Ponedeljek, 24. avgust 2020 - 22:04

Notranja politika/Slovenija

Celjski kmetje imajo na voljo brezplačni najem sejalnice

Celje, 24. avgust 2020 (MOREL) – Na mestni občini Celje se zavedamo pomembnosti kmetijske dejavnosti, zato smo lani na pobudo Komisije za kmetijstvo mestnega sveta mestne občine Celje kupili sejalnico znamke VREDO. S tem kmetijskim strojem, ki je namenjen vsem kmetom v občini, upravlja javni gospodarski zavod ZELENI-CE. Danes dopoldan smo s pomočjo Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, Govedorejskega društva Celje in Kmetijsko svetovalne službe Slovenije na travniku na Lavi predstavili sejalnico in vse njene prednosti.

Najem sejalnice je za kmetijska gospodarstva na območju Mestne občine Celje brezplačen. Plačati je potrebno samo delovno uro traktorista (40 evrov na uro). Kmetje se lahko za vse potrebne informacije glede najema sejalnice obrnejo na ZELENI-CE, ki ima svoje prostore na Cinkarniški poti 19. Pokličejo lahko na telefonsko številko 082 052 466 ali pišejo na info.zelenice@celje.si. Poudariti je potrebno, da dve toni in pol težke sejalnice kmetje ne morejo uporabljati sami. Dela namreč opravlja usposobljen izvajalec Jože Strenčan, ki je bil izbran na javnem razpisu. Izvajalec ima za uporabo opreme sejalnice pridobljene izkušnje. Pri delu uporablja lasten traktor, ki je primeren, da se lahko sejalnica nanj priključi.

Kot je na današnji predstavitvi dejala podžupanja Breda Arnšek, si na Mestni občini Celje resnično želimo, da bi bila dobrih 29.000 evrov vredna sejalnica dobro izkoriščena. »Z nakupom sejalnice smo se želeli odzvati na potrebe celjskega kmetijstva in pokazati, da cenimo kmete in da se zavedamo pomembnosti te panoge. Sejalnico smo nameravali predstaviti že v mesecu marcu, vendar nam je načrte prekrižala epidemija, zato marsikdo sploh ni vedel zanjo. Verjamemo, da se bo po današnji predstavitvi veliko uporabljala in da bo naš cilj – pomagati kmetom - s tem dosežen«, je dejala podžupanja.

Sejalnica ima številne prednosti in pozitivne učinke:

kmetje imajo manj stroškov, saj njiv ni potrebno orati, sejalnica se uporablja neposredno na strniščih pšenice, graha, koruze … ali neposredno v travno rušo;

manj je spiranja škropiv v podtalnico;

primerna je za športna in golf igrišča, parke in travnike;

z uporabo sejalnice se bo več sejala ajda, ki je sicer med bolj medonosnimi rastlinami, zemljo obogati z dušikom, preprečuje rast zeli in je gnojilo, če se ne požanje.

Če bodo kapacitete proste, bo sejalnica na voljo tudi kmetom iz ostalih občin, ki pa bodo poleg delovne ure traktorista morali plačati tudi najemnino. Na mestni občini Celje so se lani odločili, da bodo ohranjanju in razvoju kmetijstva ter podeželja namenili še več sredstev. V letu 2018 so za te nepovratne spodbude namenili 45.000 evrov, lani in prav tako tudi letos pa 100.000 evrov. Glede na vloge, ki so prispele na javni razpis v prvi četrtini letošnjega leta, pričakujejo, da bodo razdelila vsa sredstva. Na območju mestne občine Celje je okoli 390 kmetij. Prevladujejo majhne kmetije, saj kmetje obdelujejo v povprečju od 3 do 5 hektara kmetijskih zemljišč, kar je manj od slovenskega povprečja, ki znaša 6,8 hektara. Od 390 kmetij je kar 220 dopolnilnih, 100 je mešanih in 25 čistih. 40 kmetij je ostarelih ali neaktivnih. Glavna kmetijska dejavnost je govedoreja (reja krav molznic, krav dojilj in pitanje govedi). Večina poljedelske proizvodnje je vezana na pridelavo krme za živino, medtem ko so vse ostale kmetijske panoge slabše zastopane. Skoraj polovica vseh kmetij (43 odstotkov) v mestni občini Celje leži na območjih s težjimi naravnimi dejavniki za kmetovanje. Posledica tega je dražja kmetijska pridelava in nekonkurenčnost na trgu. To so sporočili iz kabineta celjskega župana. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej