Sreda, 25. marec 2020 - 23:16

Zanimivost/Slovenija

Tudi v času epidemije posebno pozornost namenjajo otrokom

Ljubljana, 25. marec 2020 (MOREL) – Epidemija je korenito posegla v naša življenja, še posebej so prizadete najranljivejše skupine meščank in meščanov. Iz mestne uprave so sporočili, da otrokom iz socialno šibkejših družin pomagajo z dostavo toplega obroka na dom, za mlajše otroke organiziramo nujno varstvo in spremljamo, kako poteka pouk na daljavo. Skrbijo tudi za psihosocialno pomoč staršem in otrokom pri spopadanju s trenutnimi razmerami.
Že prejšnji torek, 17. marca, takoj po razglasitvi izrednih razmer in zaustavitvi javnega življenja v državi, so otrokom iz socialno šibkih družin (nekateri so z zaprtjem šol ostali brez edinega toplega dnevnega obroka, ki so ga imeli v šoli) in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, zagotovili dostavo hrane na dom.

Hrano vsak dan, tudi med vikendi, razvažajo prostovoljci, vozniki Ljubljanskega javnega potniškega prometa. Pripravljenost pomagati je izrazilo več kot 200 voznikov prostovoljcev.

Prvi dan so razdelili 50 kosil za otroke, nato se je število vsak dan povečevalo, danes so razdelili že več kot 320 kosil.

Takoj ob zaprtju šol in vrtcev so te napotili, naj zaloge sveže hrane namenijo ogroženim družinam prek ZPM Moste -Polje, Rdečega križa Slovenije in drugih.

V nedeljo, 15. marca, ko je vlada z odlokom prepovedala uporabo vrtcev in šol, so skupaj z ravnatelji vrtcev in šol dogovorili sistem za nujna varstva otrok (po enakih kriterijih). Pri tem so pazili predvsem na varnost otrok in sodelavcev, zato so se odločili, da vsak vrtec in šola iz vrst svojih strokovnih delavcev zagotovi varstvo za »svoje« otroke in učence. Danes imajo na seznamu 128 prostovoljcev iz vrst učiteljev in vzgojiteljev in izraženih potreb staršev za 36 otrok. Varstvo na domu poteka že od prejšnjega tedna, danes je vanj vključenih 12 otrok.
Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.

Vse svetovalne službe v vrtcih in šolah so pozvali, naj na spletu objavijo obvestilo tako za starše donatorje kot za starše v stiski za medsebojno pomoč z materialnimi sredstvi, računalniki. Zaradi razmer, v katerih se je znašla Slovenija, so učenci iz socialno nespodbudnega okolja toliko bolj v stiski. V okviru botrstva in drugih donacij so že doslej marsikomu omogočili brezplačno kosilo, popoldansko malico in druge osnovne potrebščine, vendar je zdaj, zaradi zaprtja šol, ta pomoč onemogočena. Z zavedanjem njihove stiske in z željo po zagotovitvi osnovnih materialnih potreb se obračajo na botre, donatorje in starše, da po svojih zmožnostih priskočijo na pomoč.

Zbrali so potrebe staršev, učencev in odzive šol na njihove potrebe po računalniški opremi. Prav tako so šole sporočale, kako se spopadajo z izzivi, ko številne družine nimajo potrebne opreme in dostopa do interneta. Pomagajo si tako, da posredujejo SMS z navodili za delo staršem in učencem, učiteljice navodila posredujejo tudi po navadni pošti, delo je pa predvsem vezano na učbenike in delovne zvezke, tako da ne bi bili učenci, ki nimajo dostopa do spleta, prikrajšani.

Šole so učencem že priskočile na pomoč tudi s prenosniki, z ostalimi pa se še dogovarjajo, kako bodo učencem pomagali pri pridobitvi potrebne tehnologije (GSM, tablice ali prenosni računalniki z dostopom do spleta).

V vrtcu Trnovo so v sodelovanju z ISA Institutom in Oddelkom za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL pripravili zgibanko za družine »Tudi otroci so z nami v tem…«, kot pomoč staršem, kako se pogovarjati z otrokom o tem, kaj se dogaja v času epidemije koronavirusa, kako ostati miren in skupaj z njim preživeti to obdobje.

Stiska zdravstvenih delavcev zaradi pomanjkanja zaščitne opreme se je dotaknila tudi sodelavk vrtca Pedenjped, ki so se odločile, da se bodo lotile šivanja mask. Pobudnica akcije je Irena Kos, vodja zdravstveno higienskega režima v vrtcu, hkrati pa tudi guvernerka Zveze Rotary klubov Slovenije in Severne Makedonije. Sodelavke vrtca, ki so zaradi trenutnih razmer doma in imajo pogoje za šivanje, so se z veseljem odzvale in že začele s šivanjem mask. Material so poiskale v vrtcu, na pomoč pa jim je priskočila tudi Zveza Rotary klubov Slovenije. Pobudnica akcije Irena Kos je ob tem poudarila: »Pričnimo se opirati na lastne sile, vsakdo naj pomaga po svojih močeh. Svet je resnično postal globalna vas in skrb za sočloveka naj bo naše vodilo.« Dodala je, da nihče ni pričakoval, da nas virus lahko poveže tudi na drugačen način, da bomo občutili tovarištvo, srčnost in ljubezen na način, ki ga verjetno marsikdo od nas še ni bil deležen. Akciji vrtca Pedenjped se pridružujejo tudi ostali ljubljanski vrtci. (Konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej