Četrtek, 16. april 2020 - 10:45

Zanimivost/Slovenija

Sistem Climatronic Air Care za čist zrak v vozilih znamke Škoda

Zaradi učinkovitih filtrov za notranjost in pametnih klimatskih naprav, kot je Climatronic s sistemom Air Care, lahko v notranjost aktualnih Škodinih vozil zaide do 99 % manj peloda in prašnih mikrodelcev.

Zaradi učinkovitih filtrov za notranjost in pametnih klimatskih naprav, kot je Climatronic s sistemom Air Care, lahko v notranjost aktualnih Škodinih vozil zaide do 99 % manj peloda in prašnih mikrodelcev.
Avtor: Škoda Avto

Ljubljana, 16.april 2020 (MOREL)– Za alergike se vsako leto spomladi začne neprijetno obdobje, saj je od aprila dalje prvi pelod krivec za solzne oči in napade kihanja. Ti znaki alergije lahko močno vplivajo na varnost vožnje, saj ko voznik pri hitrosti 50 km/h kihne, to lahko pomeni, da 30 m vozi na slepo. V takih primerih je v učinkovito pomoč sistem Climatronic Air Care, ki je na voljo v številnih Škodinih vozilih. Z različnimi senzorji med drugim nadzoruje kakovost zraka v vozilu in zaznava povišano koncentracijo peloda ali prašnih mikrodelcev ter se nanjo avtomatsko odziva. V aktualnih Škodinih vozilih so za čist zrak v vozilu pomembni tudi filtri za notranjost, ki opravljajo tri funkcije istočasno: prestrezajo mikrodelce, delujejo protibakterijsko in lahko celo absorbirajo neprijetne vonjave. Optimalno to uspe samo, če filtre redno menjate – v idealnem primeru spomladi. Vendar pa filtri za notranjost ne ščitijo pred virusi.

Po podatkih Evropske akademije za alergijo in klinično imunologijo (EAACI) je v Evropski uniji leta 2016 za alergijami trpelo več kot 150 milijonov ljudi. Škoda z učinkovitimi filtri za notranjost in pametnimi klimatskimi napravami, kot je Climatronic s sistemom Air Care, skrbi, da v notranjost številnih aktualnih Škodinih vozil zaide do 99 % manj peloda in prašnih mikrodelcev. S tem češka znamka prispeva k varnejši vožnji za alergike in ljudi, ki imajo kronične težave z dihanjem, ter k večjemu udobju za vse potnike, še posebej za občutljive ljudi in otroke – npr. v mestih z visokimi koncentracijami prašnih mikrodelcev in na drugih območjih s slabo kakovostjo zraka.

Klimatska naprava Climatronic s sistemom Air Care, ki je v novi Škodi Octavii ter v modelih Karoq, Kodiaq in Superb na voljo serijsko ali opcijsko, z različnimi senzorji meri kakovost in vlažnost zraka v notranjosti vozila. Če zazna previsoko onesnaženost zraka v notranjosti vozila, avtomatsko aktivira funkcijo zaprtega kroženja zraka: tako se v notranjost vozila ne bo dovajal onesnažen zunanji zrak, zrak, ki je že v vozilu, pa se bo čistil z internim kroženjem. Pri tem postopku kroženja zrak vsakič steče skozi visokoučinkovit filter z aktivnim ogljem, ki je del sistema Air Care. Ne filtrira le mikrodelcev, ampak deluje tudi protibakterijsko in klicam preprečuje vstop v notranjost. Poleg tega absorbira neprijetne vonjave; po potrebi tudi tukaj pomaga funkcija zaprtega kroženja zraka, če npr. v vozilo zaide vonj prepogosto uporabljane tekočine za čiščenje stekel.

Škoda v svojih vozilih uporablja tri različne filtre. Poleg osnovne različice, ki jo uporablja za celotno modelsko paleto, proizvajalec uporablja tudi protiprašni filter z aktivnim ogljem in filter za neprijetne vonjave, ki ga poleg maksimalne filtrirne kapacitete odlikuje tudi to, da absorbira tudi bakterije in neprijetne vonjave.

"Prepričan sem, da danes našim strankam z ozirom na kakovost zraka, možnost filtriranja in ceno nudimo optimalni paket filtrov za notranjost. Preprečimo lahko, da do 99 % peloda in mikrodelcev zaide v notranjost vozila, s čimer prispevamo k zdravju in dobremu počutju potnikov," je dejal Jan Hrnčíř, koordinator za razvoj klimatskih naprav pri znamki Škoda.

Če želite zagotoviti visoko učinkovitost filtriranja, morate redno menjati filter za notranjost. Idealni čas za menjavo filtra je spomladi ali na začetku poletja, ker se po številnih zimskih vožnjah v dežju in snegu v filtrih lahko pojavi plesen in ker je sistem z novim filtrom spomladi kar najbolje pripravljen na prvi pelod. Vzporedno z menjavo filtra je dobro preveriti tudi delovanje klimatske naprave, da boste optimalno pripravljeni na višje poletne temperature. To so sporočili iz Porsche Slovenija. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej