Ponedeljek, 27. januar 2020 - 17:44

Notranja politika/Slovenija

Pahor se bo z notranjo politiko ukvarjal v sredo

Ljubljana, 27. januar 2020 (MOREL)- Predsednik republike se danes, skupaj z nekdanjim slovenskimi internirankami, udeležuje komemorativne slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.    

Ponedeljek, 27. januar 2020 - 10:58

Notranja politika/Slovenija

Odstopil premier Marjan Šarec, pred njim pa tudi finančni minister

Ljubljana, 27. januar 2020 (MOREL)- Premier Marjan Šarec je danes napovedal, da odstopa kot predsednik vlade in da bo odstopno izjavo še danes poslal v državni zbor. Opozoril je: "S temi poslanci in s to koalicijo pričakovanj ljudi ta hip ne morem izpolniti, lahko pa jih izpolnim po volitvah." Kot je dejal Šarec, vlada s sedanjimi partnerji ni sposobna izvesti nobenih korenitih ali strukturnih reform. "Naj ljudje na terenu povejo, ali mi zaupajo," je ob omembi predčasnih volitev izjavil premier Marjan Šarec.

Petek, 24. januar 2020 - 19:06

Notranja politika/Slovenija

Medved: Uvajanje nove tehnologije zadeva vsakega državljana

Ljubljana, 24. janaur 2020 (MOREL)- V uvodnih besedah je minister za javno upravo Rudi Medved izpostavil, da naša država “ni osamljen otok, saj povsod po svetu potekajo razprave o tehnologiji prihodnosti in s tem o tehnologiji 5G. Množica informacij, od katerih je včasih resnično težko ločiti tiste res pomembne, nas spodbuja k odpiranju dialoga z namenom, da se slišijo stališča tako strokovne in tudi laične javnosti. Uvajanje nove tehnologije namreč zadeva vsakega državljana«, je še dejal minister. Očitke, da je Slovenija razpravo o 5G začela prepozno, je zavrnil kot neutemeljene in dodal, da bo Slovenija vprašanja v zvezi s 5G izpostavila tudi med predsedovanjem Svetu EU.

Petek, 24. januar 2020 - 16:27

Notranja politika/Slovenija

Pahor z župani in dijaki o priložnostih pred domačimi vrati

Ljubljana, 24. januar 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v predsedniški palači priredil pogovor »Priložnost je pred domačimi vrati«. V pogovoru so sodelovali Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina, David Klobasa, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Romana Lesjak, županja občine Črna na Koroškem in
Nina Bavčar Čargo, direktorica Inštituta za mladinsko politiko, izvajalca projekta Mladim prijazna občina. Pogovor je bil namenjen razmisleku o možnostih in priložnostih za mlade, da bi s svojimi inovativnimi idejami lahko razvijali karierno pot v domačem kraju in bili tako aktivno vključeni v razvoj svoje lokalne skupnosti tudi po tem, ko zaključijo s šolanjem v njej. Udeleženci razprave, župani treh občin, so se z mladimi pogovarjali o pobudah, ukrepih in novih priložnostih, s katerimi bodo mlade v svojih občinah spodbudili, da si kariero in življenje ustvarijo v domačem kraju.

Petek, 24. januar 2020 - 16:04

Notranja politika/Slovenija

Minister za zdravje in državna sekretarka v simulacijskem centru ZD Ljubljana

 od leve proti desne: mag. Lucija Mak Uhan, vodja kabineta na MZ, Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana, prim. Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na MZ, Aleš Šabeder, minister za zdravje, izr. prof. dr. Antonija Poplas Susič, namestnica direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti ZD Ljubljana in predstojnica IRROZ, Uroš Zafošnik, vodja Simulacijskega centra ZD Ljubljana

od leve proti desne: mag. Lucija Mak Uhan, vodja kabineta na MZ, Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana, prim. Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na MZ, Aleš Šabeder, minister za zdravje, izr. prof. dr. Antonija Poplas Susič, namestnica direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti ZD Ljubljana in predstojnica IRROZ, Uroš Zafošnik, vodja Simulacijskega centra ZD Ljubljana

Ljubljana, 24. januar 2020 (MOREL) – Danes je Simulacijski center zdravstvenega doma Ljubljana obiskal minister za zdravje Aleš Šabeder z državno sekretarko Simono Repar Bornšek. Ministrstvo za zdravje je prepoznalo pomembnost delovanja simulacijskega centra na primarnem nivoju, kjer posamezniki po usposabljanju za ukrepanje in reševanje nujnih stanj osvojijo pomembne kompetence za varno obravnavo pacientov. Predstavniki ministrstva za zdravje so bili nad predstavljenimi vsebinami v simulacijskem centru navdušeni in se strinjali, da brez učenja s simulacijami razvoj znanja in kompetenc strokovnjakov ter laikov ni mogoč.

Četrtek, 23. januar 2020 - 21:56

Notranja politika/Slovenija

Slovenija že od leta 2012 v prostem teku

Ljubljana, 23. januar 2020 (MOREL)-Slovenija je na Indeksu zaznave korupcije Transparency International - Corruption Perception Index (CPI 2019) dosegla 35. mesto z oceno 60 (rezultat 0 pomeni visoko koruptivnost države, rezultat 100 pa »zelo čisto« državo, več o CPI v okvirju na dnu dokumenta). Slovenija že od leta 2012 ne beleži napredka na Indeksu zaznave korupcije in se je pri rezultatu ponovno znašla pod povprečjem EU (povprečna ocena Indeksa držav članic: 64) in OECD (povprečna ocena Indeksa držav članic: 68).Transparency International (TI) Slovenia ocenjuje, da v Sloveniji še vedno ni ključnih sistemskih premikov, ki bi izboljšali stanje na področju boja proti korupciji in nas približali uspešnejšim državam na področju preprečevanja in pregona korupcije.

Četrtek, 23. januar 2020 - 17:03

Notranja politika/Slovenija

Vlada nima bele snežinke, ima pa belo knjigo

Ljubljana, 23. januar 2020 (MOREL)- Vlada se je na današnji seji seznanila z Belo knjigo o obrambi Republike Slovenije. Bela knjiga obravnava temeljne izzive, s katerimi se spoprijema obrambni sistem Republike Slovenije, ter opredeljuje ukrepe za izboljšanje njene obrambne sposobnosti. Ukrepi za razvoj obrambnega sistema se prednostno nanašajo na zagotovitev stabilnega in dovolj ambicioznega financiranja obrambnega sistema, doseganje potrebne kadrovske popolnjenosti slovenske vojske, dokončanje profesionalizacije, izboljšanje statusa pripadnikov, posodobitev za izgradnjo obrambnih zmogljivosti, modernizacijo ključne infrastrukture za delovanje in razvoj slovenske vojske ter okrepitev povezanosti obrambnega sistema s širšo družbo in tako povečano prepoznavanje pomena nacionalne obrambe v družbi.

Četrtek, 23. januar 2020 - 15:14

Notranja politika/Slovenija

Čakalne dobe v zdravstvu niso tako pereče, kot jih prikazujejo

Ljubljana, 22. januar 2020 (MOREL)- Ali so za čakalne dobe v zdravstvu res krive "temne sile", ki se  jih ne da razkriti. V veljavi je elektronski oziroma računalniški sistem uvrščanja bolnikov na čakalne sezname pri posameznih specialistih. Kljub temu pa na uradnih inštitucijah govorijo, da nimajo pravih, resničnih podatkov o čakalnih dobah. V svetu računalništva so takšni odgovori povsem nesprejemljivi. Vse bolj je očitno, da takšno stanje nekomu ustreza. Vprašanje je, samo komu? To pa bi morali ugotoviti nadzorstveni  organi oziroma nadzori pri izvajalcih- zdravnikih.
Kako opravljajo nadzore pa  prvi mož zdravstvene zavarovalnice Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS. O tem, ali so čakalne vrste umetno narejene ali ne, pa si odgovor poiščite sami...

 

Sreda, 22. januar 2020 - 18:55

Notranja politika/Slovenija

Vzor tega, da znamo sprejemati drugačnost in da znamo biti tolerantni

Celje, 22. januar 2020 (MOREL)– Tradicionalni sprejem župana mestne občine Celje Bojana Šrota za predstavnike verskih skupnosti v Celju je tudi letos minil v prijetnem in sproščenem vzdušju. Vseh verskih skupnosti je v Celju osem, in sicer krščanska cerkev, baptistična krščanska cerkev, cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, islamska skupnost, Jehovove priče, krščanska adventistična cerkev, krščanska cerkev Kalvarija in pravoslavna cerkev.

Sreda, 22. januar 2020 - 14:48

Notranja politika/Slovenija

Minister Medved: "S pravičnim in objektivnim nagrajevanjem do zadovoljnih in učinkovitih zaposlenih."

Ljubljana, 22. januar 2020 (MOREL)- V hotelu InterContinental se je pod organizacijo Ministrstva za javno upravo (MJU) pričela mednarodna konferenca »Nagrajevanje delovne uspešnosti v javnem sektorju«, ki jo ministrstvo za javno upravo organizira v sodelovanju s tujini strokovnjaki. Na konferenci sodelujoči razpravljajo o variabilnem nagrajevanju zaposlenih, s čimer naj bi bolje povezali plačilo za delo z rezultati dela. Obravnavana tema je postavljena v kontekst zasledovanja cilja, da bi se hkrati, ob vzpostavitvi boljšega variabilnega nagrajevanja zmanjšale razlike v osnovnih plačah za opravljanje istega dela, ob tem pa povečala tudi odgovornost vodij v povezavi odločanja o delitvi sredstev za nagrajevanje delovne uspešnosti.

Sobota, 18. januar 2020 - 21:56

Notranja politika/Slovenija

Pahor začel misliti na otroke in vnuke

Kobarid, 18. januar 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Kobaridu udeležil jubilejnega 50. novoletnega srečanja, ki v prisrčnem vzdušju povezuje Slovence Videnske pokrajine in Posočja.
Predsednik republike se je v slavnostnem govoru uvodoma zahvalil očetom tradicionalnih novoletnih srečanj, ki so pred pol stoletja na skromnejši način, a z veliko vizijo zasnovali srečanja, ter njihovim naslednikom iz treh občin, ki s prizadevnostjo ohranjajo to pogumno idejo.

Sobota, 18. januar 2020 - 15:52

Notranja politika/Slovenija

Pahor se bo udeležil 50. novoletnega srečanja Slovencev Videnske pokrajine in Posočja

Kobarid, 18. janaur 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo danes, ob 17. uri v Kulturnem domu Kobarid udeležil 50. novoletnega srečanja Slovencev Videnske pokrajine in Posočja. Predsednik republike bo imel na prireditvi slavnostni nagovor.

Petek, 17. januar 2020 - 14:24

Notranja politika/Slovenija

Predsednik vlade: »Stvari se spreminjajo in vlada je naredila majhne korake k izboljšanju razmer.«

Ljubljana, 17. januar 2020 (MOREL)- Predsednik vlade Marjan Šarec je na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije nagovoril zbrane na 3. srečanju skupščine zbornice. V uvodu je povedal, da problematiko in vse tisto, za kar si na zbornici prizadevajo že dolga leta, dobro pozna. Kljub temu lahko zatrdi, da se stvari spreminjajo, vlada je naredila majhne korake k izboljšanju razmer.

Petek, 17. januar 2020 - 11:29

Notranja politika/Slovenija

Letos izrazit porast elektronskih vlog za vzdrževane družinske člane

Ljubljana, 17. janaur 2020 (MOREL)- Do 14. januarja so na Finančni upravi RS v primerjavi z letom prej dobili skoraj 140 odstotkov več vlog v elektronski obliki. Lani so namreč do tega datuma dobili 6.594 elektronsko vloženih vlog preko portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki, letos pa že kar 15.786. Čas za oddajo vloge je do 5. februarja. Če vloge še niste oddali, storite to elektronsko.

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:32

Notranja politika/Slovenija

Katerima kandidatoma bo Pahor zagotovil odlično plačano mesto v Luksemburgu

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes zaključil prva uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti državnega zbora o možnih kandidatkah in kandidatih za dve mesti sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

Četrtek, 16. januar 2020 - 16:50

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje so glede čakalnih vrst nedolžni, kot neveste pred poroko

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so poslali sporočilo za javnost, v katerem so zapisali: Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nas čudi izjava ministra za zdravje Aleša Šabedra, da NIJZ ne zna ali noče urediti podatkov o čakalnih dobah. Na ministrstvu za zdravje RS so namreč seznanjeni, da so podatki za čakajoče več kot 90 % natančni, kar je po mednarodnih merilih zelo dobra osnova za upravljanje čakalnih dob. Tudi predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije menijo, da imamo v Sloveniji dovolj točne podatke o čakajočih in čakalnih dobah za njihovo upravljanje, s čimer je minister za zdravje seznanjen.

Četrtek, 16. januar 2020 - 16:43

Notranja politika/Slovenija

Minister Medved delil priznanja

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Minister za javno upravo Rudi Medved je skupaj z državno sekretarko Mojco Ramšak Pešec in generalnim direktorjem Direktorata za javni sektor Petrom Pogačarjem podelil priznanja uporabnikom modela kakovosti CAF v letu 2019. Ministrstvo za javno upravo je nosilec projekta uvajanja sistemov kakovosti v organizacije javnega sektorja, pri čemer posebej promoviramo  evropski model CAF, ki ga sicer uporablja že preko 4000 organizacij javnega sektorja po Evropi. V Sloveniji je uporabnikov modela trenutno 95, priznanja pa so prejeli tisti, ki so samooceno in akcijski načrt izboljšav CAF izvedli v lanskem letu.

Sreda, 15. januar 2020 - 23:20

Notranja politika/Slovenija

Minister Medved je na državni račun gostil Felice Žiža in Ferenc Horvátha

Ljubljana, 15. januar 2020 (MOREL)-  Minister Rudi Medved je na ponovoletnem srečanju gostil Felice Žiža in Ferenc Horvátha, poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti. Minister za javno upravo Rudi Medved je poudaril, da »se dejavnosti Ministrstva za javno upravo na marsikaterem področju dotikajo tudi delovanja obeh narodnih skupnosti, v sodelovanju z obema, pa bomo skupaj reševali težave tudi v prihodnje.« 

Sreda, 15. januar 2020 - 14:18

Notranja politika/Slovenija

Lastnik avtomobila mora biti lastnik podatkov iz avtomobila

Ljubljana, 15. januarja 2020  (MOREL)– Mednarodna avtomobilistična zveza FIA in avtomobilski klubi, med njimi tudi AMZS, s kampanjo Moj avto – moji podatki izpostavljajo pomen varstva osebnih podatkov, ki jih sodobni avtomobili brez vednosti in soglasja lastnika oziroma voznika zbirajo in posredujejo izdelovalcem. Avtomobilski klubi zato pozivajo k zaščiti podatkov (zakonodaja bi morala voznikom omogočati, da zadržijo lastniške pravice nad podatki in da glede uporabe podatkov sami dajo soglasje, kako naj bodo ti uporabljeni), prosti izbiri (vozniki bi morali imeti pravico do avtomobilskega servisa po lastni izbiri) in pravični konkurenci (ponudniki servisnih storitev bi morali imeti pravico do razvijanja varnih produktov in funkcionalnosti).

Torek, 14. januar 2020 - 22:35

Notranja politika/Slovenija

V Piranu iščejo direktorja občinske uprave

Piran, 14. januar 2020 (MOREL)- Občina Piran je danes objavila javni razpis, s katerim išče novega direktorja občinske uprave. Z razpisom, ki bo trajal osem dni, si želi občina Piran privabiti v svoje vrste osebo z močnim karakterjem, ki bo pri zaposlenih vzbujala zaupanje in iz njih izvabljala najboljše lastnosti, bo imela izvrstne komunikacijske sposobnosti, razvajala bližnje z optimizmom, bo samozavestna, vedno lucidna, bo znala strateško razmišljati in delovati, bo reševala probleme, a jih ne povzročala in bo vedno delovala v skupnem, ne pa osebnem duhu.

Torek, 14. januar 2020 - 18:49

Notranja politika/Slovenija

Vlada bo delavce v državnih organiih nagradila z dodatniimi dopusti

Ljubljana, 14. janaur 2020 (MOREL)- Člani vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve so na današnji seji v dokončni obravnavali sprejeli mnenje o spremembah in dopolnitvah zakona o delavcih v državnih organih. Predlog novele zakona o delavcih v državnih organih (ZDDO-H), je državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisana Mateja Udovč). Spremembe in dopolnitve se nanašajo na tiste člene zakona o delavcih v državnih organih, ki urejajo dopuste in odsotnosti z dela za javne uslužbence v državnih organih in upravah lokalnih skupnosti.

Torek, 14. januar 2020 - 18:44

Notranja politika/Slovenija

Vlada ni podprla predloga državnega sveta o zakonu o davku na tonažo

Ljubljana, 14. januar 2020 (MOREL)- Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je vlada  sprejela mnenje o zahtevi državnega sveta za ponovno odločanje glede novele zakona o davku na tonažo v državnem zboru. Vlada nasprotuje navedbam državnega sveta ter državnemu zboru predlaga, da se zakon v ponovnem odločanju sprejme.

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 18:08

Notranja politika/Slovenija

Dacarji si želijo z nagradnimi igrami izboljšati ugled med mladimi

Ljubljana, 13. janaur 2020 (MOREL)- Na Finančni upravi se trudijo, da bi mladim približali védenje o tem, kaj vse imamo državljani od pobranih davkov, kot denimo brezplačno šolanje, zdravstvo, infrastrukturo, varnost itd. Želijo si, da bi se tudi mladi o tem pogovarjali, nato pa svoje mnenje izrazili s poljubno likovno tehniko. 

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 17:34

Notranja politika/Slovenija

Minister Medved v svojem kraju

Trbovlje, 13. janaur 2020 (MOREL)-  V  Trbovljah je  danes potekal sprejem zasavskih poslancev in ministrov. Sprejema se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ministre in poslance pa sta sprejeli županja in podžupanja občine Trbovlje, Jasna Gabrič in Maja Krajnik.

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 15:37

Notranja politika/Slovenija

Nagrajevanje delovne uspešnosti v javnem sektorju

Ljubljana, 13. janaur 2020 (MOREL)- Ministrstvo za javno upravo bo v sredo, 22. januarja, organiziralo mednarodno konferenco z naslovom »Nagrajevanje delovne uspešnosti v javnem sektorju«. Na konferenci bodo sodelujoči govorci razpravljali o variabilnem nagrajevanju zaposlenih, s čimer naj bi bolje povezali plačilo za delo z rezultati dela. Obravnavana tema je postavljena v kontekst zasledovanja cilja, da bi se hkrati, ob vzpostavitvi boljšega variabilnega nagrajevanja zmanjšale razlike v osnovnih plačah za opravljanje istega dela. Izpostavljena bo tudi s tem povečana večja odgovornost vodij zaradi odločanja o delitvi sredstev za nagrajevanje delovne uspešnosti ter pojasnjevanja razlik med zaposlenimi glede njihovega delovnega prispevka.

Nedelja, 12. januar 2020 - 20:57

Notranja politika/Slovenija

Ne pozabite na uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2019

Ljubljana, 12. januar 2020 (MOREL9)- Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal te olajšave, in tisti, ki želi medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja 2020 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Četrtek, 9. januar 2020 - 17:52

Notranja politika/Slovenija

Znova kandidati za protikorupcijskega predsednika prave perle

Ljubljana, 9. januar 2020 (MOREL)- Izbirna komisija za izbiro predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je predsedniku republike predala svoje poročilo. Po srečanju članov izbirne komisije s predsednikom prepublike, je predsednik izbirne komisije Janez Stare na novinarski konferenci predstavil poročilo o delu izbirne komisije. Na novinarski konferenci je sodelovala tudi generalna sekretarka Urada predsednika republike Nataša Kovač.

Četrtek, 9. januar 2020 - 17:22

Notranja politika/Slovenija

Internet v vsako vas po novem

Ljubljana, 9. januar 2020 (MOREL)- Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga zakona o računskem sodišču, s katerim se pospešuje in povečuje učinkovitost revidiranja pravilnosti in smotrnosti porabe javnih sredstev. Zakon tudi širi nabor subjektov, ki jih lahko revidira sodišče.

Četrtek, 9. januar 2020 - 16:24

Notranja politika/Slovenija

Za SD izdaja slovenskega naroda in kolaboracijo ni opravičila!, vendar odločbo sodišča spoštujejo ?!

Ljubljana, 9. janaur 2020 (MOREL)- Sporočilo za javnost Socialnih demokratov kaže na slovensko politično dvoličnost, tudi, ko gre za ponarejanje in prirejanje zgodovinskih dejstev, ki temelji na nekakšni institucionalni nedotakljivosti. Zapisalo so:“Socialni demokrati smo si v zadnjih 30 letih iskreno prizadevali za pomiritev o zgodovini slovenskega naroda in zato sodelovali pri vseh spravnih dejanjih, vključno z obsodbo, obžalovanjem in opravičilom za izvensodne povojne poboje. Naši dobri nameni so bili velikokrat zlorabljeni z vse bolj agresivnimi poizkusi revizionizma, revanšizma in potvarjanja zgodovinskih dejstev, tako da smo tudi danes namesto z resnico in spravo vse prevečkrat soočeni z lažnivo interpretacijo slovenske zgodovine z rehabilitacijo kolaboracije in fašizma. To ne vodi k spravi, ampak slovenski narod vsakič znova oddaljuje od tega, da se pomirimo s preteklostjo in na tej osnovi svoj fokus usmerimo v prihodnost in velike izzive spreminjajočega se sveta.

Sreda, 8. januar 2020 - 10:56

Notranja politika/Slovenija

Delovno srečanje predsednika republike z ministrom za javno upravo

Ljubljana, 8. janaur 2020 (MOREL)-  Predsednik republike je danes zjutraj, 8. januarja 2019, na delovnem pogovoru gostil Rudija Medveda, ministra za javno upravo. Govorila sta o možnih nadaljnjih korakih, ki bodo omogočili pravočasen sprejem potrebnih sprememb volilne zakonodaje.

Sreda, 8. januar 2020 - 09:30

Notranja politika/Slovenija

Dacarji vsako leto vse bolj izžemajo državljane

Ljubljana, 8. januar 2020 (MOREL)- Po prvih znanih podatkih je Finančne uprava RS v letu 2019 pobrala 17,568 milijard evrov prihodkov, kar je za 954,1 milijona evrov oziroma za 5,7 % več kot so bili pobrani prihodki v letu 2018. Dokončni podatki bodo znani po zaključnem računu v začetku februarja 2020. Finančna uprava RS bo za namen povečevanja prihodkov še naprej nadgrajevala svoje ukrepe, tako na storitveni ravni kot pri nadzoru.

Sreda, 8. januar 2020 - 09:13

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Socialni demokrati podpirajo Nato ter hočejo mir

Ljubljana, 8. januar 2020 (MOREL)- "Socialni demokrati smo že minuli petek opozorili pred spiralo povračilnih ukrepov, ki lahko vodijo v vojno širših razsežnosti. Iranski odgovor z izstrelitvijo balističnih raket na vojaški bazi v Iraku je novo dejanje v tej spirali, ki svet nevarno približuje k točki, ko bo vojna nepovratna izbira. Ta vojna utegne imeti za že tako nestabilno regijo, prizadeto od skoraj dveh desetletij vojn, nove pogubne posledice z nadaljnjim stopnjevanjem spopada civilizacij. Ustavimo to norost!

Torek, 7. januar 2020 - 19:59

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Odziv na janšistično medijsko osebno diskreditacijo predsednika Sindikata policistov Slovenije

Ljubljana, 7. januar 2020 (MOREL)- V javnosti se je danes pojavil članek spletne izdaje revije Reporter, v katerem so osebno diskreditirali predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša. V zvezi z navedbami v medijih smo dobili pojasnila predsednika SPS, ki jih je poslala Suzana Drašler, predstavnica omenjenega sindikata za odnose z javnostmi, ki jih objavljamo brez uredniškega posredovanja:

Torek, 7. januar 2020 - 13:23

Notranja politika/Slovenija

Prenovljene smernice o uporabi GPS sledilnih naprav

Ljubljana, 7. januar 2020 (MOREL)- Informacijski pooblaščenec že vrsto let opaža trend naraščanja uporabe sledilnih naprav, predvsem na osnovi GPS (Global Positioning System), ki sodi med najbolj uveljavljene tehnologije za pozicioniranje, sledenje in nadzor oseb, predmetov in vozil. Prve smernice o varstvu osebnih podatkov pri uporabi GPS sistemov so izdali že leta 2015, konec leta 2019 pa so jih posodobili, da bi jih prilagodili novemu evropskemu okviru varstva osebnih podatkov (Splošna uredba o varstvu podatkov – GDPR) ter dodali nove izkušnje iz prakse pri uvajanju GPS tehnologij.

Ponedeljek, 6. januar 2020 - 22:48

Notranja politika/Slovenija

Mariborski Župan razrešil direktorja mestne uprave

Maribor, 6. januar 2020 (MOREL)- Lidija Ferk, iz kabineta mariborskega župana je sporočila, da je župan mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič danes razrešil Borisa Železnika kot direktorja mestne uprave MOM. Z današnjim dnem  Železniku tudi preneha delovno razmerje na MOM.

Petek, 3. januar 2020 - 21:51

Notranja politika/Slovenija

Židanova poslanica ob svetovnem dnevu braillove pisave

Ljubljana, 3. januar 2020 (MOREL)- Objavljamo poslanico predsednika državnega zbora Dejana Židana ob svetovnem dnevu braillove pisave in 100-letnici organiziranega dela slepih in slabovidnih v Sloveniji: Jutri, 4. januar, je svetovni dan Braillove pisave. Generalna skupščina Združenih narodov je namreč 17. decembra leta 2018 sprejela resolucijo Svetovne zveze slepih, s katero je 4. januar, rojstni dan Louisa Brailla, potrdila za svetovni dan Braillove pisave oziroma brajice. Novo leto, v katerega smo vstopili, je že torej na samem začetku v znamenju slepih in slabovidnih, kar predstavlja lep uvod v jubilejno leto 2020, ko praznujemo 100-letnico organiziranega dela slepih in slabovidnih pri nas.

Petek, 3. januar 2020 - 21:41

Notranja politika/Slovenija

Podžupanja Breda Arnšek je obiskala celjsko porodnišnico

Celje, 3. januar 2020 (MOREL)- Podžupanja mestne občine Celje Breda Arnšek je včeraj obiskala Ginekološko-porodniški oddelek celjske bolnišnice, v kateri se je lani rodilo 1.661 novorojenčkov, od tega 815 deklic in 864 dečkov. Podžupanja je obdarila novorojenčka, ki se je zadnji rodil v lanskem letu, in novorojenčka, ki je letos prvi prijokal na svet. Obdarila je tudi novorojenko Melino, ki se je 1. januarja v zgodnjih jutranjih urah rodila kot prva Celjanka. Vsem novorojenčkom in seveda tudi njihovim ponosnim  mamicam je zaželela veliko zdravja in sreče, zaposlenim na Ginekološko-porodniškem oddelku pa je izrekla priznanje za izjemno strokovno in predano delo.

Petek, 3. januar 2020 - 21:34

Notranja politika/Slovenija

Pahor, ki poveličuje domobranstvo in belogradizem, bo jutri delal sramoto partizanom

Ljubljana, 3. janaur 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo jutri, ob 11. uri udeležil spominske slovesnosti v počastitev 77. obletnice poslednjega boja Pohorskega bataljona.

Petek, 3. januar 2020 - 21:29

Notranja politika/Slovenija

Razen SD vse ostale slovenske stranke podpirajo ameriško vojaško agresijo

Ljubljana, 3. januar 2020 (MOREL)- Obljavljamo odziv Socialnih demokratov na zaostritev Ameriško-Iranskega konflikta na Bližnjem vzhodu. V njem so zapisali: “Socialni demokrati obsojamo oborožene aktivnosti med Združenimi državami Amerike in Iranom. Razumemo jih kot neodgovorno grožnjo miru na le v regiji, pač pa tudi v širši soseščini. Zato pozivamo k umiritvi strasti in končanjem spirale povračilnih ukrepov, ki vodijo k izbuhu vojne.

Sreda, 1. januar 2020 - 20:59

Notranja politika/Slovenija

Pahor prvi dan novega leta naredil "izjemno veliko gesto", ni obiskal porodnišnice

Ljubljana, 1. januar 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 17. decembra lani prejel pismo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, ki poziva slovenske politike naj se ob novoletnih praznikov vzdržijo obiskovanja porodnic in novorojenčkov po slovenskih porodnišnicah.

Sreda, 1. januar 2020 - 20:36

Notranja politika/Slovenija

Novoletna poslanica predsednika državnega zbora

Ljubljana, 1. Januar 2020 (MOREL)- Objavljamo poslanico predsednika državnega zbora Dejana Židana ob novem letu:

Drage Slovenke in Slovenci, doma in po svetu, spoštovane državljanke in državljani.

Danes je prvi dan novega leta. Priložnost, da pogledamo naprej. Da se vprašamo, česa si želimo v novem letu in v prihodnosti, ki jo to novo leto naznanja.

Torek, 31. december 2019 - 22:57

Notranja politika/Slovenija

Na agenciji za komunikacije bi si radi izplačalil mastne nagrade

Ljubljana, 31. december 2019 (MOREL)- Vlada je dala soglasje k Letnemu poročilu Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije za leto 2018 in ga pošlje državnemu zboru Republike Slovenije. Vlada v imenu Republike Slovenije kot ustanoviteljice Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije določa, da se presežek odhodkov nad prihodki leta 2018 v znesku 896.605 EUR v celoti krije iz presežkov prihodkov nad odhodki preteklih let.

Torek, 31. december 2019 - 22:47

Notranja politika/Slovenija

Predsednik Pahor ob obisku policistov in vojakov, ki varujejo južno mejo, izpostavil vzorno sodelovanje

Kočevje, Kočevska Reka, 31. december  2019 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na zadnji dan letošnjega leta obiskal policiste in vojake, ki skupaj varujejo južno mejo. Pohvalil je njihovo delovanje na meji in se jim zahvalil za vestno delo in skrb za varnost naših državljank in državljanov.

Torek, 31. december 2019 - 22:26

Notranja politika/Slovenija

Zaključen je transnacionalni projekt IMEAS

Celje, 31. december 2019 (MOREL)– Ob koncu leta se je zaključil tudi transnacionalni projekt IMEAS, ki je bil sofinanciran v okviru transnacionalnega programa Interreg Alpine Space (območje Alp). Poleg mestne občine Celje je v njem sodelovalo enajst partnerjev iz sedmih evropskih držav. Cilj projekta, ki je trajal 38 mesecev in je vreden 2.147.410,35 evrov (delež MOC znaša 55.020,40 evrov), je bil ustvariti nov celostni pristop in skupna orodja, s pomočjo katerih bodo javne uprave, agencije in druge institucije lažje in učinkoviteje načrtovale celostne in trajnostne energetske politike. Poleg Bele knjige za načrtovanje energetskih politik so glavni rezultati projekta IMEAS platforma z gradivi in lokalne energetske strategije.

Ponedeljek, 30. december 2019 - 23:43

Notranja politika/Slovenija

Stanje konsolidiranega bruto dolga države ob koncu tretjega četrtletja 2019 znašalo 68,1 % BDP

Ljubljana, 30. december 2019 (MOREL)- Konsolidirani bruto dolg države je konec tretjega četrtletja 2019 znašal 32.390 milijonov EUR ali 68,1 % BDP in se je v primerjavi s stanjem ob koncu drugega četrtletja 2019 povečal za 586 milijonov EUR. Povečal se je predvsem dolg iz naslova kratkoročnih posojil.

Ponedeljek, 30. december 2019 - 23:40

Notranja politika/Slovenija

Presežek države višji za 134 milijonov EUR

Ljubljana, 30. december 2019 (MOREL)- Država je v tretjem četrtletju 2019 ustvarila nadpovprečen presežek v vrednosti 193 milijonov EUR. V primerjavi s tretjim četrtletjem 2018 je bil presežek države za 134 milijonov EUR višji. Rast skupnih prihodkov je bila prvič po četrtem četrtletju 2018 višja od rasti skupnih izdatkov in sicer za 2,6 odstotne točke.

Ponedeljek, 30. december 2019 - 22:30

Notranja politika/Slovenija

Letos 1,9-odstotna inflacija

Ljubljana, 30. december 2019 (MOREL)- Letna rast cen v letu 2019 je bila 1,9-odstotna (v letu 2018 1,4-odstotna). Povprečna letna inflacija je bila 1,6-odstotna (v letu 2018 1,7-odstotna). Cene storitev in blaga so se v enem letu v povprečju zvišale, in sicer za 2,6 % oz. 1,3 %. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 2,2 % oz. 0,4 %, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 1,8 %.  

Ponedeljek, 30. december 2019 - 22:26

Notranja politika/Slovenija

Članarine naše države v elitnih združbah stanejo tudi 1,5 milijona evrov

Ljubljana, 30. december 2019 (MOREL)- Vlada je sprejela sklep o izvršitvi prerazporeditve pravic porabe ministrstva za zunanje zadeve.

Ponedeljek, 30. december 2019 - 22:24

Notranja politika/Slovenija

Pri nakupih avtomobilov v tujini se ne bo mogoče izogniti davčnim dajatvam

Ljubljana, 30. december 2019 (MOREL)- Vlada je na dopisni seji, ki se je končala danes, izdala uredbo o izvajanju uredb EU glede ukrepov za okrepitev upravnega sodelovanja na področju DDV v zvezi z izmenjavo podatkov iz nacionalnih registrov vozil.

Sobota, 28. december 2019 - 22:07

Notranja politika/Slovenija

Leto 2019 ministrstvo za javno upravo zaključuje z mnogimi uspešnimi koraki in dobrimi rešitvami

Ljubljana, 28. december 2019 (MOREL)- V ospredju našega dela so vseskozi rešitve, zasnovane v dobrobit državljank in državljanov ter javnih uslužbenk in uslužbencev.Iztekajoče se leto so zaznamovali predvsem dosežki in ukrepi z naslednjih področij: lokalne samouprave, uspešnega vodenja socialnega dialoga s sindikati javnega sektorja, dialoga na področju sprememb volilnega sistema, učinkovitosti javnega naročanja, informacijske varnost, odprtih podatkov ter krepitve nevladnih organizacij in prostovoljstva. Omenjena področja ostajajo prioriteta ministrstva tudi v letu 2020.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
  12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Hotel & Gasthof zum Hirsch