Petek, 28. avgust 2020 - 17:21

Notranja politika/Slovenija

Pivčeve še ne bodo postavili pred strelski vod

Ljubljana, 28. avgust 2020 (MOREL)-– Komisija za preprečevanje korupcije (komisija) je po opravljenem predhodnem preizkusu o gostovanjih ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec na Krasu in v Izoli ugotovila sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ter uvedla preiskavo. »Prvotno prijavo smo med predhodnim preizkusom z odkrivanjem novih informacij razširili na več oseb, več kršitev in več dogodkov iz naših pristojnosti,« je ob tem povedal predsednik komisije  Robert Šumi.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (senat) je sklep o uvedbi preiskave sprejel v sredo, 26. 8. 2020, na 18. redni seji. Predhodni preizkus je potekal od 23. 7. 2020 na pobudo novinarskega vprašanja in je vključeval presojo vseh institutov ZIntPK. Predhodni preizkus je bil temeljit in obširen, saj so se med procesom vrstile številne nove informacije in odpirala nova področja. Komisija je vsebino prijave preverjala celovito iz različnih virov: od pristojnih državnih organov do subjektov javnega in zasebnega prava ter javnih evidenc.

»Predhodni preizkus je prvi korak našega postopka po prejeti prijavi. Če z zbranimi podatki, dokumentacijo in pojasnili ugotovimo, da obstaja resen sum kršitev iz pristojnosti komisije, pričnemo s preiskavo. Tako je senat odločil tudi v zadevi Pivec - na podlagi zbranih dokazov v predhodnem preizkusu smo v tej zadevi uvedli preiskavo. Namen preiskave je, da bolj poglobljeno preverimo in razjasnimo vsa pomembna dejstva in okoliščine v zadevi ter s tem potrdimo ali ovržemo sume kršitev. Če bodo pridobljeni dokazi potrdili obstoj kršitev, bomo preiskavo zaključili bodisi z ugotovitvami o konkretnem primeru bodisi z načelnim mnenjem,« je o poteku postopka pojasnil Albert Nabernik, pomočnik vodje Službe za nadzor in preiskave na komisiji.

Komisija je preiskavo uvedla na podlagi potrjenega suma kršitev ZintPK, kar pa še ne pomeni, da bo v postopku te kršitve tudi potrdila. Sama uvedba preiskave zato še ne napoveduje končnih odločitev v zadevi. »Zaradi interesa preiskave in pravic obravnavanih oseb več podatkov ne moremo posredovati. Te bomo lahko posredovali šele, ko bodo vse obravnavane osebe prejele vročeno dokumentacijo. Hkrati tudi ne želimo prejudicirati oz. napovedovati rezultatov postopka; šele izsledki preiskave bodo pokazali, ali lahko z gotovostjo trdimo, da je do kršitev dejansko tudi prišlo. Ne gre pa za osamljen primer, v zadnjem času smo namreč prejeli tudi še druge, s primerom Pivec nepovezane prijave, ki se nanašajo na podobne sume kršitev ZintPK, in jih bomo preverili popolnoma identično kot v obravnavanem primeru,« je še dodal predsednik komisije Robert Šumi. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej