Sreda, 17. junij 2020 - 17:18

Slovenija/Kultura

Svet čebel, miši, medvedov in tigrov za mlade bralce

Anja Štefan in Jelka Reichman

Anja Štefan in Jelka Reichman
Avtor: MOREL-zz

Ljubljana, 17. junij 2020 (MOREL) - Kakšno je videti čarobno kraljestvo čebel? Kaj vse počne tiger, ko se povabi na čaj? Kje sta se srečala nerodni medved Ernest in neubogljiva miš Celestina? Kako zgleda »urnik« in vsakdan otrok doma, v vrtcu in v nižjih razredih osnovne šole? Vsakič, ko se brezmejna zvedavost mladih bralcev dotakne teh vprašanj odgovore lahko najde v danes predstavljenih knjižnih novosti založbe Mladinska knjiga. O čebelah in še marsičem zanimivem iz zgodovine človeštva govori bogato ilustrirana knjiga Čebele, poljskih avtorjev Wojciecha Grajkowskega in Piotra Socha. Znana angleška pisateljica Judith Kerr je napisala knjigo Tiger, ki je prišel na čaj, francoski pisatelj Daniel Pennac pa zabaven roman Ernest in Celestina. Tandem naših izjemno priljubljenih ustvarjalk slikanic Anja Štefan in Jelka Reichman je ustvaril knjigo pesmi in čudovitih podob z naslovom Imam zelene čeveljčke.

Skorajda ni slovenskega otroka, ki ne bi poznal pesmi in čudovitih podob teh dveh umetnic iz knjig, kot so Sto ugank, Še sto ugank, Lonček na pike in druge. Slikanica Imam zelene čeveljčke vabi otroke v pisanost našega sveta, je na predstavitvi poudarila urednica otroškega in mladinskega leposlovja pri MK Irena Matko Lukan. Njena kolegica Alenka Veler poudarja, da smo po otroškem in mladinskem leposlovju v svetovnem vrhu ter da si vsako leto pri MK prizadevajo, da bi izdali takšne izvirne knjige tudi prevedene v druge jezike. Po besedah avtorice Anje Štefan so v slikanici nekatere pesmi zelo stare, dobršen del je tudi novih. »Knjiga je tematsko pisana, nekatere pesmi so igrive in so blizu majhnim otrokom, so pa tudi pesmi, ki prihajajo iz odrasle izkušnje, ki jih bo otrok dojel po svoji meri. Pesmi se sprehajajo od igre in veselja, vedrine, lahkotnosti do otožnosti, samorefleksije in refleksije na to družbo ter tudi na to, kar si želim, kakšen naj bi bil svet. Nekoč sem imela zelene čeveljčke in oblekico na kvadratke tako, da je ta pesmica nastala iz čistega veselja,« je še povedala Anja Štefan in dodala, da je pri svojem ustvarjanju vesela družbe ilustratorke Jelke Reichman. »Vsakem avtorju se z ilustracijo skušam prilagoditi, hkrati pa tudi sebe predstaviti«, je pojasnila Reichmanova. Pravi še, da se vedno drži vsebine, saj prvo je beseda in kot ilustrator moram temu slediti. Njene besede in moje ilustracije sta na istem valovanju, je še dejala ilustratorka.

Danes je predstavljena velika slikanica Čebele poljskih avtorjev Wojciecha Grajkowskega in Piotra Socha v prevodu Staše Pavlovič, strokovni pregled pa je opravila Jelka Pogačnik. Oče avtorja slikanice je bil čebelar, bralec pa prek lepih ilustracij in bogatega besedila spozna čarobno kraljestvo čebel. Tako že v prvem stavku izvemo, da čebele živijo na zemlji vsaj sto milijonov let, znanstveniki menijo celo, da so se čebele pojavile še prej, pred 120 milijoni let. Njihov obstoj sega v čase, ko so na zemlji še kraljevali dinozavri. To dokazujejo v jantar ujeti primerki progastih žuželk, starih vsaj toliko let. Da bi čebele proizvedle en kilogram medu, morajo obiskati več milijonov cvetov in preleteti kakšnih 150 tisoč kilometrov, kar je približno toliko, kot da bi štirikrat obkrožile zemljo. Med čebelje zanimivosti avtor slikanice izpostavi, da delavka v golši prenaša količino nektarja, ki ustreza polovici njene teže. V enem samem dnevu vse delavke iz ene družine več kot 150 000 krat poletijo po nektar in pelod. Kot vemo je 20. maja, na rojstni dan najbolj znanega slovenskega čebelarja Antona Janše (1734 – 1773), svetovni dan čebel. In ravno na ta dan je slikanica prišla med bralce in danes je uradno predstavljena. V veliki slikanici bogate ilustracije prikažejo telesno zgradbo čebel in med številnimi podatki izvemo, da čebelja krila v letu utripnejo 230-krat na sekundo, kar pomeni, da čebele letijo s hitrostjo 30 kilometrov na uro. Slikanica prikaže tudi delitev nalog v družini čebel, njihovo razmnoževanje, čebelji ples, rojenje, opraševanje ter tudi to, da čebele niso zaslužne samo za med, temveč tudi za mnoge druge poslastice, saj brez teh malih opraševalcev številne rastline ne bi mogle rojevati plodov in semen. Prikazana je tudi zgodovina stikov med ljudmi in čebelami, gradnja čebelnjaka, številne vrste panjev, medovite rastline. Če bi z dobro mislijo zasadili nogometno igrišče, bi vsak od igralcev obeh ekip dobil 10 velikih kozarcev medu. Zelo podrobno je predstavljeno kako nastajajo med in drugi čebelji pridelki kakor tudi kdo so plenilci čebel in ljubitelji medu.

Roman Ernest in Celestina priljubljenega francoskega avtorja Daniela Pennaca, ki ga je prevedla Nadja Babič je po besedah urednice Alenke Veler zabaven roman. Pisatelj Pennac je junaka, ki ju poznamo iz slikanic Gabriele Vincent, najprej v zgodbi oživil za animirani film Erneste in Celestina, potem pa je njune dogodivščine spravil še v knjižno obliko. Po besedah Alenke Veler roman pripoveduje zgodbo na drugačen način, kot animirani film. Kot je na novinarski konferenci pojasnila prevajalka Nadja Babič je roman nekaj posebnega, v ospredju pa sta zabaven in neroden medved Ernest in neubogljiva miš Celestina.

Mladinska knjiga bo najmlajše razveselila z avtorsko slikaniško klasiko Tiger, ki je prišel na čaj. Avtorica Judith Kerr je izjemno zanimiva in priljubljena avtorica knjig za otroke, njen Tiger pa že več kot petdeset let zabava otroke po vsem svetu. Slikanico, ki je sicer izšla leta 1968 je iz angleščine prevedla Neža Božič. Prodanih je bilo že pet milijonov izvodov te slikanice, avtorica pa je napisala 30 knjig. Slikanica pripoveduje o deklici Sofiji in njeni mami. Ko sta si postregli s čajem, se jima pridruži tiger. In to kakšen tiger: vse je pojedel, vse je popil (tudi vso vodo iz pipe). (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej