Sreda, 20. februar 2013 - 18:20

Naš obisk

Avstrija: Dolina za družinsko preživljanje zimskega dopusta

Prijetna smuka na svežem zraku in dobro urejenih progah

Prijetna smuka na svežem zraku in dobro urejenih progah
Avtor: MOREL

Koliko ste težki, veliki, kakšno je vaše znanje smučanja

Koliko ste težki, veliki, kakšno je vaše znanje smučanja
Avtor: MOREL

Trgovina in smučarska izposojevalnica skupaj

Trgovina in smučarska izposojevalnica skupaj
Avtor: MOREL

Za vsakega se najde primerna smučarska oprema

Za vsakega se najde primerna smučarska oprema
Avtor: MOREL

Zadnje nastavitve sposojenih smuči

Zadnje nastavitve sposojenih smuči
Avtor: MOREL

Gremo na sneg

Gremo na sneg
Avtor: MOREL

Poiščite Gerga, ki vas bo zagotovo naučil vijugati po snegu

Poiščite Gerga, ki vas bo zagotovo naučil vijugati po snegu
Avtor: MOREL

Župana lahko srečate ob večerih pred hotelom

Župana lahko srečate ob večerih pred hotelom
Avtor: MOREL

Krpljanje je odlična rekreacija

Krpljanje je odlična rekreacija
Avtor: MOREL

hoja s krpljami pod vodstvom gozdnega čuvaja

hoja s krpljami pod vodstvom gozdnega čuvaja
Avtor: MOREL

St. Jakob (MOREL)- Ali ste se že vprašali, če obstaja samo en kraj, kjer bi se lahko smučali, tekli na smučeh, krpljali, kopali v bazenu, privoščili masaže, si privoščili pokušino različnih vrst žganj in izbranih jedi, uživali na čistem zraku nekje nad tisoč metri nadmorske višine in v okolju prijetnih gostiteljev. Seveda obstaja, za sedmimi gorami, kot bi lahko rekel pravljičar. Takšen pravljični kraj je in to oddaljen od Ljubljane približno tri ure vožnje z avtom, na avstrijskem vzhodnem Tirolskem, v dolini Defereggental, ki se razteza na od 1.400 metrov do 2.000 metrov nadmorske višine naprej. V njej ležijo tri vasi St. Jakob, St. Veit in Hopfgarten. Tamkajšnji turistični delavci, med katerimi je tudi Marlen Peintner, so povedali, da je njihova alpska dolina znana že marsikateremu Slovencu, vendar pa še zdaleč ne tako, kot čez visoko hribovje ležeči Kronplatz na italijanski strani.
Slovenci, ki cenijo dober in ne preveč drag zimski ali poletni turizem na poti proti Tirolskem običajno pri Lienzu, kraju, ki je znan po tekmah svetovnega pokala za smučarke, zavijejo v tem kraju na levo, običajno proti Silanu in naprej proti Italiji, tiski ki pa se odločijo, da bodo zavili desno, pa gredo proti Kitzbuhlu ali drugim znanim avstrijskim smučarskim središčem. Običajno spregledajo križišče, ki je približno nekaj kilometrov oddaljeno od Lienza, od katerega se cesta strmo vzpne proti dolini Defereggental. Vožnja po tej gorski cesti, ki je seveda sredi zime zelo dobro vzdrževana, ne glede na kupe snega, je lahko tudi malce adrenalinska, saj se vije nad strmimi prepadi. Avstrijce se lahko občuduje in se lahko od njih marsikaj naučimo, kako je treba v zimskih razmerah vzdrževati prevoznost cest. Zavedajo se, da brez očiščenih in prevoznih cest ne bo turistov in s tem tudi ne prihodka. Zato so njihove cestne zimske službe na delu 24 ur, če je treba.

Za dolino Defereggental domačini pravijo, da je mirni raj za družinsko, sproščeno preživljanje počitniških dni, pa naj si bo to pozimi ali poleti. Obkroža jo okoli 60 tritisočakov. Pozimi pa so s snegom najbolj oskrbljena dolina na vzhodnem Tirloskem. Pri njih za zdaj še ne poznajo množičnega turizma, kar je za obiskovalce sicer zelo dobro, za gostitelje pa ne. Na pobočju te doline se razteza smučišče z 52 kilometri smučarskih prog, ki so primerne za rekreativne smučarje in družine, v zadnjem času pa v te kraje prihajajo tudi deskarji, saj imajo snežni park, kjer so narejene grbine, valovi rejle in drugi pripomočki za priprave na skoke. Ne manjka pa tudi ljubiteljev teka na smučeh, saj imajo po vsej dolini pripravljenih okoli 70 kilometrov tekaških prog. Sami pravijo, da med najlepše sodita tekaška proga v St. Jakobu, ki je osvetljena za nočno rekreacijo in sončna proga skozi St. Veit. Pripravljenih pa imajo tudi okoli 15 kilometrov pohodniških poti, ki jih pozimi dnevno čistijo. Ljubitelji krpljanja se lahko v spremstvu gozdnega čuvaja podate na zimski potep po narodnem parku Visoke Ture/Hohe Tauren od božiča dalje, pa do marca. Na teh pohodih lahko doživete zanimive dogodke, kot so v snegu lesketajoči bregovi in zaledeneli potoki, ko v globokem snegu lahko sledite sledem divjih živali pri tem pa uživate spokoj in mir okolice. Dodaten čar temu pa so nočni snežni pohodi s krpljami u lanternami v rokah ali pa s sojem mesečine nad glavami.

Če pa niste ljubitelji rekreacij po naravi, si lahko privoščite kanček bogate ponudbe wellnessa, saj imajo nekaj hotelov z notranjim in zunanjim bazenom, da o raznovrstnih savnah, od zeliščnih, parnih ali finskih niti ne govorimo. Svoj trenutek pa bodo našli tudi ljubitelji kulinarike. Postrežejo vam s slastnimi dobrotami in vzhodno tirolskimi specialitetami, kot so žlinkrofi, različni cmoki in jagnječje jedi.

Enodnevni utrinek iz te doline bi strnili v naslednje stavke. Smučišča St. Jakob gondolsko povezavi iz 1.400 metrov do 2.068 metrov višine, od tam nadaljujete s sedežnico proti 2.373 metrov višine, lahko pa se z vlečnico povzpnete še skoraj do vrha 2.525 metrov. Ob vznožju poligona sta še dve krajši vlečnici. Proge niso zahtevne, saj gre za tipično družinsko in rekreacijsko smučišče. Za nameček si lahko najamete še smučarskega učitelja. Vprašajte za Gerga. Je odličen in potrpežljiv smučarski učitelj, ki dobesedno iz rokava stresa zelo koristne nasvete, kako čim bolj prijetno, brez posebnih težav drsite po hribu na smučeh. Če nimata smučarske opreme s sabo, si jo lahko sposodite ob vstopni postaji gondole v trgovini. Fantje so izredno prijazni in vam bodo izbrali smuči in ostalo opremo glede na vaše smučarske sposobnosti in znanje.

Na samem smučišču je tudi nekaj zelo prijetnih planinskih koč, kjer se lahko ogrejete ob njihovem jagatee- čaju in okrepite z pravo gorsko malico na deski. Edina slaba stran teh koč je, da se v njih lahko še vedno kadi in cigaretni smrad se privleče tudi v prostore, kjer ni dovoljeno kaditi. Če bodo znali Avstrijci sprejeti še to spoznanje, ne da je kajenje samo zdravju škodljivo, temveč da od tobačnega dima smrdijo smučarski kombinezoni kot najhujše greznice, bodo res njihov še dodatni plus.

Po smuki človeku ugodno dene razvajanje v wellness centru v hotelu Jesacherhof. Masaža hrbta, kopanje in savnanje, pa ste kot prerojeni, pripravljeni, da boste svoje brbončice razvajali z dobro in slastno kulinariko v hotelu Macher's Landhotel.

Pri tem ne bodite presenečeni, če boste ob sebi srečali župana Geralda Hauserja. Ni tipičen mestni župan, ki ima samo določene uradne ure in ki bi se skrival pred svojimi volivci in gosti njegovega kraja.
Soba v hotelu Macher's je bila zelo čista, zelo prostorna, imela je celo savno. Slaba stran, internetne povezave niso delovale najbolje, pa še plačati morate dnevno oziroma urno uporabo.
V tem hotelu lahko doživite tudi zanimivo pokušino žganja. Lastnik ima žganjekuho, v kateri pripravlja okoli 20 vrst žganja. Degustacija je skrbno načrtovana tako po količini kot po raznolikosti, ker še zdaleč nima za posledico kakršnokoli opitost. Okusite običajno pet vrst žganja od tradicionalnega mareličnega do likerja iz macesnovih storžov. Seveda je ob odhodu možen nakup teh žganih zvarkov.
Zaradi sneženja smo z krpljami opravili le krajši sprehod v bližnji okolici vasi St. Jakob v spremstvu gozdnega čuvaja, ki ga je bilo zelo prijetno in poučno poslušati. Izkušnja je bila ta, da je to zelo naporno, še posebej po snegu, ki meri v višino več kot meter. Hodci z več kilogrami se pogreznejo bolj globoko v sneg, to je približno do kolen, z manj kilogrami pa je vdiranje tudi manjše. Brez krpelj pa hoja po tako visokem snegu ne bi bila mogoča.
Naša ocena tega kraja je zaradi kratkosti zelo površna- ZELO DOBRO, za odlično bi morali preživeti več časa. To pa pričakujemo od vas, dragi bralci, da nam boste sporočili svoje vtise, če se boste podali na zimske počitnice v St, Jakob in dolino Defereggen. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej