Torek, 2. junij 2020 - 22:28

Zanimivost/Španija

Novi SEAT Leon: razvoj v smeri napredne osvetlitve Prejeto x

Martorell, 2. junij 2020 (MOREL)- SEAT-ov Tehnični center že od leta 1975 razvija celotno tehnologijo osve­tlitve za modele znamke SEAT. Za testiranje in evalviranje sistemov uporablja optični tunel, ki simulira deja­nske razmere med nočno vožnjo, ter tako zagotavlja, da SEAT-ova vozila nudijo karseda prijetno osvetlitev in najvišjo možno raven varnosti. Voznik 90 % informacij sprejema z očmi, zato je tehnologija osvetlitve za boljšo vidljivost in vidnost v prometu ključni element varnosti v vozilu.

Po drugi strani pa so luči osnovna prvina oblikovne zasnove vozila in so eden izmed elementov, ki v največji meri zaznamujejo njegov značaj. Tehnologija osvetlitve je v zadnjih dveh desetletjih izredno napredovala, in sicer z uvedbo ksenonskih žarometov, LED-luči ter asistenčnih in dinamičnih sistemov osvetlitve. Od svoje pre­­dstavitve leta 1999 je bil SEAT Leon deležen sistematičnega posodabljanja z vsemi temi tehnologijami.S svojo zadnjo generacijo pa je tehnologijo osvetlitve popeljal na najvišjo raven.

Prva generacija: moč in značaj

SEAT Leon že od prve generacije izstopa na področju osvetlitve tako zaradi njene oblikovne zasnove kot tudi zmogljivosti. Že prvi Leon je bil daleč pred svojim časom, saj je bil opremljen z močnimi halogenskimi žaro­me­ti v obliki solze in markantnimi zadnjimi lučmi, ki so se na zadku raztezale od usmernika zraka čez skoraj celotno širino prtljažnika. Za zunanjo in notranjo osvetlitev so se uporabljale žarnice z žarilno nitko, medtem ko so bile za zasenčene in dolge luči uporabljene halogenske žarnice – žarnice z volframovo nitjo v atmosferi inertnega plina in majhne količine halogenega elementa, kot je jod ali brom. Halogenski žarometi H7 so za­go­tavljali svetilnost do 450 lumnov (svetlobni tok na cesti; zasenčene luči) in barvno temperaturo svetlobe 3.200 kelvinov (rahlo bolj bela topla svetloba), njihova poraba pa je znašala 55 vatov pri zasenčenih lučeh.

Vozilo je bilo serijsko opremljeno z meglenkami in voznik je lahko z regulatorjem uravnaval višino snopa luči ter tako preprečil, da bi slepil druge udeležence v prometu. Hkrati mu je to omogočalo najboljši možen do­seg luči, ne glede na natovorjenost vozila.

Druga generacija: tehnološki bum

Med letoma 2005 in 2012 je SEAT Leon začel uvajati nove tehnologije osvetlitve, ki so bile rezultat nenehne­ga procesa razvoja in izboljšav. Že od samega začetka prodaje je kupcem omogočal, da za zasenčene in dolge luči izbirajo med halogenskimi žarometi ali biksenonskimi žarometi s sijalkami, pri katerih je vir svetlobe raz­elektritev v plinu. Ta tehnologija omogoča večjo svetilnost (850 lumnov v primerjavi s 500 lumni pri haloge­nskih žarometih), za 35 % manjšo porabo in daljšo življenjsko dobo. Poleg tega bolj bela svetloba z barvno temperaturo 4.000 kelvinov zmanjšuje utrujenost oči med dolgimi vožnjami ponoči.

Tehnologija vključuje napravo za avtomatsko in dinamično uravnavanje žarometov, ki z dvema senzorjema in elektronskim krmilnikom samodejno prilagaja položaj snopa luči glede na natovorjenost, pospeševanje in za­­viranje, kar zagotavlja večjo varnost in preprečuje, da bi voznik slepil druge udeležence v prometu.

Ena od izboljšav je bila tudi avtomatska regulacija luči, kar pomeni, da vozniku ni treba skrbeti za njihovo uravnavanje, celo ko zapelje v predor ali parkirno hišo.Druga generacija SEAT Leona je prinesla še mnoge druge inovacije, kot je bila funkcija statičnih smerno pri­lagodljivih luči za osvetljevanje zavojev v sprednjih meglenkah (uvedena z vmesno prenovo modela) ali – v kombinaciji z biksenonskimi žarometi – dinamične smerno prilagodljive luči, ki pri zavijanju osvetlijo tudi rob ceste. Tako lahko voznik predčasno zazna kot zavoja, kar mu omogoča varnejšo in bolj suvereno vožnjo.

V sklopu nenehnega razvoja tega modela lahko zasledimo tudi nove zadnje luči z LED-tehnologijo.

Tretja generacija: Leon popularizira celostno LED-tehnologijo

Leta 2012 je Leon prvi med tekmeci poleg halogenskih žarometov ponudil žaromete s celostno LED-tehnologijo za vse funkcije luči. To je bilo prvo vozilo znamke SEAT, v katerem se je uporabljala ta teh­nologija, in tako smo lahko prvič videli Leon s tipičnimi trikotnimi LED-žarometi, ki so ključna značilnost španske znamke.

S 600 lumni (svetlobni tok na cesti; zasenčene luči) je krepko prekašal svetilnost halogenskih žarometov (število lumnov na vat porabljene energije je bilo do petkrat večje kot pri ksenonskih žarometih). Poleg tega je njihova barvna temperatura znašala 5.000 kelvinov – to je hladna svetloba, ki je precej bolj podobna nara­vni dnevni svetlobi. Nova tehnologija osvetlitve ne prispeva samo k boljši osvetlitvi ceste in manjši utrujeno­sti oči, temveč omogoča tudi natančnejši nadzor svetlobnega snopa za preprečevanje slepitve drugih udele­žencev v prometu in za osvetljevanje čim večjega dela površine, kar povečuje varnost potnikov in ostalih vozil na cesti.

Druga prednost LED-luči je njihova dolga življenjska doba, ki znaša najmanj 10.000 ur neprekinjene uporabe oz. še več, kar je dlje od uporabne življenjske dobe vozila. Poleg tega jih ni treba vzdrževati.

LED-žarometi pri tretji generaciji Leona imajo šest svetlečih diod za zasenčene luči in dodatne tri za dolge luči, pri čemer poraba znaša 20 W na žaromet (zasenčene luči). LED-tehnologija omogoča funkcije, ki do te­daj niso bile na voljo, kot je na primer uravnavanje višine svetlobnega snopa v dveh predvidenih situacijah – pri prekoračitvi hitrosti 110 km/h za več kot 30 sekund in pri preklapljanju na zasenčene luči. Dodatna pre­dno­st LED-žarometov je v tem, da v odvodnikih toplote ne uporabljajo ventilatorjev, kar pomeni manjšo porabo elektrike in odpravo izvora hrupa.

Ta generacija Leona je prav tako obogatena z asistenčnimi sistemi, kot sta avtomatsko preklapljanje med zasenčenimi in dolgimi lučmi in naprava, ki s pomočjo kamere med vetrobranskim steklom in notranjim vzvra­­tnim ogledalom zaznava spredaj in nasproti vozeča vozila ter preprečuje, da bi zaslepili druge voznike.

Poleg tega je bila tretja generacija Leona opremljena z velikimi zadnjimi lučmi, ki se raztezajo od usmernika zraka prek celotne širine prtljažnika ter prvič pri tem modelu temeljijo na LED-tehnologiji. Leon je ravno tako opremljen s pozicijskimi lučmi s prepoznavno trikotno obliko, ki zaznamujejo znamko in simbolizirajo višjo kakovost.

Pri ambientni osvetlitvi v notranjosti je bilo prek sistema SEAT Drive Profile mogoče izbirati med dvema barvama (belo in rdečo), kasneje, po prenovi leta 2017, pa med osmimi barvami.

Novi SEAT Leon je dobesedno zasijal v svojem segmentu

Četrta generacija SEAT Leona je najbolj napredno vozilo v zgodovini znamke. O tem priča tudi najsodobnejša tehnologija osvetlitve, ki je LED-luči povzdignila na povsem novo raven dovršenosti in učinkovitosti. Pri tem modelu halogenski žarometi sploh niso več v ponudbi.

Novi SEAT Leon ponuja dve ravni osvetlitve za sprednje luči. Izvedbi Reference in Style sta serijsko opre­mljeni z LED-lučmi s po štirimi diodami na žaromet z močjo 550 lumnov (svetlobni tok na cesti; zasenčene luči). Izvedbi Xcellence in FR pa sta serijsko opremljeni z dinamičnimi žarometi s celostno LED-tehnologijo s svetilnostjo do 900 lumnov in s po 11 diodami na modul, kar omogoča intenzivnejšo in natančnejšo osvetli­tev, ne da bi zaslepili druge voznike.

LED-osvetlitev ponuja večji svetlobni tok, več možnosti pri izbiri, kje in kdaj uporabljati luči ter kako usmeriti snop svetlobe, manjšo porabo in daljšo življenjsko dobo. K večji varnosti za volanom dodatno prispeva hiter reakcijski čas. LED-dioda se odzove 150 milisekund hitreje kot klasična žarnica, kar med vožnjo pri hitrosti 120 km/h vozniku za nami omogoča, da naše zavorne luči vidi pet metrov prej. Tudi zaradi smernikov na zu­na­njih ogledalih in njihovega sekvenčnega načina delovanja lahko drugi vozniki jasneje vidijo, kam bo Leon zavil.

LED-tehnologija ravno tako omogoča več svobode pri oblikovanju. Novi SEAT Leon v izvedbah Xcellence in FR ponuja funkcionalno osvetlitev, ki povezuje luči vzdolž celotne širine vozila in tako na zadku ustvarja svetlobni pas.

Ustvarjalci novega SEAT Leona so šli pri konceptu osvetlitve še korak dalje. Ko voznik odpre vrata, se na tla projicira pozdrav "Hola!" (špansko za "Živijo!"). V notranjosti vozila lahko voznik uravnava intenzivnost in ton polkrožne ambientne osvetlitve, ki z lokom luči, ki se razteza od sprednjih vrat prek zgornjega dela armatu­rne plošče, zaobjema potnike in poudarja občutek prostora. Namen osvetlitve v notranjosti pa ni samo ust­va­­­­rjanje prijetnega udobja za potnike in bolj prefinjenega dizajna, temveč tudi omogočanje pomembne va­rno­stne funkcije z asistenco za varno izstopanje. Ta sistem s pomočjo svetlobnih in zvočnih opozoril potnike opozori, če se pri odpiranju vrat približuje vozilo od zadaj. To je sporočila Sabrina Pečelin, odnosi z javnostmi, Porsche Slovenija d.o.o. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej