Četrtek, 20. februar 2020 - 19:41

Šport/Odbojka

Slovenke v Kanado po vozovnico za Tokio

Ljubljana, 20. februar 2020 (MOREL)- Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede bo v noči s petka na soboto odpotovala v Kanado, kjer se bodo v sredo začele kvalifikacije za paraolimpijske igre v Tokiu. Naša dekleta, ki bodo v Halifaxu lovila še četrti nastop pod olimpijskimi krogi, se bodo za uvod pomerila z gostiteljicami.

Slovenske odbojkarice so včeraj opravile še zadnji trening pred odhodom v Kanado, kjer jih v sredo čaka prva tekma kvalifikacij, v okviru katerih se bodo srečale s Kanadčankami, Finkami, Nemkami in Ukrajinkami. S pripravljalnim obdobjem, še posebej pa s pripravljalnimi tekmami z Italijo, je selektor izbrane vrste Simon Božič precej zadovoljen: »Z opravljenimi treningi sem zelo zadovoljen, dekleta so delala zelo dobro, na tekmah z Italijo pa se je pokazalo, da se lahko, ko igramo optimalno, enakovredno kosamo tudi z najmočnejšimi reprezentancami. Tekme so nam prišle zelo prav in bilo bi dobro, če bi jih lahko imeli še več, saj le-te prinašajo tistih dvajset odstotkov več, zelo pomembne pa so za uigranost in tudi samozavest. A potegnili smo največ, kar smo lahko in včeraj opravili tudi zadnji trening pred odhodom. Ekipa je zelo dobro razpoložena in upamo na najboljši možen rezultat.«

S tekmicami se v našem taboru za zdaj še ne obremenjujejo preveč, jih pa dokaj dobro poznajo in Božič priznava, da gre za same kakovostne ekipe. A mednje sodi tudi Slovenija: »V Halifaxu slabe ekipe ne bo. Pregledali smo posnetke Kanadčank in lahko povem, da nas že za uvod čaka težka tekma. Gre namreč za mlado, hitro in tehnično dobro podkovano ekipo, ki cilja na prvo mesto. Upamo, da bodo gostiteljice pod pritiskom, saj bodo igrale pred številnimi navijači in to bomo skušali izkoristiti in jih tudi presenetiti. Tudi Finska, s katero bomo igrali v sredo popoldan, ima vse boljšo ekipo. Finci ogromno vlagajo v odbojko sede, na voljo imajo velika finančna sredstva, zato reprezentanca veliko potuje po svetu in nastopa na močnih mednarodnih turnirjih. Naše tretje nasprotnice Nemke so si za zadnje trening partnerke izbrale Italijanke, zelo dobro pa poznamo tudi Ukrajino, ki ima odlično reprezentanco. A tudi mi se zavedamo svoje kakovosti.«

V zadnjem krogu paraolimpijskih kvalifikacij v Halifaxu bi sicer moralo nastopiti šest reprezentanc, a je Iran zaradi političnega dogajanja udeležbo odpovedal. Ekipe se bodo v kvalifikacijah tako pomerile vsaka z vsako, najslabša reprezentanca se bo nato poslovila od nadaljnjega tekmovanja, preostale štiri pa si bodo v polfinalnih obračunih skušale zagotoviti veliki finale in boj za vozovnico za Tokio. »Sistem tekmovanja je dober, saj je v prvi vrsti pravičen. Nam bo prišlo tudi zelo prav, da bomo pred odločilnimi tekmami že odigrali štiri močne tekme in se dodatno uigrali. Res je, da bo pomembna že prva tekma in potem tudi vsaka naslednja, a je pri takem sistemu pritisk vseeno nekoliko manjši. Cilj je zastavljen, na pot odhajamo z optimizmom in dobro voljo in upam, da se bomo v enakem razpoloženju tudi vrnili domov,« je še dodal slovenski strateg.

Slovenske odbojkarice so doslej trikrat nastopile na paraolimpijskih igrah, na prvih v Atenah so osvojile visoko četrto mesto, z nastopi so se izkazale tudi v Pekingu in Londonu, manjkale so le v Riu de Janeiru.

Reprezentanca Slovenije: Suzana Ocepek, Lena Gabršček, Jana Ferjan, Danica Gošnak, Mira Jakin, Senta Jeler, Klara Vrabič, Klara Jeretina, Tija Vrhovnik. Selektor: Simon Božič; pomočnik selektorja: Branko Mihorko; fizioterapevt Štefan Knežević.

Razpored kvalifikacijskega turnirja v Halifaxu

26.2.

Slovenija – Kanada (11.00)

Slovenija – Finska (18.00)

27.2.

Slovenija – Nemčija (13.00)

28.2.

Slovenija – Ukrajina (11.00)

Polfinale in finale bosta na sporedu 28. in 29. februarja.

(konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej