Sobota, 21. november 2020 - 10:28

Notranja politika/Slovenija

Zagovornik pozdravlja namero vlade o odpravi diskriminacije pri odlogu posojil tujcem s stalnim bivališčem v Sloveniji

Ljubljana, 21. november 2020 (MOREL)- Zagovornik načela enakosti je poslancem državnega zbora priporočil, naj podprejo določbo četrtega odstavka 61. člena Predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije Covid-19 (PKP6).
Pozdravlja namen vlade, da s to določbo primerno spremeni dostop do ugodnosti iz zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK). Ta zdaj določa, da morajo banke in hranilnice slovenskim državljanom s stalnim bivališčem v Sloveniji odobriti odlog poplačila posojila, če za to zaprosijo, nedržavljanom s stalnim bivališčem v Sloveniji pa ne nujno.
Zagovornik je na podlagi prijave domnevne diskriminatornosti te ureditve izvedel oceno diskriminatornosti ZIUOPOK in v njej utemeljil, zakaj takšno neenako obravnavanje tujcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji  v primerjavi z državljani Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji pomeni diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine državljanstva. (http://www.zagovornik.si/wp-content/uploads/2020/09/Ocena-diskriminatornosti-krediti-3.pdf.)
Tujcem s stalnim bivališčem v Sloveniji po slovenski ustavi praviloma pripadajo vse pravice kot slovenskim državljanom. Slovenija pa mora kot članica Evropske unije spoštovati tudi evropske direktive, po katerih je v državah članicah zgolj v zelo redkih primerih možno tuje državljane obravnavati manj ugodno kot državljane drugih evropskih držav ali državljane tretjih držav.
Vlada je s predlogom šestega zakonodajnega paketa za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa s tem upoštevala omenjeno Zagovornikovo priporočilo. Zagovornik odziv vlade pozdravlja, o čemer je  obvestil tudi odbor za finance DZ in članom odbora priporočil podporo tudi omenjenega člena.To je sporočila Majda Hostnik, Svetovalka Zagovornika za odnose z javnostmi. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej