Petek, 17. julij 2020 - 15:33

Zunanja politika/Slovenija

Predsednik Pahor na uradni obisk na Slovaško

Ljubljana, 17. julij 2020 (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v sredo na povabilo predsednice Slovaške Zuzane Čaputove mudil na uradnem obisku na Slovaškem. To bo povratni obisk po tem, ko je predsednik Slovaške republike Andrej Kiska 23. aprila 2018 obiskal Republiko Slovenijo, in sploh prvi uradni obisk predsednice Čaputove, odkar je nastopila mandat.
Predsednika republike bosta na uradnem obisku spremljala Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, in Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Predsednika bo spremljala tudi delegacija podjetij s področja zelenih tehnologij in inovacij. Program obiska poleg pogovorov s predsednico Čaputovo vključuje srečanji s predsednikom narodnega sveta Slovaške  Borisem Kollarjem in predsednikom vlade Slovaške  Igorjem Matovičem. Predsednik Pahor in predsednica Čaputova bosta položila venec k spomeniku »Vrata svobode« v Devinu pri Bratislavi, posvečenemu tistim, ki so izgubili življenje pri poskusu bega na drugo stran železne zavese.
Predsednika bosta otvorila slovensko-slovaško poslovni forum, ki ga bosta ob uradnem obisku priredili agenciji SPIRIT in SARIO. Obisk je nadaljevanje rednega dialoga med državama in priložnost za poglobitev dvostranskih političnih in gospodarskih odnosov. Osrednja tema pogovorov predsednika Pahorja s predsednico Čaputovo bodo razmere v Evropski uniji po pandemiji Covid-19 in soočanje z njenimi posledicami.
V zvezi z zdravstveno krizo Covid-19 Republika Slovenija poudarja pomen solidarnosti med članicami EU in se zavzema za usklajene ukrepe EU za izhod iz pandemije. Poudarja pomen hitrega dogovora o večletnem finančnem okviru, ki ga potrebujemo tudi za gospodarsko okrevanje. Tako Slovenija kot Slovaška  pripisujeta velik pomen prehodu v krožno gospodarstvo, s poudarkom na zeleni agendi in digitalizaciji. Predsednika Pahor in Čaputova bosta podporo zeleni agendi potrdila z odprtjem slovensko-slovaškega poslovnega foruma, ki bo osredotočen na zelene tehnologije in inovacije in na katerem bo sodelovalo predvidoma 30 slovenskih in slovaških podjetij ter institucij. Gospodarski del obiska bo osredotočen na štiri področja in sicer krožno gospodarstvo, pametne tehnologije in specializacija, avtomobilska industrija in e-mobilnost ter umetna inteligenca. Slovenska podjetja si bodo s slovaškimi izmenjala poglede na prebojne rešitve na omenjenih področjih. Predsednik Pahor meni, da je spopadanje s podnebnimi in okoljskimi izzivi najpomembnejša naloga te generacije. Prehod na nizkoogljično krožno gospodarstvo je eden od bistvenih instrumentov za trajnostno rabo naravnih virov in zmanjševanje emisij.
Glede na to, da bo Slovenija prihodnje leto predsedovala Svetu EU, bo obisk priložnost za poglobljene pogovore o evropski prihodnosti. Republika Slovenija se zavzema za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo in zagovarja njeno nadaljnjo krepitev in poglabljanje. Ambicija Slovenije je ostati trdno v najbolj povezanem delu evropske integracije.
Med temami pogovora bosta tudi regionalno sodelovanje in širitev Evropske unije, ki jo podpirata obe državi. Predsednik Pahor bo gostiteljico seznanil z aktivnostmi v pobudi Brdo-Brijuni Process. Slovenija in Slovaška sodelujeta v vrsti regionalnih iniciativ, med drugim tudi v pobudi Tri morja, katere vrh je lani v Sloveniji gostil predsednik Pahor, Slovenija pa tradicionalno zelo dobro sodeluje z Višegrajsko skupino. Predsednik Pahor se vedno odzove na vabila na srečanja predsednikov držav Višegrajske skupine. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
 12345678910111213141516171819202122232425262728293031
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej