Ponedeljek, 13. julij 2020 - 22:49

Zunanja politika/Slovenija

Novi dokazi o ilegalnem ulovu morskih psov in raž v Sredozemlju

Ljubljana,13. julij 202 (MOREL)-  številnih mrežah in parangalih redno najdemo veliko vrst morskih psov in raž, med katerimi so nekatere kritično ogrožene. Neustrezno upravljanje in skoraj neobstoječe evidence o ulovi omenjenim vrstam vsako leto povzročajo večjo škodo. Na predvečer Svetovnega dneva ozaveščanja o morskih psih (14.julija) Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF) poziva sredozemske države naj nemudoma sprejmejo konkretne in hitre ukrepe za ozaveščanje ribičev, zaostrijo nadzorne sistem in zagotovijo pravilno poročanje o ulovu morskih psov in raž.

V okviru projekta M.E.C.O. so »državljani znanstveniki« na družabnih omrežjih delili veliko število fotografij in videoposnetkov posnetih v zadnjih letih v Italiji, Španiji, Franciji, Grčiji, na Hrvaškem, Cipru, Turčiji, Tuniziji, Libiji, Alžiriji in Maroku. Zapisi kažejo na nezakonit, neprijavljeni, nereguliran ulov, ki ogroža številne zaščitene vrste, vključno s sklati in ogroženimi belimi morskimi psi, ki jim grozi izumrtje. V nekaterih primerih so morski psi prispeli celo do lokalne ribarnice, kjer so se prodajali kot mečarice ali druge komercialne vrste. O nezakonitem lovu male mante so poročali iz Alžirije, Libije, Turčije in Španije, medtem ko so kritično ogroženi beli morski psi, sinji morski pes in kladvenice, prispeli na tržišča Maroka, Tunizije, Italije in Francije. Ulov manj znanih, a ogroženih vrst, je odkrit v Grčiji, Španiji, Libiji in Turčiji. Kladvenice je mogoče najti tudi na Hrvaškem, a uradnih podatkov o njihovem ulovu ni.

» V WWF-u vemo za nezakonit, neprijavljen in nereguliran ulov morskih psov in raž. Ti dodatni dokazi potrjujejo, da se to dogaja po celem Sredozemlju. Obstajajo zakoni, ki ščitijo morske pse in raže, a se ti konstantno kršijo, sankcije pa so male, oz. jih ni. A izmrtje samo enega izmed teh predatorjev bi imelo velike posledice za celoten morski ekosistem,« je dejala Simone Niedermueller, vodja v WWF-ovi sredozemski morski iniciativi.

Sredozemsko morje je vroča točka raznolikosti morskih psov in raž. V njem živi več kot 80 različnih vrst, od katerih jih je več kot polovica ogroženih, nekaterim pa grozi izumrtje. Kljub zakonom, ki prepovedujejo ulov zaščitenih morskih psov in raž so kontrole zelo šibke. Predpisi sicer obstajajo, a so preblagi, se ne implementirajo, v posameznih državah se celo ignorirajo. Zaradi takšnega neodgovornega skrbništva se morske pse in raže ilegalno lovi ali pa ulov ni zabeležen, kar onemogoča spremljanje stanja in zaščito vrst.

WWF deluje po celem Sredozemlju, kjer sodeluje z različnimi deležniki od ribičev do vlad z namenom ozaveščanja o teh ogroženih vrstah in razvoja novih strategij za preprečevanje neželenega ulova. Vlade morajo okrepiti nadzor nad nezakonitimi dejavnostmi in na trajnostni način upravljati s ciljnimi vrstami kot so morski psi. Tudi pomembne habitate, kot so območja drstitve in hranjena, je potrebno zaščititi pred uničujočimi aktivnostmi. » Do danes nobena sredozemska država ni v celoti razvila nacionalnega načrta za ohranjanje, upravljanje in dolgoročno trajnostno upravljanje morskih psov in raž. Na Hrvaškem se morski psi in raže večinoma ulovijo kot nezaželen ulov-prilov in to ni nikjer zabeleženo, kar je velik problem. Mnoge vrste so na robu izumrtja in če zanje ne bomo pametno poskrbeli bomo ogrozili cel morski sistem in s tem ljudi, ki živijo ob morju. Ne moremo več čakati,« je zaključil Patrik Kristinić iz WWF Adria. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej