16.04.2021 ob 23:08
Deli članek

Lizbona (MOREL)-  Izjemen prvi dan članskega evropskega prvenstva v Lizboni. Kaja Kajzer je v kategoriji do 57 kilogramov postala evropska podprvakinja, Maruša Štangar pa je uspeh dopolnila s petim mestom v kategoriji do 48 kilogramov.

Prva je na tatami v Lizboni stopila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov. V prvem izločilnem dvoboju si je v tretji minuti dvoboja priborila prednost wazarija proti Loxhi iz Kosova in točko prednosti uspela zadržati do konca rednega dela. Kaja si je priborila zmago v drugem krogu izločilnih dvobojev z proti Poljakinji Anni Kuczerovi z wazarijem v podaljšku. Četrtfinalni dvoboj proti Izraelki Nelson Levy je Kaja dobila v četrti minuti podaljška v zelo aktivnem dvoboju, si je priborila zlato točko z wazarijem. S Froncozinjo Cysique, drugo nosilko turnirja, se je pomerila za prosto mesto v finalu. Do sedaj sta se že dvakrat srečali na tatamijih in vedno je bila uspešnejša Francozinja. Tokrat pa je bilo drugače, v tretji minuti je Kaja povedla z metom za wazari in prednost zadržala do izteka rednega dela. S to zmago se je uvrstila v finale evropskega prvenstva. V finalu se je Kaja srečala z domačinko, petkratno evropsko prvakinjo Telmo Monterio. Borba je bila po rednem delu izenačena, v podaljšku pa je Portugalka izvedla proti met in tako osvojila šesti naslov prvakinje stare celine. Kaja Kajzer je osvojila naslov podprvakinje in s tem dosegla najbolj odmevne rezultat v svoji karieri.
Ob uspehu kariere je Kaja svoj tekmovalni dan opisala takole: “Prvo današnjo borbo se nisem po mojem mnenju dobro borila, z naslednjima dvema borbama sem bila bistveno bolj zadovoljna. S Francozinjo in Izraelko sem že izgubila, vendar sem tokrat dokazala, da ju lahko premagam.
V finalu sem se počutila dobro, nasprotnica je zagotovo bolj izkušena, saj je to že njen šesti naslov evropske prvakinje. V finalu se mi ni zdela močnejša in boljša, na žalost pa je v podaljšku unovčila svoje izkušnje. Taktika je bila finalno borbo pripeljati v podaljšek in tam iskati priložnost, na žalost se ni izšlo. Vesela sem, da se danes pokazala, da lahko premagam vsako nasprotnico.Z današnjim rezultatom sem zelo zadovoljna je potrditev dela in truda, ki ga vlagam v judo!”

Maruša Štangar se je v drugem krogu izločilnih dvobojev borila z domačinko Siderot. Dvoboj se je prevesil v podaljšek, kjer so Portugalki dosodili še drugo in tretjo kazen in tako je Maruša prišla do četrtfinalnega dvoboja. Tam se je pomerila z aktualno svetovno prvakinjo Dario Bilodid. Skupaj sta do današnjega dne imeli na velikih tekmovanjih dve borbi, vsaka je zmagala po eno. Bilodidova je v tretji minuti povedla z wazarijem in nato dvoboj kmalu zatem dobila s še enim wazarijem. V repasažu se je Maruša pomerila s Španko Julio Figueroa, proti kateri je do danes zmagala že trikrat to so bili tudi vsi medsebojni dvoboji teh dveh tekmovalk. Tudi tokrat je Maruša prevladovala skozi celoten dvoboj in na koncu si je z metom priborila ippon za zmago in uvrstitev v borbo za bronasto kolajno. V boju za bron je Maruši nasproti stala Rusinja Giliazova borba je bila izjemno izenačena, odločitev je padla 20 sekund pred koncem rednega dela, ko je Rusinja izkoristila trenutke nepazljivosti Maruše. Maruša Štangar je tako na evropskem prvenstvu osvojila 5.mesto.

Po borbi za bron je Maruša povedala tole: “V judu je 5.mesto nehvaležno, saj si uvrščen tik pod zmagovalnim odrom. Toda, ker evropsko prvenstvo ni bilo ciljno tekmovanje in sem dobil veliko dobrih borb s konkurenco, ne morem biti nezadovoljna. Seveda pa, ko si blizu medalje in je ne osvojiš, nisi dobre volje in obžaluješ zamujeno priložnost. V borbi za bron sem vedela, da je Rusinja neugodna, pred to borbo sva imeli medsebojni rezultat 1:1, danes je na žalost bila uspešnejša. To je judo proti vsakomur lahko zmagaš in seveda tudi proti vsakomur lahko izgubiš. Če potegnem črto je bil zadovoljiv dan, je pa težko po izgubljeni borbi, ko ostaneš brez odličja, dati izjavo, ki je pozitivna.”

David Štarkel je v izločilnih dvobojih kategorije do 60 kilogramov klonil proti Rusu Buladzejem po tem, ko ga je ta v zadnji minuti rednega dela v parterju dobil v končni prijem in tako zmagal dvoboj.

Po dvoboju z Rusom je David povedal tole: "Vedelo se je, da je Rus favorit, sicer sva se že večkrat borila na pripravah in sva se poznala. Borba se mi je zdela v gardu dokaj solidna. Na koncu je bila odločilna kondicija. Ne vem ali je to moja kondicija ali moja glava. Ko se borim na treningu je čisto drugače kot pa na tekmi, kjer se počutim, kot da mi glava odpove in tudi ta pritisk me popolnoma uniči. Prvo minuto dvoboja je kazalo na to, da imam možnosti, vendar se mi je nato vse čisto obrnilo na glavo. Moral bom še delati na kondiciji in na psihični pripravi. Za naprej trenutno načrtujemo udeležbo na svetovnem prvenstvu, potem pa bomo videli, kako bo naprej."

V kategoriji do 52 kilogramov je nastopila Teja Tropan. V prvem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Belgijka Ryheul, ki si je priborila zmago s končnim prijemom v parterju.

Svoje občutke po prvem nastopu na članskih evropskih prvenstvih je Teja strina takole: “Belgijka je bila na papirju sicer favoritinja, ampak borbo sem dobro odprla, nato sem naredila napako v parterju in to je bilo danes usodno. Belgijko sem poznala že od prej, je tudi Evropskega prvakinja do 23 let, borili sva se tudi na pripravah, tako da sem vedela, kaj moram storiti, a to na žalost danes ni uspelo. To je moje prvo člansko Evropsko prvenstvo in zagotovo sem pridobila kar nekaj pomembnih izkušenj.”

To so sporočili iz Judo zveze Slovenije. (konec)