Četrtek, 13. avgust 2020 - 13:55

Notranja politika/Slovenija

Milan Brglez (SD): Današnji podpis politične izjave med Slovenijo in ZDA bi lahko postal za Slovenijo tudi pravno zavezujoč

Ljubljana, 13. avgust 2020 (MOREL)- Odziv Socialnih demokratov glede skupne izjave med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G, ki sta jo danes na Bledu podpisala slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo v navzočnosti predsednika vlade Janeza Janše: Danes je Slovenijo obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Četudi nas veseli, da je obisk Pompea potrditev prijateljstva med državama, nas sočasno skrbi podpis izjave o varnosti omrežij 5G med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki je neusklajen z državami članicami EU in z Evropsko unijo. In to ob dejstvu, da je zaskrbljenost javnosti v državah članicah EU pokazala veliko potrebo po usklajenem pristopu celotne EU. Še bolj zaskrbljujoč je podpis te izjave, če upoštevamo včerajšnje izjave ameriškega državnega sekretarja Pompea na Češkem o vplivu Kitajske na svetovno gospodarstvo.

“Današnji podpis politične izjave o varnosti 5G med slovenskim zunanjim ministrom Logarjem in ameriškim državnim sekretarjem Pompeom po mojem mnenju ne sledi interesom Slovenije, ki bi v mednarodni skupnosti morala imeti vlogo »nepristranskega posrednika« (oz. honest brokerja), še posebej sedaj, v času priprave na naše predsedovanje Svetu EU. Obstaja namreč celo možnost, da bi ta podpis politične izjave postal za Slovenijo, kot enostranski pravni posel, tudi pravno (ne samo politično!) zavezujoč. Prav tako me skrbi, da bi lahko današnji podpis izjave med ministroma poslabšal odnose med Slovenijo in Kitajsko, česar si gotovo nihče ne želi,” je poudaril Milan Brglez, predsednik konference SD in evropski poslanec SD/S&D.  

“Nasploh v zadnjih mesecih spremljam zaskrbljujoč trend, kako aktualna Vlada in tudi Ministrstvo za zunanje zadeve z veliko lahkotnostjo kršita zaveze, ki smo jih z veliko večino leta 2015 podprli v Državnem zboru. Menim, da je čas, da se to preneha in da slovensko zunanjo politiko ponovno utirimo v okviru obstoječe Deklaracije o zunanji politiki. Tu mora bolj odgovorno vlogo privzeti tudi Odbor za zunanjo politiko v Državnem zboru, ki ne sme biti le opazovalec in podpora dejavnostim vlade, ampak prostor kritičnega vrednotenja (dolgoročnejših) interesov zunanje politike Republike Slovenije,” je še dodal Milan Brglez.

Državni zbor je v Deklaraciji o zunanji politiki, ki jo je sprejel leta 2015, zapisal, da slovenska politika temelji mdr. na vrednotah Evropske unije, kar pomeni tudi na usklajevanju odločitev in zavezanosti k multilateralizmu. ZDA v zadnjih letih še posebej poudarjajo opuščanje multilateralizma in ga nadomeščajo z dvostranskimi dogovori, kar ni le v neskladju z Deklaracijo o zunanji politiki, ampak tudi z zavezami Ustanovne listine Združenih narodov. Taista Deklaracija poudarja tudi, da se bo Slovenija umeščala »v jedro poglobljene in razširjene Evropske unije z močno skupno zunanjo in varnostno politiko, ki je sposobna uveljavljati interese članic kot ena ključnih globalnih igralk«. Današnji podpis dvostranske izjave z ZDA, ki ni bil usklajen na ravni EU, to določbo iz Deklaracije krši. Konec koncev smo v Deklaraciji o zunanji politiki zapisali tudi, da je prednostno področje delovanja slovenske zunanje politike v uveljavljanju »interesov Republike Slovenije kot dejavne članice v jedru Evropske unije […]«. Po informacijah State Departmenta so takšen sporazum do sedaj podpisale Estonija, Češka in Poljska. Zato nas ne čudi, da nekateri tudi pri nas že govorijo o II. Vilenski izjavi. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej