Torek, 2. junij 2020 - 22:33

Zanimivost/Španija

CASA SEAT se prvič predstavlja svetu s spletno otvoritvijo

Barcelona 2. junij  2020 (MOREL)– CASA SEAT bo v četrtek, prvič odprla vrata javnosti z virtualno predstavitvijo stavbe v samem srcu Barcelone. Vodilni predstavniki znamke in njeni ambasadorji bodo virtualnim obiskovalcem razkazali različne prostore in sobe ter jim tako omogočili podroben ogled vsega, kar jim bo CASA SEAT ponujala, ko bo lahko fizično odprla svoja vrata. Eden izmed vodilnih pri vodenju obiskovalcev med virtualno otvoritvijo bo tudi SEAT-ov podpredsednik za prodajo in trženje ter izvršni direktor znamke CUPRA Wayne Griffiths. Video bo na voljo z angleškimi podnapisi, z začetkom ob 12:00 (CET) na SEAT-ovem YouTube kanalu.

Torek, 2. junij 2020 - 22:28

Zanimivost/Španija

Novi SEAT Leon: razvoj v smeri napredne osvetlitve Prejeto x

Martorell, 2. junij 2020 (MOREL)- SEAT-ov Tehnični center že od leta 1975 razvija celotno tehnologijo osve­tlitve za modele znamke SEAT. Za testiranje in evalviranje sistemov uporablja optični tunel, ki simulira deja­nske razmere med nočno vožnjo, ter tako zagotavlja, da SEAT-ova vozila nudijo karseda prijetno osvetlitev in najvišjo možno raven varnosti. Voznik 90 % informacij sprejema z očmi, zato je tehnologija osvetlitve za boljšo vidljivost in vidnost v prometu ključni element varnosti v vozilu.

Po drugi strani pa so luči osnovna prvina oblikovne zasnove vozila in so eden izmed elementov, ki v največji meri zaznamujejo njegov značaj. Tehnologija osvetlitve je v zadnjih dveh desetletjih izredno napredovala, in sicer z uvedbo ksenonskih žarometov, LED-luči ter asistenčnih in dinamičnih sistemov osvetlitve. Od svoje pre­­dstavitve leta 1999 je bil SEAT Leon deležen sistematičnega posodabljanja z vsemi temi tehnologijami.S svojo zadnjo generacijo pa je tehnologijo osvetlitve popeljal na najvišjo raven.

Torek, 2. junij 2020 - 08:32

Zanimivost/Slovenija

Citypark vam časti sladice

Ljubljana, 2. junij 2020 (MOREL)- V Cityparku, največjem nakupovalnem središču v Sloveniji, želijo v poletje zakorakati sladko, zato vas bodo pozdravili z brezplačno sladico. Akcija poteka od jutri, 3. junija, do 10. junija, v njej pa sodeluje vseh osem gostincev iz gostinskega kotička v prvem nadstropju.

Nedelja, 31. maj 2020 - 10:08

Zanimivost/Slovenija

Ob zadostnem številu prijav poletno počitniško varstvo v Celju bo

Celje, 31. maj 2020 (MOREL) – Mestna občina Celje in I. osnovna šola Celje bosta tudi letos organizirali poletno počitniško varstvo, in sicer od 29. 6. do 28. 8. 2020, med 6.00 in 16.30 uro. Poletno počitniško varstvo bo namenjeno učencem od 1. do 5. razreda, ki obiskujejo osnovne šole v Mestni občini Celje in drugod. Poskrbljeno bo za prehrano, malico, kosilo in popoldansko malico ter zanimiv in pester program.

Nedelja, 31. maj 2020 - 09:49

Zanimivost/Slovenija

Jutri začenjajo s prenovo Tržaške ceste

Ljubljana, 31. maj 2020 – Jutri, 1. junija, bodo začeli s celovito prenovo Tržaške ceste na odseku od Trga mladinskih delovnih brigad do priključka na parkirišče P+R Dolgi most. Dela bodo potekala v več fazah. Z deli bodo začeli na pločniku od Trga mladinskih delovnih brigad do križišča z Langusovo ulico. Na območju del bo pločnik zaprt, promet na cestišču pa bo potekal neovirano.

Torek, 26. maj 2020 - 22:30

Zanimivost/Slovenija

Število unikatnih imen se je povečalo z 32.631 na 40.757

Ljubljana, 26.maj 2020 (MOREL)- Število unikatnih imen se je med prebivalci Slovenije v 10 letih povečalo za 8.126. Med vsemi imeni je takih imen 70 % (pred 10 leti 68 %). Med temi je veliko tujih imen, imen, katerih posamezni glas se zapisuje z dvema enakima črkama, največ pa je med temi imeni sestavljenih imen, tj. takih, ki so kombinacija dveh imen.

Torek, 26. maj 2020 - 22:28

Zanimivost/Slovenija

Število različnih imen se je od 2010 do 2020 povečalo s 47.957 na 58.161

Ljubljana, 26. maj 2020 (MOREL)- Kaj oz. kje so vzroki za to spremembo? Osnovni vzrok, ki ga statistiki lahko izmerimo, je sprememba v sestavi prebivalstva: v 2010 so bili tuji državljani 4 % prebivalstva Slovenije in so prihajali iz 135 različnih držav, na začetku leta 2020 pa je bilo tujih državljanov skoraj še enkrat toliko (7,5 % prebivalstva), prihajali pa so iz 159 različnih držav sveta.

Nedelja, 24. maj 2020 - 21:43

Zanimivost/Slovenija

Avstrijski predsedniški par užival ob pijači v času prepovedi

Dunaj, 24. maja 2020 (MOREL/Fonet)- Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je danes opravičil, potem ko ga je policija ujela ob polnoči, da je na vrtu ene od restavracij v središču Dunaja s soprogo Doris Schmidauer kršil ukrepe, sprejete za zajezitev novega koronavirusa.

Nedelja, 24. maj 2020 - 21:29

Zanimivost/Rusija

Poginil Hitlerjev aligator

Moskva, 24. maj 2020 (MOREL/Fonet)- Uprava moskovskega živalskega vrta je sporočila, da je danes pognil aligatgor, ki naj bi bil osebna last nacistilčnega voditelja Adolfa Hitlerja. Aligator, z imenom Saturn, je bil star 84 let po oceni ruskih strokovnjakov, v rusko prestolnico takratne Sovjetske zveze pa so ga prepeljali  leta 1946, ko so ga ujeli na območju Berlina.

Petek, 22. maj 2020 - 12:49

Zanimivost/Nemčija

Golf GTI z novim upraviteljem vozne dinamike

Wolfsburg 22. maj 2020 (MOREL) – Živahen pogon, podvozje kot iz pravljice, pristen dizajn, odlična ergonomija, čisti užitek v vožnji – to je genski zapis pravega športnega avtomobila. Pri Volkswagnu vse to izražajo tri črke: GTI. Zdaj prihaja osma generacija te klasične izpeljanke Golfa. Novi Golf GTI je bolj digitaliziran in povezan, z bolj izbrušenimi linijami in pri vožnji aktivnejši kot kdajkoli prej. Njegov turbomotor razvije 180 kW (245 KM). Novi upravitelj vozne dinamike inteligentno povezuje in kombinira delovanje elektromehanskih sistemov podvozja. Maksimalna dinamika, maksimalno udobje – ta Golf GTI združuje oboje.

Četrtek, 21. maj 2020 - 22:16

Zanimivost/Slovenija

V soboto bomo že osmič obeležili dan, ki ga posvečamo ljubezni

Ljubljana, 21. maj 2020 (MOREL)- V tem stresnem času, ko smo morali življenje postaviti na nove temelje, ko smo dneve preživljali v strahu in ločeni od ljudi, ki jih sicer radi srečujemo, je ljubezen še pomembnejša.Prinaša upanje, optimizem in občutek človeške bližine, ki ga vsi tako zelo potrebujemo. Ljubezen ne pozna socialne distance. Ljubezen ne potrebuje mask. Ljubezni noben virus ne more premagati.

Četrtek, 21. maj 2020 - 21:43

Zanimivost/Slovenija

Na Cesti v Trnovlje so izvedli začasno montažno krožišče

Celje, 21. maj 2020 (MOREL)– Na Cesti v Trnovlje pri podjetju Celjske mesnine so izvedli začasno montažno krožišče. Če se bo izkazalo, da so z novo prometno ureditvijo umirili promet, zagotovili večjo prometno varnost ter večjo pretočnost prometa, bodo na tem območju zgradili novo krožišče. Naložba je stala okoli 38.000 evrov, ki so jih zagotovili v občinskem proračunu, vendar je pri tem potrebno poudariti, da so montažni elementi prenosljivi in da jih bodo, če se bodo pri Celjskih mesninah kasneje odločili za gradnjo končnega krožišča, lahko premestili na drugo lokacijo.

Četrtek, 21. maj 2020 - 21:34

Zanimivost/Slovenija

Program DORA po prekinitvi v ponedeljek začenja s slikanjem žensk

Ljubljana, 21. maj 2020 (MOREL)- V ponedeljek se bo po dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 začel izvajati državni presejalni program za raka dojk DORA. Program bo v omejenem obsegu najprej stekel na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI), ki je tudi upravljalec programa DORA, po ostalih presejalnih centrih programa DORA po Sloveniji pa s 1. junijem.

Četrtek, 21. maj 2020 - 21:33

Zanimivost/Slovenija

Otroška in športna igrišča na javnih površinah v Celju spet odprta

Celje, 21. maj 2020 (MOREL) – Župan mestne občine Celje Bojan Šrot je z včerajšnjim dnem preklical sklepa o zaprtju otroških in športnih igrišč ter o prepovedi zbiranja na otroških in športnih igriščih na javnih površinah v mestni občini Celje. Otroška in športna igrišča so bila zaprta od 16. marca, ko smo občanke in občane tudi pozvali k samozaščitnemu ravnanju za preprečevanje širjenja koronavirusa. V dneh, ki so sledili, smo sprejeli številne ukrepe za pomoč občankam in občanom. Ocenjujemo, da smo bili pri tem uspešni. Reagirali smo pravočasno in učinkovito, širjenje virusa smo uspešno zajezili tudi zaradi odgovornega obnašanja večine prebivalk in prebivalcev naše občine.

Četrtek, 21. maj 2020 - 07:53

Zanimivost/Slovenija

Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani odprto

Aleja

Aleja

Ljubljana, 21. maj 2020 (MOREL)- Nedavno odprto nakupovalno središče ALEJA v slovenskem glavnem mestu Ljubljani, ki so ga sprojektirali v biroju ATP architekten ingenieure (Innsbruck), z drznim in natančno izvedenim konceptom zagotavlja 32.000 m2 zakupljenih površin, na katerih se bo kot na gledališkem odru predstavilo 80 trgovin slovenskih in mednarodnih blagovnih znamk. Na strehi nakupovalnega centra lahko preživljamo prosti čas, se posvečamo športnim dejavnostim ali počivamo, v notranjosti pa nas pričaka sodobna kulinarična ponudba. Z vsem tem ALEJA kot arhitekturno inovativna stavba kljubuje spletni trgovini in poudarja pomen srečevanja lokalnih prebivalcev.

    

Torek, 19. maj 2020 - 19:29

Zanimivost/Slovenija

Priljubljena plaža v Strunjanu pričakuje kopalce v prenovljeni podobi

Strunjan, 19. maj 2020 (MOREL)- Letošnjo kopalno sezono bo priljubljena strunjanska plaža, ki jo najemajo Terme Krka in z njo upravlja Javno podjetje Okolje Piran, pričakala kopalce v prenovljeni podobi. Za 600-metrov dolgo strunjansko plažo oz. njen del med laguno Stjuža in morjem, skrbi obmorsko naravno zdravilišče Term Krka Talaso Strunjan že od 60. let prejšnjega stoletja. Letošnjo kopalno sezono, ki se bo začela z dovoljenjem pristojnih inštitucij, bo priljubljena plaža pričakala v novi podobi. Obmorski center Krkinih term z estetsko urejeno plažo v neokrnjenem okolju zagotavlja obiskovalcem višjo kakovost plažnih storitev, z raznovrstno gostinsko ponudbo tik ob morju pa tudi celovito morsko doživetje za hotelske in dnevne goste.

Torek, 19. maj 2020 - 10:13

Zanimivost/Slovenija

Študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center letos na daljavo

Celje, 19. maj 2020 (MOREL)- Tradicionalni zaključek šolskega leta dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bo v novi resničnosti korona časa letos potekal v e-obliki. 16. pregledna študijska razstava likovnih izdelkov se bo tokrat odprla v četrtek, ob 19. uri na Facebook profilu in YouTube kanalu GCC, rdeča nit dogodka pa so seveda maske, pri čemer se dijaki skozi prizmo umetnosti sprašujejo, ali jih bomo v prihodnosti nosili ali pa bo človeštvo pandemija prisilila, da jih sname ali pa nosi takšne, da se ljudje z njimi ne bomo skrivali drug pred drugim ... Napovednik razstave so dijaki objavili tudi na YouTube kanalu GCC, hkrati pa se na spletu odvija zanimiv boj za šolski čopič, za katerega se borijo dijaki nižjih letnikov, ki bodo od letošnjih maturantk in maturantov v varovanje prejeli ta simbol umetniške gimnazije na GCC.

Ponedeljek, 18. maj 2020 - 23:45

Zanimivost/Slovenija

Jutri svetovni dan zdravnika družinske medicine

Ljubljana, 18. maj 2020 (MOREL)- Zdravniki družinske medicine po vsem svetu jutri praznujejo svoj dan -- World Familiy Doctor Day (www.globalfamilydoctor.com), svetovni dan zdravnikov družinske medicine. Letošnji bo precej drugačen od prejšnjih, saj je izziv pandemije dodobra spremenil tudi njihovo delo. V imenu Združenje zdravnikov družinske medicine Slovenije je Nena Kopčavar Guček, zapisala:

Ponedeljek, 18. maj 2020 - 21:42

Zanimivost/Slovenija

Zdravstveni dom Rudnik ponovno odprt

Ljubljana, 18. maj 2020 (MOREL) – Z jutrišnjim dnem, ponovno odpirajo področno enoto Zdravstveni dom Rudnik, Rakovniška ulica 4. V ZD Rudnik bodo zagotavljali zdravstveno varstvo odraslih, zobozdravstveno varstvo otrok in mladine ter zobozdravstveno varstvo odraslih. Zdravstveni varstvi predšolskih otrok ter šolskih otrok in mladine pa do nadaljnjega (predvidoma do konca avgusta) ostaneta v enoti Vič-Rudnik, Šestova ulica 10.

Sobota, 16. maj 2020 - 23:26

Zanimivost/Slovenija

Upadanje deleža žensk

Ljubljana, 16. maj 2020 (MOREL)-  Prebivalstvo Slovenije je 1. januarja 2020 sestavljalo 1.051.066 moških in 1.044.795 žensk. Delež žensk med državljani Slovenije je znašal 51,2 % (ta delež sicer zelo počasi upada že vrsto let);

Petek, 15. maj 2020 - 15:00

Zanimivost/Slovenija

ZD Črnuče in ZD Polje s ponedeljkom ponovno odpirata vrata

Ljubljana, 15. maj 2020 – V ponedeljek se  ponovno  odpirata področni enoti ZD Črnuče, Primožičeva ulica 2 in ZD Polje, Cesta 30. avgusta 2. Delo v ZD Črnuče bo do septembra potekalo le v dopoldanskem delovnem času. Zagotavljali bodo zdravstveno varstvo odraslih, zobozdravstveno varstvo otrok in mladine ter zobozdravstveno varstvo odraslih, delo razvojne ambulante in centra za duševno zdravje. Zdravstveni varstvi predšolskih otrok ter šolskih otrok in mladine pa do septembra, kot običajno v poletnih mesecih, ostaneta v novem prizidku enote Bežigrad.

Sreda, 13. maj 2020 - 17:25

Zanimivost/Slovenija

Celebus začne voziti v ponedeljek- prevoz bo brezplačen

Celje, 13. maj 2020 (MOREL – V ponedeljek, 18. maja, bo po voznem redu (razen ob sobotah) začel voziti Celebus. Do konca meseca bo prevoz brezplačen. Junija bo začel voziti tudi ob sobotah. Potnike prosimo, naj zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sreda, 13. maj 2020 - 15:19

Zanimivost/Češka

Kamiq je prvi Škodin SUV, ki bo na voljo v izvedbi ScoutLine

Mladá Boleslav, 13. maj 2020 (MOREL)– Padla je zadnja klapa za Škodo Kamiq ScoutLine: češki avtomobilski proizvajalec najnovejšo različico svojega kompaktnega mestnega SUV-ja predstavlja z videom. Novi Kamiq ScoutLine ima med drugim matirano črne obrobe kolesnih ohišij, robustne srebrne aplikacije na karoseriji, velika aluminijasta platišča s premerom 17 ali 18 palcev in zadnje luči s celostno LED-tehnologijo. Škoda Kamiq ScoutLine prihaja na prve trge julija 2020.

Torek, 12. maj 2020 - 23:26

Zanimivost/Slovenija

Med 16–74-letniki v Sloveniji brez digitalnih veščin manj kot petina

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)- V 2019 je bilo v Sloveniji med 16–74-letniki 31 % oseb z zelo dobro razvitimi digitalnimi veščinami, 24  % z osnovnimi in 28 % s pomanjkljivimi digitalnimi veščinami ter 17 % brez digitalnih veščin. Med brezposelnimi jih ni imelo digitalnih veščin 30 %, med zaposlenimi in samozaposlenimi pa 6 %.

Torek, 12. maj 2020 - 21:41

Zanimivost/Slovenija

Jutri predaja 30 “skafandrov” UKC Ljubljana

Ljubljana, 12. maj 2020 (MOREL)- Ponovni zagon celotne ambulantne in bolnišnične dejavnosti UKC Ljubljana je povezan z velikimi strokovni izzivi pri zaščiti pacientov in zaposlenih. Zato bodo v osrednji slovenski bolnišnici z velikim olajšanjem prevzeli 80 tisoč evrov vredno donacijo Rotary Distrikta Slovenija za nakup 30 “skafandrov”, to je kompletov zaščitnih naglavih kapuc s pripadajočo opremo za absolutno filtracijo zraka.

Ponedeljek, 11. maj 2020 - 19:40

Zanimivost/Slovenija- prejeli smo

Postopno izvajanje zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev v ZD Ljubljana

Ljubljana, 11. maj 2020 (MOREL) - Ob sproščanju ukrepov na nacionalnem nivoju in pa z odredbo ministrstva za zdravje  o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, smo v ZD Ljubljana postopoma pričeli povečevati obseg zdravstvenih storitev. Predvidoma od naslednjega tedna dalje bo obravnava na primarnem nivoju tako v družinski medicini, pediatriji in zobozdravstvu za vse paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal, potekala pri izbranih osebnih zdravnikih, vendar nekoliko drugače kot smo bili vajeni pred epidemijo.

Sobota, 9. maj 2020 - 22:14

Zanimivost/Singapur

Pes robot v corona kontroli

Singapur, 9. maj 2020 (MOREL/Fonet)- Singapurske oblasti so napovedale, da bodo uporabili psa robota, ki bo v parkih nadzorova spoštovanje ukrepe fizične oddaljenosti med ljudmi. Gre za psa robota, imenovanega Sport, ki ga je izdelalo podjetje Boston Dinamics.

Četrtek, 7. maj 2020 - 20:16

Zanimivost/Češka

Električna mobilnost v Škodinem slogu z modelom Enyaq iV

Mladá Boleslav , 7. maj 2020 (MOREL)– Emocionalen, učinkovit, naelektren: z novim modelom Škoda Enyaq iV je češka avtomobilska znamka naredila pomemben korak pri uresničevanju svoje strategije električne mobilnosti. Prvi Škodin serijski model, zasnovan na osnovi Volkswagnove koncernske modularne platforme za električni pogon (MEB), združuje značilne Škodine odlike, kot sta izjemna prostornost in emocionalen dizajn, ter užitek v vožnji s trajnostnim pečatom. Glede na profil zahtev posameznih kupcev je baterija na voljo v treh velikostih in petih stopnjah zmogljivosti. Proizvodnja električnega SUV-ja na osnovi modularne platforme za električni pogon (MEB) bo potekala v Škodini matični tovarni v Mladi Boleslav. To pomeni, da bo Enyaq iV v Evropi edino vozilo s to platformo, ki ga bodo izdelovali zunaj Nemčije.

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:38

Zanimivost/Slovenija

Povprečni študent star skoraj 24 let

Ljubljana, 7. maj 2020 (MOREL)-  Študenti terciarnega izobraževanja so bili v študijskem letu 2019/20 v povprečju stari 23,9 leta. Najmlajši so bili študenti visokošolskega univerzitetnega študija, v povprečju so bili stari 21 let.

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:36

Zanimivost/Slovenija

Izobraževalne znanosti in zdravstvo še vedno »ženski« področji, IKT ter tehnika pa »moški«

Ljubljana, 7. maj 2020 (MOREL)- V študijskem letu 2019/20 je bilo največ študentov vpisanih v študijske programe s področja tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo (18,6 %), področja poslovne in upravne vede, pravo (18,5 %) ter področja zdravstvo in socialna varnost (13,5 %).

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:34

Zanimivost/Slovenija

Prvič po desetih letih spet več študentov kot v prejšnjem študijskem letu

Ljubljana, 7. maj 2020 (MOREL)-  V študijskem letu 2019/20 je bilo v terciarno izobraževanje vpisanih 76.728 študentov, 1 % več kot v prejšnjem študijskem letu. Zadnjih devet let je število študentov vztrajno padalo, v povprečju za več kot 4.320 na študijsko leto. Lani je bilo študentov 75.991, kar je skoraj 39.000 manj kot pred desetimi leti.

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:32

Zanimivost/Slovenija

Več kot pet odstotkov tujih diplomantov

Ljubljana, 7. maj 2020 ( MOREL)- V letu 2019 je terciarno izobraževanje v Sloveniji uspešno zaključilo 869 diplomantov s tujim državljanstvom, kar je 6,2 % več kot v 2018 in največ po letu 2016. Njihovo število se je v zadnjih desetih letih že več kot potrojilo (z 257 v letu 2009 na 869 v letu 2019).

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:31

Zanimivost/Slovenija

Največ diplomantov poslovnih in upravnih ved, prava

Ljubljana, 7. maj 2020 (MOREL)- Podobno kot v letu 2018 je bilo tudi med diplomanti terciarnega izobraževanja v letu 2019 največ diplomantov s področij poslovne in upravne vede, pravo (2.966 ali 18,4 %) in pa tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo (2.842,5 ali 17,7 %), najmanj pa diplomantov s področij kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo (504 ali 3,1 %) in pa informacijske in komunikacijske tehnologije (673,5 ali 4,2 %).

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:29

Zanimivost/Slovenija

40 odstotkov diplomantov mlajših od 25 let

Ljubljana, 7. maj 2020 (MOREL)-  V letu 2019 je bilo 6.722 ali 41,8 % diplomantov terciarnega izobraževanja ob diplomiranju mlajših od 25 let, kar je 2,2 odstotne točke več kot v letu 2018. Ta delež v zadnjih desetih letih z izjemo v letih 2014 in 2016 narašča in je v letu 2019 tako prvič presegel 40 %.

Četrtek, 7. maj 2020 - 11:28

Zanimivost/Slovenija

Najmanj diplomantov v zadnjih desetih letih

Ljubljana, 7. maj 2020 (MOREL)- V letu 2019 je terciarno izobraževanje v Sloveniji uspešno zaključilo 16.100 diplomantov, kar je 3,5 % manj kot v letu 2018 in najmanj v zadnjih desetih letih.

Sreda, 6. maj 2020 - 21:33

Zanimivost/Slovenija

Slovenija postaja dežela starcev?

Ljubljana, 6. maj 2020 (MOREL)- Sredi leta 2019 je bil delež starega prebivalstva (65 ali več let) v vseh slovenskih regijah večji od deleža mladega prebivalstva (0–14 let).

Sreda, 6. maj 2020 - 20:07

Zanimivost/Slovenija

V mesto se je naselil pomladni vrvež

Celje, 6. maj 2020 (MOREL) – Ta teden so tudi v Celju številni zavodi in obrtniki ponovno začeli s svojimi dejavnostmi. Mesto je občutno živahnejše kot še prejšnji teden. Odprli so se terase gostinskih lokalov, storitveni lokali in trgovine v starem mestnem jedru Celja.  Mesto spet vabi k vašemu najljubšemu frizerju, po nakupih, na kavico ali kosilo ter k ostalim ponudnikom.

Torek, 5. maj 2020 - 10:45

Zanimivost/Slovenija

Pričenja se Teden Rdečega križa Slovenije

Ljubljana, 5. maj 2020 (MOREL)- 8. maja je svetovni dan Rdečega križa, ki pri nas pričenja  Teden Rdečega križa Slovenije. Enote Pošte in v primeru sprostitve javnega prometa tudi postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje bodo do vključno 15. maja vsem poštnim pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in  vozovnice v vrednosti 0,17€. Vsa tako zbrana sredstva v Rdečem križu Slovnije namenimo izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh.

Torek, 5. maj 2020 - 10:37

Zanimivost/Slovenija

V uniji živi 510 milijonov prebivalcev

Ljubljana, 5. maj 2020 (MOREL)- Do februarja 2020 je Evropsko unijo sestavljalo 28 držav članic. Vse skupaj so obsegale skoraj 4,5 milijona kvadratnih kilometrov in v vseh skupaj je živelo nekaj več kot 510 milijonov prebivalcev.

Torek, 5. maj 2020 - 10:35

Zanimivost/Slovenija

Delež prebivalcev, starih 80+, v 2019 največji v Italiji

Ljubljana, 5. maj 2020 (MOREL)- Novi koronavirus, s katerim se v tem času spopada tudi vsa Evropa, je še posebno nevaren za starejše prebivalstvo. Delež prebivalcev, starih 80 ali več let, je bil v 2019, največji v Italiji (7,2 %), in tam je bilo, kot vemo, eno večjih žarišč novega koronavirusa v Evropi.

Sobota, 2. maj 2020 - 18:48

Zanimivost/Slovenija

Na Celjski koči znova odprli letno sankališče bobkart

Ljubljana, 2. maj 2020 (MOREL)- Danes so na  priljubljeni Celjski koči znova odprli letno sankališče Bobkart. Adrenalinsko vožnjo z BobKartom si bodo obiskovalci lahko privoščili tudi jutri od 10.30 do 17. ure. Kakšen bo obratovalni čas v prihodnje, bo objavljeno na socialnih omrežjih in spletni strani Celjske koče.

Četrtek, 30. april 2020 - 22:18

Zanimivost/Slovenija

Sredi maja bodo odprli krožišče na Glaziji

Celje, 30. april  2020 (MOREL)- V ponedeljek, 4. maja, bodo v Celju znova odprli mestno blagajno in začeli zaračunavati parkirnino na javnih parkiriščih. Tega dne bodo nadaljevali tudi s projektom Izgradnja severne vezne ceste z ureditvijo infrastrukture za kolesarje in pešce.

Četrtek, 30. april 2020 - 22:10

Zanimivost/Slovenija

Stari grad Celje bo med prvomajskimi prazniki znova odprt

Celje, 30. april 2020 (MOREL)- Stari grad Celje, celjska najbolj obiskana turistična točka, bo med prvomajskimi prazniki znova odprt za obiskovalce. Odprte bodo samo zunanje grajske površine, na katerih bo lahko naenkrat največ sto obiskovalcev, ki pa bodo seveda zaradi epidemije morali upoštevati že dobro znane ukrepe in priporočila.

Četrtek, 30. april 2020 - 21:51

Zanimivost/Slovenija

Odstranili bodo obolela drevesa

Ljubljana, 30. april 2020  (MOREL)– Zaradi zagotavljanja varnosti so danes začeli z odstranjevanjem nekaterih obolelih dreves v središču mesta. Vsa odstranjena drevesa bodo jeseni nadomestili z novimi. Odstranili bodo dve suhi češnji na brežini ob Bregu, lipo na Petkovškovem nabrežju, kostanj na Ambroževem trgu ter javor na Grudnovem nabrežju.

Sreda, 29. april 2020 - 20:49

Zanimivost/Slovenija

Fotografska razstava 100 let NZS

Brdo pri Kranju, 29. april 2020 (MOREL)- Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo.

Sreda, 29. april 2020 - 20:43

Zanimivost/Slovenija

Muzej novejše zgodovine bo odprl vrata v torek

Ljubljana, 29. april 2020 (MOREL)- Iz Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani so sporočili,  da se družabno in javno življenje postopoma vrača. Ker pa si želijo, da  lahko obiskovalcem zagotovijo vse potrebno za varen obisk, prosijo za še malo potrpljenja, preden muzej odprejo.

Torek, 28. april 2020 - 14:28

Zanimivost/Nemčija

Audijev karavan višjega razreda zdaj tudi kot priključni hibrid: novi A6 Avant TFSI e quattro

Ingolstadt , 28. april 2020 (MOREL)– Lepim karavanom je ime Avant – in zdaj so na voljo tudi z električnim pogonom in torej brez lokalnih emisij. Po A6 limuzini zdaj kot priključni hibrid (PHEV) na trg prihaja tudi Audijev karavan višjega razreda. Inteligentno upravljanje pogona s prediktivno strategijo delovanja omogoča, da novi Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro** dosega velik električni doseg, nizko porabo in dinamične vozne lastnosti. Pohvali se lahko tudi z bogato serijsko opremo, ki vključuje paket zunanje opreme S line Exterieur, virtualni prikazovalnik Audi virtual cockpit, matrične LED-žaromete ter športno podvozje in športne sedeže.

Petek, 24. april 2020 - 10:34

Zanimivost/Slovenija

Lani manj državljanov Slovenije

Ljubljana 24. april 2020 (MOREL)- 1. januarja 2020 je imela Slovenija 2.095.861 prebivalcev ali 15.000 več kot eno leto prej. Število državljanov Slovenije se je v letu 2019 zmanjšalo, število tujih državljanov pa povečalo.

Sreda, 22. april 2020 - 18:40

Zanimivost/Nemčija

Elegantna – učinkovita – evolucionarna: nova Audi A3 limuzina

Ingolstadt , 22 april 2020 (MOREL)– Pred vrati je druga generacija Audijevega uspešnega modela – A3 limuzine. Kompaktni štirisedežnik je digitaliziran in v celoti povezan – od infotainmenta do asistenčnih sistemov. Pod elegantno karoserijo novi pogonski agregati in precizirana nastavitev podvozja skrbijo za učinkovito in dinamično doživetje vožnje. A3 limuzina bo pri evropskih trgovcih na voljo od poletja 2020.

Sreda, 22. april 2020 - 18:23

Zanimivost/Nemčija

Svetovni uspeh Tiguana: presežena magična meja 6 milijonov

Wolfsburg, 22. april 2020 (MOREL) – Nov rekord svetovne prodajne uspešnice: Volkswagen je s Tiguanom letos spomladi prebil proizvodni zvočni zid pri šestih milijonih vozil. Samo v letu 2019 je bilo izdelanih 910.926 primerkov priljubljenega SUV-ja. Tiguan je s tem postal najbolje prodajani avto znamke in koncerna Volkswagen. Vsestranski model prodajajo v okrog 80 odstotkih vseh držav na svetu. V Evropi je Tiguan najuspešnejši SUV na trgu, na svetovni ravni pa se uvršča med prve tri najbolje prodajane športne terence. Volkswagen proizvaja uspešni model v štirih časovnih pasovih na treh celinah.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej