Ponedeljek, 20. april 2020 - 09:45

Zanimivost/Slovenija

Obnovljeno Gubčevo ulico bodo krasile japonske češnje

Celje, 20. april 2020 (MOREL)– Projekt »Eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice v Celju« se nadaljuje. Kot je že znano, je izvajalec to gradbišče sredi mesta zaradi razglašene epidemije začasno ustavil, prejšnji teden pa je znova nadaljeval s polaganjem tlakovcev na Gubčevi ulici pred vhodom v nekdanjo veleblagovnico T, kjer urejamo poljudnoznanstveni park Tehno park Celje. V prihodnjih dneh bomo na tem območju zasadili še sedem dreves. V že pripravljene sadilne jame pa ne bomo zasadili gladičije »Sunburst«, kot smo sprva načrtovali, temveč japonsko češnjo.

Ta teden začenjamo tudi z gradbenimi deli na delu Lilekove ulice. Tako kot na Gubčevi bomo tudi na tej ulici obnovili vse komunalne vode (vodovod, plin, kanalizacija za odvajanje odpadnih in meteornih vod, javna razsvetljava, elektrokabelska napeljava) in položili nove kamnite tlake. Celotno območje, ki smo ga deloma že oziroma ga še bomo v sklopu tega projekta na novo tlakovali, se razteza na približno 1800 kvadratnih metrih. Z novimi tlaki nadaljujemo zasnovo oblikovanja pred nekaj leti obnovljenega dela starega mestnega jedra. Na zahodni strani Gubčeve ulice, na odseku med stikom z Lilekovo in navezavo na Cankarjevo ulico, smo že v zimskih mesecih zgradili podzemni sistem za zbiranje odpadkov.

Ob koncu projekta bomo na delu obeh obnovljenih ulic namestili novo urbano opremo in pitnik. Postavili bomo tudi table, ki bodo označevale območje eksperimentalne prometne ureditve in obveščevalne table, ki bodo promovirale hojo. Verjamemo, da bo ta mestni prostor resnično zasijal v novi, atraktivni podobi in bo omogočal varno hojo in kolesarjenje.

Cilji investicije na Lilekovi in Gubčevi ulici v Celju: umirjanje motoriziranega prometa, zmanjšanje parkirnih površin,  povečevanje površin za pešce v območju mestnega naselja in s tem povečevanje deleža peš opravljenih poti, povečevanje površin za kolesarje v mestnem naselju in s tem povečevanje deleža s kolesom opravljenih poti, izboljšanje prometne varnosti ter zmanjšanje negativnih vplivov na okolje.

Projekt je ocenjen na 1.349.056,35 evrov. Na podlagi uspešne prijave na javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo, bomo prejeli 594.237,61 evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja dobrih 40 odstotkov vrednosti celotnega projekta (37,4 % EU in 4,4 %.RS). Ostali denar smo zagotovili v občinskem proračunu. To so sporočili iz kabineta celjskega župana. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej