Sobota, 20. junij 2020 - 20:09

Notranja politika/Slovenija

Tanja Fajon: Slovenija potrebuje izhodno strategijo

Ljubljana, 20. junij 2020 (MOREL)- Socialni demokrati so z današnjo klavzuro enotno začrtali pot do jesenskega kongresa, kjer bodo izbirali tudi novo vodstvo. Predsedujoča SD Tanja Fajon je v izjavi za javnost ob tem povedala, da je jeseni pripravljena prevzeti vodenje stranki s polnim mandatom. Današnja razprava članic in članov SD je pokazala, da zaradi slabega vodenja države pod aktualno vlado, korupcijskih škandalov, nedelujočih ukrepih pomoči gospodarstvu in skrb vzbujajoči socialni sliki z 25 odstotkov več brezposelnih državljanov, Slovenija potrebuje izhodno strategijo. Ta mora biti po mnenju Socialnih demokratov naravnana razvojno, okoljsko, vzdržno in solidarno. Ob današnjih 100. dneh tretje vlade Janeza Janše so Socialni demokrati predstavili tudi 10 + 100 napak celotne koalicije.

Socialni demokrati vseskozi skrbno spremljajo in analizirajo delo in ukrepe aktualne vlade. V 100. dneh od imenovanja vlade Janeza Janše so po vzoru programa SDS iz leta 2012 našteli kar 10+100 napak, ki so Slovenijo pripeljale v krizne razmere. Oblast stranke SDS in ostalih treh koalicijskih strank je prebivalke in prebivalce Slovenije z ograjami izrinila iz prostora svobodnega izražanja, javnega zbiranja ter potlačila dostojanstvo številnih posameznikov, civilnih združenj in nevladnih organizacij.

Predsedujoča SD Tanja Fajon je v izjavi za medije predstavila pet po mnenju Socialnih demokratov največjih napak aktualne vlade, kjer prvo mesto zaseda agresivno in avtoritarno vodenje ter komuniciranje predsednika vlade Janeza Janše, ki preko medijev v lasti SDS, socialnih omrežij in vladnih komunikacijskih kanalov napada, grozi in žali državljane, nevladne organizacije, kulturnike, protestnike in številne druge posameznike.

V nadaljevanju je predsedujoča izpostavila nedelujoče ukrepe za pomoč gospodarstvu, kot je poroštvena shema za likvidnostna posojila podjetij, ki še vedno ne deluje, na pomoč pa čaka 600 podjetij, ki zaposlujejo na tisoče delavk in delavcev, ki jim zaradi slabo pripravljenih ukrepov grozi izguba zaposlitve. Sloveniji se zato napoveduje drastičen 8 odstotni upad BDP za leto 2020, poslabšala pa se je tudi socialna slika države, saj se je nezaposlenost dvignila iz 70.000 na 90.000 oseb. Fajonova je omenila tudi več desetmilijonsko korupcijsko afero z nabavo zaščitne opreme, kjer vsak dan prihajajo na plan novi podatki in politiki, ki so pri teh očitno koruptivnih poslih sodelovali. Imamo polna skladišča mask, ki pa jih je večina neuporabnih za medicinske namene, vlada pa z milijoni davkoplačevalskega denarja rešuje uvoznike, ki so dobavili za zdravstveno osebje neustrezno opremo.

Vlada, predvsem pa največja stranka SDS, sprožata veliko ogorčenja tudi s solistični akcijami pošiljanja pisem in depeš različnim institucijam, obračunavata s pravosodjem, okoljskimi nevladnimi organizacijami in tako krnita ugled Slovenije v mednarodni skupnosti in odmikata Slovenijo od jedrnega dela EU.

Socialni demokrati so od začetka pandemije skušali Vladi RS aktivno pomagati, saj so skupaj z opozicijo predlagali 100 amandmajev, predlogov in ukrepov. Na njih in hkrati na pristojna ministrstva, Vlado RS pa so se z vsaj 2x toliko dopisi, telefonskimi klici, prošnjami in pobudami obračali sindikati, društva, gospodarske zbornice, civilne organizacije, spjevci in drugi, ampak posluha za  sistematične ukrepe s strani te vlade ni bilo.

Socialni demokrati so tako že na začetku Vladi predlagali drugačno logiko ukrepov, ki bi veljali za vse delodajalce, ne glede na to, ali so organizirani kot gospodarske družbe, samozaposleni, zavodi, društva, ustanove ali kmetje. S sistemom hibernacije bi podjetja in organizacije same ocenile škodo v skladu z zmanjšanimi prihodki in denar dobile takoj ter ga glede na hitrost okrevanja v roku enega leta tudi vračale. S tem bi se izognili temu, kar se dogaja danes, da podjetja še po 1.5 mesecu od sprejetja zakona o poroštvih ne morejo do likvidnostnih sredstev. Z zahtevo po nujni seji, so socialni demokrati želeli tudi podaljšati ukrepe za trajno prizadete panoge, kot npr. dejavnosti vezane na prireditve. Predlagali so združljivost skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo, želeli pa so raširiti vavčerje tudi na druge ponudnike, ne samo za tiste, ki imajo nastanitve.

Če želimo več od kozmetičnih popravkov in učinkov, potrebujemo po mnenju socialnih demokratov obsežen in ambiciozen investicijski načrt za vlaganja v javne storitve in javno infrastrukturo v zdravstvu, izobraževanju, prometu, znanosti, kulturi in športu, ter dolgoročna in strateška vlaganja v energetsko in prehransko samozadostnost. Slovenija potrebuje gospodarsko in industrijsko politiko, ki bo omogočila prehod v brezogljično družbo. Z zmanjševanjem neenakosti v družbi, ki je mogoča le skozi kakovostna delovna mesta, bomo po mnenju socialni demokratov dolgoročno okrepili in stabilizirali notranjo potrošnjo. 

Če želimo dejansko, ne le kratkotrajno in navidezno, zagnati gospodarstvo, pa moramo odpraviti vzroke, ki so nakazovali na recesijo že pred izbruhom pandemije COVID-19. Temeljna potreba je zato zmanjšanje družbenih neenakosti in posodabljanje ter krepitev javnih storitev in javne infrastrukture na področju izobraževanja, zdravstva, sociale, stanovanj, znanosti, kulture in okolja.

Te potrebe in priložnosti po mnenju socialnih demokratov zahtevajo dogovor o obsežnem, 10-letnem naložbenem skladu, vrednem približno 30 milijard evrov, kar so že predstavili na programskem Kongresu SD v Velenju leta 2019. S tem v času ohlajanja gospodarske rasti predlagamo fiskalni stimulus, ki ga potrebujemo, da v času (še vedno) nizkih obrestnih meri v naslednjih 10 letih moderniziramo infrastrukturo z naložbami, ki odgovarjajo na vrsto družbenih potreb in imajo širše multiplikativne razvojne učinke. To so sporočilik iz SD. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej