Sobota, 28. november 2020 - 18:51

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Zaposleni v trgovinah želijo delati

Ljubljana, 28. november 2020 (MOREL)- Skladno s pozivom Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) ob objavi uradnih podatkov NIJZ o deležu potrjenih primerov okužb v obdobju od 16. 11. 2020 do 22. 11. 2020, ki kažejo, da trgovina ni vir žarišča okužb, se tudi Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) pridružuje pozivu za ponovno odprtje poslovalnic. To naj poteka pod strogim spoštovanjem vseh varnostnih ukrepov, ki jih vlada določa za zajezitev širjenja virusa COVID-19. Zaposleni, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo, danes z zmanjšanimi plačami živijo praktično na ali celo pod pragom tveganja revščine, zato naj Vlada RS usliši njihov klic na pomoč: »Ob strogem spoštovanju varnostnih ukrepov želimo delati!« Dodatno naj se jim zagotovi krizni dodatek v minimalni višini 250 eur za delo v tveganih razmerah. 

Petek, 27. november 2020 - 20:50

Notranja politika/Slovenija

Vrhunski športniki invalidi diskriminirani pri pravici do prejetja dodatka k pokojnini

Ljubljana, 27.november 2020 (MOREL)- Ob prihajajočem mednarodnem dnevu invalidov, 3. decembru, zagovornik načela enakosti opozarja, da so ti še vedno pogosto diskriminirani. »Vrhunske dosežke športnikov je treba vrednotiti enako, ne glede na to, ali jih doseže športnik z invalidnostjo ali brez nje. Izenačitev pravic športnikov invalidov in neinvalidov pri vrednotenju njihovih vrhunskih dosežkov je edina pravična. Prav je, da imajo vsi, ki se odločijo sodelovati v športnih dejavnostih, enake spodbude in ugodnosti,« je poudaril Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti. Na podlagi prijave domnevne diskriminacije je zagovornik opravil oceno diskriminatornosti zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa (ZDPIDŠ).

Petek, 27. november 2020 - 20:24

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

»Nujno potrebujemo strokovno razpravo o žičnicah!«

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- V zadnjih dneh se zelo veliko govori o prihajajoči smučarski sezoni v zahtevnih razmerah pandemije zaradi coronavirusa. Dogajanje je pestro, tako v Sloveniji kot v ostalih evropskih državah, v katerih je smučanje gonilo zimske turistične ponudbe. Zdi se, da je duh ušel iz steklenice, smučarski centri so postali »grešni kozel« aktualne corona situacije. Združenje slovenskih žičničarjev-GIZ je član mednarodnega združenja nacionalnih zvez žičničarjev FIANET, ki pozorno spremlja nastalo situacijo in ustrezno ukrepa. Poslali so nam poziv predsednika FIANET-a Maria Stedile-Foradori vladam evropskih držav. V njem poziva politike k razumni, objektivni in strokovni komunikaciji.

Petek, 27. november 2020 - 18:58

Notranja politika/Slovenija

Direktorji javnih podjetiij in uprav ter vladnih direktoratov si bodo lahko izplačevali mastne dodatke plačam

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- Vlada je izdala uredbo o spremembah uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. S predlagano spremembo uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence se jasno določa, v kakšnem odstotku od osnovne plače se lahko izplača delovna uspešnost zaradi nalog, ki so opravljene v povečanem obsegu tako pri opravljanju rednih nalog ali projekta, načrtovanega v okviru sprejetega finančnega načrta uporabnika proračuna, kot pri opravljanju nalog iz naslova posebnega projekta, ki ga določi vlada.

Petek, 27. november 2020 - 14:44

Notranja politika/Slovenija

Pahor bo zagotovo izbral janšistično kandidatkinjo

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj obvestil vodje poslanskih skupin o prijavljenih kandidatih in kandidatkah za prosto mesto sodnika ali sodnice na sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Ministrica za pravosodje je predsednika republike 2. septembra obvestila, da se je na razpis ministrstva, ki je bil objavljen 26. junija, za razpisano eno mesto kandidatke ali kandidata za sodnico ali sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu, prijavilo sedem (7) kandidatk in kandidatov. Po abecednem vrstnem redu so to: Maja Brkan,  Anže Erbežnik, Marko Ilešič, Miro Prek,  Ana Stanič, Verica Trstenjak in Jure Vidmar. 

Petek, 27. november 2020 - 10:47

Notranja politika/Slovenija

Po ugotovitvah državnih statistikov živimo v deželi sanj

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- V 3. četrtletju 2020 so se sprostili nekateri vladni ukrepi, ki so bili sprejeti  v drugem četrtletju za zajezitev širjenja bolezni COVID-19.  V tem obdobju smo zabeležili porast števila delovno aktivnih v dejavnosti gostinstvo in v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

Petek, 27. november 2020 - 10:45

Notranja politika/Slovenija

Državni statistiki navajajo, da so imeli študentje med krizo dovolj dela

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- Stopnja delovne aktivnosti se je v 3. četrtletju 2020 v primerjavi z drugim zvišala za 0,5 odstotne točke. Znašala je 54,9 %. V primerjavi s 3. četrtletjem 2019 pa je bila za 0,4 odstotne točke nižja.

Petek, 27. november 2020 - 10:42

Notranja politika/Slovenija

Državni statistiki prirejajo statistične podatke o brezposelnosti??

Ljubljana, 27. november 2020 (MOREL)- Stopnja brezposelnosti je bila v 3. četrtletju letos približno taka kot v 2. četrtletju, trdijo državni statistiki v SURS. Več oseb je opravljalo študentsko delo, manj oseb je bilo "na čakanju", manj je bilo samozaposlenih.

Četrtek, 26. november 2020 - 18:01

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Policisti niso povezani z nobeno založbo

Ljubljana, 26. november 2020 (MOREL)- Na Sindikat policistov Slovenije (SPS) so prejeli več pritožb in ogorčenih pisem različnih podjetnikov in obrtnikov iz cele Slovenije, ki so se pritožili in izrazili ogorčenje nad ravnanjem ene izmed založb, ki na vsiljiv način zahteva denarna sredstva, pri čemer navajajo, da kličejo v imenu sindikata oz. celo policistov ter da zbirajo sredstva za izdajo pobarvanke za otroke na temo internetnih in spolnih zlorab. 

Četrtek, 26. november 2020 - 14:27

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Neresnične in zavajajoče informacije glede projekta EPK 2025

Ljubljana, 26. november 2020 (MOREL)- Objavljamo izjavo za javnost Socialnih demokratov: V izjavi predsednika strokovnega Sveta SD za kulturo in nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička je odgovor Socialnih demokratov na številčne neresnične in zavajajoče informacije v javnosti, ki se zadnje dni pojavljajo v zvezi s podporo Socialnih demokratov projektu EPK 2025, med drugim tudi poslanke SD in občinske svetnice Občine Piran mag. Meire Hot.

Četrtek, 26. november 2020 - 14:24

Notranja politika/Slovenija

Minister trdi, da socialni dialog odlično poteka

Ljubljana, 26. november 2020 (MOREL)- »Socialni dialog med socialnimi partnerji teče. Gre za stalni proces, ki ga ohranjamo tudi v času epidemije,« je uvodoma po današnji seji pogajalske komisije poudaril minister za javno upravo in vodja vladne pogajalske skupine Boštjan Koritnik, ki je v nadaljevanju povzel vsebino točk dnevnega reda seje. Kot je dejal, s spremembo uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela želi vladna stran jasneje razmejiti nagrajevanje iz naslova opravljanja rednih nalog pri delodajalcu ter nagrajevanje iz naslova posebnih vladnih projektov.

Četrtek, 26. november 2020 - 07:59

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Pomanjkljivosti na področju zagotavljanja transparentnosti odločitev javnega pomena

Sreda, 25. november 2020 - 14:55

Notranja politika/Slovenija

Vrhova policije in vojske samovoljno uveljavljata 37.a člena zakona o obrambi?

Ljubljana, 25. november 2020 (MOREL)- Načelnik generalštaba slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič sta danes podpisala operativno-taktični načrt sodelovanja slovenske vojske in policije pri širšem varovanju državne meje. Načrt sodelovanja, katerega namen je zagotoviti stabilnost in notranjo varnost vsem prebivalcem Slovenije, določa oblike dela policistov in vojakov pri varovanju meje in preprečevanju nezakonitih migracij. Osnovna vodila operativno-taktičnega načrta so, da varovanje meje vodi, usmerja in nadzira policija, da policijske postopke mešane patrulje policistov in vojakov vodi policist, vojakom pa poveljujejo vojaški poveljniki, ter da pripadniki slovenske vojske pri varovanju meje sodelujejo skladno z vojaškimi taktikami, tehnikami in postopki, za katere so usposobljeni.

Sreda, 25. november 2020 - 14:34

Notranja politika/Slovenija

Poslanica predsednika republike ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

Ljubljana, 25. november 2020 (MOREL)- Objavljamo poslanico predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami.
"Vsako nasilje je nesprejemljivo. Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Gre za na žalost še prepogosto obliko nasilja, katerega neposredne ali posredne žrtve so zagotovo tudi otroci. Huda kriza, ki nas je letos doletela po pojavu nevidnega virusa covid-19, je stanje za štirimi stenami naših domov le še poslabšala.

Torek, 24. november 2020 - 21:32

Notranja politika/Slovenija

Obrtniki še vedno verjamejo Janši, da jim bo pomagal?!

Ljubljana, 24. november 2020 (MOREL)- Obstoj številnih podjetij in delovnih mest v malem gospodarstvu je zaradi posledic epidemije ogrožen. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato predlagala amandmaje na predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP6), s katerimi bi omili katastrofalne posledice epidemije na malo gospodarstvo. O PKP6 bodo sicer poslanci Državnega zbora odločali že jutri.

Ponedeljek, 23. november 2020 - 20:16

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Protest sindikalnih central zaradi zavrnitve udeležbe na 49. seji odbora za finance

Ljubljana, 23. november 2020 (MOREL)- Objavljamo javno pismo predsedniku državnega  zbora Igorju Zorčiču, v katerem sindikalne centrale najostreje protestirajo, ker njihovi predstavniki in predstavnice niso bili povabljeni k sodelovanju in razpravi na današnji 49. nujni seji Odbora za finance o predlogu PKP6.

Ponedeljek, 23. november 2020 - 19:18

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

780 MIO € ZA TANKE? NE, HVALA!

Ljubljana, 20. november 2020 (MOREL)- Koalicija Janeza Janše je z zakonom zagotovila 780 milijonov evrov za nakupe orožja in vojaške opreme. Ne za zdravje, za delovna mesta, za varstvo starejših, ampak za orožje. To počne v času epidemije, ko ima javno zdravstvo 240 milijonov evrov izgube, ko se podaljšujejo čakalne vrste, ko se ljudje bojimo za prihodnost, ko smo presegli 83.766 brezposelnih, ko imamo skoraj 7 % padec BDP in ko se samo letos država zadolžuje za 4,2 milijardi evrov.

Tretja vlada Janeza Janše. Tretja orožarska afera?

RECI NE!

Ko vlada ljudstva ne posluša, mora ljudstvo vzeti odločitev v svoje roke. Zato zahtevajmo razpis referenduma o nakupu orožja in vojaške opreme. Da pokažemo vladi, da državljanke in državljani prioritete Slovenije vidimo povsem drugače.

PODPIŠI ZAHTEVO ZA RAZPIS REFERENDUMA!

Preberi več.

Obrazec za podporo referendumu. (PDF)

Izpolnjen in podpisan obrazec pošljite po pošti najkasneje do četrtka, 26. novembra 2020, pošljite na naslov: Socialni demokrati, Levstikova 15, 1000 Ljubljana. (konec)

Ponedeljek, 23. november 2020 - 16:28

Notranja politika/Slovenija

Na videz poenostavljeno vročanje dokumentov v upravnih zadevah

Ljubljana, 23. november 2020 (MOREL)- Od danes naprej na voljo poenostavljeno vročanje dokumentov v upravnih zadevah, ki zahtevajo osebno vročanje po zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP). Žal se je v praksi, vsaj prvi dan,  sistem izkazal za invalidnega. Storitve se lahko plačujejo samo prek omejenih plačilnih poti, kot so izbrane plačilne kartice ali pa omejeni bančni sistemi.

Sobota, 21. november 2020 - 15:50

Notranja politika/Slovenija

Simbol današnjega časa ostaja rdeča barva

Ljubljana, 21. november 2020 (MOREL)- Vlada je na današnji dopisni seji izdala odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

S spremembo odloka je med izjeme brez karantene ali negativnega testa ob vstopu iz rdeče države dodana izjema za državljana Republike Slovenije ali tujca s prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prehaja mejo s sosednjo državo zaradi dostopa do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje prebivališču osebe, kot so te prodajalne ali storitve v občini prebivališča, ali jih v občini prebivališča ni. Oseba se mora vrniti v dveh urah po prehodu meje. Enako se dovoli državljanu sosednje države ali tujcu s prebivališčem v sosednji državi, če so prodajalne ali storitve v obmejni občini Republike Slovenije bližje prebivališču te osebe. S tem je dodana podobna izjema, kot jo pozna odlok, ki ureja gibanje med občinami.

Sobota, 21. november 2020 - 10:28

Notranja politika/Slovenija

Zagovornik pozdravlja namero vlade o odpravi diskriminacije pri odlogu posojil tujcem s stalnim bivališčem v Sloveniji

Ljubljana, 21. november 2020 (MOREL)- Zagovornik načela enakosti je poslancem državnega zbora priporočil, naj podprejo določbo četrtega odstavka 61. člena Predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije Covid-19 (PKP6).

Petek, 20. november 2020 - 20:48

Notranja politika/Slovenija

Delodajalec zagotavlja redno testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa SARS-CoV-2

Ljubljana, 20. november 2020 (MOREL)- Ministrstvo za zdravje je izdalo navodila, spremembo odredbe in način financiranja hitrih antigenskih testov. V Odredbi se na novo določi, da delodajalec zagotavlja redno testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje je tudi obvezno, če se pri izvajalcu pojavi okužba z virusom SARSCoV-2, in sicer najmanj enkrat tedensko znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, kjer se je okužba pojavila.

Testiranje se v organizacijski enoti izvaja od pojava okužbe z virusom SARS-CoV-2 in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi z virusom SARS-CoV-2. Delodajalec spremlja število in vrsto opravljenih testov ter število pozitivnih izvidov, o čemer dnevno poroča Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Testiranje zdravstvenih delavcev, ki so že preboleli okužbo s SARS-CoV-2, ni obvezno. Testiranje in poročanje se uvaja postopoma in ob sprotni evalvaciji rezultatov, in sicer od 23. novembra 2020. Delodajalec v celoti uvede testiranje zdravstvenih delavcev najpozneje do 7. decembra 2020.

Petek, 20. november 2020 - 14:36

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Pahor podprl trošenje milijonov evrov za vojaško železje namesto za zdravje

Ljubljana, 20. november 2020 (MORELO)- Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob sprejemu zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 izjavil: 
Pozdravljam odločitev državnega zbora, ki je na predlog vlade sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenski vojski v letih 2021 do 2026. S tem je narejen pomemben korak v procesu posodabljanja slovenske vojske.

Petek, 20. november 2020 - 13:59

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

SVIZ zavraca premierove manipulacije

Ljubljana, 20. november 2020 (MOREL) – V sinočnjem pogovoru na prvem programu nacionalne televizije se je predsednik Vlade RS Janez Janša v svoji poznani maniri otepanja prevzemanja odgovornosti za neuspehe ob hkratnem zvračanju krivde na prav vse druge obregnil tudi ob Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Ob novinarjevem vprašanju glede zapiranja šol ter nošenja mask je premier lahkotno navrgel, da je oblast zatem, ko je predpisala nošnjo mask v vrtcih in šolah, »doživela upor ravnateljev, šolskega sindikata« ter »demonstrativno snemanje mask«. To – in ne, denimo, nekonsistentnost vladnih ukrepov, njihovo pogosto spreminjanje ter sporočanje z danes na jutri, slabo komuniciranje in utemeljevanje,  ignoriranje mnenj vpletenih deležnikov – naj bi bil poglavitni razlog za visoko število okužb v družbi in posledično potrebo po zaprtju šol oziroma celotnega javnega življenja.

Petek, 20. november 2020 - 11:06

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

ŠOS proti nižanju standardov kakovosti v visokem šolstvu

Ljubljana, 20. november 2020 (MOREL)– Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pred ponedeljkovo nujno sejo odbora za izobraževanje državnega zbora, ministrstvo in poslance državnega zbora opozarja na nedopustno 'interventno' zniževanje standardov kakovosti slovenskega visokega šolstva. Na ŠOS se tako pridružujemo pozivu visokošolskih zavodov in Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, da gre pri ukrepih, predlaganih v 56. in 57. členih zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUOPDVE) za nepremišljena in strokovno neutemeljena predloga, katerih mesto ni v interventni zakonodaji, ki se sprejema po nujnem postopku.

Petek, 20. november 2020 - 11:03

Notranja politika/Slovenija

Arhitektu Borisu Podrecci naziv častnega občana Občine Piran

Piran, 20. november 2020 (MOREL)- V iztekajočem se letu je župan Občine Piran Đenio Zadković sklenil, da podeli naziv častnega občana Občine Piran svetovno znanemu arhitektu Borisu Podrecci ob njegovi 80-letnici. Podelitev je skladna z odlokom, ki določa, da sklep o tem sprejme župan, naziv pa prejmejo osebe, ki so izjemno zaslužne za ugled in razvoj Občine Piran. Takšna osebnost je Boris Podrecca: po njegovih načrtih so bili v Piranu prenovljeni Tartinijev trg, Galerija sv. Donata in Mestna galerija.

Četrtek, 19. november 2020 - 17:33

Notranja politika/Slovenija

Zagovornik načela enakosti se zanima tudi za kmetijstvo

Ljubljana, 19. november 2020 (MOREL)- Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožetu Podgoršku predstavil delo Zagovornika v letu 2019. Govorila sta tudi o aktualnih izzivih s področja zagotavljanja enake obravnave in enakih možnosti. Eden najbolj perečih izzivov je dostop do spleta, ki ponekod v Sloveniji še vedno ni mogoč in se zato nekateri učenci ne morejo neposredno vključiti v izobraževalni proces na daljavo. Nedostopnost interneta pomeni veliko oviro tudi za možnost dela od doma in nenazadnje tudi za konkurenčen razvoj podeželja in kmetij.

Četrtek, 19. november 2020 - 17:29

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Žal janšistična vlada ne obvladuje situacije v domovih starejših

Ljubljana, 19. november 2020 (MOREL)- Danes podatki kažejo, da je Slovenija pristala na prvem mestu na svetu glede okuženih oseb s COVID-19. Bolnišnice so že skorajda polne bolnih ljudi, v prostorih intenzivnih terapij je vsak dan več tistih, ki potrebujejo intenzivno nego. V samem vrhu smo tudi po številu umrlih. Okužbe imamo že v več kot 90 odstotkih  domov za starejše. Največ obolelih za COVID-19  umre v domovih.

Četrtek, 19. november 2020 - 17:21

Notranja politika/Slovenija

Vlada pomaga bogatašem in odpravila davek na luksuzna vozila

Ljubljana, 19. november 2020 (MOREL)- Vlada se je seznanila s strokovno oceno strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 in odločila, da se:
za sedem dni podaljša uporaba ukrepov in omejitev, ki so določene odlokih:
-        o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom,
-        o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil,
-        o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom,
za 14 dni podaljša uporaba ukrepov in omejitev, ki so določene v odloku o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Četrtek, 19. november 2020 - 17:14

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Javnost je upravičena do informacij o delu sodišč in tožilstev, ne le do pravnomočnih sodb

Ljubljana, 19. oktober 2020 (MOREL)- Objavljamo odziv Društva novinarjev Slovenije na stališče vrhovnega stališča glede dostopa do sodb.

Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da sporočilo za javnost z naslovom Odločba Vrhovnega sodišča ne omejuje dostopa do sodb sodišč, ki ga je 12. novembra 2020 objavilo vrhovno sodišče, ni ustrezen odgovor na zapiranje dostopa do informacij s področja pravosodja.

Četrtek, 19. november 2020 - 17:10

Notranja politika/Slovenija

Janša jih po vsej verjetnosti ne bo upošteval

Ljubljana, 19. november 20'20 (MOREL)- V imenu članskih podjetij je, Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) v torek posredovala pripombe k predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epeidemije COVID-19 (PKP) predsedniku vlade Janezu Janši in Trgovinski zbornici Slovenije. Kot pomemben glas slovensko-nemške gospodarske skupnosti v Sloveniji je AHK Slovenija k predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 (PKP 6) in tudi vsem nadaljnjim zakonskim predlogom podala naslednje tri predloge:

Četrtek, 19. november 2020 - 17:05

Notranja politika/Slovenija

Ignoranca vlade do mladih

Ljubljana, 19. november 2020 – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS)je vlado opozorila, da se v času deljenja splošnih odpustkov družbenim skupinam igra z mladimi in prihodnostjo države. ŠOS je v času trajanja mandata trenutne vlade z njo skušal ohranjati konstruktiven odnos. Tudi študenti razumemo težavnost vladanja v času izjemnih razmer, ko praktično obstoji celotni svet, ne le naša država. V teh časih je treba potegniti hitre in učinkovite rešitve, tudi če te niso vedno najbolj premišljene, zato, da se lahko reši, kar se rešiti da.

Četrtek, 19. november 2020 - 08:52

Notranja politika/Slovenija

Epidemiološka kriza razkriva vso bedo delovanja javnih in državnih organov

Ljubljana, 19. november 2020 (MOREL)- Javna uprava in državni organi v času poglobljene epidemije koronavirusa vse bolj poredko samodejno odgovarjajo na vloge in  zahteve državljanov, še posebej tistih, ki  zadevajo različna povračila izpadov prihodka, kot jih vedno objublja vlada ob sprejemanju takoimenovanih protikoronskih ukrepov. To velja tako za Zavod za zaposlovanje, kot za davčnu upravo oziroma FURS. Na Zavodu za zaposlovanje delodajalcu, ki je v okviru 5. protikornskega paketa vložil zahevo za povrnitev stroškov za delavce na čakanju doma, še vedno niso odgovorili, če mu bo država izplačala obljubljeno nadomestilo. V odgovoru so ga napotili na spletno stran, kjer piše: Na podlagi 5. interventnega zakona (ZZUOOP) smo do 9. novembra prejeli že več kot 16.500 vlog za delno povračilo nadomestila plače za začasno čakanje na delo. Začeli jim bomo reševati takoj, ko bo Evropska komisija potrdila ustreznost sheme državnih pomoči, predvidoma 11. novembra.

Sreda, 18. november 2020 - 20:24

Notranja politika/Slovenija

Letošnji dan otroka bo potekal v znamenju slogana »VKLJUČite me, sem KLJUČ do rešitve«

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je danes, dva dni pred svetovnim dnevom otroka, sprejel Tomaža Bergoča, izvršnega direktorja UNICEF Slovenija. Letošnji dan otroka bo potekal v znamenju slogana »VKLJUČite me, sem KLJUČ do rešitve«. Kot so zapisali na spletni strani slovenskega UNICEF-a, ves čas opozarjajo na razmere, v katerih otroci živijo in na pomembnost njihove participacije.

Sreda, 18. november 2020 - 20:20

Notranja politika/Slovenija

Dosežena potrebna kvota za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka v Evropski uniji

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)-Piratska stranka Slovenije, koordinatorica zbiranja podpisov ECI za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka - UTD, je danes priložila zadnje podpise za dosego potrebne ciljne kvote! V okviru Evropske civilne iniciative se je 25. septembra 2020 začela vseevropska akcija zbiranja podpisov za pobudo Evropski komisiji, da pripravi predlog univerzalnega temeljnega dohodka za celotno območje EU. Za uspešnost pobude je potrebno v državah članicah v enem letu skupno zbrati najmanj en milijon podpisov v vsaj sedmih državah, Slovenci pa moramo prispevati najmanj 5640 podpisov, ki smo jih danes po manj kot dveh mesecih zbiranja uspešno zbrali in s tem postali prva od sodelujočih držav v Evropski uniji z doseženo kvoto!

Sreda, 18. november 2020 - 20:14

Notranja politika/Slovenija

Zagovornik Miha Lobnik z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)-  Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se je sestal z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu  Heleno Jaklitsch. To je bilo prvo srečanje vodstev organa za enake možnosti in vladnega urada  za Slovence v zamejstvu in po svetu. Lobnik je ministrici predstavil delo zagovornika v letu 2019 in tudi primere, ko je organ s priporočilom, z odločbo ali s pripombami na predloge zakonov zaščitil varstvo in zagotavljanje pravic pripadnikov italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji do uporabe svojega jezika in do enake obravnave.

Sreda, 18. november 2020 - 19:05

Notranja politika/Slovenija

Pahor s predstavniki Slovenske medicinske akademije

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- Na pobudo Slovenske medicinske akademije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes na pogovor sprejel predstavnike akademije. Pogovora so se udeležili Pavel Poredoš, predsednik Slovenske medicinske akademije, Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in epidemiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, in  Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik. Predsednik republike se je s skupino uglednih strokovnjakov pogovarjal o trendih širjenja nove koronavirusne bolezni in ukrepih za njeno omejevanje, pričakovanjih glede novega cepiva in načelnem strateškem pristopu k izzivom, povezanim s tem. Po srečanju so predsednik Republike Slovenije in predstavniki Slovenske medicinske akademije podali izjave za javnost. (POSNETEK SREČANJA)

Sreda, 18. november 2020 - 18:55

Notranja politika/Slovenija

Tudi pravosodna ministrica nima pojma o Janševem pismu

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- Objavljamo odziv ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič in ministrstva za pravosodje na pismo predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je včeraj poslal voditeljem EU-ja: Ministrica za pravosodje  Lilijana Kozlovič: »Od pisma se distanciram. Vladavina prava je ena in potrebno jo je spoštovati. Zato podpiram vsakršne napore in mehanizme, ki pripomorejo k temu.«

Sreda, 18. november 2020 - 15:05

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Za Pahorja so bile volitve leta 2014 legalne in legitimne

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- V zvezi z novinarskimi vprašanji glede pisma predsednika vlade Janeza Janše voditeljem Evropske unije smo iz kabineta predsednika države dobili odziv predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je poudaril:

Sreda, 18. november 2020 - 11:41

Notranja politika/Slovenija

Za predsedniški stolček Zdravniške zbornice bo potreben drugi krog volitev

Ljubljana, 18. november 2020 (MOREL)- Volilna komisija Zdravniške zbornice Slovenije, ki je včeraj opravila štetje glasovalnih lističev za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije, obvešča vse člane, da je bilo skupno oddanih 5.893 glasov, s čimer je bil dosežen potreben kvorum. 

Torek, 17. november 2020 - 21:33

Notranja politika/Slovenija

Konkurenca za sodnika sodišča Evropske unije je velika

Ljubljana, 17. november 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obvestil vodje poslanskih skupin o prijavljenih kandidatih in kandidatkah za sodnika ali sodnico na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu in napovedal posvetovanja, ki bodo potekala predvidoma v drugem tednu decembra. Ministrstvo za pravosodje je objavilo ponovni razpis za mesto kandidata za sodnika omenjenega sodišča po tem, ko po prvem razpisu v državnem zboru nobeden izmed predlaganih kandidatov ni prejel zadostne podpore.

Torek, 17. november 2020 - 10:48

Notranja politika/Slovenija

Javni uslužbenci bodo lahko prejemali dražja darila

Ljubljana, 17. november 2020 (MOREL) – Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK-C). Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je opozorila na nekatere pomembne spremembe in novosti za zavezance ter njihove obveznosti po tem zakonu.Z vidika uporabe določb ZIntPK-C in kroga zavezancev so pomembne spremembe splošnih opredelitev pojmov v 4. členu ZIntPK-C, ki se spreminja v številnih točkah, med drugim pri opredelitvi javnega sektorja, funkcionarjev in uradnih oseb. Spremenjena definicija javnega sektorja poleg subjektov, ki so bili vključeni doslej, po novem vključuje tudi Banko Slovenije in pravne osebe, ki jih je ustanovila država ali lokalna skupnost. Med funkcionarji, za katere med drugim veljajo instituti poročanja premoženjskega stanja, nezdružljivosti funkcij in omejitev poslovanja, so po novem tudi generalni sekretar vlade, generalni sekretar predsednika republike, šef kabineta predsednika republike, namestnik generalnega sekretarja predsednika republike, svetovalec predsednika republike, generalni sekretar državnega zbora in sekretar državnega sveta. Med uradne osebe pa po novem spadajo tudi uslužbenci, zaposleni v Banki Slovenije.

Torek, 17. november 2020 - 09:19

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Mojca se je odzvala, vendar brez konkretnega predloga ali mnenja

Ljubljana, 17. november 2020 (MOREL)- Objavljamo sporočilo za javnost informacijske pooblaščenke odziv na sporočilo za javnost Vrhovnega sodišča RS  glede dostopa javnosti do sodb sodišč.  Zapisala je:  V  sporočilu za javnost z dne 12.11.2020 je Vrhovno sodišče RS zapisalo, da sodba Vrhovnega sodišča RS  X Ips 4/2020 ne omejuje dostopa do sodb in da ni v ničemer omejila transparentnosti delovanja sodišč in njihove dolžnosti, da javnost obveščajo o pomembnih odločitvah.

Ponedeljek, 16. november 2020 - 21:18

Notranja politika/Slovenija

Več kot polovica Slovencev se ne namerava cepiti proti koronavirusu

Ljubljana, 16. november 2020 (MOREL)- Po tem, ko je prejšnji teden  v medijih odmevala novica o najdbi izjemno učinkovitega cepiva proti koronavirusu, so pri agenciji Valicon preverjali, kako verjetno se bodo prebivalci Slovenije cepili proti koronavirusu, ko bo to cepivo dostopno tudi v Sloveniji. 

Ponedeljek, 16. november 2020 - 20:02

Notranja politika/Slovenija

Pahor v vlogi spravnega nadangela Gabrijela

Ljubljana, 16. november 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob današnjem mednarodnem dnevu strpnosti, ki ga obeležujemo 16. novembra, pozno popoldne po telefonu pogovarjal z Audrey Azoulay, generalno direktorico Unesca.Letos mineva 25 let od sprejema Deklaracije OZN o načelih strpnosti, ki je bila sprejeta 16. novembra 1995. Istega dne je Generalna skupščina UNESCO razglasila mednarodni dan strpnosti, leto kasneje je to storila še Generalna skupščina OZN. (posnetek poslanice)

Ponedeljek, 16. november 2020 - 19:57

Notranja politika/Slovenija

Epidemija še 30 dni

Ljubljana, 16. november 2020 (MOREL)- Vlada je na današnji dopisni seji razglasila epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države in velja 30 dni. Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni.

Ponedeljek, 16. november 2020 - 18:43

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Janša, boš jutri preklical epidemijo?

Ljubljana, 15. november 2020 (MOREL)-  Iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo vprašanje, ali je epidemija z jutrišnjim dnem preklicana. Epidemija je bila namreč razglašena z Odlokom o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 146/2020) za obdobje 30 dni, ki se iztečejo jutri, 17. 11. 2020.

Četrtek, 12. november 2020 - 18:02

Notranja politika/Slovenija

Miha Lobnik delo zagovornika v letu 2019 predstavil ministru Janezu Ciglerju Kralju

Ljubljana, 12. november 2020 (MOREL)- Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju prek videokonference predstavil letno poročilo zagovornika za leto 2019. Z ministrstvom ima zagovornik veliko skupnih tem; med prijavami domnevne diskriminacije, ki jih prejme, je največ tistih s področja zaposlovanja in dela. Tako zagovornik kot ministrstvo veliko pozornosti posvečata odnosu do starejših, ki so ena najbolj ranljivih družbenih skupin. Prav njih je Covid-19 najbolj prizadel. Kot družba ne smemo postati neobčutljivi na tragične izgube, ki smo jim priča v teh dneh.

Četrtek, 12. november 2020 - 17:36

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

SVIZ zahteva, da se člena o maturi in o podaljšanju akreditacij visokošolskim zavodom v celoti izločita iz predloga PKP6

Ljubljana, 12. novembra 2020 (MOREL)– V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) sklepamo, da bo ministrica za izobraževanje Simona Kustec iz interventnega zakona zaradi pritiska in ogorčenih nasprotovanj sicer umaknila sporni člen glede mature, ki rokovnjaško posega v prehode med posameznimi stopnjami izobrazbe, a nas to ne pomirja. Zaskrbljeno se sprašujemo, kako je sploh možno, da se je tako pomembna sistemska sprememba znašla v interventnem zakonu, ki je namenjen nevtralizaciji negativnih učinkov epidemije?!

Četrtek, 12. november 2020 - 08:51

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Srebrna nit - vključite sorodnike v pomoč stanovalcem domov in ukrepajte!

Ljubljana, 12. november 2020 (MOREL)- V Srebrni niti imamo vsakodnevne stike  s sorodniki in zaposlenimi v domovih starejših. Zato poznamo »dobre prakse«, ki jih s pomočjo PR agencij širijo odločevalci in nekateri direktorji domov starejših in tudi realno stanje. Želimo dostojno starost za vse starejše, tako za tiste v domovih starejših, kot one, ki – kdo ve, kako – preživljajo te težke čase v domačem okolju.

Očitkov, da v Srebrni niti samo kritiziramo in opozarjamo na napake, ne sprejemamo. Smo prostovoljci vsak v svojem okolju in poleg tega s svojim znanjem želimo sistemsko opozarjati, pomagati in iskati rešitve.

Četrtek, 12. november 2020 - 08:38

Notranja politika/Slovenija

Nov način pridobivanja potrdil o prestajanju karantene na domu

Ljubljana, 12. november 2020 (MOREL)- Čas epidemije je poseben in od nas zahteva nenehne prilagoditve življenja in poslovanja. Eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2 je, da oseba, ki ji je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma.Doma naj ostane tudi oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženo osebo. Če gre za zaposleno osebo, delodajalec lahko zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma, oziroma organizira delovne procese in prihod na delo ter z dela tako, da prenos okužbe ni možen. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu.Po novem je takšno dokazilo Potrdilo o karanteni na domu (v nadaljevanju Potrdilo). S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavljata nadomestilo za plačo ali druge pravice z naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej