Ponedeljek, 6. februar 2012 - 10:50

OCENJEVALI SMO:

Innerkrems-smučarsko središče v družinski dolini

Smučarsko središče Innerkrems leži na 1.500 metrov nadmorski višini v.dolini Lieser-Maltatal, obdani z dvema narodnima parkom, Visoke Ture in Nockberge, na Koroškem. Dolino imenujejo tudi kot družinsko dolino. Od Slovenije, od Ljubljane od Innerkremsa, je z avtomobilom slabi dve uri vožnje. To pomeni, da je zelo idealno smučišče za enodnevno smuku, čeprav naj vam ne bo nič žal, če se boste odločili v tem avstrijskem koroškem smučarskem centru preživeti tudi dalj časa. Za namestitev imajo udobne hotele in apartmaje, ki so ob samem smučišču ali pa vas iz morda oddaljenejše lokacije pripeljejo z brezplačnim smučarskim avtobusom.

 

Mislim, da je to smučarsko središče v Sloveniji ni znano. Zato pa je bolj znano Hrvatom, ki jih je tu zelo veliko. Skrivnost te poznanosti pri naših sosedih je namreč v tem, da je v Innerkremsu stalni gost najbolj znana hrvaška smučarska družina Kostelič. Domačin se radi pohvalijo, da je njihov kraj stalna zimska baza družine Kostelič, ko so tekme svetovnega pokala v Evropi, to je pri njih v Avstriji, Sloveniji, Italiji, Švici, na Hrvaškem ali Nemčiji. Zato tudi ne čudi, da imajo ob cesti postavljene lesene obeliske, od katerih je eden namenjen Janjici Kostelič, drugi pa so označeni z imeni znanih predvsem avstrijskih smučarskih asov. Če bi sodili po paleti smučarskih imen, bi si lahko ustvarili vtis, da so tu smučarske proge primerne samo za vrhunske smučarje. Pa še zdaleč ni tako, saj imajo za vrhunske smučarje samo eno takšno progo. Ta pa očitno privablja.

V času našega obiska so bili na treningu mladi finski in hrvaški smučarji. Vse ostale proge pa so družinske in sklepam, da iz tega izhaja tudi vzdevek Družinska dolina. Po podatkih naj bi imeli okoli 45 kilometrov prog, na katerih ni bilo posebne gneče, saj so razporejene na levo in desno.

Za ogrevanje smo prvi dan najprej začeli smučat na južni strani na dvo-sedežnici Blutige Alm, vse ostalo pa je zaradi premočnega vetra in nizke oblačnosti stalo, če seveda odmislim vlečnice v ob vznožju, ki pa so delovale. Slaba stran dvosedežnice na Blutige Alm je, da je odprta in skoraj 10 minutna vožnja v ledenem pišu ni kaj preveč prijetna, če se ne zapreš v svojo smučarsko opremo. Mraz je ko hudič, bi rekel. Dva dni je bila zaradi slabega vremena zaprta tudi štirisedežnica Gruenleitennock, ki pa ima varovane kabine. Problem je očitno v zelo močnem vetru. Ta če piha in če se pogledajo vršaci okoliških hribov, mora pihati zelo močno, saj so kljub zimskemu času, spihani do golega, čeprav je na smučišču vsaj pol metra ali več snega. Zaradi vetra in občasnega močnega sneženja prva dva dneva našega obiska v januarju proge niso bile tako urejene, kot bi pričakoval. Se pa je slika takoj spremenila, ko je prenehalo pihati in ko se je nebo zjasnilo in ko so sončni žarki povsem začarali v drugi sliki celotno pokrajino. Takrat pa je smučanje v Innerkremsu postalo prava poezija užitka na belih strminah.

Smuka danes sodi med zelo drage rekreacije v sedanjih nič kaj rožnatih časih. O tem pa ima zanimivo mnenje Franz Kohlmaier, eden izmed gonilnih sil v Innerkremsu pri razvoju tamkajšnjega turizma: "Danes so postali ljudje varčni, vendar varčujejo in razmišljajo napačno. Če hočejo na zimske počitnice morajo imeti avto, plačati bencin, nastanitev in kupiti smučarsko karto. Pred tem si morajo kupiti še smuči, smučarska oblačila, smučarske čevlje. Vse to stane. Kje v tej verigi stroškov želijo ljudje na zimskem dopusti varčevati? Na smučarskih kartah. Vedno se v javnosti pojavljajo samo informacije, kako so smučarske karte drage oziroma predrage. Smučanje enostavno vežejo samo na ceno smučarske karte, ker je to na koncu verige stroškov. Pri tem pa pozabijo, da žičničarska podjetja delujejo kot majhna industrija. Urediti in skrbeti moramo za kilometre prog in žičniških naprav. Na našem smučišču imamo 27 snežnih topov, ki jim moramo razporejati na 108 točk, če želimo zasnežiti vse proge. Topovi so težki od 700 do 800 kilogramov. Imamo zaposlene tri operativce, ki ponoči nadzorujejo izdelavo snega, saj narava ni tako radodarna, da bi lahko bile proge prekrite s snežno odejo skozi celo sezono. Poleg tega moramo skrbeti za vse strojne naprave, da delujejo brezhibno in da so varne za vse uporabnike. To pomeni redno in skrbno vzdrževanje ter veliko odgovornost. Če hočemo zimski turizem še razvijati, pa moramo zagotoviti še nove investicije. Vse to je na naših plečih. Sredstva za vse to si moramo zagotoviti sami. Država nam ne pokriva nobenih izgub. Glavni vir prihodka pa so za nas torej smučarske karte. Ali so zato res predrage? Primerjamo samo ceno na primer žganja v koči, ki stane pet evrov. Če je družba, koliko potem to znese in kje je primerjava s smučarsko karto? Kljub temu smo v Innerkremsu vzpostavili tesno sodelovanje med žičničarji in hotelirji, da uskladimo ponudbo. Sprožili smo projekt, da gost, ki plača na primer šestdnevno bivanje v hotelu, ima smučarsko karto zastonj. Zavedamo se, da vsak gost ne smuča vsak dan. Ali je utrjen, ali je slabo vreme, tako da je na primer v šestih dneh samo trikrat na smučišču. Za nas je pomemben vsak gost, da ostane več kot en dan. To ne pomeni, da enodnevnih ne maramo. Vsi so zaželeni. Za prihodnjo sezono razmišljamo in načrtujemo, da bomo prek ceste, ki seka dolino, naredili 20 metrski most, ki naj bi povezal smučišči na obeh straneh doline, " je strnil svoje razmišljanje Franz Kohlmaier.

Če smo sedaj opisali na kratko smučarski center, pa moramo še posebno pozornosti nameniti hotelski ponudbi. Naša ekipa je bila nameščena v hotelu Berghof, ki je v lasti družine Kohlmaier. Že ob vstopu v hotel se začuti toplina gostoljubnega okolja. Objame te prijeten občutek, da so v tem hotelu resnično vsi veseli, ker si izbral njihov hotel. Prijazen sprejem v recepciji, nato pa se ta prijaznost kot virus širi po celotnem prostoru. Sobe sicer niso velike, so pa čiste in ogrevane. Za počitek po smuki ali pohajkovanju odlične. Da se lahko sprostiš, imajo na razpolago dvostezno kegljišče, mizo za namizni tenis, sauno, otroški kotiček in prijetno pivnico, katere edina slabost je, da se v njej kadi. Smrad po tobačnem dimu ni privlačen, še posebej ne za nekadilce. Avstrijski bodo morali sprejeti prepoved kajenja v vseh gostinskih obratih, kot jo imamo v Sloveniji ali Italiji. Na srečo kajenje ni dovoljeno v jedilnici. Hotelska kulinarika je na nivoju, pa naj si bo to za zajtrk ali kosilo oziroma večerjo. Jedi so okusno pripravljene in zelo lično servirane. Tako lahko uživate ne samo z želodci, temveč tudi z očmi.

 

 

 

 

 

Če se ne bi kadilo v pivnici, potem skoraj ne bi imeli nobene pripombe na hotelsko namestitev in ponudbo v hotelu Berghof. Še nasvet vsem, ki odhajate na zimske počitnice v tujino. Če imate avtomobil na dizelski pogon, potem nikakor ne točite dizla v Sloveniji, če ga želite brez težav vžgati v ledeno hladnih zimskih krajih v tujini. Kupite ga v tujini, čeprav bo nekaj centov dražje, vendar ne boste imeli težav z avtom.

Na koncu pa smo vam dolžni še našo oceno:

SMUČARSKEGA CENTRA INNERKREMS IN HOTELA BERGHOF JE OCENA PET ZVEZDIC in ga toplo priporočamo.


spletna stran smučišča: www. innerkrems.at

spletna stran hotela: www.berghof-innerkrems.at

VROČA PONUDBA HOTELA BERGHOF

Obdobje: od 11.do 15. marca 2012
4 nočitve, polpenzion tridneva smučarska karta za samo 268 evrov na osebo v dvoposteljni sobi.

Obdobje od 25.marca do 9. aprila 2012
3 nočitve, polpenzion, dvodnevna smučarska karta samo za 230 evrov na osebo v dvoposteljni sobi.
Dodatni dan s smučarsko karto 84 evrov. Otroci do 16 let, če spijo skupaj s straši v sobi, doplačajo 11,99 evrov in imajo smučarsko karto zastonj.

Turistična taksa se plača posebej 1,95 evrov.

VROČA PONUDBA HOTELA SPORTHOTEL FRÜHAUF
www.sporthotelfruehauf.at

Obdobje od 25.februarja. do 3. marca.2012
3 nočitve z polpenzionom vključno z dvodnevno smučarsko karto 251 evrov na osebo. Dodatni dan s smučarsko karto 92 evrov.
Dodatna postelja za otroka do 15 let 146,50 evra na osebo. Dodatni dan s smučarsko karto 53 evrov.
Otroci do 10 leta starost, ki spijo pri starših imajo namestitev in smučarsko karto zastonj.

Prijave sprejemajo na: peter.zauchner@innerkrems.at

 

 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej