Ponedeljek, 24. avgust 2020 - 11:18

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Celovita oskrba starejših se slabša

Ljubljana, 24. avgust 2020 (MOREL)- Srebrna nit – Združenje za dostojno starost je minuli teden organizirala okroglo mizo – posvet, na katerega so povabili stanovalce in sorodnike stanovalcev domov starejših in druge, ki  jim sporočajo pobude za bolj kakovostno in dostojno življenje starejših. Zaradi omejitev, povezanih s pandemijo koronavirusa, niso vabili širše javnosti in medijev.

V razpravi, kjer so dobili besedo vsi prisotni, je bilo ponovno poudarjeno, da vse vlade v zadnjih 20 letih niso naredile dovolj, da bi izboljšale položaj starejših - tistih, ki bivajo v domovih, ki čakajo na prostor v domu, doma in še posebej tistih, ki čakajo na pomoč na domu, mnogi tudi hudo bolni, a nimajo možnosti dostojne paliativne oskrbe.

Ker se stanje na področju celovite oskrbe starejših slabša, je nujna takojšnja akcija, zato poziv vladi, da izkoristi vsa strokovna znanja, razpoložljiva sredstva in podporo civilne družbe za nujne sistemske in druge spremembe na področju kakovosti življenja starejših tako v domovih starejših kot v domačem okolju.

Poudarjeno je bilo tudi, da je veliko dobrih domov, izjemno strokovnih in predanih zaposlenih, ki dobro skrbijo za naše matere, očete, babice in dedke, da pa je preveč tudi slabih praks, ki jih je treba odpraviti: z večjim sodelovanjem s sveti stanovalcev, s sorodniki tistih stanovalcev, ki ne morejo izraziti svojih želja in potreb, z večjim razumevanjem vodstev domov, boljšim vodenjem zavodov, stimulativnim nagrajevanjem zaposlenih, z bolj jasnimi navodili z obeh pristojnih ministrstev glede korona situacije, s strpnim dialogom in učinkovitim nadzorom.To je sporočila Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej