Sreda, 10. junij 2020 - 20:55

Notranja politika/Slovenija- prejeli smo

Janša pošilja svoje ministre na odstrel, da jih poduči o zvestobi do njega

Ljubljana, 10. junij 2020 (MOREL)- Socialnih demokratov so ob danes razkritih novih informacijah na POP TV glede incidenta na meji med Slovenijo in Italijo, v katerem naj bi bila vpletena pripadnika Slovenske vojske v sporočilu za javnost zapisali: "Če je vojska delovala nezakonito ali je minister za obrambo prikrival informacije in celo lagal, je čas za njegov odstop!" Kljub temu, da so pristojne oblasti zanikale prisotnost vojske ob incidentu na slovensko - italijanski meji, je danes jasno, da se je incident res zgodil. Vojaka sta ravnala v nasprotju z veljavno zakonodajo in protokoli o postopanju pripadnikov Slovenske vojske, ki bi morala na meji delovati v mešanih patruljah s policijo. Je to razlog, da je vlada želela informacijo o prisotnosti vojske na meji prikriti? 

Podpredsednik Socialnih demokratov Matjaž Nemec je še istega dne, ko je bila javnost obveščena o namigih, da je prišlo do incidenta na meji, postavil poslansko vprašanje, na katerega ni dobil odgovora. Hkrati mu je bila v nasprotju s poslovnikom državnega zbora, odvzeta beseda, ko je ministra želel podrobneje povprašati o zadevi. Socialni demokrati ugotavljajo, da je danes jasno zakaj.

Podpredsednik Socialnih demokratov Matjaž Nemec je še istega dne, ko je bila javnost obveščena o incidentu, od ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja (SDS) zahteval pojasnila, vendar mu je podpredsednik državnega zbora Jože Tanko (SDS) to preprečil. Pri tem je Tanko kršil tako poslovnik kot osnovne pravice poslanca. Danes je jasno, zakaj.

“Po incidentu na meji smo zahtevali resnico o dogodkih. Ker sem postavljal neprijetna vprašanja, me je Jože Tanko poizkusil utišati. Zdaj vemo: vojska je na meji delovala nezakonito. Zakaj in kdaj oblast skriva dejstva pred državljani? Ko je čas za njen odhod,” je prvi odziv Matjaža Nemca po medijskih razkritjih dejstev. 

Voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon pa je na družabnih omrežjih zapisala: “Minister Matej Tonin in vladna koalicija so očitno vedeli, da sta vojaka slovenske vojske uperila cevi v civilno osebo. Informacijo o tem so očitno prikrili javnosti in institucijam demokratičnega nadzora, ker nismo spraševali o pravem dnevu. Kaj vse še skrivajo? Kaj vse še moramo vprašati?”

Če se bo pokazalo, da je obrambni minister Matej Tonin vedel za nezakonito delovanje vojske na meji ali je zavestno zamolčal resnico, je odstop edina možnost.(konec)

 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej