Sreda, 25. marec 2020 - 21:01

Notranja politika/Slovenija

Paket predlogov in pripomb Socialnih demokratov

Ljubljana, 25. marec 2020 (MOREL)- Socialni demokrati so pripavili paket predlogov in pripomb na vladni paket ukrepov v boju zoper posledice epidemije virusa COVID -19. Njihovo sporočilo objavljamo v celoti: Socialni demokrati menimo, da je vladni pristop za reševanje socialnih in ekonomskih posledic epidemije pomanjkljiv. Zato predlagamo rešitev, ki pomeni, da bodo pomoči države deležni vsi, ki so zaradi posledic prizadeti, in da se nikomur ne bo bistveno poslabšal njegov položaj. To je edini način, da preprečimo recesijo, ohranimo delovna mesta in vitalnost slovenskega gospodarstva.

Predlagamo drugačno logiko ukrepov, ki naj veljajo za vse delodajalce, ne glede na to, ali so organizirani kot gospodarske družbe, samozaposleni, zavodi, društva, ustanove ali kmetje. Ob tem predlagamo pomoč tudi za vse socialno šibkejše ljudi, kot so študentje, prekarci in revni.

Predlagamo uvedbo instituta hibernacije. Ta omogoča vsakemu delodajalcu, da sam oceni stopnjo prizadetosti, v skladu z zmanjšanimi prihodki (zaradi popolnega ali delnega izpada) pa je nato deležen sorazmernih ukrepov države.

Država pomaga predvsem na način, da glede na prizadetost delodajalca prevzame nase strošek bruto plač, s tem pa ohranja zaposlenost. Če je nezmožnost izvajanja dejavnosti posledica sprejetih ukrepov države, ta delavce na čakanju financira v višini 100 % celotnega stroška delodajalca, če so delavci na čakanju iz poslovnih razlogov, pa 90 % stroška. Ob stroških plač je potrebno zagotoviti tudi likvidnostno pomoč, ki bo podjetjem omogočila financiranje fiksnih stroškov, nujno potrebnih za ohranitev in kasnejši zagon dejavnosti.

Prav tako poudarjamo, da mora država občinam, javnim zavodom in javnim podjetjem, ki bodo nagrajevala zaposlene za delo v kritičnih dejavnostih, za to dobiti povrnjena sredstva od države. Podpiramo nagrajevanje delavcev, izpostavljenih v kritičnih dejavnostih, strošek nagrad pa naj na koncu pokrije država, ne pa uporabniki ali občine. Prav tako mora država prevzeti financiranje plač in stroškov tistih javnih storitev, ki se ne izvajajo in se zato v tem obdobju ne zaračunavajo.

Predlagamo, da se pomoč države organizira po načelu “Pomoč najprej, papirji potem”, za to pa država organizira izravnalno shemo. Nujna je namreč hitra pomoč, medtem ko se upravičenost in morebitna kompenzacija za ukrepe opravi po računovodskih izkazih v letu 2021, da se zagotovi poštena poraba sredstev pomoči in preprečijo zlorabe. Država s tem se daje zagotovilo, da bo država pomagala vsem tistim, ki se bodo iskreno potrudili za ohranitev svoje dejavnosti in zaposlenosti ter bodo pripravljeni prispevati, da obvladamo epidemijo ter iz nje pridemo močnejši.

V priponki PDF so  zelo podrobni opisani  predlogi pripomb Socialnih demokratov na vladni paket ukrepov.(konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej