Četrtek, 21. maj 2020 - 07:53

Zanimivost/Slovenija

Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani odprto

Aleja

Aleja

 

Ljubljana, 21. maj 2020 (MOREL)- Nedavno odprto nakupovalno središče ALEJA v slovenskem glavnem mestu Ljubljani, ki so ga sprojektirali v biroju ATP architekten ingenieure (Innsbruck), z drznim in natančno izvedenim konceptom zagotavlja 32.000 m2 zakupljenih površin, na katerih se bo kot na gledališkem odru predstavilo 80 trgovin slovenskih in mednarodnih blagovnih znamk. Na strehi nakupovalnega centra lahko preživljamo prosti čas, se posvečamo športnim dejavnostim ali počivamo, v notranjosti pa nas pričaka sodobna kulinarična ponudba. Z vsem tem ALEJA kot arhitekturno inovativna stavba kljubuje spletni trgovini in poudarja pomen srečevanja lokalnih prebivalcev.

„Nakupovalna središča bodo obstala le, če se bodo vklopila v sama mesta. ALEJA povezuje nadvse funkcionalno arhitekturo nakupovalnih središč z lepotami mesta Ljubljana, hkrati pa omogoča, da se v tem delu mesta ljudje srečujejo v stavbi, ki jim nudi številna doživetja in kakovostno okolje za preživljanje prostega časa,“ urbanistični pristop pri snovanju arhitekturne zasnove pojasnjuje Philipp Pfister, arhitekt in vodja projekta v biroju ATP.

Oblikovna zasnova v znamenju zmaja

Najsodobnejše nakupovalno središče v Sloveniji lahko interpretiramo kot poklon mestu Ljubljani, kajti arhitekturni vrhunec razpotegnjenega trupa stavbe predstavlja fasada: ATP je v tesnem sodelovanju s SES v oblikovno govorico stavbnega ovoja vpletel tudi zgodbo o ustanovitvi mesta Ljubljane. Rombasti jekleni paneli namreč imitirajo luske zmaja - heraldičnega simbola mesta Ljubljane.

Svetlikajoči in prelivajoči se barvni odtenki in vzorci povzročajo, da se osupljivi stavbni ovoj dinamično spreminja ob vsakem pogledu, koraku in ob vsakem vremenu. „Če neki panel še greje dopoldansko sonce, bo bolj škrlaten od sosednjega panela - s tem bo zmajeva koža oživela,“ je Paul Ohnmacht, vodja dizajna v biroju ATP, pojasnil oblikovno individualnost lusk, ki so tako značilne za zmaja.

Vrhunska arhitektura nakupovalnega središča se po zaslugi najsodobnejšega pristopa z zunanjih površin seli tudi v notranjost ALEJE. Središče, ki sedaj predstavlja srce tega dela mesta, obsega kletni etaži, pritličje in dve nadstropji. Pred glavnim vhodom je prireditveni prostor s fontano. Nakupovalno središče je bilo zgrajeno z visoko kakovostnimi gradbenimi materiali, kot so tla iz naravnega kamna, ter v notranjost prepušča veliko dnevne svetlobe. Nakupovalne površine v prvem nadstropju so povezane s tremi mostovi. Vzpenjalke in drevo predstavljajo vertikalne zelene elemente, ki povezujejo pritličje in nadstropje. Premišljeno razporejeno dodatno zelenje, fontane, vodnjaki in sedežni kotički pa nakupovalno središče spreminjajo v živahen urbani prostor, kjer se srečujejo obiskovalke in obiskovalci.

Energetska učinkovitost in trajnostnost

Pri izbiri steklenih in drugih površin smo posebno pozornost posvetili preprečevanju izgube energije in vdora vročine v notranjost zgradbe, kar bi pomenilo previsoke stroške ogrevanja oz. hlajenja. „Z zavestno izbrano kombinacijo potiskanega, manj potiskanega kot tudi prosojnega stekla, ki ščiti pred soncem, nam je kljub velikim odprtim površinam na fasadi ter velikim steklenim površinam uspelo zagotoviti, da je gradnja nadvse energetsko učinkovita," je povedal Pfister. Izmenjavanje odprtih, polzaprtih in zaprtih ploskev steklene strukture rombastih panelov pa poraja še dodaten učinek, ki bi ga lahko poimenovali že kar doživetje: ko v stavbo posije sonce ali ko po nebu priplavajo oblaki, bo njihova senca na tla zarisala zanimiv vzorec.

Fleksibilnost z veliko začetnico

Že pri snovanju osnutka smo upoštevali posebne zahteve glede velike napetosti med posameznimi deli stavbe, prizadevali smo si za lahke stropove in geometrično svobodno oblikovanje prostora. Da bi zmanjšali debelino stropov, smo uporabili prednapeti beton, ki smo ga naknadno spojili – zaradi zahtevne geometrije smo deloma uporabili metode, ki se jih sicer uporablja le pri gradnji mostov.

Podatki o projektu:

Naročnik: SES Spar European Shopping Centers GmbH

Lokacija: Ljubljana, SLO

Načrt: ATP architekten ingenieure, Innsbruck; Mint Architecture, ATP sustain

Vodja projekta: Andrei Florian (do 2018), Philipp Pfister

Začetek gradnje: 09/2017

Otvoritev: 05/2020

Bruto tlorisna površina: 108.098 m2

Bruto prostornina stavbe: 552.481 m3

To so sporočili iz Aleje. (konec)

(konec)

 

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej