Petek, 10. julij 2020 - 19:21

Zunanja politika/EU

Vse manj Evropejcev verjame v učinkovitosti, kakovosti in neodvisnosti pravosodnih sistemov v vseh državah članicah EU

Bruselj, 10. julij 2020 (MOREL)- Evropska komisija je objavila pregled stanja na področju pravosodja v EU za leto 2020 – primerjalni pregled učinkovitosti, kakovosti in neodvisnosti pravosodnih sistemov v vseh državah članicah EU. Letošnji pregled stanja kaže, da se učinkovitost pravosodnih sistemov v številnih državah članicah stalno izboljšuje. Hkrati danes objavljeni rezultati Eurobarometra kažejo, da je zaznava neodvisnosti sodstva  v javnosti padla v številnih državah članicah, najpogosteje zaradi domnevnega vmešavanja vlade ali politikov. ozitiven razvoj učinkovitosti pravosodnih sistemov: Od leta 2012 je mogoče opaziti pozitiven razvoj v večini držav članic, ki so bile v okviru evropskega semestra opredeljene kot države, ki se soočajo s posebnimi izzivi. V skoraj vseh teh državah članicah se je trajanje sodnih postopkov na prvi stopnji zmanjšalo ali ostalo nespremenjeno. Skoraj vse države članice so poročale o visoki stopnji rešenih zadev (več kot 97 %), kar pomeni, da so sodišča na splošno sposobna slediti prejetim primerom in dosegla napredek  glede zaostankov.

Mnenje o neodvisnosti sodstva se je v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo: glede na rezultate novega Eurobarometra se je v dveh tretjinah držav članic dojemanje neodvisnosti sodstva med državljani od leta 2016 izboljšalo. Vendar je v primerjavi z lanskim letom padlo v približno dveh petinah vseh držav članic in v približno polovici držav članic, ki se soočajo s posebnimi izzivi. Vmešavanje ali pritiski vlade in politikov so bili najpogostejši razlog za domnevno pomanjkljivo neodvisnost sodišč in sodnikov, sledi pritisk gospodarskih ali drugih posebnih interesov.

Izboljšanje dostopnosti in enakosti spolov: Skoraj vse države članice zagotavljajo dostop do nekaterih spletnih informacij o svojem pravosodnem sistemu, medtem ko večina zagotavlja informacije za slepe in slabovidne ter tuje govoreče osebe. Skoraj vse države članice zagotavljajo vsaj nekatere poenostavitve za otroke, na primer z ukrepi za otrokom prijazne sodne obravnave. Vendar denimo v manj kot polovici držav članic obstajajo otrokom prijazne spletne strani z informacijami o pravosodnem sistemu.

Pregled stanja na področju pravosodja za leto 2020 bo Komisija upoštevala v svojem prvem letnem poročilu o pravni državi, ki bo predvidoma objavljeno letos jeseni. Pregled stanja na področju pravosodja v EU je del t.i. nabora orodij EU za pravno državo, ki ga Komisija od leta 2013 uporablja za spremljanje pravosodnih reform v državah članicah. Z njim ocenjuje neodvisnost, kakovost in učinkovitost nacionalnih pravosodnih sistemov. Vključuje tudi posodobljene kazalnike o disciplinskih postopkih proti sodnikom in imenovanju članov sodnih svetov.  Letošnji pregled stanja je prvič zajel tudi konsolidirani pregled ukrepov za otrokom prijaznejše pravosodje ter informacije o sodnih in sodnih taksah. To je sporočilo predstavništvo evropske komisije v Sloveniji. (konec)

Arhiv

PonTorSreČetPetSobNed
      123456789101112131415161718192021222324252627282930
Vita

UJFAIR

NepremiÄŤnine Si21 Avto.info

Luksuz.net

Prometej