Ponedeljek, 27. januar 2020 - 18:13

Zanimivost/Slovenija

Dunking Devils s svojimi vragolijami navdušili Neymarja, Michaela Jordana in evropske rokometne zvezde

Stockholm, Pariz, 27. januar 2020 - Dunking Devilsi so novo desetletje začeli spektakularno. Čeprav se je leto komaj dobro začelo, so Dunking Devils že odleteli na različne konce sveta in s svojimi nastopi navdušili akrobatskih podvigov željne množice. Tokrat sta bili na terenu kar dve ekipi, ki sta poskrbeli za nepozabno doživetje na dveh najbolj vročih evropskih športnih prireditvah preteklega tedna - finalu evropskega rokometnega prvenstva v Stockholmu in NBA tekmi v Parizu. Akrobatski nastopi letečih vragov so minili v znamenju filozofije zdravega navijanja, ki navijače vseh narodnosti prek ljubezni in strasti do športa združuje v eno veliko športno družino.

Ponedeljek, 27. januar 2020 - 14:18

Zanimivost/Slovenija

Dežurne zdravstvene službe v Ljubljani čez vikend delovale rutinsko

Ljubljana, 27. januar 2020 (MOREL) – Od petka do danes zjutraj, do 7. ure, so na Urgentnem kirurškem bloku UKCL obravnavali 571 bolnikov. Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana so pregledali 168 pacientov. V ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana so skupno pregledali 495 bolnikov. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja so v urgentni ambulanti minuli vikend obravnavali 163 pacientov. V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike so skupno obravnavali 37 urgentno napotenih pacientov. Na Reševalni postaji so opravili 350 intervencij. Na Pediatrični kliniki so v urgentni ambulanti obravnavali 52 otrok. V porodnišnici Ljubljana se je rodilo 33 otrok. Dispečerska služba zdravstva je obravnavala 680 dogodkov.

Ponedeljek, 27. januar 2020 - 14:09

Zanimivost/Slovenija

Razstava o življenju in delu slepih in slabovidnih

Ljubljana, 27. januar 2020 (MOREL)- Predsednik državnega zbora Dejan Židan je danes, v preddverju velike dvorane Državnega zbora z nagovorom odprl razstavo Čebelarske zveze Slovenije in Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ki prikazuje življenje in delo slepih in slabovidnih. Razstava je posvečena svetovnemu dnevu brajice - 4. januar, in 100-letnici organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na Slovenskem, dogodek pa je bil namenjen tudi predstavitvi brošure o čebelarstvu v brajici, ki jo je pripravila Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Nedelja, 26. januar 2020 - 19:55

Zanimivost/Slovenija

Obrtniki včeraj smučali na Kopah

Kope, 26. januar 2020 (MOREL) –  Kope so bile včeraj v znamenju obrtnikov in podjetnikov. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je namreč v sodelovanju z območnimi zbornicami (OOZ) na tem smučišču organizirala že 6. tradicionalno zimsko srečanje, ki se ga je udeležilo kar 800 obrtnikov in podjetnikov z družinami iz vse Slovenije. V veleslalomski tekmi se je pomerilo 650 tekmovalcev, ekipno zmago pa je osvojila ekipa obrtnikov in podjetnikov iz Slovenj Gradca.

Sobota, 25. januar 2020 - 22:47

Zanimivost/Slovenija

Litijsko-idrijsko zmagoslavje na 31. državnem tekmovanju Mladina in gore

Litijke Pepa hrib

Litijke Pepa hrib

Idrija, 25. janaur 2020 (MOREL)- Ponosne osnovnošolske državne prvakinje na 31. tekmovanju Mladina in gore so 25. januarja v Spodnji Idriji postale Litijke Pepa hrib pred drugouvrščeno ekipo Gorski kruhki iz Idrije in OŠ Šmartno iz Litije na tretjem mestu. Srednješolska odličja so ostala na Primorskem: pri zmagovalkah Nore na gore in drugih Gorskih mulcih iz Idrije, tretjega mesta so se razveselile Nanoške zmagovalke iz Podnanosa.

Petek, 24. januar 2020 - 20:49

Zanimivost/Slovenija

Akademija znanja na Gimnaziji Novo mesto

Novo mesto, 24. januar 2020 (MOREL)- Jutri bo na Gimnaziji Novo mesto od 9. ure dalje potekala že tradicionalna Akademija znanja, namenjena vedoželjnim in nadarjenim učence 8. in 9. razredov.

Petek, 24. januar 2020 - 20:43

Zanimivost/Slovenija

WCKD NATION napovedujejo svojo drugo mednarodno turnejo

Ljubljana, 24. januar 2020 (MOREL)- Skupina WCKD NATION se meseca aprila odpravlja na svojo drugo mednarodno turnejo, napoveduje nastop na festivalu MENT in svoj peti singl. Slovenska neo-soul, R&B, future jazz zasedba WCKD NATION se v sestavi osmih članov od 15. do 25. aprila 2020, odpravlja na svojo drugo mednarodno turnejo. Gostovali bodo v Avstriji in na Češkem, kjer bodo nastopili na šestih koncertih. Pred turnejo pa zasedbo čaka nastop na ljubljanskem festivalu MENT.

Petek, 24. januar 2020 - 20:35

Zanimivost/Slovenija

14. Festival gorniškega filma čez mesec dni

Ljubljana, 24. janaur 2020 (MOREL)- V ljubljanskem Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, celjskem Mestnem kinu Metropol, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Slovenska Bistrica se tudi letos obeta teden navdihujočih zgodb iz zakladnice gorskega sveta, dih jemajočih pustolovščin in premikanja meja v navpičnici, spoznavanja skrivnostnih gorskih kultur, občudovanja veličine narave in premisleka ob naravovarstvenih sporočilih. Med izbranimi filmi – 37 se jih bo predstavilo v tekmovalnem in dva v spremljevalnem programu – je vrsta že nagrajenih na tujih gorniških festivalih, pa tudi nekaj tistih, ki šele začenjajo svojo festivalsko pot.

Sreda, 22. januar 2020 - 19:49

Gospodarstvo/Slovenija

Citypark v zadnjih treh letih v prenovo vložil več kot 22 milijonov evrov

Ljubljana, 22. januar 2020 (MOREL)- V Cityparku, največjem in najsodobnejšem nakupovalnem središču v Sloveniji, že vsa leta vlagajo, se širijo in gradijo. V preteklem letu so organizirali 250 dogodkov za obiskovalce, med njimi veliko takih, ki so trajali več dni.

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 23:28

Zanimivost/Slovenija

Luskavica in nosečnost pri ženskah

Ljubljana, 20. januar 2020 (MOREL)- - Sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka kroničnih vnetnih bolezni so v zadnjih letih pomembno izboljšali kakovost življenja teh bolnikov, zato je tudi vedno več bolnic s kroničnimi vnetnimi boleznimi, ki ob načrtovanju in dobrem vodenju nosečnosti zanosijo in rodijo zdrave otroke.

VIDEO PREDAVANJE - prof. dr. Tomaž Lunder

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 18:54

Zanimivost/Slovenija

Čez vikend se je rodilo 57 otrok

Ljubljana, 20. januar 2020 (MOREL)– V času od minulega petka do do danes, do 7. ure, so na Urgentnem kirurškem bloku UKCL obravnavali 507 bolnikov. Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana so pregledali 159 pacientov. V ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana so skupno pregledali 404 bolnikov. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja so v urgentni ambulanti minuli vikend obravnavali 139 pacientov. V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike so skupno obravnavali 56 urgentno napotenih pacientov. Na Reševalni postaji so opravili 259 intervencij. Na Pediatrični kliniki so v urgentni ambulanti obravnavali 60 otrok. V porodnišnici Ljubljana se je rodilo 57 otrok. Dispečerska služba zdravstva je obravnavala 586 dogodkov.

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 18:20

Zanimivost/Slovenija

Za oskrbovance DSO Kamnik Calcitovci zbrali dober tisočak

Kamnik, 20. januar 2020 (MOREL)- December je že tradicionalno mesec dobrodelnosti za kamniške odbojkarje, ko s prodajo koledarja članskih ekip pomagajo lokalnemu okolje. Letos so se namenili pomagati oskrbovancem Doma starejših občanov Kamnik. Zanje so zbrali dobrega tisočaka.

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 10:29

Zanimivost/Slovenija

31. državno tekmovanje Mladina in gore

Idrija, 20. januar 2020 (MOREL)- Na 31. tekmovanju Mladina in gore se bo v soboto v Spodnji Idriji v planinskem znanju teoretično in praktično pomerilo 24 štiričlanskih osnovnošolskih ekip, najboljših na regijskih tekmovanjih, in letos petič 17 dvočlanskih srednješolskih ekip, ki so se prijavile na ta izziv. Uradni začetek tekmovanja bo ob 10. uri, finale s kvizom in skritim gostom ob 14.30.

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 08:56

Zanimivost/Slovenija

Dijaki Gimnazije Celje – Center dosegli izjemne rezultate na tekmovanjih SiYPT in Best in English

Aljaž Primožič

Aljaž Primožič

Celje, 20. januar 2020 (MOREL)- V soboto  je na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani potekal Slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC) v kateri so sodelovali drugošolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter tretješolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem Borutom Namestnikom pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov. Po štiriurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Celoten projekt in priprave so podprte s sredstvi ESS projekt RaST – razvojno središče talentov, ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor.

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 08:42

Zanimivost/Slovenija

Za depresijo trpi vsak deveti Slovenec

 Ljubljana, 20. januar 2020 (MOREL)- »V Sloveniji za depresijo trpi 14,5 odstotka odraslih oziroma že vsak deveti Slovenec. Vedno hitrejši tempo življenja vedno bolj vpliva na psihično počutje prebivalcev sodobnega sveta. Raziskave potrjujejo, da število ljudi, ki se spopada z depresijo, narašča v vseh razvitih državah, tudi v Sloveniji,« je pojasnil Bojan Madjar, nacionalni koordinator za farmacevtsko skrb pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Ponedeljek, 20. januar 2020 - 08:30

Zanimivost/Slovenija

Vedno več bolnic s kroničnimi vnetnimi boleznimi, zanosi in rodi zdrave otroke

Ljubljana, 20. januar 2020 (MOREL) - Kronične vnetne bolezni, kot so revmatoidni artritis, psoriaza, psoriatični artritis in aksialni spondiloartritis - vključno z ankilozirajočim spondilitisom, so za ženske v rodni dobi še dodaten, svojevrsten izziv. Zato so načrtovanje nosečnosti in dobro obvladovanje bolezni pred in med nosečnostjo ter po porodu za te bolnice izjemnega pomena. Sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka kroničnih vnetnih bolezni so v zadnjih letih pomembno izboljšali kakovost življenja teh bolnikov, zato je tudi vedno več bolnic s kroničnimi vnetnimi boleznimi, ki ob načrtovanju in dobrem vodenju nosečnosti zanosijo in rodijo zdrave otroke.

Video predavanje MORELTV

Nedelja, 19. januar 2020 - 21:00

Zanimivost/Slovenija

Projekt Šolar na smuči že 6. leto zapored smučarsko ozavešča slovenske osnovnošolce

Ljubljana, 19. januar 2020 (MOREL)- Smučanje je pregovorno slovenski šport in zanimanje zanj se v zadnjih letih ponovno povečuje. Če je bilo smučanje še dve desetletji nazaj dosegljivo vsem, v zadnjem času opažamo, da smuča vedno manj otrok. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, bo že šesto leto zapored med 20. in 24. januarjem potekala akcija Šolar na smuči, ki se ji pridružujejo tudi policisti. Otroci bodo smučali na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju in Cerknem ter Gačah. Tako bo učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočena enodnevna brezplačna, zabavna in predvsem poučna smučarsko izkušnjo.

Sobota, 18. januar 2020 - 22:15

Zanimivost/Velika Britanija

Harry in Meghan brez kraljevskih naslovov in denarja

London, 18. januar 2020 (MOREL/Fonet)- Princ Harry in njegova soproga  prencesa Meghan ne bosta smela več uporabljati naslova njuno kraljevsko visočanstvo, niti ne bosta dobivala denarja iz javnih skladov za obveznosti članov kraljeve družine, je bilo sporočeno iz Buckinhamske palače.

Sobota, 18. januar 2020 - 15:58

Zanimivost/Slovenija

Z donacijo do novega otroškega respiratorja

Maribor, 18. januar 2020 (MOREL)- Na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor vsako leto zdravijo okoli 90 otrok z boleznimi pljuč, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje z respiratorjem. Klinika si je že dalj časa prizadevala za nakup otroškega ventilatorja z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč, ki bi življenjsko ogroženim mladim bolnikom zagotovil vrhunsko zdravljenje.

Četrtek, 16. januar 2020 - 19:44

Zanimivost/Slovenija

Dobrine in plačljive aktivnosti finančno še dostopnejše

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Med vsaj 16 let starimi osebami je bilo v letu 2019 93 % takih, ki so se vsaj enkrat na mesec družile s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu, kar je za odstotno točko več kot v letu 2018. Delež takih, ki si tega niso mogli privoščiti zaradi finančnih težav, je ostal enak kot v letu prej (3 % oseb).

Četrtek, 16. januar 2020 - 19:42

Zanimivost/Slovenija

Samoocena splošnega zadovoljstva z življenjem se je še zvišala

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem na lestvici od 0 (povsem nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen) se je v 2019 glede na prejšnje leto še zvišala, in sicer za 0,2 vrednosti ocene (s 7,3 na 7,5). 

Četrtek, 16. januar 2020 - 18:44

Zanimivost/Slovenija

Odslužene računalnike in drugo računalniško opremo obnavljajo

Katja Zajko

Katja Zajko

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Veliko podjetij ne ve, kam po dveh ali treh letih z odsluženimi prenosniki, delovnimi postajami, pametnimi telefoni in monitorji. Te stvari prevečkrat pristanejo na odpadu. »Vsako sekundo zavržemo 800 prenosnikov.

Četrtek, 16. januar 2020 - 18:38

Zanimivost/Slovenija

Pri plačevanju finančnih obveznosti zamujalo manj gospodinjstev

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Stanovanjski stroški (ti vključujejo tudi morebitno najemnino ali odplačila hipotekarnih posojil) so bili v 2019 veliko breme za 32 % gospodinjstev, kar je za 3 odstotne točke manj kot v 2018. Plačilo stanovanjskih stroškov sploh ni bilo breme za 15 % gospodinjstev, kar je za 3 odstotne točke večji delež kot v preteklem letu.

Četrtek, 16. januar 2020 - 18:17

Zanimivost/Slovenija

Gospodinjstva s svojimi dohodki lažje preživijo mesec

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- Odstotek gospodinjstev, ki so v 2019 s svojimi dohodki preživela mesec brez težav (lahko oz. zelo lahko), se je glede na 2018 povečal za 2 odstotni točki (s 17 % na 19 %).

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:52

Zanimivost/Slovenija

OŠ Spodnja Šiška ima novo kuhinjo

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)– Včeraj so odprli obnovljeno šolsko kuhinjo OŠ Spodnja Šiška. Obnova kuhinje je bila zelo zahtevna, saj je bilo potrebno poseči v statiko več kot 110 let stare stavbe. Skupaj s kuhinjo so obnovili tudi jedilnico, spremljajoče prostore ter kletno hišnikovo delavnico. Pokrili in uredili so atrij pred vhodom v jedilnico ter zagotovili požarno varnost v skladu z najnovejšimi standardi.

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:30

Zanimivost/Slovenija

Najbolj kakovostna voda je v studencu Skalna klet

Studenec Skalna klet

Studenec Skalna klet

Celje, 16. januar 2020 (MOREL)– Na mestni občini Celje so lani zaradi skrbi za zdravje občanov ponovno naročili analize, s katerimi smo preverili kakovost vode iz studenca Gabrovka, Meškovega studenca in studenca Skalna klet (Dornov studenec). Analize, ki so jih opravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so pokazale, da je najbolj kakovostna voda v studencu Skalna klet. Vsi vzorci, ki so bili v tem studencu odvzeti lani, in tudi vsi tisti, ki so bili odvzeti predlani, so bili ocenjeni kot zdravstveno ustrezni.

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:26

Zanimivost/Slovenija

Slovenija ima največje število presaditev srca na 1000 prebivalcev

Ljubljana, 16. januar 2020 (MOREL)- V UKC Ljubljana bodo v tem letu praznovali dve pomembni obletnici: 20 let od priključitve Eurotransplantu in 50. obletnico prve transplantacije ledvice v letu 1970. Slovenska posebnost je celostna obravnava bolnikov na enem mestu. “V UKC Ljubljana jih spremljamo tudi pred in po transplantaciji. Mi s temi bolniki skupaj dobesedno živimo. V večjih centrih, kjer se transplantacije dogajajo po tekočem traku, tem bolnikom ne sledijo. Našim bolnikom se ponuja najvišji ekspertni nivo, kar je velika dodana vrednost, ki lahko razloži dolgoročne uspehe,” je ob tem povedala strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturovič Ponikvar.

Četrtek, 16. januar 2020 - 17:02

Zanimivost/Slovenija

Celje je mesto z velikim srcem za otroke

Celje, 16. januar 2020 (MOREL) – Odkar je Celje s turškim mestom Gaziantep leta 2014 podpisalo sporazum o partnerstvu in sodelovanju, so razvili dobre odnose. Tudi letos so na zimovanje na Celjsko kočo povabili skupino otrok, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin. Njihova hvaležnost je ganljiva.

Četrtek, 16. januar 2020 - 08:54

Zanimivost/Slovenija

Karierni dan na Gimnaziji Novo mesto

Novo mesto, 16. januar 2020 (MOREL)- Odločitev za študij in s tem za nadaljnjo poklicno pot je za mnoge ena najtežjih, zato na Gimnaziji Novo mesto veliko dejavnosti  namenimo  kariernemu svetovanju. Tako bodo tudi letos, predvsem zaradi  dobrih izkušenj  iz preteklih let, organizirali tako imenovani Karierni dan, ki bo jutri, od 8.00 do 14.00 ure.

Sreda, 15. januar 2020 - 23:07

Zanimivost/Slovenija

Prenova ljubljanskih vrtcev se nadaljuje

Ljubljana, 15. januar 2020 (MOREL) – Danes so odprli energetsko obnovljeno enoto vrtca Otona Župančiča Živ Žav. Hkrati so obnovili tudi kuhinjo in ostale prostore. Energetsko obnovo vrtca so izvedli v okviru javno – zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva s konzorcijem družb Petrol d. d., Resalta d.o.o. in Javna razsvetljava d. d..

Torek, 14. januar 2020 - 09:01

Zanimivost/Slovenija

V Cityparku do 70 odstotkov popusta na obutev, tekstil in modne dodatke

Ljubljana, 14. janaur 2020 (MOREL)-  Zimska znižanja so tukaj. Nanje vse do konca meseca vabi Citypark, največje in najsodobnejše nakupovalno središče pri nas. Trgovine v Cityparku imajo tudi do 70 % popust na obutev, tekstil, modne dodatke in druge stvari. V času popustov vas tako v prodajalnah čakajo številne ugodnosti in tudi presenečenja.

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 18:47

Zanimivost/Slovenija

Januarski umetniški večer z dijaki Gimnazije Celje – Center v Likovnem salonu Celje

Miha Maleš  (1903-1987)

Miha Maleš (1903-1987)

Celje, 13. janaur 2020 (MOREL)- V četrtek dijaki umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) ob 17. uri v Likovnem salonu Celje pripravljajo zanimiv pogovorno-umetniški večer, ki sta ga navdihnila življenje in delo Mihe Maleša (1903-1987), slovenskega slikarja, literata in publicista. Njegova zapuščina je navdihnila "umetnike" s Centra in ponudila vsebinsko rdečo nit celotnega šolskega leta, tudi v nedavno izdanem koledarju GCC.

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 18:18

Zanimivost/Slovenija

Za reševalce delo prek vikenda potekalo delo brez večjih posebnosti

Ljubljana, 13. Januar 2020 (MOREL) – V času od petka do danes, do 7. ure,so na Urgentnem kirurškem bloku UKCL obravnavali 572 bolnikov. Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana so pregledali 198 pacientov. V ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana so skupno pregledali 438 bolnikov. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja so v urgentni ambulanti minuli vikend obravnavali 114 pacientov. V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike so skupno obravnavali 79 urgentno napotenih pacientov. Na Reševalni postaji so opravili 279 intervencijo. Na Pediatrični kliniki so v urgentni ambulanti obravnavali 40 otrok. V porodnišnici Ljubljana se je rodilo 39 otrok. Dispečerska služba zdravstva je obravnavala 598 dogodkov.

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 17:24

Zanimivost/Češka

Škoda VISION IN: oblikovalski skici posredujeta prvi vtis o zunanji podobi konceptne študije za Indijo

Mladá Boleslav, New Delhi, 13. januar 2020 (MOREL)– Masivna, markantna, mišičasta: dve oblikovalski skici posredujeta prvi vtis o ekstravertirano oblikovani zunanji podobi nove Škode VISION IN. Okoli 4,26 metra dolga konceptna študija je znanilka kompaktnega SUV-modela, izdelanega prav za indijski trg, katerega proizvodnja bo stekla še tekom leta 2020. Svoj prvi javni nastop bo študija VISION IN doživela na avtomobilskem salonu Auto Expo 2020 v New Delhiju (med 5. in 12. februarjem).

Ponedeljek, 13. januar 2020 - 16:54

Zanimivost/Slovenija

Transfuzije bodo tudi iz lovske krvi

 Kri predsednika Lovske zveze Lada Bradača (levo) bo tudi na voljo

Kri predsednika Lovske zveze Lada Bradača (levo) bo tudi na voljo

Ljubljana, 13. januar 2020 (MOREL)- Danes se je začela prva vseslovenska lovska krvodajalska akcija Lovske zveze Slovenije, Lovskega dobrodelnega združenja Diana in Rdečega križa Slovenije. Lovska krvodajalska akcija bo potekala do 31. januarja po vsej Sloveniji; v dogovoru z Rdečim križem Slovenije pa, glede na potrebe, tudi v februarju. Tako ob začetku akcije je kri darovalo že 50 lovcev. Predsednik  Lovske  zveze  Slovenije  Lado  Bradač  in  predstavniki  Lovskega  dobrodelnega združenja Diana so kri darovali danes na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani. S  prvo  krvodajalsko  akcijo,  za  katero  si  bodo  prizadevali,  da  postane  tradicionalna,  želijo  lovci pokazati svojo povezanost, pripadnost in pripravljenost pomagati.

Nedelja, 12. januar 2020 - 20:52

Zanimivost/Slovenija

Slovenci na družbenih omrežjih preživijo vsaj eno uro na dan

Ljubljana, 12. janaur 2020 (MOREL)- 82 odstotkov  prebivalcev Slovenije v starosti od 16 do 74 let ima svoj profil na vsaj enem družbenem omrežju, to je nekaj čez 1,25 milijona vseh prebivalcev v Sloveniji (približno 6 od 10 prebivalcev). Še malenkost več jih uporablja storitve klepeta.

Četrtek, 9. januar 2020 - 22:00

Zanimivost/Slovenija

Delova osebnost leta Jadran Lenarčič

Ljubljana, 9. januar 2020 (MOREL)- Predsednik vade Marjan Šarec je nocoj v Cankarjevem domu nagovoril zbrane na jubilejni, 30. podelitvi Delova osebnost leta, na kateri so podelili nagrado posamezniku, ki je, kot so zapisali, s svojimi dosežki, pogumom, zgledom, znanjem ali pa »samo« velikim srcem zaznamoval leto 2019. Po izboru bralcev in uredništva časnika Delo je 30. Delova osebnost leta Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan«, ki je v letu 2019 praznoval 70-letnico svojega delovanja. 

Četrtek, 9. januar 2020 - 16:39

Zanimivost/ZDA

Mobilnost postaja pametna in individualna: Audi na sejmu CES 2020

Las Vegas, 9 januar 2020 (MOREL) – Na sejmu zabavne in uporabne elektronike CES 2020 Audi ponovno predstavlja zanimive eksponate – od futurističnega vizionarskega vozila do tehnologij, primernih za serijsko proizvodnjo. Prestižna znamka s tem opredeljuje digitalno doživetje prihodnosti. Sejem CES je eden največjih strokovnih sejmov zabavne elektronike na svetu in velja za pokazatelja pomembnih tem prihodnosti. Poteka od 7. do 10. januarja 2020 v ameriškem Las Vegasu.

Četrtek, 9. januar 2020 - 11:33

Zanimivost/Slovenija

Mariborčani se do nadaljnjega ne bodo mogli kopati v kopališču Pristan

Maribor, 9. januar 2020 (MOREL)- Srednji bazen v kopališču Pristan ostaja do nadaljnjega zaprt. Datuma težko pričakovane otvoritve prenovljenega bazena v tem trenutku žal ne moremo predvideti. Na mestni občini Maribor in pri upravljalcu kopališča, Športnih objektih Maribor, namreč ugotavljamo, da bo treba, preden bo lahko bazen predan v varno uporabo, odpraviti več pomanjkljivosti. Najprej pa bomo naročili revizijo investicije, so zapisali   v uvodu sporočila za javnost na mestni občini Maribor.

Četrtek, 9. januar 2020 - 11:13

Zanimivost/Slovenija

Citypark privablja z zimskimi popusti

Ljubljana, 9. januar 2020 (MOREL)- V Cityparku, največjem in najsodobnejšem nakupovalnem središču pri nas, do konca meseca potekajo zimska znižanja. Trgovine v Cityparku nudijo tudi do 70 % popust na obutev, tekstil, modne dodatke in druge stvari. Na policah številnih trgovin, ki jih bogati pestra izbira raznolikih in trendovskih kolekcij, bo lahko vsak našel kaj zase.

Četrtek, 9. januar 2020 - 09:12

Zanimivost/Slovenija

Starši preveč popuščajo pri čiščenju zob svojih otrok

Zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić

Zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić

Ljubljana, 9. januar 2020 (MOREL)- »Otroci, ki se z ustno higieno šele spoznavajo, so najbolj dovzetni za vcepljanje prave kulture umivanja zob. Zato se moramo starši močno potruditi, da jim jo ponotranjijo, saj bodo le tako zdravi vse življenje. Marsikateri otrok ne mara umivanja zob in je takrat jok v kopalnici, zato so dober zgled in spodbudne besede ustrezna rešitev za vse najmlajše, ki jim ščetkanje ni ravno pri srcu. Neustrezna higiena vodi v predčasno trajno  izgubo stalnih zob, s katero se danes soočajo otroci že kmalu po izrasti stalih zob, to je pri že pri sedmih letih. Najpogosteje so to prvi kočniki ali šestice,« je povedala zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić.

Sreda, 8. januar 2020 - 23:31

Zanimivost/Velika Britanija

Princ Harry in Meghan Markle neodvisna

London, 8. januar 2020 (MOREL/Fonet)- Britanski princ Harry in njegova soproga Meghan Markle sta sporočila, da se umikata iz aktivnih dolžnosti, ki jih jima narekuje kraljevska družina.

Torek, 7. januar 2020 - 18:09

Zanimivost/Slovenija

Ob mednarodnem dnevu izobraževanja, 24. januarja, se pričenja že 12. Informativa!

Ljubljana, 7. januar 2020 (MOREL)- Ob mednarodnem dnevu izobraževanja, 24. januarja, obeležujejo pričetek največjega predinformativnega sejma - 12. INFORMATIVE. V dveh dneh bo največji sejem izobraževanja in poklicev nudil brezplačne informacije in odgovore, ki si jih mladi zastavljajo ob vprašanju KAM NAPREJ? Že 12. Informativa – največji vseslovenski sejem izobraževanja in poklicev – bo 24. in 25. januarja na Gospodarskem razstavišču ponovno predstavila celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih pa vse do dodiplomskih in podiplomskih programov, številne poklice ter informacije o štipendijah. V sklopu 12. Informative pa bo ponovno potekal projekt, Moja prva zaposlitev.

Torek, 7. januar 2020 - 16:48

Zanimivost/Slovenija

Val sprememb: kandidaturna knjiga Piran-Pirano4Istria2025 združuje Istro

KOPER, 7. januar 2020 (MOREL)- Ustvarjalci kandidaturne knjige so danes v Pretorski palači predstavnikom medijev orisali program, s katerim se občina Piran, skupaj z Izolo, Koprom in Ankaranom, poteguje za prestižni naslov evropske prestolnice kulture 2025 (EPK). K projektu, ki nosi večjezično ime Piran-Pirano4Istria2025, so pristopili tudi Trst, Milje, istrska županija in hrvaška mesta: Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pulj in Opatija. »Skupno snovanje in delovanje na področju kulture v istrskem prostoru prinaša otipljivo možnost za razvoj kulturnega potenciala širše regije in hkrati utrjuje pot k vzpostavitvi sistema živahnega regionalnega in celostnega čezmejnega sodelovanja«, je poudaril piranski župan Genio Zadković.

Ponedeljek, 6. januar 2020 - 11:05

Zanimivost/Slovenija

Prvi vikend v tem letu je bil na UKC Ljubljana zelo živahen

Ljubljana, 6. Januar 2020 (MOREL) – V času od petka do danes, do 7. ure, so na Urgentnem kirurškem bloku UKCL obravnavali 493 bolnikov. Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana so pregledali 173 pacientov. V ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana so skupno pregledali 502 bolnika. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja so v urgentni ambulanti minuli vikend obravnavali 127 pacientov. V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike so skupno obravnavali 29 urgentno napotenih pacientov. Na Reševalni postaji so opravili 301 intervencijo. Na Pediatrični kliniki so v urgentni ambulanti obravnavali 36 otrok. V porodnišnici Ljubljana se je rodilo 42 otrok. Dispečerska služba zdravstva je obravnavala 564 dogodkov.

Ponedeljek, 6. januar 2020 - 10:49

Zanimivost/Slovenija

Jan Plestenjak gostil izbrane oboževalke na svojem domu

Strunjan, 6. januar 2019 (MOREL)- Jan Plestenjak in tri največja nakupovalna središča pri nas, Citypark Ljubljana, Europark Maribor in Citycenter Celje, so ob koncu leta poskrbela za nepozabno in neponovljivo doživetje za devet srečnic, ki so si svoj sedež ob Janovem klavirju pri njem doma zagotovile s sodelovanjem v nagradni igri na družabnih omrežjih organizatorjev. »Več pa ni!« so v en glas pritrdile srečne nagrajenke, oboževalke Jana Plestenjaka, po akustičnem koncertu kar pri njem doma v Strunjanu. Ta neponovljiva zgodba se je začela pisati že leta 2018 z Janovimi koncerti »pri vas doma«, ko je na domovih svojih največjih oboževalk pripravil kar devet akustičnih koncertov v Ljubljani, Celju in Mariboru.

Ponedeljek, 6. januar 2020 - 00:00

TISKOVNA AGENCIJA MOREL

TISKOVNA AGENCIJA MOREL

VSEM UPORABNIKOM, PARTNERJEM IN PRIJATELJEM ŽELI SREČNO NOVO LETO, VELIKO ZDRAVJA IN DA SE VAM URESNIČIJO VSE OSEBNE ŽELJE IN POSLOVNI USPEHI.

Here we have collected a wide range of happy new year 2020 images, wallpapers, wishes, quotes, greetings and happy new year messages for you people that will inspire you and invigorate yourself surely. #happynewyear #newyear2020 #newyeareve #happynewyear2020images #happynewyear2020wishes #happynewyear2020quotes #happynewyear2020wallpapers

Petek, 3. januar 2020 - 23:37

Zanimivost/Slovenija

Skupni, javni, zasebni in mednarodni izdatki za izobraževalne ustanove v 2018 so bili 5,3 % BDP

Ljubljana, 3. januar 2020 (MOREL)- Za izobraževalne ustanove je bilo v letu 2018 porabljenih 2.411 milijonov EUR, od tega je bilo 86,3 % javnih izdatkov, 12,5 % zasebnih izdatkov in 1,3 %  izdatkov oz. sredstev iz mednarodnih virov. Delež zasebnih izdatkov za izobraževalne ustanove  je bil najvišji v predšolskem izobraževanju (23 %), delež sredstev iz mednarodnih virov pa v terciarnem izobraževanju (4,5 %).

Sreda, 1. januar 2020 - 23:21

Zanimivost/ZDA

Bloombergova lista najbogatejših Rusov

New York, 1. januar 2020 (MOREL/Fonet)- Ruski bogataši so uvrščeni na seznam 500 najbolj bogatih ljudi na svetu. V zadnjih štirih letih so svoje bogastvo povečali za neverjetnihi 52.9 milijarde dolarjev, je zapisal Bloomberg. Pri tem so upoštevali cene delnic družb, v katerih imajo milijarderji svoj delež. Tako je prvem mestu najbolj bogatih Rusov znova eden izmed glavnih delničarjev Nornickela Vladimir Potanin.

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
  12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Hotel & Gasthof zum Hirsch