Sreda, 26. avgust 2020 - 07:09

Kultura/Slovenija

V Izoli se začenja 16. festival Kino Otok

Izola, 26. avgust 2020 (MOREL)- Filmski festival Kino Otok, ki je ob večerih tradicionalno naselil Manziolijev trg, je letos zaradi večje kapacitete prestavljen v izolski letni kino Arrigoni. Sinoči je bila tam projekcija presenečenja, s katero so vstopili v 16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo v Izoli potekal do nedelje, 30. avgusta.

Festivalsko dogajanje v Izoli bodo slovesno nocoj, ob 20.30 uri v letnem kinu Arrigoni s poetičnim celovečercem Balon Peme Tsedena, večkrat nagrajenega tibetanskega režiserja, pisatelja in producenta. Balon je zgodba o tem, kako igra s kondomi, ki jih otroka uporabita kot balone, poruši harmonijo družine in skupnosti, kar povzroči niz zadreg, dilem in življenjskih odločitev.

Danes se bo filmski program začel že ob 16. uri v Art kinu Odeon z indijskim Greš danes v šolo? (2019, 59’) scenaristke in režiserke Anupame Srinivasan iz Delhija, nekdanje harvaradske študentke, ki od leta 2001 snema dokumentarce in kratke filme na temo spola, glasbe in izobrazbe. Film ponudi vpogled v ruralne predele severne Indije in v vsakodnevne ovire, ki tamkajšnjim otrokom otežujejo dostop do šolanja.

Letos so na festivalu uvedli novo filmsko sekcijo, Chiaro-oscuro. Ta predstavlja tematski fokus, s katerim osvetljujejo pomembne tematike, ki zakrite prežijo v sencah javnega diskurza. Letošnji podnaslov, Tiranija napredka, nakazuje filme, ki obravnavajo temne plati človeškega napredka in hkrati pod vprašaj postavljajo samo naravo le-tega. V tej sekciji bo ob 18. uri v Art kinu Odeon predvajan realističen, a hkrati mističen film režiserke in vizualne umetnice Maye Da-Rin, Vročica (Brazilija, Francija, Nemčija, 2019, 98’). Režiserkin celovečerni prvenec, ki se je uvrstil v program Cinéfondation v Cannesu, je film o trku svetov staroselske in belske Brazilije in o nezmožnosti dialoga med njima. Film so na Kino Otok pripeljali v sodelovanju z Mednarodnim festivalom v Innsbrucku.
Večeri na Kino Otoku so tradicionalno rezervirani tudi za Video na plaži, sekcijo, v kateri predvajajo udarne kratkometražce neodvisnih vzhajajočih avtorjev in avtoric. Program so morali letos zaradi izrednih razmer umakniti izpod zvezd v zavetje Art kina Odeon. Danes bo tam ob 20.30 uri na sporedu program kratkih filmov z naslovom Onkraj poklica(nega). 

V naslednjih festivalskih dneh se v Izoli obeta obilica filmskega programa, programa za filmske profesionalce in spremljevalnega kulturnega programa. Opozarjamo tudi na Podmornico na Otoku, raznolik filmsko-vzgojni program za otroke, mlade in družine, ki imajo radi film in si želijo čarobni svet gibljivih slik spoznati od blizu. Filmi Podmornice bodo na ogled čez vikend v Kulturnem domu. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej