Prireditve v prihajajočih mesecih

Zanimivost/Nemčija

© S. Nieselt / STG
© S. Nieselt / STG
#JoinGermanTradition
Kuharski običaji in recepti , ki so se ohranili iz roda v rod, pisani ljudski festivali in sejmi , izjemne spretnosti ročne obrti in revolucionarni nemški izumi - nemška tradicija je bogata, raznovrstna in edinstvena. Vabimo vas, da tudi vi to leto ob obisku počitniške dežele Nemčije doživite nemško tradicijo v vseh svojih edinstvenih oblikah in vaše vtise delite z nami na naši mikrostrani #JoinGermanTradition.
» Tradicija in običaji na #JoinGermanTradition


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© DZT
© DZT
Pust pregnal zimo
Karnevali v Mainzu , Düsseldorfu in Kölnu , ki sodijo med najznamenitejša pustna rajanja v počitniški deželi Nemčiji, so tudi letos poskrbeli za pisano veselje. Ulice so preplavile maske vseh barv in oblik, med njimi tudi tradicionalne in ročno izdelane lesene karnevalske maske , katere si lahko skozi vse leto ogledate tudi v schwarzwaldskem muzeju Vogstbauernhof v mestu Gutach.
» Spoznajte umetnost izdelovanja lesenih mask

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© imago
© imago
Sladka razvada s severa
Marcipan, okusna pasta iz mandljev in sladkorja, izhaja iz Perzije, kjer so z njo že pred več kot tisoč leti zaključevali slavnostne obede. Danes je po marcipanu najbolj znano mesto Lübeck - lübeški marcipan namreč slovi kot najbolj kakovosten, saj je v njem izjemno visok delež mandljev in malo sladkorja. Vsakdanji pridelek marcipanovih dobrot se v pristaniškem mestecu šteje v tonah, zato se jim ob vašem obisku Lübecka nikakor ne odrečite.
» Izvedite še več o nemški kulinariki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Europa-Park
© Europa-Park
"Feel Good Weeks" v Europa-Parku
V Europa-Parku , najbolj priljubljenem zabaviščnem parku v Nemčiji, bodo vse do letošnje velike jubilejne otvoritve nove sezone (29.3.2015) potekali tedni dobrega počutja oz. t.i. "Feel Good Weeks" . Hoteli v zabaviščnem parku bodo v tem času navduševali s svojo odlično wellness in spa ponudbo ter svoje goste razvajali z izvrstnimi kulinaričnimi meniji.
» Počitek po vaši meri v Europa-Parku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Congress- und Tourismus-Zentrale Nürnberg/Playmobil
© Congress- und Tourismus-Zentrale Nürnberg/Playmobil
Martin Luther v mini izvedbi
Turistično društvo Nürnberga je skupaj z Nemško turistično organizacijo in priljubljenim proizvajalcem igrač PLAYMOBIL za promocijo odmevnega kulturnega projekta Desetletje Luthra , ki bo čez dve leti ob 500. obletnici luteranske reformacije doseglo svoj vrh, kreiral figurico Martina Luthra , znamenitega nemškega reformatorja. Luther v mini izvedbi je že postal najbolje prodajana PLAYMOBIL figurica vseh časov.
» 2017 - deset let spominov na nemškega reformatorja

 

Pomladno-poletne novosti počitniške dežele Nemčije

© Deutsche Märchenstraße
© Deutsche Märchenstraße
UNESCO-vi biseri na Pravljični cesti
 
Vse od leta 1975 priljubljena in ca. 700-kilometrov dolga nemška Pravljična cesta navdušuje ljubitelje pravljic in slavnih bratov Grimm. Podajte se po stopinjah znanih pravljičarjev ter njunih največjih junakov, ob enem pa spoznajte še nemške UNESCO-ve bisere na poti - npr. čudoviti park Wilhelmshöhe v Kasslu, mestno hišo in Rolandov kip v Bremnu, tisoč let stare bukove gozdove ali severno obalo z bibavičnim pasom pri Bremerhavnu.» Podajte se na pravljični potep
© Europa-Park
 
© Europa-Park
Nova atrakcija v Europa-Parku
 
Zabaviščni park Europa-Park je ponovno razširil svoj atraktivni zabavni program in sicer z novo indoor atrakcijo »Artur v kraljestvu Minimojčkov« , največjo in najobsežnejšo predstavo v zgodovini zabaviščnega parka. Predstava temelji na čudoviti animirano-igrani družinski pustolovščini Luca Bessona o dečku, ki vstopi v zanimivi svet mikroskopsko drobcenih bitij. Vaši najmlajši bodo navdušeni!» Več o predstavi »Artur v kraljestvu Minimojčkov«
© Maritim Hotels
© Maritim Hotels
Nemško udobje v hotelih Maritim
 
Hotelska veriga Maritim Hotels bo poskrbela, da bo vaš oddih v počitniški deželi Nemčiji resnično nepozaben. Ne glede na to ali se odpravljate na ogled nemških metropol, aktivni oddih ob Baltsko morje, v atraktivne zabaviščne oz. tematske parke ali na sproščujoče wellness počitnice - hoteli Maritim vas bodo z odlično ponudbo, prijaznim pristopom in pristno nemško gostoljubnostjo enostavno navdušili.» Preverite enkratno ponudbo hotelov Maritim v Nemčiji
© DE Bahn
© DE Bahn
Ugodno z IC Busom v München
 
Od 28. aprila naprej se bo možno odpraviti na cenovno ugodno potovanje z modernim IC Busom . Vozil bo med Zagrebom in Münchnom, od koder bo mogoče v okviru ponudbe Europa Spezial Nemških železnic do želenega cilja z isto vozovnico potovati z vlakom. Pot od Ljubljane do Münchna vas bo lahko tako stala samo 19 evrov, po redni ceni pa 85 evrov.» Udobno, hitro in enostavno z IC Busom
© globaldiscussion.net
© globaldiscussion.net
Priljubljena počitniška dežela
 
Krajša anketa opravljena s strani slovenskega predstavništva Nemške turistične organizacije je pokazala, da se Slovenci za obisk Nemčije odločajo predvsem, ker želijo spoznati bogato kulturno dediščino počitniške dežele , raziskati velemesta ter se udeležiti kakšne od številnih zabavnih oz. športnih prireditev. Za vse mlade pa je Nemčija zanimiva predvsem zaradi odličnih glasbenih festivalov ter dobrih izobraževalnih možnosti.
» Več o bogati kulturni dediščini Nemčije
© German National Tourist Board
© German National Tourist Board
Novinarska konferenca GNTB 2014
 
16. aprila je potekala novinarska konferenca Nemške turistične organizacije (GNTB), na kateri je vodja slovenskega predstavništva Maja Horvat predstavila nove uspehe nemškega receptivnega turizma, trende potovanj v Nemčijo s strani slovenskih gostov ter aktualne tematske kampanje počitniške dežele, ki bo to leto predvsem v znamenju 38-ih UNESCO-vih spomenikov svetovne kulturne in naravne dediščine v Nemčiji.» Spoznajte Nemčijo na UNESCO-vih tematskih poteh

Prireditve v prihajajočih mesecih

1. Bavarska deželna razstava »Ludvik Bavarski. Mi smo cesarji« in Katoliški dan v Regensburgu (16.5.-2.11.2014 in 28.5.-1.6.2014)
Razstava »Ludvik Bavarski. Mi smo cesarji« in Katoliški dan bosta vrhunca leta 2014 v Regensburgu , bavarskem mestecu, katerega čudovito staro mestno jedro je uvrščeno na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Razstava, kjer boste lahko spoznali pestro zgodovino Bavarske okoli leta 1300, ko je bila zvezna dežela najpomembnejše trgovsko središče v Evropi, si lahko ogledate od 16. maja do 2. novembra 2014. »S Kristusom gradimo mostove« pa bo moto letošnjega tradicionalnega, že 99. Katoliškega dneva , ki bo v Regensburgu potekal od 28. maja do 1. junija 2014.

2. UNESCO-v dan svetovne dediščine (1.6.2014)
1. junija bo počitniška dežela Nemčija obeležila dan UNESCO-ve svetovne dediščine , katerega se vse od 2005 v Nemčiji praznuje vsako leto na prvo nedeljo v juniju. Ob dnevu UNESCO-ve svetovne dediščine bo vseh 38 spomenikov UNESCO-ve dediščine v Nemčiji pripravilo prav posebne prireditve. Obisk le teh vam na ta dan še posebno priporočamo!

3. UNESCO-va letna konferenca v Maulbronnu (4.-6.6.2014)
Letna konferenca nemškega društva UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V. bo potekala od 4. do 6. junija v Maulbronnu . Konferenca predstavlja platformo za izmenjavo informacij med predstavniki nemških krajev UNESCO-ve svetovne dediščine, strokovnjaki s področja politike, izobraževanja, ohranjanja kulturne dediščine in turizma ter nemškimi predstavniki regionalnih in deželnih ravni. V letošnjem letu bo konferenca organizirana pod motom »UNESCO-vi spomeniki svetovne dediščine - turistični svetilniki in mostovi mednarodnega sporazumevanja«.

4. Richard Strauss festival v Garmisch-Partenkirchnu (11.-19.6.2014)
München je bil njegov rojstni kraj, čudoviti Garmisch-Partenkirchen pa več kot 40 let dom Richarda Straussa , mednarodno priznanega nemškega dirigenta in skladatelja ter osrednje osebnosti nemške glasbe po Wagnerju. Richard Strauss festival , legendarni glasbeni teden v Garmisch-Partnekirchnu bo ob 150. obletnici njegovega rojstva navdušil z odličnim glasbenim programom, mednarodno priznanimi dirigenti, odličnimi solisti ter enkratnimi orkestrskimi zasedbami.

5. Bachfest v Leipzigu (13.-22.06.2014)
Bachfest , največji glasbeni festival v Leipzigu z več kot 100 prireditvami, katerega vsako leto obišče več kot 75.000 obiskovalcev z vsega sveta bo tokrat počastil 300. obletnico rojstva Carla Philippa Emmanuela Bacha , zastopnika t.i. »občutnega sloga« in velikega mojstra klaviature ter njegovo najpomembnejše teoretično delo, glasbeno-pedagoški priročnik »Versuch über die wahre Art das Clavier zu spielen« (Esej o resnični umetnosti igranja klavirja). Odličen festivalski program tokratnega Bachfesta si lahko ogledate tu .

6. Operni festival v Münchnu (21.6.-31.7.2014)
Letošnji Operni festival v münchenski operni hiši Bayerische Staatsoper bo konec junija ponovno postregel s številnimi glasbenimi poslasticami. Ugledni operni festival z več kot 130-letno tradicijo vsako leto obišče več kot 2000 ljubiteljev operne glasbe, letošnji program festivala pa si lahko ogledate tu .

7. Ogled vrtnega kraljestva Dessau-Wörlitz (celoletno)
Leto 2014 bo vrtno kraljestvo Dessau-Wörlitz , čudoviti nemški biser, ki se razteza na 142 kvadratnih kilometrih vzdolž reke Labe in je od leta 2000 en izmed 38 UNESCO-vih spomenikov svetovne dediščine v Nemčiji, povsem v znamenju kulturnega dogajanja in krajinske umetnosti. Poleg številnih posebnih organiziranih ogledov, kjer boste lahko spoznali zaklade Dessau-Wörlitza, bo v vrtnem kraljestvu organiziranih tudi veliko odličnih koncertov in kopico zanimivih umetniških razstav.

Weimar ima bogato in pestro zgodovino, vredno ogleda

Weimar- Nemško mesto Weimar je bilo osrednja točka nemškega razsvetljenstva in dom vodilnih predstavnikov literarnega žanra imenovanega Weimarski klasicizem, katerega utemeljitelja sta znana nemška pisatelja Johann Wolfgang von Goethe in Friedrich Schiller. V 19. stoletju so temu mestu dali tudi svoj pečat znani skladatelji, kot so Franz Liszt, ki je ustanovil glasbeni center Weimar in kasneje tudi umetniki in arhitekti, kot so Henry van de Velde , Vasilij Kandinski , Paul Klee , Lyonel Feininger in Walter Gropius, ki so postavili novo nemško smer oblikovanja Bauhaus. Weimar je tudi kraj, kjer je bila v Nemčiji podpisana po prvi svetovni vojni prva demokratična ustava. Ob tej priložnosti so razglasili Republiko Weimar (1918-1933). Med drugo svetovno vojno je v bližini tega kraja stalo zloglasno nacistično taborišče Buchenwald. Po drugi svetovni vojni je mesto bilo del Nemške demokratične republike, ki je bila po ruskim nadzorom. Mesto s svojo pestro zgodovinsko preteklostjo, tudi z najtemnejšim poglavjem v nemški zgodovini :Spomin na nacionalnih socialističnih zločinov, je v njem živelo veliko veličastnih osebnosti in je še danes ohranilo posebno vitalnost, ki privablja milijone obiskovalcev na leto, da ga obiščejo. Za takšen ugled je Weimar je dolžan zahvalo tudi veliki glasbeni zgodovini, ki jo je oblikoval Johann Sebastian Bach. Ta je v Weimarju preživel 13 ustvarjalnih let kot dvorni organist. V njegovo čast bodo leto 2014 zaznamovali s 300. obletnico njegove prihoda v to mesto. Zato bodo pripravili vrhunske koncerte znanih umetnikov. Prihodnje leto bodo prišli na svoj račun ljubitelji umetnosti in glasbe. Ti bodo praktično skozi vse leto imeli na razpolago bogat in pester izbor različnih prireditev in koncertov tako na prostem kot v dvoranah. Gostje Weimarja bodo lahko uživali tudi v podobi očarljivega mesteca s številnimi kavarnami , bari in udobnimi restavracijami. Sprehodi po zgodovinskih ulicah, ulicah in trgih z vodiči ali brez pa jih ne bodo pustili ravnodušnih, saj bodo spoznali, da je bil Weimar upravičeno vpisan v Unescov seznam svetovne dediščine leta 2014. (konec)

Nemčija: Nedelja minila v znamenju čebule

Zanimivost/Nemčija

Weimar, 13.oktober 2013 (MOREL)- V nemškem mestu Weimar so danes pripravili že 360. čebulno tržnico, ki sta jo odprla kraljica čebule Anni in župan Stefan Wolf in to natanko za 12 ur. Kljub rahlemu dežju je bila na ulicah in cesta v središču tega nemškega mesta že od jutra velika gneča obiskovalcev. Čebulno tržnico je danes obiskalo okoli 300.000 obiskovalcev. Na sami tržnici pa so ponujali poleg tradicionalne čebule še več kot 600 predmetov. To prireditev organizirajo vsako drugo soboto v oktobru v spomin na odločitev weimarskih mestnih oblasti, da bodo omogočili okoliškim kmetom, ki gojijo čebulo, da bodo lahko prišli v mesto prodajati čebulo brez plačila dodatne takse. Tako je še danes ponujalo čebulo okoli 80 pridelovalcev program pa je popestrilo okoli 800 umetnikov in skupin. Gre za mesto, ki se je zaznamovalo v nemški zgodovini, še posebej umetnikih kot so bili Goethe, Schiller, Liszt in mnoge še mnogi drugi.

Kam? V počitniško deželo Nemčijo!

© panthermedia.net
© panthermedia.net
Uspešen zaključek sejma GTM 2014
40. turistični sejem GTM Germany Travel Mart™ , ki sta ga organizirali Nemška turistična organizacija in turistični društvi Bremen in Bremerhaven , se je tudi to leto uspešno zaključil. Najpomembnejšega B2B dogodka Počitniške dežele Nemčije se je udeležilo kar 601 ključnih mednarodnih turističnih predstavnikov in medijskih zastopnikov iz 43 držav ter 340 nemških partnerjev.
» GTM 2015 - novi gostitelj sejma že znan
© DZT
© DZT
Nagradna igra TimeTravel
Sodelujte v čisto sveži nagradni igri Nemške turistične organizacije! Začrtajte si svoje potovanje skozi čas in na zemljevidu počitniške dežele Nemčije izberite 6 spomenikov UNESCO-ve svetovne dediščine , katere bi najraje obiskali. Z malce sreče bo potovanje vaše! V nagradni igri lahko sodelujete vse do 31.5.2014. Držimo pesti!
» K nagradni igri TimeTravel
© Regensburg Tourist Information
© Regensburg Tourist Information
Strokovna izleta v Nemčijo
Za predstavnike slovenskih turističnih agencij Nemška turistična organizacija pripravlja dva večdnevna predstavitvena izleta v Nemčijo. Prvi bo udeležence popeljal v Leipzig , Meißen , Freiberg , Sächsische Schweiz ter Dresden , drugi pa v Regensburg in München , deželo peterih jezer Starnberg ter v bavarski gozd . V kolikor bi bili zainteresirani za udeležbo na enem izmed izletov, vam z veseljem predstavimo vse podrobnosti.
» Kontaktirajte nas
© Göbel's Hotel Quellenhof Bad Wildungen
© Göbel's Hotel Quellenhof Bad Wildungen
Termalni oddih v Bad Wildungenu
Pomemben zdraviliški kraj vzdolž nemške Pravljične ceste vas bo očaral s slikovitim mestnim jedrom, hišami predalčne gradnje, razigranim secesijskim slogom in mogočnimi baročnimi zapuščinami. Odlična ponudba Göbel’s hotela Quellenhof v centru Bad Wildungena, številne možnosti za aktivno preživljanje časa ter bogat zdraviliški in kulturni program - mestece boste enostavno vzljubili!» Oglejte si ponudbo hotela
© KD Schifffahrt
© KD Schifffahrt
Odkrijte Nemčijo s KD Schifffahrt
Pohodništvo in kolesarjenje sodita med najbolj priljubljene oblike preživljanja prostega časa v Nemčiji. Vzdolž reke Ren se tega še posebno zavedajo, zato znana nemška družba KD Schifffahrt , s katero se lahko zapeljete po omenjenem veletoku in njegovih pritokih, vsem obiskovalcem nudi posebne kombinirane vozovnice, s katerimi lahko pokrajino, kjer se vije reka spoznate najprej s palube nato pa na kolesu ali v pohodniških čevljih.
» Več o ponudbi kombiniranih vozovnic KD Schifffahrt
© Ravensburger Spieleland
© Ravensburger Spieleland
Novo v Ravensburger Spielelandu
Priljubljeni nemški zabaviščni park Ravensburger Spieleland v bližini čudovitega Bodenskega jezera ima novo atrakcijo – osem metrov visok stolp za prosti pad »Hier kommt die Maus« , na katerega se bodo lahko podali tudi vaši najmlajši. Odpravite se na družinski izlet v Ravensburger Spieleland in si popestrite vaš obisk z malce zabavnega adrenalina!
» Dobrodošli v Ravensburger Spielelandu
Prireditve v prihajajočih mesecih
1. Otvoritev arhitekturnih mojstrovin Bauhausa »Dessauer Meisterhäuser« in razstava »Dessau 1945: uničena moderna« (16.-18.5.2014 in 15.-7.9.2014)
V nemškem Dessauu, ki se lahko pohvali kar z dvema spomenikoma UNESCO-ve svetovne dediščine, vrtnim kraljestvom Dessau-Wörtliz ter arhitekturnimi zapuščinami Bauhausa , bodo 16. maja 2014 slovesno odprli obnovljeno bauhausovo naselje Dessauer Meisterhäuser , kjer so nekoč prebivala najbolj priznana imena znane šole oblikovanja. V mestu pa si bodo obiskovalci vse do septembra lahko ogledali tudi fotografsko razstavo »Dessau 1945: uničena moderna« , ki prikazuje podobe opustošene zibelke Bauhausa ob koncu vojne.

2. Helgoland vabi na 80. teden Severnega morja (6.-9.6.2014)
Nemški otok Helgoland pred obalo nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein od 6.-9. junija vabi na tradicionalni, že 80. teden Severnega morja , v sklopu katerega se bo odvijala največja nemška regata na odprtem morju. Regate v začetku junija se bo udeležilo več kot 1500 jadralcev, kot vsako leto pa bo privabila tudi številne gledalce in navijače, ki bodo lahko uživali v 13 napetih regatnih tekmovanjih.

3. Poletni glasbeni festival v Brandenburgu (7.6.-7.9.2014)
Poletni glasbeni festival , ki vse od 1990 vsako leto poteka v približno 30 mestih po nemški zvezni deželi Brandenburg , bo letos ljubitelje klasične glasbe navduševal od 7. junija do 7. septembra. Ponovno bo poskrbljeno za nešteto enkratnih glasbenih užitkov prav tako pa tudi za izjemen spremljevalni program – pričakujete lahko zanimive literarne večere, vodene oglede kulturnih znamenitosti, vasi, cerkev ter gradov, zabavne vožnje s kočijami, pohodniške izlete in še veliko veliko več.

4. Razstavna trilogija ob 1200. obletnici smrti Karla Velikega (20.6.-21.9.2014)
V Aachnu je 28. januarja 814 umrl verjetno najpomembnejši srednjeveški evropski vladar Carolus Magnus, bolje poznan pod imenom Karel I. Veliki. Frankovski cesar je v nemškem mestu ob meji z Belgijo in Nizozemsko preživljal svoja zadnja leta vladanja, v luči izjemnega vpliva ne le na prebivalce Aachna temveč na celotno evropsko zgodovino, pa si bo ob 1200. obletnici smrti od junija do septembra v mestu mogoče ogledati kar tri velike razstave , ki bodo prikazovale kulturno in dvorno življenje velikega vladarja.

5. Störtebeker poletni festival na otoku Rügen (21.6.-6.9.2014)
Poletni festival v Ralswieku, severno od glavnega mesta otoka Rügen , bo tudi to leto v znamenju pustolovščin legendarnega nemškega pirata Klausa Störtebekerja, ki je v 14. stoletju v Severnem in Baltskem morju plenil ladje nemške hanzeatske zveze. Störtebeker poletni festival bo dogodivščine znanega morskega zabojnika z odličnim piratskim programom letos obudil med 21. junijem in 6. septembrom 2014.

6. Gledališki festival Revolutionale v Leipzigu (1.-6.7.2014)
Vsako leto pod motom »Jesen 89 – pohod demokracije« mesto Leipzig počasti spomin na mirno revolucijo v nekdanji Nemški demokratični republiki, ki je pripomogla k ponovni združitvi obeh Nemčij. Leipzig bo ob letošnji 25. obletnici padca berlinskega zidu pripravil odličen kulturni program, med drugim bo v mestu med 1. in 6. julijem potekal gledališki festival Revolutionale .

Contact

Marketing and Sales Office c/o German-Slovenian Chamber of Industry and Commerce Ljubljana (Slovenia)

E-Mail: maja.horvat@ahkslo.si


 

Leipzig News 3/2014. Holiday Greetings.

The City of Music celebrates... itself!
500 Years of Printing in Leipzig
Exhibition "1015. Leipzig right from the Beginning"
Gounoud's Faust at Leipzig Opera
Pre-order "Leipzig Check-In 2015"
Make sure to remember
By the way, did you know that...
Klassik Airleben; photo: LTM-Andreas Schmidt
The City of Music celebrates... itself!The City of Music celebrates... itself!

Bach’s Mass in B Minor and “Klassik Airleben” with the Gewandhaus Orchestra
26 to 28 March 2015 and 10/11 July 2015

For this anniversary year, the Gewandhaus Orchestra turns its attention to one of the most important religious compositions ever: Mass in B Minor, written by Johann Sebastian Bach during his time as Choirmaster of St. Thomas Church in Leipzig.
In July, the renowned orchestra then steps outside beneath the skies for "Klassik Airleben" (Classical Music Under the Sky): together with the Leipzig Opera, it will present an evening of opera packed with variety on the open-air stage in Rosental Park, followed by Mendelssohn’s Hymn of Praise the next day. This work was commissioned by the city of Leipzig 170 years ago. "Klassik Airleben" is sponsored by Porsche.
Visit the Gewandhaus website
Lithography press; photo: LTM-Andreas Schmidt
Exhibition “LEIPZIG imPRESSES. 500 Years of Printing and Publishing”500 Years of Printing in Leipzig

28 March to 4 October 2015
An old craft retold

The publishing houses Reclam, Insel, Brockhaus... in the 19th and 20th centuries, Leipzig was the most important city for publishing in Germany. However, the tradition of its printing trade goes back much further. The Museum of Printing Arts will house a special exhibition displaying exhibits from the last five hundred years and documenting the colourful history of printing, publishing and machinery. It includes famous printers such as Melchior Lotter, who printed Martin Luther’s 95 Theses, or industrial pioneers such as the Brehmer brothers, who revolutionised book printing with their wire stitching machine. One hundred fully functional historical machines and devices illustrate the complex manufacture of printed works. Contemporary graphic works are also on display.
Read more
Historic city seal; photo: LTM-Andreas Schmidt
Exhibition "1015. Leipzig right from the Beginning"Exhibition "1015. Leipzig right from the Beginning"

20 May to 25 October 2015
The Museum of City History shows us how it all began

With the words “In urbe Libzi vocata…”, Thietmar of Merseburg mentioned the town of Leipzig for the very first time – 1,000 years have passed since then. Those words are the motto for this special exhibition, which sheds light on the origins of the city for the first time and brings together archaeological and historical research from the last few decades. Numerous objects illustrate the colourful world of medieval life in Leipzig; these include the oldest seal impression made with the Leipzig city seal (13th century), a leather shoe from the 14th/15th century and a 15th century figure of a horseman.
Further information can be found here
"Faust" (Margaret); photo: Kirsten Nijhof
The year wouldn’t be complete without Goethe!Gounoud

8 and 10 January 2015, 4 June 2015
“Faust” (Margaret) at Leipzig Opera

To celebrate the city’s anniversary, the Leipzig Opera brings to the stage a piece that is connected to the city like no other: Charles Gounod’s “Faust”. It was here in Leipzig that Goethe studied, it was here that he found inspiration for a key scene in his work “Faust”, the scene with students in Auerbach’s Cellar. This adaptation of Goethe’s classic condenses the story to what is known as Gretchen’s Tragedy. At the same time, Gounod glories in the material’s operatic scenes. And so we are given the dazzling figure of Mephistopheles as a conjurer and deceiver of the masses, and as a cunning and popular figure and ruthless captain of war, death and perdition.
Information & tickets
New Brochure: Leipzig Check-In 2015Pre-order "Leipzig Check-In 2015"

Travel tips and accommodation directory for Leipzig and the region

Leipzig Check-In 2015, our new accommodation directory and sales manual, will be published early in January. For the first time, it includes the Leipzig Region, i. e. the Leipzig New Lakeland, the Saxon Heathland and the Saxon Land of Castles. Beside hotels and museums it presents the latest short-stay packages, the nicest travel arrangements and the most exciting event highlights – for both individuals and groups.

Pre-order your personal copy at sales@ltm-leipzig.de.

You can find further Information about Leipzig and its Region here.
Download Centre
The street spectacle “Lipsias Löwen”; photo by Uwe Köhler
Make sure to rememberMake sure to remember
Street spectacle Lipsia's Lions
30 May 2015

To kick off the Festival Week, 1,000 years of history are brought to the streets of Leipzig with the City Festival performance “Lipsias Löwen”, Lipsia being the city’s Latin name. In the morning of 30 May, larger-than-life, mobile sculptures will spring up from five different starting places in the city and set off towards the centre. Actors, dancers, musicians and acrobats breathe life into these six-metre-high figures, surrounded by a crowd of volunteer performers and assistants. The lions burst with energy, each representing a different theme: Art+Culture, Books+Media, Sport+Environment, Science+Education as well as Economy+Trade. The five figures and their companions eventually come together at the Augustusplatz to meet Lipsia, mother of the lions and patron saint of Leipzig. She makes the lions’ companions fly, accompanied by music and wonderful fireworks.
 
More event highlights in the anniversary year of 2015
Saxon coffee culture; photo: Dirk Brzoska
By the way, did you know that…By the way, did you know that...

Coffee and Leipzig are inseparable. Coffee aficionados will love the city's traditional coffee houses: The café & restaurant "Zum Arabischen Coffe Baum" is the oldest coffee house in Germany. Its third floor houses a coffee museum, with over 500 exhibits featuring the popular beverage. Café Riquet, flanked by two copper elephant heads at the entrance, and Café Kandler also rank among the prettiest venues. We recommend trying the famous "Leipziger Lerche" with your coffee. When the hunting of larks was banned by the King of Saxony in 1876, the enterprising bakers of Leipzig came up with this marzipan-filled shortcrust pastry as a substitute. Enjoy!
Explore the Saxon Love for Coffee
 


 

2015 v znamenju nemške tradicije in običajev

Spoštovani ljubitelji potovanj,

leto 2014 je bilo za počitniško deželo Nemčijo v vseh pogledih izjemno. Ponovno se je izkazala za atraktivno turistično destinacijo, pri čemer se je potrebno zahvaliti predvsem uspešni promociji UNESCO-ve kulturne in naravne dediščine v sklopu DZT-jevega tematskega leta.

V letu 2015 pa se bo počitniška dežela Nemčija posvetila bogati nemški tradiciji in običajem , ki so velik in zelo pomemben del turistične ponudbe dežele. Leto bo pisano, spoznali bomo veliko zanimivih nemških šeg in navad, odvijali pa se bodo številni festivali, ki bodo na edinstven način povezali tradicijo, vero in kulturo.

Tudi v tem letu pa bomo z različnimi nagradnimi igrami poskrbeli za številne potovalne užitke - tako nas konec januarju lahko obiščite npr. že na Pokljuki ali na sejmu Alpe Adria v Ljubljani ter se tam potegujte za čudovit oddih v Berchtesgadener Landu na Bavarskem ali nemški glasbeni prestolnici Leipzig !

Želim vam prijetno branje,

Maja Horvat
Vodja predstavništva Nemške turistične organizacije

 

 

© bayern.by
© bayern.by
DZT-jevo tematsko leto 2015

Počitniška dežela Nemčija bo v letu 2015 povsem v znamenju nemške tradicije in običajev , saj bo to namreč novo tematsko leto Nemške turistične organizacije. S kampanjo, katera bo slonela na tematikah "Kulinarična Nemčija", "Živa tradicija" ter "Umetnost in rokodelstvo" si bo DZT prizadevala povezati pozitivno in moderno podobo počitniške dežele s pristno, živo nemško tradicijo in njeno vključenostjo v današnjo družbo.

» Leto 2015 bo tradicionalno!
© LTM - Brzoska
© LTM - Brzoska
1000 let saške metropole
To leto mineva 1000 let od prve omembe saške metropole v pisnih virih. Mesto bo obletnico počastilo s številnimi koncerti, festivali, razstavami in prireditvami. Danes so "Benetke severa" znane predvsem kot mesto glasbe, trgovine in začetna točka Mirovne revolucije . Leta 1989 je tu namreč na tisoče meščanov Leipziga mirno demonstriralo za svobodo in demokracijo Nemčije.
» Spoznajte Leipzig in Vzhodno Nemčijo 25 let po padcu zidu z Avrigotours
© Hallstatt Tourist Office
© Hallstatt Tourist Office
SalzAlpenSteig - prva "premium" pohodniška pot
Podajte se na nepozabno pohodniško avanturo po prvi "premium" pohodniški poti v Berchtesgadener Landu. SalzAlpenSteig je prva daljinska čezmejna pohodniška pot v nemško-avstrijskem prostoru s skupno 230 km in 18 etapami preko razgibane pokrajine od Kimskega jezera , jezera Königsee vse do avstrijskega jezera Hallstätter See.
» Odpravite se na "premium" pohodniško doživetje
© Seaside Park Hotel Leipzig
© Seaside Park Hotel Leipzig
Odpotujte v prestolnico glasbe!
Obiščite vodilni turistični sejem Alpe Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 28. do 31. januarja 2015, poiščite stojnico priljubljene revije Horizont in tam sodelujte v bogati nagradni igri Nemške turistične organizacije. Srečni dobitnik bo odpotoval v očarljivi Leipzig , glasbeno prestolnico Nemčije, in bival v prijetnem hotelu Seaside Park Hotel Leipzig s štirimi zvezdicami.
» Več o Alpe Adria 2015
© Hans-Joerg Haas
© Hans-Joerg Haas
Rekordno leto za Europa-Park
Europa-Park v Rustu, največji in najbolj priljubljen tematski zabaviščni park v počitniški deželi Nemčiji, se znova lahko pohvali z izjemnim uspehom. Leto 2014 je bilo od ustanovitve parka z več kot petimi milijoni obiskovalcev namreč poslovno najuspešnejše, za kar je poskrbela predvsem najnovejša svetovna super atrakcija "Artur v kraljestvu Minimojčkov" .
» Europa-Park bo navdušil vas in vaše najmlajše
© Berchtesgadener Land Tourismus GmbH
© Berchtesgadener Land Tourismus GmbH
Prismučkajte si oddih na Bavarskem
Sodelujte na 23. Smučarskem teku gospodarstvenikov, diplomatov in politikov , ki bo potekal 31. januarja 2015 na Pokljuki, in v nagradni igri Nemške turistične organizacije osvojite 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi v enem izmed hotelov s 3 zvezdicami v čudovitem Berchtesgadener Landu . Doživite izjemno lepoto in se prepustite navdušiti, očarati in razvajati v osrčju veličastnega zgornjebavarskega gorskega sveta.
» Aktivni oddih v bavarskem biseru
© Tomaž Sajovic
© Tomaž Sajovic
Uspešen obisk božičnega Leipziga
G. Sajovic in ga. Zorko iz Ljubljane, nagrajenca naše praznične nagradne igre, sta v začetku decembra odpotovala v očarljivi, božični Leipzig . "Leipziga naše agencije ne promovirajo kot turistično destinacijo počitnic oz. krajših izletov, zato sem bil nad velikostjo in lepoto predbožičnega Leipziga pozitivno presenečen," nam je zaupal g. Sajovic. Zelo nas veseli, da sta bila nad prekrasnim adventnim ambientom mesta navdušena.
» Mesto pa je seveda čudovito tudi v ostalih letnih časih
Prireditve v prihajajočih mesecih
1. Ptičja poroka v Sorbische Lausitz (25.1.2015)
Vogelhochzeit oz. Ptičja poroka je v Sorbische Lausitz na Saškem priljubljen nemški otroški običaj, kjer večer pred 25. januarjem otroci na okenske police ali pred vrata postavijo prazne krožnike. V naslednjem jutru se na njih znajdejo ptice, izdelane iz sladkorja ali testa, v zahvalo za hranjenje pernatih prijateljev preko zime. Običaj je pospremljen s številnimi večernimi dogodki in čudovitim sprevodom.

2. Mednarodni filmski festival Berlinale v Berlinu (5.-15.2.2015)
V prvi polovici februarja bo v Berlinu potekal že 65. mednarodni filmski festival Berlinale . Rdeče preproge nemške prestolnice bodo pozdravile številne mednarodno priznane igralce, prikazanih pa bo več kot 400 filmov.

3. "Weiberfastnacht" v Kölnu (12.2.2015)
Köln , prestolnica nemških karnevalov bo tudi letos poskrbela za številne vesele in barvite pustne dni. Rajanje se bo pričelo 12. februarja 2015 z ženskim karnevalom Weiberfastnacht , ko si bodo pustne kostume nadele le ženske.

4. "Biike Brennen" na severni obali (21.2.2015)
Kresovanje na nemški severni obali, t.i. Biike Brennen , je severnofrizijski običaj, s katerim se vsako leto preganja zimo. Za turiste, ki odkrivajo kotičke Schleswig-Holsteina , je obsežno kresovanje vedno znova prava atrakcija.

5. Predstava "Diva Colonia" v kölnski operi (vse do 27. 2. 2015)
Kölnska opera je tudi v to novo leto zakorakala s številnimi izjemnimi opernimi predstavami, meddrugim z zabavnim balet musicalom Diva Colonia , ki pripoveduje zgodbo o kölnskem domu za ostarele umetnike.

6. Gourmet festival in festival vina v kraju Rheingau (26.2.-11.3.2015)
19. Gourmet festival in festival vina v vinorodnem okolišu Rheingau bo gostil mednarodne kuharske mojstre iz Južne Amerike, Tajske in Kalifornije, prav tako pa se bodo na njem z "live cooking-om" predstavili tudi številni nemški kuharski umetniki. Za odlične kapljice vina bo poskrbelo 29 najboljših vinarjev iz Rheingaua, Rheinhessna, Toskane in španske Rioje.

7. Največja razstava modelnih železnic in vlakcev v Miniatur Wunderland Hamburg (vse do konca leta 2015)
Razstava je priljubljena turistična atrakcija za vse družine in največkrat obiskana trajna razstava severne Nemčije. Obiščite Miniatur Wunderland v Hamburgu in si oglejte največjo modelno železnico z vlakci na svetu.


 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej

Seniorske novice