji evalvatorji, ki so s svojim mnenjem pomembno vplivali na končno vsebino in obliko učnega gradiva.

»Prestižna mednarodna nagrada BELMA nas je potrdila v prepričanju, da učenci potrebujejo sodobna učna gradiva, ki upoštevajo in zadovoljujejo njihove razvojne in učne potrebe,« je o nagradi povedala urednica Tihana Kurtin Jeraj. »Uvajanju učenja z gibanjem in skozi igro smo dodali še vsebine, ki učencem omogočajo razvoj in krepitev miselnih in ustvarjalnih zmožnosti. Vse to omogoča učiteljem raznolik, aktiven in dinamičen pouk, učencem pa usvajanje novih znanj na način, ki jim je najljubši – skozi aktivnost in igro. Učni komplet Moj Nande 1 je plod tesnega sodelovanja z izjemno avtorsko skupino, zunanjimi strokovnjaki in številnimi učitelji, ki so z nami delili svoje strokovno znanje in bogate izkušnje ter tako prispevali k pomembni zgodbi o uspehu«, je še dodala.

V vseh delovnih zvezkih otroke motivirajo hudomušne ilustracije in papagaj Nande. Vse ilustracije so delo Jake Vukotiča, gradivo pa je oblikovala večkrat nagrajena oblikovalka Barbara Jenko. Vsebino dopolnjujejo tudi skrbno izbrane in s premislekom umeščene fotografije. Nande, »gusar znanja«, kot prikupen »pliško« prvošolcem pomaga, da se čim več naučijo in se med seboj čim bolj razumejo. Spodbuja jih v delovnih zvezkih. Na interaktivnem portalu UČIMse.com spremlja njihove dosežke, jim pomaga pri utrjevanju znanja ter navija zanje. V razredu jih spremlja nekoliko večji plišasti Nande, manjša plišasta različica pa jih lahko pri igrivem učenju spremlja tudi doma. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice