Torek, 15. december 2020 - 17:57

Slovenija/Kultura

Učencem so učitelji nenadomestljivi

Ljubljana, 15. december 2020 (MOREL) - Potovati je možno navkljub političnim zapovedim in prepovedim naše vlade in sicer pred poukom, po pouku, med poukom ali kar tako. Sliši se nenavadno in nemogoče, a kljub vsemu lahko z različnimi živalmi potujemo v svet čustev kamor nas popeljejo pesnica Barbara Gregorič Gorenc in ilustrator Damijan Stepančič s svojo knjigo Negotove pesmi. V mesto, ki stoji za sedmimi širokimi avtocestami, sedmimi krožišči, sedmimi parkirišči, bralce popeljeta pisateljica Aksinja  Kermauner in ilustrator Jure Engelsberger v knjigi Avtomobilska mularija. Za tiste, ki jih zanima Kaj ima sonce najraje, odgovore ponuja pisatelj Niko Grafenauer v istoimenski knjigi, ki jo je ilustriral Marjan Manček. Najnovejše dogodivščine najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo iz peresa Dava Pilkeya čakajo bralca pod naslovom Pasji mož 7: H komu se kotali?, v prevodu Boštjana Gorenca – Pižame. Vse te čudovite svetove mladim bralcem je v predprazničnem paketu knjig za otroke in mladino pripravila Založba Mladinska knjiga (MKZ). Za starše in učitelje, pa je o pomenu učenja in poučevanja spregovorila Barica Marentič Požarnik v svoji knjigi Moje življenje, moje učenje.  

V zbirki Sončnica je izšla duhovita pesniška zbirka za mlade Negotove pesmi izpod peresa Barbare Gregorič Gorenc in s čudovitimi ilustracijami Damijana Stepančiča. Kot je knjigi na pot zapisala urednica pri MKZ Irena Matko Lukan nas Negotove pesmi »popeljejo na domišljijsko potovanje, kjer začutimo veselje in žalost, jezo in strah, negotovost in pogum, divjost in umik, prijateljstvo in samost… Pa načine, kako se lahko vedno znova postavimo na noge. Igrivost in moč umetnosti.«  V tej duhoviti pesniški zbirki za mlade nam pesnica Barbara Gregorič Gorenc in ilustrator Damijan Stepančič v vseh 24 pesmih od Borbenega bika, Drobcene školjke in Vreščave srake do Korajžne krave in Krasnega krta ter Bele medvedke -iskreno in pisano pokažeta, da jima nič otroškega (človeškega) ni tuje.

Ob 80-letnici rojstva Nika Grafenauerja, pesnika, prevajalca, esejista in dolgoletnega urednika pri založbi Mladinska knjiga, je v zbirki Sončnica izšel ponatis njegove zbirke pesmi za najmlajše Kaj ima sonce najraje. Omenjena zbirka pesmi je prvič izšla leta 1979 pri založbi Borec. Za jubilejno priložnost je naslovnico na novo ilustriral Marjan Manček, ki je avtor tudi preostalih ilustracij v tej imenitni knjigi pesmi. Le kdo ne pozna legendarnega »Pedenjpeda, ki je korenjak, malo kdo mu je enak,« in ga je ilustriral Marjan Manček? Ali pa kdo ne pozna Avtozavra?

V zbirki Deteljica je izšla simpatična slikanica Avtomobilska mularija naše znane pisateljice Aksinje Kermauner in priljubljenega ilustratorja Jureta Engelsbergerja o avtomobilčkih in njihovih prigodah. Avtorja sta poskrbela, da so zabavne kratke zgodbe polne vragolij, malih nezgod, otroškega (ne, avtomobilskega) smeha in prijateljstva.  Vse se dogaja v nenavadnem mestu, v katerem je vsak avtomobilček drugačen, vsi pa so podobni otrokom: so razigrani, radovedni, včasih nagajivi, včasih prestrašeni.

Zbirka Pasji mož je bogatejša za sedmo novo knjigo Pasji mož 7: H komu se kotali? Dav Pilkey, avtor in ilustrator Pasjega moža, je bralce sprva navdušil s prigodami Kapitana Gatnika, ki jih imamo tudi v slovenskem prevodu.  Pilkey je sicer znan ameriški stripar, avtor in ilustrator, ki je s svojim risanjem že od rane mladosti nadvse rad motil pouk in ob živce spravljal učitelje, ti pa so mu govorili, da vse svoje življenje pač ne bo mogel risati trapastih knjig. Dav jih na srečo ni nikoli znal prav dobro poslušati. Dav je na srečo rad risal in si izmišljal zgodbe, ustvarjal stripe – čisto prve prigode Pasjega moža in Kapitana Gatnika. Njegove zgodbe so deloma avtobiografske in raziskujejo univerzalne teme, ki slavijo prijateljstvo, strpnost in zmagoslavje dobrosrčnosti. Tudi to knjigo je prevedel in priredil Boštjan Gorenc – Pižama in poskrbel, da nori štosi, izvirne besedne igre in duhovita poimenovanja zaživijo tudi v slovenskem prevodu te globalne uspešnice. V sedmi knjigi Pasji mož postane tarča popolnoma novega superzlobneža, mali Petrček pa mora pogledati v oči lastni preteklosti in se boriti za tiste, ki jih ima res rad. Priljubljena serija Dava Pilkeya navdušuje male bralce po vsem svetu, govori pa o univerzalnih vrednotah, kot so empatija, prijaznost, vztrajnost in pomembnost pravih odločitev.

Zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani ddr. Barica Marentič Požarnik je ob svojem življenjskem jubileju - 80-letnici, v knjigi Moje življenje, moje učenje - kot sama pravi, »orisala zgodbo svojega učenja ter osebnega in profesionalnega razvoja«. Svoje bogato polstoletno poklicno delovanje je posvetila raziskovanju in izobraževanju o kakovostnem učenju in poučevanju. Ob plodnem raziskovalnem delu in številnih stikih s tujimi strokovnjaki je od blizu spremljala in sooblikovala razvoj slovenskega šolstva. V knjigi Moje življenje, moje učenje predstavlja svoj pogled na sistemske spremembe ter išče odgovore na vprašanja, kot so denimo: kakšno je uspešno učenje in kako ga spodbujati, kakšni so dobri učitelji in kaj jih odlikuje, kako vrednotiti rezultate učenja in kako povezati izobraževanje z vzgojo za vrednote, za sodelovanje, za pristne in odgovorne odnose do soljudi in okolja. »V monografiji se Barica Marentič Požarnik ob odkrivanju svojih korenin, družinske dediščine in vseh nadaljnjih izkušenj ter spodbud, ki so jo sooblikovale, posveti dognanjem in razvoju osrednjih področij svojega profesionalnega delovanja,« je v uvodni misli Knjigi na pot zapisala izr. prof. dr. Barbara Šteh. »Morda nas bo, kot poudari avtorica, pandemija zopet spodbudila k razmisleku o tem, v čem je pravzaprav ključna vloga učiteljev, v čem so nenadomestljivi in kako jih okrepiti v njihovi strokovnosti in avtonomiji, da bodo, kot pravi, »pripravljeni in sposobni uveljaviti kakovosten, 'na učenca usmerjen' pouk s posluhom za potrebe učencev in pristne medosebne odnose«. (konec)zz

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice