Ponedeljek, 10. februar 2020 - 18:19

Kultura/Slovenija

Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke na področju kulture prejela Daniela Paliaga Janković

Piran, 10. februar 2020 (MOREL)- Občina Piran je slovenski kulturni praznik slovesno obeležila s prireditvijo Inspiracije, ki je na predvečer praznika, minuli petek, potekala v Avditoriju Portorož. Gostitelj večera župan občine Piran Đenio Zadković je ob tej priložnosti Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture podelil Danieli Paliaga Janković, ki se ji je občinstvo v polni dvorani poklonilo z bučnim aplavzom. Umetnica se je najprej iskreno zahvalila predlagatelju Samoupravni skupnost italijanske narodnosti Piran ter vsem, ki jo na njeni ustvarjalni poti podpirajo in stojijo ob strani.

Zbrane je nagovoril slavnostni govornik Boris Šuligoj, ki je povedal, da je »ena od vse preredkih jasnovidnih in nadvse pomembnih potez današnjih županov istrskih mest je skupna kandidatura Pirana in večjega števila istrskih občin za evropsko prestolnico kulture. Ta prostor je nekaj izjemnega, vendar je njegov potencial neizkoriščen in izropan. Položaj Istre dokazuje, da v tej državi niso razumeli, zakaj je pomembneje, da si Istrani zaslužijo, zaslužimo kulturno bogatejšo Istro, da je to torej pomembneje kot, da še bolj centraliziramo že tako do onemoglosti osredinjeno Ljubljano. Ne razumejo, v čem je prednost tega prostora, ki je po Tomizzi in Rakovcu edinstveno evropsko prizorišče ali torišče, če hočete, jadransko-alpskih trkov. V tem prostoru se v edini evropski točki prepletajo slovanska, romanska in tudi germanska kultura.«

Župan občine Piran Đenio Zadković je v svojem nagovoru rekel: »Moja velika želja je, da bi s sodelavci po zaključku mojega županovanja lahko vsem ljudem, ki se bodo nekoč ozirali po Tartinijevi dediščini, zapustili zanamcem trdne temelje odličnih kulturnih vsebin, jih nadaljevali, nadgrajevali in razvijali. Posredno je to namen Evropske prestolnice kulture, da se dvigujeta raven in zavedanje o pomenu kulturne dediščine. Naša skupna kandidatura za Evropsko prestolnico kulture Piran-Pirano4Istria orisuje sožitje in sobivanje med narodi na tem ozemlju in stremeti moramo, da tako tudi ostane. Kako pomembno je razumevanje, »da koder sonce hodi prepir iz sveta bo pregnan« je zapisano v slovenski himni. Prešeren se je močno zavedal, v čem je smisel sodelovanja in sobivanja. Vedel je, da s tem človek raste in napreduje. Tega se je zavedal tudi Giuseppe Tartini, ki je narode povezoval z glasbo. Navdihoval je številne mlade in jim omogočal, da se kulturno udejstvujejo in izpolnjujejo pod njegovim okriljem.«

Večer, ki ga je režiral Ivan Loboda, je z igranimi prehodi v slovenskem in italijanskem jeziku čutno prepletala Lara Komar v vlogi muze. Kulturni program so sooblikovali MePZ Georgios (dirigent Danijel Grbec) in MePZ Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran (dirigent Sašo Fajon) s skupnim vokalnim poklonom Prešernu in Tartiniju, odlična Valter Dragan in Vesna Jevnikar sta s profesionalno interpretacijo Prešernovih poezij poudarila njegovo veličino. Godalni orkester Glasbene šole Koper z izjemnim solistom Jako Černicem, je pod taktirko Žige Cerarja navdušil publiko in zaključili bogat kulturni program Občine Piran ob slovenskem kulturnem prazniku.

Obrazložitev nagrade: 

Kulturna dediščina igra pomembno vlogo v življenju meščanov. Prispeva k oblikovanju lokalne identitete. Ima vzgojno in izobraževalno moč.

Svojo ljubezen do umetnosti je Daniela Paliaga Janković želela deliti z drugimi: domačimi in tujimi obiskovalci našega prelepega mesta. Z raziskovanjem piranskih zakladov in vodenimi sprehodi je radovednežem razkrila in z njimi delila marsikatero mestno skrivnost. Njene pripovedi o ljudeh in dogodkih so v mnogih pustile globok vtis.  V želji, da bi se spomini ohranili, sta v zadnjih dveh letih izšli knjižici, posvečeni piranskim trgom, vodnjakom, obzidju, svetilniku.

Predanost do umetnosti je kot profesorica na Gimnaziji Antonio Sema delila z mladimi, danes pa je v svojem prostem času aktivna v raznih društvih in glasnik vsega, kar je povezano z ljubeznijo do mesta, v katerem živi in njegove kulturne in arhitekturne snovne in nesnovne dediščine.

To so sporočili iz piranske občine. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej